Ухвала
від 29.04.2020 по справі 334/2057/20
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 29.04.2020

Справа № 334/2057/20

Провадження № 1-кс/334/914/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2020 року місто Запоріжжя

Слідчий суддя Ленінського районного суду міста Запоріжжя ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 за участю прокурора Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 , розглянув клопотання у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР під №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України про надання дозволу на проведення обшуку та додані до клопотання матеріали,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Ленінського районного суду м. Запоріжжя звернувся старший слідчий СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області капітан поліції ОСОБА_4 , із клопотанням про проведення обшуку в кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР під №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України. Зазначене клопотання погоджене з прокурором Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 .

Клопотання обґрунтовано тим, що Запорізькою місцевою прокуратурою №3 Запорізької області, внесені відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України про те, що незважаючи на обізнаність про зобов`язання повернути Запорізькій міській раді земельну ділянку площею 0,4733 га, розташована за адресою: м. Запоріжжя, вул. Товариська, буд. 70 (згідно договору оренди землі, адреса земельної ділянки: м. Запоріжжя, вул. Товариська, буд. 70), але фактично розташована між будинками АДРЕСА_1 ), яка передавалась згідно договору оренди землі №295 у стані не гіршому порівняно з тим, в якому вона одержана в оренду, шляхом звільнення її від споруди (сторожки), паркану та шлагбауму для врегулювання виїзду-заїзду автотранспорту, на підставі постанови Центрального апеляційного господарського суду у справі №908/31/19, ФОП ОСОБА_5 умисно не виконує рішення суду.

В ході розслідування вказаного кримінального провадження було здійснено виїзд старшим слідчим СВ ДВП ОСОБА_4 , за вищевказаною адресою, для проведення огляду місця події, в ході якого було встановлено, що між будинками АДРЕСА_1 , знаходиться територія (земельна ділянка розміром 0,4733 га), яка огороджена металевим парканом. На огородженій території знаходяться транспортні засоби. Також на вказаній території виявлений шлагбаум для регулювання виїзду заїзду автотранспорту, будиночок (сторожка) зі сходами. Крім того, під час огляду місця події, був присутній ОСОБА_5 який під час усної бесіди пояснив, що йому відомо про рішення Центрального апеляційного господарського суду у справі №908/31/19, але не може його виконати, у зв`язку з тим, що в України проголошена епідемія ( карантин) на COVID 19.

З метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, врятування майна, а також у зв`язку із невідкладністю та першочерговістю проведення слідчих дій, до винесення ухвали суду, на підставі ч.3 ст.233 КПК України, 28 квітня 2020 року у період часу з 11:07 години до 11:40 годин був проведений огляд місця події за адресою місто Запоріжжя, ділянка між будинками 64 та АДРЕСА_2 . Вказана території земельної ділянки згідно інформації з Держегеокадастру знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Товариська, буд 70 (адреса за договором оренди землі)

В ході огляду місця події вилучено:

Аркуші паперу із рукописними записами у кількості 5 шт.

Вилучені речі було опечатано та переміщено до камери зберігання Дніпровського ВП.

Згідно довідки з Єдиного реєстру речових прав на нерухоме майно земельна ділянка (кадастровий номер 2310100000:04:031:0165), розмір частки 1/1, форма власності: комунальна, що знаходиться за адресою: м. Запоріжжя, вул. Товариська, буд. 70, належить Територіальній громаді м. Запоріжжя в особі ЗМР ( ЄДРПОУ 04053915), на підставі права власності САС № 373312 від 09.11.2009.

Згідно ст.233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених ч.3 ст.233 КПК України. Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення таких дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Орган досудового розслідування вважає, що потреби досудового розслідування виправдовують втручання у право недоторканності володіння особи, оскільки зволікання з проведенням огляду місця події могло призвести до втрати речових доказів скоєння, які можуть мати доказове значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та не застосування цих заходів забезпечення кримінального провадження, не дали б змоги досягти його дієвості.

Згідно ч.2 ст.237 КПК України, огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами КПК України, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ч.2 ст.234 КПК України, обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч.3 п.8 ст.234 КПК України доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом.

Як передбачено ст.84 КПК України, доказами у кримінальному провадженні є фактичні данні, отримані у передбаченому цим кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів та обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню.

Враховуючи ст.ст.85, 86 КПК України, де зазначено, що належними доказами визнано ті, які прямо чи непрямо підтверджують існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів. Доказ визначається допустимим, якщо він отриманий в порядку, встановленому цим Кодексом.

Клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 , оформлене відповідно до вимог ст.234 Кримінального процесуального кодексу України.

Прокурор в судовому засіданні підтримав клопотання, надав пояснення аналогічним викладеним в клопотанні.

Дослідивши матеріали клопотання, заслухавши думку прокурора, суд приходить до такого.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Враховуючи доведеність слідчим наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч.4 ст.234 КПК України.

В провадженні Запорізької місцевої прокуратури №3 перебувають матеріали кримінального правопорушення, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань під №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року, попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення ч.1 ст.382 КК України.

Таким чином, обшук на території земельної ділянки розташованої за адресою: АДРЕСА_3 проводився в межах кримінального провадження, внесеного до ЄРДР №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України. Оскільки вилученні у приміщенні речі є предметами вчинення злочину і відповідно мають значення для досудового розслідування, можуть бути доказом під час судового розгляду.

Слідчий суддя вважає, що, проводячи обшук на території земельної ділянки та вилучивши речі до постановлення ухвали слідчого судді, працівники поліції діяли в межах повноважень, наданих законом. Зволікання із проведенням обшуку чи вилученням речей могло призвести до втрати зазначених речей. При цьому суд враховує той факт, що зазначені дії працівників прокуратури були вчинені в інтересах власника вилучених при обшуку речей.

Приймаючи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вилучені речі мають суттєве значення для встановлення важливих обставин, на стадії досудового слідства виникла необхідність у задоволенні клопотання старшого слідчого СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_4 про дозвіл на проведення обшуку на території земельної ділянки розташованої за адресою: м. Запоріжжя, вул. Товариська, 70 з метою належного процесуального оформлення раніше проведеного обшуку від 28 квітня 2020 року, в ході якого було вилучено: аркуші паперу із рукописними записами у кількості 5 штук, а також визнати вилучені речі речовими доказами такими, що мають значення для досудового розслідування і можуть бути використані як докази під час судового розгляду.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 40, 233, 237 КПК України,-

УХВАЛИВ:

Задовольнити клопотання старшого слідчого СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області капітана поліції ОСОБА_4 , у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР під №42020081050000035 від 08 квітня 2020 року про надання дозволу на проведення обшуку.

Надати дозвіл старшому слідчому СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області капітану поліції ОСОБА_4 на проведення обушку на території земельної ділянки розташованої за адресою: м. Запоріжжя, вул. Товариська, 70, з метою належного процесуального оформлення раніше проведеного обшуку від 28 квітня 2020 року, в ході якого було вилучено: аркуші паперу із рукописними записами у кількості 5 штук.

Строк дії ухвали встановити терміном до 28 травня 2020 року.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження у суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення29.04.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89092024
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —334/2057/20

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 29.04.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні