Рішення
від 15.04.2020 по справі 280/1381/19
КОРОЛЬОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЖИТОМИРА

Справа № 280/1381/19

2-о/296/6/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" квітня 2020 р. м.Житомир

Корольовський районний суд м. Житомира у складі:

головуючого судді - Адамовича О.Й.,

за участю секретаря судового засідання - Світко Т.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Житомирі в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Слобідська сільська рада Коростишівського району Житомирської області про встановлення факту родинних відносин,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла рідна тітка заявника - ОСОБА_2 . Після її смерті відкрилась спадщина не земельну ділянку площею 1,8043 га, яка перебуває на території Слобідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області і належала спадкодавцю на підставі Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯД №560617, виданого 03 березня 2009 року Коростишівською районною державною адміністрацією Житомирської області. Заявник стверджує, що є спадкоємцем за законом після смерті своєї тітки ОСОБА_2 і бажає оформити спадкові права, але не може підтвердити документально родинні відносини зі спадкодавцем.

Ухвалою судді Коростишівського районного суду Житомирської області від 15.08.2019 відкрито провадження у справі та призначено судове засідання.

Ухвалою судді Коростишівського районного суду Житомирської області від 06.12.2019 справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Слобідська сільська рада Коростишівського району Житомирської області про встановлення факту родинних відносин передано на розгляд до Корольовського районного суду м. Житомира за підсудністю.

Ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира від 14.01.2020 справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Слобідська сільська рада Коростишівського району Житомирської області про встановлення факту родинних відносин прийнято до провадження та призначено судове засідання.

Ухвалою Корольовського районного суду м. Житомира від 26.02.2020 витребувано у приватного нотаріуса Коростишівського районного нотаріального округу Мошковської З.І. належним чином завірені матеріали спадкової справи, відкритої після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заявник в судовому засіданні підтримав подану заяву, вказав, що в нього відсутнє свідоцтво про народження його батька, відомості в архіві також відсутні, а тому не може підтвердити, що його батько ОСОБА_3 , який помер ще у вісімдесятих роках та ОСОБА_4 були рідними братом та сестрою. Заявник вказав, що в тітки не було дітей, її чоловік помер раніше. Тітка раніше передала заявнику будинок та земельні ділянки, а спадкове майно складається лише з земельного паю. Однак у видачі свідоцтва про право на спадщину було відмовлено через недоведеність родинних відносин, а тому змушений звернутися до суду.

Представник Слобідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області в судове засідання не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належно, причини неявки суду невідомі.

Дослідивши матеріали справи, судом фактично встановлено такі обставини справи та відповідні правовідносини.

Заявник за паспортними даними є ОСОБА_1 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_2 у с. Слобідка Коростишівського району Житомирської області, що підтверджується паспортом громадянина України серії НОМЕР_1 , виданим 28.05.1997 Корольовським РВ УМВС України в Житомирській області (а.с.4-5).

В актовому записі про народження заявника № 44, складеному 03.07.1960 р., місце реєстрації - Слобідський сіль ЗАЦС Коростишівського району Житомирської області, його батьком зазначений ОСОБА_3 , а матір`ю - ОСОБА_5 (а.с.10).

У витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу зазначено, що ОСОБА_3 народився в 1930 році, місце народження с. Слобідка Коростишівського району Житомирської області (а.с.11).

Книга реєстрації актових записів про народження по с. Слобідка Коростишівського району за 1930 рік на зберігання до Державного архіву Житомирської області не надходила, тому підтвердити дату народження ОСОБА_3 неможливо, що підтверджується довідкою Державного архіву Житомирської області від 24.07.2019 року (а.с.12).

ОСОБА_2 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 у с. Слобідка Коростишівського району Житомирської області, її батьком зазначений ОСОБА_7 , а матір`ю - ОСОБА_8 , що підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 (а.с.10 - зворотній бік).

Згідно актового запису про шлюб № 6, складеного 17.02.1979 р., місце реєстрації - Слобідський сіль ЗАЦС Коростишівського району Житомирської області, до укладення шлюбу з ОСОБА_9 померла ОСОБА_2 мала прізвище ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про укладення шлюбу серії НОМЕР_3 (а.с. 10).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.6), після смерті якої відкрилася спадщина, яка складається, зокрема, з земельної ділянки площею 1,8043 га, яка перебуває на території Слобідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області (а.с.8).

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до роз`яснень, наданих у п.1 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 "Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення" в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо: згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов`язується з наступним вирішенням спору про право.

Згідно ст. 1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Згідно ч. 1 ст. 1265 ЦК України у п`яту чергу право на спадкування за законом мають інші родичі спадкодавця до шостого ступеня споріднення включно, причому родичі ближчого ступеня споріднення усувають від права спадкування родичів подальшого ступеня споріднення. Ступінь споріднення визначається за числом народжень, що віддаляють родича від спадкодавця. Народження самого спадкодавця не входить до цього числа.

14 грудня 2018 року заявник звернувся до Приватного нотаріуса Коростишівського районного нотаріального округу Мошковської З.І. із заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.55).

03 червня 2019 року приватним нотаріусом Коростишівського районного нотаріального округу Мошковською З.І. винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, відповідно до якої заявнику відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом через неподання документів, що підтверджують факт родинних відносин із спадкодавцем - ОСОБА_2 , яка померла, а саме свідоцтва про народження батька, ОСОБА_3 (а.с. 72).

Встановлення факту необхідно заявнику для оформлення документів на прийняття спадщини.

Допитані на прохання заявника свідки - мешканці с. Слобідка Коростишівського району Житомирської області двоюрідний брат заявника - ОСОБА_11 і знайомий заявника ОСОБА_12 підтвердили в суді, що ОСОБА_2 є рідною сестрою ОСОБА_3 та є рідною тіткою ОСОБА_1 .

Крім того, згідно даних довідки Слобідської сільської ради Коростишівського району Житомирської області від 21.08.2019 року, ОСОБА_2 , яка померла 2018 року, була рідною тіткою ОСОБА_1 (а.с.17).

Надаючи оцінку встановленим обставинам та документам, що їх підтверджують, суд дійшов висновку про доведеність факту родинних відносин ОСОБА_1 з померлою ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Отже зважаючи на те, що усі документи, які б могли підтвердити родинні стосунки заявника з спадкодавцем, не збереглися, а заявник відноситься до спадкоємців за законом, наявні підстави для встановлення факту родинних відносин в судовому порядку.

На підставі викладеного, керуючись статтями 5, 7, 13, 259, 263, 264, 265, 268, 293, 315, 319 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Слобідська сільська рада Коростишівського району Житомирської області про встановлення факту родинних відносин задовольнити.

Встановити факт родинних відносин ОСОБА_1 та ОСОБА_2 .

Визнати, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , є рідною тіткою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Житомирського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 .

Заінтересована особа: Слобідська сільська рада Коростишівського району Житомирської області, місцезнаходження: с. Слобідка, вул. Центральна, 1, Коростишівський район Житомирська область, ЄДРПОУ 04348668.

Головуючий суддя О. Й. Адамович

Дата складення повного судового рішення: 21.04.2020.

СудКорольовський районний суд м. Житомира
Дата ухвалення рішення15.04.2020
Оприлюднено07.05.2020
Номер документу89093142
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —280/1381/19

Рішення від 15.04.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Рішення від 15.04.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 14.04.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стеценко С.Г.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Постанова від 12.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 14.01.2020

Цивільне

Корольовський районний суд м. Житомира

Адамович О. Й.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Коростишівський районний суд Житомирської області

Янчук В. В.

Ухвала від 18.11.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 25.11.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні