Рішення
від 05.05.2020 по справі 686/32611/19
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/32611/19

Провадження № 2/686/1230/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05.05.2020

5 травня 2020 року

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді - Чевилюк З.А.,

за участі секретаря - Перун А.М.,

представника позивача- ОСОБА_1

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду в м.Хмельницькому цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до Малиницької сільської ради Хмельницького району Хмельницької області, третя особа без самостійних вимог ОСОБА_3 про визнання права власності,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Малиницької сільської ради про визнання права власності за ОСОБА_2 в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , на житловий будинок загальною площею 54,9 кв.м., житловою площею 26,1 кв.м. з господарськими будівлями погріб В , літня кухня Б , хлів Г по АДРЕСА_1 . Підстава подачі позову- відмова нотаріуса у оформлені права на об`єкт спадщини нерухоме майно внаслідок недостатньої кількості правовстановлюючих документів, відсутності у договорі купівлі-продажу будинку номера житлового будинку, який є об`єктом відчуження. За даними архіву Хмельницького бюро технічної інвентаризації відсутня інформація про реєстрацію права власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 , внаслідок нездійснення відповідних дій спадкодавцем за життя. Спадкування здійснюється за законом. Інші спадкоємці відсутні. Мати померлого ОСОБА_3 відмовилась від права на спадщину в установленому порядку, подавши заяву про відмову від спадщини на користь ОСОБА_2 .

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримала та просила його задоволити. Відповідач подав заяву про розгляд справи за відсутності, визнання позову.

Заслухавши учасників процесу та дослідивши матеріали справи, суд знаходить позов підлягаючим задоволенню.

Судом встановлено, що позивач є спадкоємцем за законом після смерті ОСОБА_4 в порядку ст.1261 ЦК України як син померлого, що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 . Звернувся до нотаріуса у встановленому порядку з заявою про прийняття спадщини.

Мати померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_4 , ОСОБА_3 відмовилась від спадщини на користь онука ОСОБА_2 , що підтверджується відповідною заявою поданою до органів нотаріату.

Дружина померлого ОСОБА_5 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_2 .

Відомості щодо інших спадкоємців, складені заповіти у суду відсутні. Позивач є єдиним спадкоємцем після смерті ОСОБА_4 , що підтверджується матеріалами витребуваної спадкової справи.

Померлий за життя придбав житловий будинок в с.Малиничі, Хмельницького району розташований на присадибній ділянці розміром 48 кв.м., загальною площею 48 кв.м. з надвірними будівлями, що підтверджується копією договору купілі-продажу жилого будинку від 13.08.1983 року. Належність померлому будинку за адресою АДРЕСА_1 також підтверджується даними по господарської книги №4 за 2016-2020 роки, за інформацією Малиницької сільської ради.

Відповідно до технічного паспорту нерухомість за адресою АДРЕСА_1 складається із житлового будинку загальною площею 54,9 кв.м., житловою площею 26,1 кв.м. та господарських будівель погріб В , літня кухня Б , хлів Г . За даними архіву Хмельницького бюро технічної інвентаризації відсутня інформація про реєстрацію права власності на житловий будинок по АДРЕСА_1 , внаслідок нездійснення відповідних дій спадкодавцем за життя. Померлий за життя ніс витрати по утриманню нерухомості за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідно до довідки Малиницької сільської ради, за рішенням сесії Малиницької сільської ради від 06.03.2008 року за №04 Про зміну назв вулиць та впорядкування нумерації будинків в с.Малиничі назву адреси житлового будинку та земельної ділянки змінено з АДРЕСА_1 на АДРЕСА_1 .

За Цивільним кодексом України спадкуванням вважається перехід майна після смерті його власника (спадкодавця) до інших осіб, які мають право спадкувати за законом або заповітом.

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і припинились внаслідок його смерті.

Спадкоємці за законом одержують право на спадкування почергово. Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків, встановлених статтею 1259 цього кодексу(ст.1258 ЦК України). Кожна наступна черга спадкоємців за законом одержує право на спадкування у разі відсутності спадкоємців попередньої черги, усунення їх від права спадкування, неприйняття ними спадщини або відмови від її прийняття, крім випадків встановлених статтею 1259 цього кодексу(ст.1258 ЦК України.). Зміна черговості можлива за рішенням суду, або на підставі нотаріально посвідченого договору заінтересованих спадкоємців.(ст..1259 ЦК України)

Позивач є спадкоємцем за законом, першої черги(ст.1261 ЦК). У суду відсутні відомості про наявність спадкоємців ближчих черг.

Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, нотаріус отримує інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно шляхом безпосереднього доступу до нього. За відсутності у спадкоємця необхідних для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

Відповідно до ст. 67 Закону України "Про нотаріат" свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою всіх спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, встановленому цивільним законодавством.

Позивачу відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину щодо спадкового нерухомого майна, у зв`язку з відсутністю необхідної кількості правовстановлюючих документів, відсутності у договорі купівлі-продажу будинку номера житлового будинку, який є об`єктом відчуження.

Незалежно від часу відкриття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини(ч.5.ст.1268 ЦК України). Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день з якого вона оголошується померлою(ч.2.ст.1220 ЦК України).

Власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності(ст.392 ЦК України).

Визнання права власності на спадкове майно в судовому порядку є винятковим способом захисту, що має застосовуватися, якщо існують перешкоди для оформлення спадкових прав у нотаріальному порядку.

Приймаючи до уваги вказані обставини, суд вважає позов таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст.384,.392,1216, 1218,1220,1258,1259, 1261,1264, 1268ЦК України, статтями 10, 11,12, 200,259,353 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задоволити.

Визнати за ОСОБА_2 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , зареєстрованого за адресою АДРЕСА_1 ) в порядку спадкування після смерті батька ОСОБА_4 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_1 , право власності на житловий будинок загальною площею 54,9 кв.м., житловою площею 26,1 кв.м. з господарськими будівлями погріб В , літня кухня Б , хлів Г по АДРЕСА_1

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Хмельницького апеляційного суду, через суд першої інстанції, шляхом подачі в 30 денний строк з дня проголошення судового рішення апеляційної скарги .

Позивач: ОСОБА_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

Відповідач:Малиницька сільська рада, Хмельницький район, с.Малиничі, вул.Мирна 2, код 04403723.

Третя особа: ОСОБА_3 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_4 , зареєстрована АДРЕСА_3 .

Повний текст рішення виготовлено 6 травня 2020 року.

Суддя: З.А.Чевилюк

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89099670
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності

Судовий реєстр по справі —686/32611/19

Рішення від 05.05.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Рішення від 05.05.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 21.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

Ухвала від 09.01.2020

Цивільне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Чевилюк З. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні