Рішення
від 06.05.2020 по справі 948/197/20
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 948/197/20

Номер провадження 2/948/118/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.05.2020 Машівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого-судді Кравець С.В.,

за участю: секретаря Порохні І.І.,

позивача ОСОБА_1 ,

представника позивача ОСОБА_2 ,

відповідача ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка в режимі відеоконференції з ДУ Харківський слідчий ізолятор , в порядку загального позовного провадження, цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , треті особи на стороні позивача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Машівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Машівська районна державна адміністрація Полтавської області, як орган опіки та піклування, до ОСОБА_3 про визнання батьківства,

відповідно до ч.1 ст. 268 ЦПК України в судовому засіданні 06 травня 2020 року проголошено вступну та резолютивну частину Рішення

в с т а н о в и в :

у березні 2020 року позивач звернувся до суду з зазначеним позовом, посилаючись на те, що у березні 2011 р. познайомився з відповідачкою, з якою вони зустрічалися, проводили вільний час, а через деякий час стали спільно проживати. За час фактичних шлюбних відносин відповідачка завагітніла і ІНФОРМАЦІЯ_1 народила доньку, але у свідоцтві про народження дитини запис про батька зроблено у відповідності до вимог ст.135 СК України за прізвищем та громадянством матері, а ім`я та по-батькові зазначено за вказівкою матері. В подальшому спільне життя сторін не склалося і вони припинили фактичні шлюбні відносини. При цьому, позивач зазначає, що ніколи не змінював свого відношення до дитини і навіть після того, як мати стала ухилятися від виховання доньки, позивач забезпечував всім необхідним. На даний час малолітня ОСОБА_4 проживає з позивачем та його родиною, вважає його своїм батьком, в той час як відповідачка участі у вихованні доньки не бере, пропозиції щодо визнання за ним батьківства ігнорує, а нині утримується у державній установі Харківський слідчий ізолятор . Отже, зважаючи на те, що позивач постійно вважав себе батьком малолітньої ОСОБА_4 , забезпечує її всім необхідним і на даний час бажає відновити правовий зв`язок між ними, як батьком і донькою, але в добровільному порядку цього зробити не може, так як не може досягти спільної мови з відповідачкою та з метою захисту прав малолітньої дитини просить: визнати його батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , внести зміни до актового запису№22 від 03.07.2012 р. зробленого відділом ДРАЦС Машівського РУЮ Полтавської області про народження ОСОБА_4

12.03.2020р. за ухвалою суду відкрито загальне позовне провадження та залучено до участі у справі в якості третіх осіб: Машівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) та Машівську районну державну адміністрацію Полтавської області, як орган опіки та піклування (а.с.19-20).

За ухвалою суду від 24.04.2020р. підготовче провадження закрито та справу призначено до судового розгляду по суті (а.с. 58).

В судовому засіданні позивач та його представник позов підтримали з підстав викладених у позовній заяві та просили внести зміни до актового запису про народження дитини. Крім цього, позивач зазначив, що з відповідачкою вони почали спільно проживати з 10.03.2009р. і спочатку жили в смт Машівка біля його матері, а потім купили будинок в АДРЕСА_1 . У 2011 році в них народився син ОСОБА_6 , батьком якого він записаний, а у 2012 році донька ОСОБА_4 , яку відповідач категорично не хотіла на нього записувати. У 2015 році шлюбні відносини припинилися, відповідач вийшла заміж в м. Карлівку, а він з дітьми залишилися проживати в с. Базилівщина. Він повністю опікується дітьми, а відповідач інколи надає допомогу, направляє кошти його матері.

Відповідач позов визнала та повідомила, що позивач вірно зазначив обставини їхнього спільного проживання та народження двох дітей в т.ч. доньки ОСОБА_4 . Натомість повідомила, що з самого початку боялася, що позивач забере у неї дітей, а тому не хотіла записувати доньку на його ім`я, а відповідно, зазначила по батькові дитини - ОСОБА_4 , яке є вигаданим. Зазначає, що позивач перешкоджає їй брати участь у вихованні та спілкуванні з дітьми.

Треті особи в судове засідання не з`явилися, направили заяви про розгляд справи без їх участі, служба у справах дітей проти позову не заперечує (а.с. 30-31, 35, 45).

Суд, заслухавши пояснення сторін, дослідивши докази у справі, дійшов такого висновку.

Судом установлено, що відповідач ОСОБА_3 є матір`ю ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , батьком якої записаний ОСОБА_8 , що стверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 03.07.2012р. (а.с. 8).

На адвокатський запит, Машівський РВ ДРАЦС 11.04.2020р. № 187/16.16-04-30 повідомив, що державна реєстрація народження ОСОБА_4 проведена відповідно до ч.1 ст. 135 СК України згідно якої запис про батька вчинено за вказівкою матері (а.с. 55).

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено статтею 126 цього Кодексу, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду. Позов про визнання батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до частини першої статті 135 цього Кодексу.

Частиною 1 статті 126 СК України визначено, що походження дитини від батька визначається за заявою жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою. Така заява може бути подана як до, так і після народження дитини до органу державної реєстрації актів цивільного стану.

З наданих позивачем доказів видно, що дитина ОСОБА_4 зареєстрована та проживає з ним за однією адресою в АДРЕСА_1 . Також з ними зареєстровані і проживають ОСОБА_6 , 2011 р.н. - син позивача, ОСОБА_11 , 2016 р.н., ОСОБА_12 , 2018 р.н. та відповідач ОСОБА_3 , що вбачається з довідки виконкому Базилівщинської сільської ради №922 від 28.12.2019 р. та №82/02-23 від 11.03.2020 р. (а.с.11, 18).

В судовому засіданні сторони повідомили, що ОСОБА_11 та ОСОБА_12 є дітьми відповідачки від іншого шлюбу.

Згідно з актом обстеження житлово-побутових умов проживання ОСОБА_4 від 26.12.2019 р. проведеного у складі депутата сільської ради Марчишина Л. та сусідів ОСОБА_14 та ОСОБА_15 встановлено, що дитина проживає за адресою: АДРЕСА_1 постійно з 2015 р., має окреме місце відпочинку, письмовий стіл, забезпечена необхідними особистими речами, будинок знаходиться в задовільному стані, підключений до електричної мережі та газопостачання, є колодязь, забезпечено продуктами харчування, утримується домашнє господарство, обробляється присадибна ділянка. За результатами проведеного обстеження зроблено висновок, що житлово-побутові умови проживання неповнолітньої ОСОБА_4 задовільні (а.с.9).

Відповідно до характеристики наданої класним керівником та директором Базилівщинської загальноосвітньої школи 1-2 ступенів, учениця 2 класу ОСОБА_4 із задоволенням відвідує школу, усвідомлює важливість і необхідність навчання, правильно сприймає ситуацію. Родина, яка виховує дитину співпрацює у відносинах з учителем. Мати дівчинки по відношенню до навчання її уваги не приділяє, за період навчання до школи не з`являлася, успіхами дитини не цікавиться (а.с.10).

В судовому засіданні відповідач визнала, що позивач є батьком її дитини ОСОБА_4 , але просила, щоб позивач не чинив перешкод у спілкуванні з дітьми.

Відповідно до ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що позивач дійсно є батьком дитини ОСОБА_4 , про що вони спільно з відповідачкою - матір`ю дитини, ствердили в судовому засіданні, дитина проживає в сім`ї позивача та ним виховується, визнання відповідачем позову не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а відтак позов у частині визнання ОСОБА_1 батьком дитини слід задовольнити.

Статтею 134 СК України передбачено, що на підставі рішення суду орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни до актового запису про народження, складеного органами державної реєстрації актів цивільного стану України, та видає нове Свідоцтво про народження.

Отже, підставою для внесення змін до актових записів цивільного стану є відповідне рішення суду, в якому зазначено, які саме зміни необхідно внести до того чи іншого актового запису цивільного стану.

Відповідно до п. 9 постанови Пленуму Верховного Суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів від 15 травня 2006 року №3 резолютивна частина рішення має містити всі відомості, необхідні для реєстрації батьківства (материнства) в органах РАЦС (прізвище, ім`я, по батькові матері й батька, число, місяць і рік їх народження, громадянство, а також номер актового запису про народження дитини, коли та яким органом його вчинено).

Відповідно до п.2.16.4. Розділу II Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання (далі по тексту - Правила), що затверджені наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року № 96/5, на підставі рішення суду про визнання батьківства (материнства) в актовому записі про народження змінюються відомості про батька та вносяться пов`язані з цим інші зміни згідно із зазначеними в рішенні суду.

Згідно пункту 5 глави 1 розділу 2 Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, зміни до актового запису вносяться одночасно з внесенням таких самих змін до Державного реєстру актів цивільного стану.

Підпунктом 2.2.2 пункту 2.2 розділу 2 Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян установлено, що запис у Реєстрі про народження фізичної особи та її походження містить: в) відомості про батьків: прізвище, власне ім`я, по батькові; дата народження; громадянство; місце проживання (держава, область, район, місто/селище (село), вулиця, будинок, квартира) .

З огляду на викладені норми права слід задовольнити вимоги позивача та змінити в актовому записі про народження дитини відомості про батька, яким зазначити позивача ОСОБА_1 , а також змінити прізвище та по батькові дитини відповідно до анкетних даних позивача.

Згідно зі ст. 141 ЦПК України та, враховуючи принцип диспозитивності визначений ст. 13 ЦПК України, з огляду на заяву представника позивача про покладення судових витрат на позивача, суд вважає за можливе віднести сплачений позивачем судовий збір на його рахунок та не стягувати його з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 12, 13, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

позов ОСОБА_1 , треті особи на стороні позивача, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Машівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Машівська районна державна адміністрація Полтавської області, як орган опіки та піклування, до ОСОБА_3 про визнання батьківства- задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 батьком дитини - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни про батька до актового запису № 22 від 03.07.2012 р. зробленого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Машівського районного управління юстиції Полтавської області про народження ОСОБА_4 , а саме: у графі відомості про батька зазначити: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , громадянина України, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Внести зміни до актового запису № 22 від 03.07.2012 р. зробленого Відділом державної реєстрації актів цивільного стану Машівського районного управління юстиції Полтавської області про народження ОСОБА_4 , а саме: у графі прізвище дитини змінити з ОСОБА_4 на ОСОБА_4 , відомості у графі по-батькові змінити з ОСОБА_4 на ОСОБА_4 і вважати прізвище, ім`я та по-батькові дитини ОСОБА_4 .

Сплачений ОСОБА_1 судовий збір віднести на його рахунок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку на його оскарження, а у разі його оскарження після прийняття рішення судом апеляційної інстанції.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення апеляційної скарги, а якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Відповідач: ОСОБА_3 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 , паспорт громадянина України серія НОМЕР_3 виданий у жовтні 2010 р., інші відомості невідомі.

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору -1: Машівський районний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), місце знаходження: смт Машівка, вул. Незалежності,111, Полтавська область, код ЄДРПОУ 22548033.

Третя особа на стороні позивача, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору-2: Машівська районна державна адміністрація Полтавської області, як орган опіки та піклування, місце знаходження: смт Машівка, вул. Незалежності,111, Полтавська область, код ЄДРПОУ 34087751.

Повний текст Рішення складено 07.05.2020р.

Суддя С.В. Кравець

Дата ухвалення рішення06.05.2020
Оприлюднено07.05.2020
Номер документу89107058
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —948/197/20

Рішення від 06.05.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Рішення від 06.05.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 24.04.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

Ухвала від 12.03.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Кравець С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні