Ухвала
від 05.05.2020 по справі 917/600/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

36000, м. Полтава, вул. Зигіна, 1, тел. (0532) 610-421, факс (05322) 2-18-60, E-mail inbox@pl.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05.05.2020 Справа № 917/600/20

Суддя Киричук О.А., розглянувши клопотання представника Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Мінерал про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою додатку Zoom або Skape

по справі № 917/600/20

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Мінерал , код ЄДРПОУ 41723729, 49101, м. Дніпро, пр. Олександра Поля, буд.33

до Публічного акціонерного товариства Кременчуцький сталеливарний завод , Код ЄДРПОУ 05756783, 39621, Полтавська обл., м. Кременчук, вул. Івана Приходька, буд. 141

про стягнення 725 087,78 грн.

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою від 21.04.20 суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду і відкрити провадження у справі, справу розглядати в порядку загального позовного провадження, призначити підготовче засідання у справі на 14.05.20 на 10:00 (підготовче засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна,1, зал судових засідань № 27).

Позивачем - Товариством з обмеженою відповідальністю Євро Мінерал - надане клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою додатку Zoom або Skape.

Суд, розглянувши вищевказане клопотання, дійшов до висновку про відмову в його задоволенні з огляду на наступне.

Учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою (ч. 1 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України).

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи (ч. 2 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України).

Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему (ч. 3 ст. 197 Господарського процесуального кодексу України).

Наказом Державної судової адміністрації України № 196 від 23.04.2020 затверджено "Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду" (далі - Порядок № 196).

Учасники судового процесу беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі, у порядку, встановленому процесуальним законодавством (ч. 2 розділу І Порядку № 196).

Відеоконференція - телекомунікаційна технологія інтерактивної взаємодії двох або більше віддалених учасників судового провадження з можливістю обміну аудіо- та відеоінформацією у реальному масштабі часу (ч. 1 розділу ІІ Порядку № 196).

Система відеоконференцзв`язку - комплекс технічних засобів та програмного забезпечення (за посиланням на офіційному веб-порталі судової влади України vkz.court.gov.ua) або інші доступні суду та учасниками судового процесу засоби, що забезпечують проведення судових засідань в режимі відеоконференцзв`язку та відповідають вимогам законодавства (ч. 2 розділу ІІ Порядку № 196).

Технічні засоби відеозапису ходу і результатів процесуальних дій - сукупність програмно-апаратних засобів та приладів, що забезпечують належне аудіо та відео фіксування, зберігання, копіювання (дублювання) і використання інформації, яка відображає процес відеоконференції (ч. 3 розділу ІІ Порядку № 196).

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватись з використанням власного електронного підпису в Системі та перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним для роботи з обраною для проведення відеоконференції Системою. У разі, якщо учасник не має електронного підпису (або Система не дозволяє реєстрацію з використанням електронного підпису), то він повинен попередньо зареєструватись в Системі з використанням логіну та паролю чи за допомогою інших передбачених обраною Системою засобів реєстрації. При цьому, в своїй заяві про участь у судовому засіданні, поданій відповідно до пункту 3 цього розділу, учасник справи повинен вказати про наявність або відсутність у нього електронного підпису (ч. 1 розділу ІІІ Порядку № 196).

Рішення про можливість підтвердити особу учасника справи, що не має електронного підпису, а також рішення про обрання Системи, що буде використана для проведення судового засідання в режимі відеоконференції, приймається Головуючим суддею, у провадженні якого знаходиться справа (ч. 2 розділу ІІІ Порядку № 196).

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, зразок якої наведено в додатку 2 до цього Порядку, не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. (ч. 3 розділу ІІІ Порядку № 196).

Головуючий суддя приймає рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначений день і час) та інформує про це секретаря судового засідання. (ч. 7 розділу ІІІ Порядку № 196).

З урахуванням того, що "Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду" прийнято лише 23.04.2020, на даний час у суду відсутня технічна можливість для проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою додатку Zoom або Skape.

Наведене є підставою для відмови у задоволенні заяви Товариства з обмеженою відповідальністю Євро Мінерал про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою додатку Zoom або Skape.

При цьому, суд рекомендує учасникам вчиняти процесуальні дії дистанційно, реалізуючи свої права та обов`язки у спосіб, визначений Господарським процесуальний кодексом України.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що явка сторін в судове засідання не визнавалась обов`язковою.

Керуючись ст.ст. 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотання позивачу - Товариству з обмеженою відповідальністю Євро Мінерал - про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою додатку Zoom або Skape.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає (ст.ст. 235, 255 ГПК України).

Суддя Киричук О.А.

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89108812
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 725 087,78 грн

Судовий реєстр по справі —917/600/20

Ухвала від 09.06.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 14.05.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 05.05.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 21.04.2020

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні