Рішення
від 28.04.2020 по справі 669/1137/19
БІЛОГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Білогірський районний суд Хмельницької області 30200 Хмельницька обл., смт Білогір`я, вул. Шевченка, 42, inbox@bg.km.court.gov.ua, Тел.(факс) 038 41 2 1444

Справа № 669/1137/19

Провадження № 2/669/52/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 квітня 2020 року смт.Білогір`я

Білогірський районний суд Хмельницької області

в складі:

головуючої - судді Бараболі Н.С.,

за участю секретаря Бульбах Т.М.,

прокурора Патрики А.О.

відповідача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Білогір`я цивільну справу за позовом заступника керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури Барахтенка І. в інтересах держави в особі органу уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Білогірської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, треті особи - Білогірська районна рада Хмельницької області, Комунальне некомерційне підприємство Білогірська центральна районна лікарня ,

В С Т А Н О В И В :

Заступник керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від кримінального правопорушення, посилаючись на те, що 04 березня 2019 року близько 19 год., ОСОБА_1 перебуваючи в приміщенні кухні житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , в ході конфлікту із ОСОБА_2 , що виник на ґрунті виниклих неприязних відносин, маючи на меті злочинні наміри щодо спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_2 , діючи умисно і свідомо, наніс останньому один удар кулаком правої руки в область обличчя. Внаслідок нанесених ударів ОСОБА_2 зазнав фізичного болю та отримав тілесні ушкодження у вигляді садна на поверхні носа, струсу головного мозку, які за своїм характером відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, як такі, що спричинили короткочасний розлад здоров`я. Дії ОСОБА_1 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 125 КК України, як заподіяння ОСОБА_2 умисного легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 14.05.2019 кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України закрито у зв`язку з відмовою потерпілого ОСОБА_2 від обвинувачення.

У зв`язку із отриманими тілесними ушкодженнями потерпілий ОСОБА_2 перебував на лікуванні у хірургічному відділенні Білогірської центральної районної лікарні з 04.03.2019 по 12.03.2019 року на його лікування витрачено 4449,95 грн., які заступник керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури просив стягнути з ОСОБА_1 , оскільки цивільний позов прокурором у кримінальному провадженні не пред`являвся, витрати КНП Білогірська центральна районна лікарня , пов`язані із стаціонарним лікуванням потерпілого ОСОБА_2 від вчинення кримінального правопорушення, в добровільному порядку ОСОБА_1 не відшкодовані.

В судовому засіданні прокурор ОСОБА_3 позов підтримала.

Представник Білогірської районної державної адміністрації Хмельницької області Мичко О.В. в судове засідання не зявився, звернувся до суду із заявою про підтримання позову у повному обсязі, просив розгляд справи проводити у його відсутності.

Відповідач ОСОБА_1 в судовому засіданні позов заступника керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури не визнав посилаючись на те, що він не повинен сплачувати кошти за лікування

ОСОБА_2 третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - КНП Білогірська ЦРЛ в судове засідання не зявився, згідно поданого клопотання просив розгляд справи проводити у його відсутності.

Представник третьої особи - Білогірської районної ради в судове засідання не з`явився, причини неявки суду не повідомив.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи судом встановлено, що ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 14.05.2019 кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України закрито у зв`язку з відмовою потерпілого ОСОБА_2 від обвинувачення.

Згідно ухвали суду, досудовим слідством ОСОБА_1 обвинувачується в тому, що 04 березня 2019 року близько 19 год., перебуваючи в приміщенні кухні житлового будинку, розташованого по АДРЕСА_1 , в ході конфлікту із ОСОБА_2 , що виник на ґрунті виниклих неприязних відносин, маючи на меті злочинні наміри щодо спричинення тілесних ушкоджень ОСОБА_2 , діючи умисно і свідомо, наніс останньому один удар кулаком правої руки в область обличчя. Внаслідок нанесених ударів ОСОБА_2 зазнав фізичного болю та отримав тілесні ушкодження у вигляді садна на поверхні носа, струсу головного мозку, які за своїм характером відносяться до категорії тілесних ушкоджень легкого ступеня тяжкості, як такі, що спричинили короткочасний розлад здоров`я. Дії ОСОБА_1 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 2 ст. 125 КК України, як заподіяння ОСОБА_2 умисного легкого тілесного ушкодження, що спричинило короткочасний розлад здоров`я.

Ухвалою Білогірського районного суду Хмельницької області від 14.05.2019 кримінальне провадження про обвинувачення ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 125 КК України закрито у зв`язку з відмовою потерпілого ОСОБА_2 від обвинувачення.

З довідки КНП Білогірська ЦРЛ вбачається, що потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні КНП Білогірської ЦРЛ з 04.03.2019 року по 12.03.2019 - 9 ліжко-днів та вартість одного ліжко-дня становить 494,44 гривень, сума вартості 9 ліжко-днів становить 4449,95 грн.

Однак, згідно карти стаціонарного хворого № 761 та карти пацієнта, який вибув із стаціонару №761 ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Білогірської ЦРЛ з діагнозом закрита черепно-мозкова травма, переломи кісток стінки носа з 04.03.2020 року по 12.03.2020 року, проведено 8 ліжко днів.

Таким чином, як вбачається із досліджених в судовому засіданні доказів, потерпілий ОСОБА_2 перебував на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Білогірської ЦРЛ з діагнозом закрита черепно-мозкова травма, переломи кісток стінки носа з 04.03.2020 року по 12.03.2020 року, всього 8 ліжко-днів, з відповідача ОСОБА_1 підлягає стягненню 3955,52 гривень (8 ліжко-днів * 494,44 грн.)

Цивільний позов прокурором у кримінальному провадженні не пред`являвся, витрати КНП Білогірської ЦРЛ , пов`язані із стаціонарним лікуванням потерпілого ОСОБА_2 від вчинення кримінального правопорушення, в добровільному порядку ОСОБА_1 не відшкодовані.

Відповідно до ч. 7 ст. 128 КПК України особа, яка не пред`явила цивільного позову в кримінальному провадженні, а також особа, цивільний позов якої залишено без розгляду, має право пред`явити його в порядку цивільного судочинства.

Відповідно до ч. 6 ст. 82 ЦПК України вирок суду в кримінальному провадженні, ухвала про закриття кримінального провадження і звільнення особи від кримінальної відповідальності або постанова суду у справі про адміністративне правопорушення, які набрали законної сили, є обов`язковими для суду, що розглядає справу про правові наслідки дій чи бездіяльності особи, стосовно якої ухвалений вирок, ухвала або постанова суду, лише в питанні, чи мали місце ці дії (бездіяльність) та чи вчинені вони цією особою.

Згідно з ч. 1 ст. 1206 Цивільного кодексу України особа, яка вчинила злочин, зобов`язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров`я на лікування потерпілого від цього злочину, крім випадку завдання шкоди при перевищенні меж необхідної оборони або у стані сильного душевного хвилювання, що виникло раптово внаслідок насильства або тяжкої образи з боку потерпілого.

Частиною 3 цієї статті визначено, якщо лікування проводилося закладом охорони здоров`я, що є у державній власності, у власності Автономної Республіки Крим або територіальної громади, кошти на відшкодування витрат на лікування зараховуються до відповідного бюджету.

Відповідно до п. 3 постанови Пленуму Верховного Суду України Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат № 11 від 07 липня 1995 року питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров`я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16 липня 1993 року.

Відповідно до п. 2 Порядку, сума коштів, яка підлягає відшкодуванню, визначається закладом охорони здоров`я, в якому перебував на лікуванні потерпілий, виходячи з кількості ліжко-днів, проведених ним в стаціонарі, та вартості витрат на його лікування в день. Кількість ліжко-днів визначається на підставі медичної картки стаціонарного хворого (форма 003/у) або інших документів, які підтверджують дату госпіталізації та виписки хворого із стаціонара лікувального закладу.

Визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентаря та обладнання.

Обставин, що виключають обов`язок відповідача відшкодувати витрати закладу охорони здоров`я судом не встановлено.

Таким чином, ОСОБА_1 необхідно відшкодувати витрати, понесені лікувальним закладом на стаціонарне лікування потерпілого ОСОБА_2 від кримінального правопорушення та сплатити кошти до районного бюджету.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України з відповідача в дохід держави підлягає стягненню судовий збір у сумі 840, 80 грн.

Керуючись ст.ст. 141, 263-265, 274, 279 ЦПК України, ст. 1206 ЦК України, суд

У Х В А Л И В :

Позов заступника керівника Старокостянтинівської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі органу уповноваженого здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Білогірської районної державної адміністрації задовольнити частково.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Шуньки,Білогірського району Хмельницької області, проживаючого по АДРЕСА_2 , на користь Білогірської районної державної адміністрації для зарахування в районний бюджет комунальному некомерційному підприємству Білогірська центральна районна лікарня Білогірської районної ради на р/р НОМЕР_2 , МФО 899998, код 2406030 витрати на стаціонарне лікування в потерпілого від злочину в сумі 3955,52 гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 в дохід держави 840,80 гривень судового збору.

В задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Хмельницького апеляційного суду шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя підпис Н. С. Бараболя

Повне рішення складено 07 травня 2020 року.

СудБілогірський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення28.04.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89120845
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —669/1137/19

Рішення від 28.04.2020

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Рішення від 28.04.2020

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 15.01.2020

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

Ухвала від 11.11.2019

Цивільне

Білогірський районний суд Хмельницької області

Бараболя Н. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні