Ухвала
від 05.05.2020 по справі 755/4539/20
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №:755/4539/20

Провадження №: 1-кп/755/873/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

"05" травня 2020 р. Дніпровський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду в м. Києві у відкритому підготовчому судовому засіданні клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Помічна, Новоукраїнівського р-ну, Кіровоградської обл., зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 , громадянку України, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000137 від 13 березня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

за участю учасників судового провадження:

прокурора ОСОБА_4 ,

підозрюваної ОСОБА_3 ,

в с т а н о в и в :

кримінальне провадження з клопотанням прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000137 від 13 березня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності надійшло до Дніпровського районного суду м. Києва 23 березня 2020 року.

Дніпровським районним судом м. Києва вказане кримінальне провадження призначене до розгляду у підготовчому судовому засіданні.

В судовому засіданні прокурор вважав за можливе закрити провадження щодо ОСОБА_3 , звільнивши її від кримінальної відповідальності за вчинення діяння, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Підозрювана ОСОБА_3 просила задовольнити клопотання та звільнити її від кримінальної відповідальності.

Ознайомившись з клопотанням, матеріалами доданим до клопотання та заслухавши думки сторін кримінального провадження, суд приходить до такого.

Дане кримінальне провадження підсудне Дніпровському районному суду м. Києва відповідно до ст.ст. 32, 33 КПК України.

З матеріалів вбачається, що наприкінці травня 2016 року у невстановленому досудовим розслідуванням місці, на території Дніпровського району м. Києва, ОСОБА_3 зустрілася з невстановленою слідством особою, яка запропонувала їй, за грошову винагороду стати номінальним співзасновником та директором підприємства, а саме: Колективного виробничо-комерційного підприємства (далі КВКП) «Сервісімпекс» (код ЄДРПОУ 23815302) без наміру здійснювати господарську діяльність, передбачену статутом вказаного товариства.

Отримавши зазначену пропозицію, усвідомлюючи противоправний характер дій, запропонованих їй невстановленою слідством особою, ОСОБА_3 , розуміючи, що вона стає номінальним співзасновником та призначає себе на посаду директора КВКП «Сервісімпекс» (код ЄДРПОУ 23815302), не маючи наміру здійснювати господарську діяльність, з корисливих мотивів погодилася на таку пропозицію.

У свою чергу, ОСОБА_3 , реалізовуючи злочинний умисел, направлений на внесення в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, надала, невстановленій досудовим розслідуванням особі, копії свого паспорта громадянина України НОМЕР_1 , виданого Новоукраїнським РВ УМВС України в Кіровоградській області, від 16 грудня 2003 року та реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП НОМЕР_2 ) для виготовлення реєстраційних документів КВКП «Сервісімпекс».

На підставі цих документів невстановлена слідством особа, у невстановленому досудовим розслідуванням місці виготовила статут КВКП «Сервісімпекс», протокол № 06/06/2016 загальних зборів учасників від 06 червня 2016 року КВКП «Сервісімпекс», в яких ОСОБА_3 була зазначена як співзасновник підприємства.

Реалізовуючи свій злочинний умисел, ОСОБА_3 відповідно до попередньої домовленості із невстановленою слідством особою, зустрілась на початку червня 2016 року (точну дату та час не встановлено) на Дарницькій площі (Ленінградській площі) у м. Києві у кафе «Пузата Хата», розташованому у торгівельному центрі «Дарниця», за адресою: м. Київ, проспект Соборності, 2/1, виконала свій підпис у графі «Підпис покупця» у договорі купівлі-продажу часток у статутному капіталі (далі договір) від 06 червня 2016 року, у графі «Підпис учасника» у протоколі № 06/06/2016 загальних зборів учасників (далі протокол) від 06 червня 2016 року чим надала юридичну силу вищевказаним документам, які попередньо виготовлені невстановленою слідством особою та в які внесені неправдиві відомості, а саме:

- в п. 1 розділу «Постановили» протоколу про передачу від ОСОБА_5 до ОСОБА_3 частки у статутному капіталі товариства, в розмірі 60%, що складає в грошовому еквіваленті 300 грн, однак ОСОБА_3 частку в статутному капіталі ніколи не отримувала;

- в п. 3 розділу «Постановили» протоколу, що місцезнаходження товариства, за адресою: м. Київ, вул. Желябова, 2, оф. 21, проте товариство за вказаною адресою ніколи не знаходилось.

В присутності невстановленої слідством особи, ОСОБА_3 підписала отримані від останнього документи Статут КВКП «Сервісімпекс» до резулятивної частини якого внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

- в п. 4.5 статуту, що частка учасників у статутному капіталі товариства розподіляється наступним чином: ОСОБА_3 частка в статутному капіталі у розмірі 300 грн, що становить 60% статутного капіталу, однак ОСОБА_3 частку в статутному капіталі фактично не мала, внесків до статутного капіталу в порядку, розмірі та засобами, що передбачені установчими документами, не робила, а також не сплачувала грошових коштів за її придбання.

- в п. 6.1 а) статуту, що учасник товариства має право брати участь в управлінні Підприємства, в порядку, визначеному у Статуті, проте ОСОБА_3 не брала участь в управлінні Підприємством;

- в п. 6.1 б) статуту, що учасник має право брати участь у розподілі прибутку та одержувати його частку (дивіденди), однак ОСОБА_3 не брала участь в розподілі прибутку та не одержувала його частку (дивіденди).

Того ж дня, у невстановлений слідством час, після підписання вказаних вище документів, ОСОБА_3 передала їх за грошову винагороду у розмірі 500 грн невстановленій досудовим розслідуванням особі.

У подальшому, невстановленою особою у невстановлений слідством час вказані документи подані для реєстрації КВКП «Сервісімпекс» до відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

На підставі вказаних документів, 07 червня 2016 року Державним реєстратором проведено державну реєстрацію установчих документів юридичної особи КВКП «Сервісімпекс» (код ЄДРПОУ 23815302), про що вчинено відповідні записи у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Своїми умисними діями, які виразились у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей, ОСОБА_3 вчинила кримінальне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право прийняти такі рішення, як закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п.п. 4-8, 10 ч. 1 або ч. 2 ст. 284 цього Кодексу.

Згідно із ч. 3 ст. 288 КПК України суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного (обвинуваченого) від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Згідно з вимогами ст. 12 КК України кримінальне правопорушення передбачене ч. 1 ст. 205-1 КК України, є злочином невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді штрафу від п`ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років (у редакції закону чинного на момент вчинення кримінального правопорушення).

В судовому засіданні встановлено, що строк давності притягнення до кримінальної відповідальності за злочин, який вчинила ОСОБА_3 не зупинявся та не переривався, в зв`язку з чим строк притягнення її до кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 205-1 КК України закінчився.

Згідно із ст. 286 КПК України питання, щодо звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності віднесено до компетенції суду, при умові, що обвинувачена згодна на її звільнення від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вищезазначене, судом встановлені підстави для звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку з закінченням строків притягнення її до кримінальної відповідальності.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи вище зазначене суд вважає за необхідне клопотання про звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Керуючись ст. 284, 285, 288, 314 КПК України, ст. 49 КК України, суд

п о с т а н о в и в :

клопотання прокурора відділу прокуратури міста Києва про звільнення ОСОБА_3 , у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000137 від 13 березня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності задовольнити.

Звільнити ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 205-1 КК України у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000137 від 13 березня 2020 року, за підозрою ОСОБА_3 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду протягом 7 днів з дня її оголошення через Дніпровський районний суд м. Києва.

Копію ухвали негайно вручити прокурору та підозрюваному.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89128841
СудочинствоКримінальне
Сутьзвільнення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженку с. Помічна, Новоукраїнівського р-ну, Кіровоградської обл., зареєстровану та проживаючу за адресою: АДРЕСА_1 , громадянку України, у кримінальному провадженню внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань №32020100000000137 від 13 березня 2020 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 205-1 КК України, від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності,

Судовий реєстр по справі —755/4539/20

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

Ухвала від 23.03.2020

Кримінальне

Дніпровський районний суд міста Києва

Левко В. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні