Рішення
від 08.05.2020 по справі 910/18879/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

08.05.2020Справа № 910/18879/19 Суддя Господарського суду міста Києва Демидов В.О. , розглянувши у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Музенідіс Тревел Україна (вул. В.Васильківська, буд. 9/2, м. Київ, 01001) до Товариства з обмеженою відповідальністю ГРУП КОНСАЛТ КО (вул. Заболотного, буд. 15, м. Київ, 03143) про стягнення боргу у розмірі 37080,00 грн,

В С Т А Н О В И В:

До Господарського суду міста Києва надійшла зазначена позовна заява та передана судді Демидову В.О. відповідно до автоматизованого розподілу судової справи між суддями.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов`язань за агентським договором на реалізацію туристичного продукту №АДТА/19-KIV.00581 від 04.06.2019.

Відповідно до заявлених позовних вимог позивач просить суд стягнути з відповідача на користь позивача борг у розмірі 37080,00 грн та суму судових витрат в розмірі 2027,00 грн (судовий збір).

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.01.2020 позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю Музенідіс Тревел Україна залишена без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали.

16.01.2020 до Господарського суду міста Києва, на виконання вимог ухвали суду від 09.01.2020, надійшла заява позивача про усунення недоліків позовної заяви з доданими до неї документами.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.01.2020 у справі відкрито провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін та надано строк для запропоновано відповідачу у строк не пізніше п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження подати до суду відзив на позовну заяву, а також всі докази, що підтверджують заперечення проти позову, позивачу запропоновано у строк не пізніше п`яти днів з дня отримання відзиву подати відповідь на відзив, відповідачу надано строк протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив (у разі подання такого) подати заперечення на відповідь на відзив.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі позивачем отримано 31.01.2020, про що свідчить повідомлення про вручення поштового відправлення.

Копію ухвали суду про відкриття провадження у справі направлено відповідачу за юридичною адресою (вул. Заболотного, буд. 15, м. Київ, 03143) згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч. 3 ст. 120 Господарського процесуального кодексу України виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому Кодексом для вручення судових рішень.

Відповідно до ч. 5 ст. 176 Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі надсилається учасникам справи, а також іншим особам, якщо від них витребовуються докази, в порядку, встановленому статтею 242 цього Кодексу, та з додержанням вимог частини четвертої статті 120 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 6 п. 4 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день поставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати копію судового рішення чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду.

Частиною 7 статті 120 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що учасники судового процесу зобов`язані повідомляти суд про зміну свого місцезнаходження чи місця проживання під час розгляду справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання ухвала про повідомлення чи виклик надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв`язку, які забезпечують фіксацію повідомлення або виклику, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань Єдиний державний реєстр створюється з метою забезпечення державних органів та органів місцевого самоврядування, а також учасників цивільного обороту достовірною інформацією про юридичних осіб, громадські формування, що не мають статусу юридичної особи, та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

Відповідно до п. 99 постанови КМУ від 05.03.2009 270 Про затвердження Правил надання послуг поштового зв`язку рекомендовані поштові відправлення, які не були вручені під час доставки, повторні повідомлення про надходження реєстрованих поштових відправлень, під час доставки за зазначеною адресою або під час вручення в об`єкті поштового зв`язку вручаються адресату. У разі відсутності адресата до абонентської поштової скриньки адресата вкладається повідомлення про надходження зазначеного реєстрованого поштового відправлення.

Отже, у разі якщо ухвалу про вчинення відповідної процесуальної дії направлено судом за належною адресою, тобто, повідомленою суду стороною, і не вручена підприємством зв`язку з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення, інші причини, то вважається, що адресат повідомлений про вчинення відповідної процесуальної дії. Тобто неотримання відповідачем поштової кореспонденції, надісланої судом за належною адресою, залежало виключно від суб`єктивної поведінки сторони.

Враховуючи викладене, суд доходить висновку, що неотримання копії ухвали суду про відкриття провадження у справі відповідачем є наслідком свідомого діяння (бездіяльності) відповідача щодо його належного отримання, тобто є власною волею відповідача.

Таким чином, відповідач у справі був належним чином повідомлений про розгляд справи у зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних у справі доказів.

Крім того, суд зазначає, що постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11.03.2020 Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 з 12.03.2020 до 03.04.2020 на всій території України введено карантин. У подальшому постановою Кабінету Міністрів України № 239 від 25.03.2020 дію карантину продовжено до 24.04.2020.

Разом з тим, строк для подачі відзиву на позовну заяву закінчився у відповідача до введення на території України карантину, проте відповідач не скористався своїм правом на подання відзиву, тому справа розглядається за наявними матеріалами у відповідності до приписів ч. 9 ст. 165 та ч. 2 ст. 178 ГПК України.

Частиною 1 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Згідно ч. 8 ст. 252 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи у порядку спрощеного провадження суд досліджує докази і письмові пояснення, викладені у заявах по суті справи, а у випадку розгляду справи з повідомленням (викликом) учасників справи також заслуховує їх усні пояснення.

Враховуючи достатність часу, наданого сторонам для подачі доказів в обґрунтування своїх позицій у справі, приймаючи до уваги принципи змагальності та диспозитивності господарського процесу, господарським судом в межах наданих йому повноважень сторонам створені усі належні умови для надання доказів.

Розглянувши матеріали справи, всебічно та повно дослідивши надані докази, суд встановив такі фактичні обставини.

04.06.2019 між Товариством з обмеженою відповідальністю Музенідіс Тревел Україна (далі - принципал) та Товариством з обмеженою відповідальністю Туроператор Світ Чудес (далі - агент) за допомогою сервісу електронного документообігу Вчасно було укладено агентський договір на реалізацію туристичного продукту №АДТА/19-KIV.00581 (далі - договір).

Відповідно до п. 1.2 договору агент зобов`язується за винагороду за дорученням, шляхом посередництва від імені, в інтересах і за рахунок принципала вчинити юридичні та/або інші дії з реалізації туристичного продукту з використанням знаку для товарів і послуг, сформованого принципалом, та/або окремих туристичних послуг принципала 9далі разом та окремо Турпродукт , Туристичний продукт ) у відповідності до умов цього договору.

Відповідно до п. 2.6 договору обов`язок принципала надати турпродукт агентові виникає за умови підтвердженої заявки й оплати рахунку принципала з урахуванням інших положень цього договору.

З дати підтвердження принципалом заявки, відмова агента від турпродукту, у тому числі шляхом надіслання письмової ануляції, або по факту не надходження оплати рахунку принципала, або внаслідок інших дій, що свідчить про відмову від підтвердженого турпродукту, спричиняє наслідки, передбачені п. 5.2 цього договору (п.2.7 договору).

Відповідно до п. 5.2.1 договору агент несе відповідальність в повному обсязі. Під відповідальністю агента в повному обсязі сторони розуміють сплату агентом принципалу всіх збитків, штрафів, інших фінансових витрат, що були понесені принципалом в зв`язку з невиконанням агентом своїх обов`язків за договором. Також на агента, який порушив договірні зобов`язання, покладаються всі можливі збитки, штрафи, інші фінансові витрати, які будуть пред`явлені третіми сторонами (в тому числі оплата штрафів компаніями і/або авіакомпаніями - партнерам по туру, який анулюється) та/або державними органами, туристами чи замовниками.

Згідно п.5.2.3 договору компенсація фактично понесених витрат принципала має бути оплачена агентом в строк не більше 10 банківських днів від дати відмови від підтвердженого турпродукту. Принципал вправі утримати суму понесених витрат та збитків принципала з коштів, оплачених агентом. Повернення коштів за винятком фактично понесених витрат та збитків принципала відбувається у безготівковій формі банківським переказом протягом 10 банківських днів від дня отримання заяви агента на повернення грошових коштів.

Відповідно до п. 6.1 договору принципал визначає вартість турпродукту залежно від умов проживання й комплексу послуг, що входять до складу турпродукту. Вартість турпродукту встановлюється в гривні. Сторони погодили, що на дату повної оплати загальна вартість послуг може бути змінена у напрямку зростання в залежності від зміну курсу гривні по відношенню до умовної одиниці, в якій розрахована вартість турпродукту, оскільки загальна вартість послуг визначається шляхом множення вартості послуг, встановленої принципалом, на комерційний курс принципала на дату фактичної оплати (п.п. 6.1, 6.2 договору).

Остаточна вартість поставленого агентом кінцевому споживачу турпродукту визначається шляхом збільшення ціни нетто турпродукту, зазначеної в рахунку на оплату принципала, на суму агентської винагороди, передбаченої п. 6.6 договору (п.6.4 договору).

Відповідно до п. 6.8 договору всі розрахунки між принципалом і агентом у рамках даного договору здійснюються в гривнях у безготівковій формі банківськими переведеннями за комерційним курсом туроператора, визначеним на день оплати принципалом на сайті www.mzt.ua.

За умовами п. 6.9 договору агент сплачує принципалові вартість турпродукту за реквізитами в строк й на підставі рахунку на оплату, виставленого принципалом, який є невід`ємною частиною цього договору та дійсний протягом одного банківського дня.

Відповідно до п.6.10 договору за заявками по ранньому бронюванню не пізніше 5 банківських днів з моменту отримання агентом підтвердження заявки, агент сплачує принципалові попередню оплату у розмірі 50% від вартості турпродукту. Сплата 100% вартості турпродукту повинна бути здійснена в термін не пізніше, ніж за 21 календарний день до початку подорожі, якщо інше не зазначено в рахунку на оплату. Актуальна на день оплати заявки інформація про строки та умови оплати турпродукту визначається на сайті принципала.

Пунктом 6.12 договору сторони погодили, що якщо бронювання було здійснено менш ніж за 21 календарний день до дати початку поїздки, повна оплата здійснюється не пізніше 2 банківських днів з моменту одержання агентом підтвердження заявки, але не пізніше ніж за 1 календарний день до дати початку подорожі.

Фактом підтвердження виконаних зобов`язань за цим договором є акт наданих туристичних послуг, що надається принципалом агенту в строки, визначені п. 4.1.5 договору (п.6.15 договору).

Договір набуває чинності з моменту його підписання сторонами, в тому числі із застосуванням електронного цифрового підпису та/або кваліфікованого електронного підпису, і діє до 31.12.2019. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний календарний рік, якщо жодна із сторін письмово не повідомить іншу сторону про його розірвання щорічно до 15 грудня поточного року (п.п. 10.2, 10.3 договору).

Сторони домовились, що в порядку ст. 207 ЦК України додаткові угоди та додатки до цього договору підписані із застосуванням електронного цифрового підпису прирівнюються до документів, підписаних власноручно уповноваженими представниками сторін (п.10.6 договору).

Згідно з ч. 2 ст. 639 ЦК України якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним з моменту надання йому цієї форми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася.

Відповідно до умов цього договору позивачем на підставі заявки на бронювання ТОВ Туроператор СВІТ ЧУДЕС № PIR12069FA від 10.06.2019 (здійсненої через систему онлайн-бронювання) у грецького туроператора Mouzenidis Travel A.E. був заброньований туристичний продукт для двох осіб ( ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ) із проживанням в готелі Iris Hotel Siviri (3+*) в період з 12.06.2019 по 19.06.2019, авіаперевезенням за напрямом Київ-Салоніки-Київ.

Відповідно до виставленого рахунку на оплату № PIR12069FA від 11.06.2019 вартість туристичного продукту за заявкою № PIR12069FA від 10.06.2019 склала 37 080,00 грн. (на дату виставлення рахунку еквівалент 1200 євро за комерційним курсом туроператора).

Гарантійним листом від 11.06.2019 ТОВ Туроператор СВІТ ЧУДЕС визнало заборгованість по вказаній заявці та гарантувало її погашення в повному обсязі в термін до 12.06.2019.

Оскільки туристи за заявкою № PIR12069FA використали сплачені ним в повному обсязі авіаперевезення та скористалися проживанням в готелі, то грецьким туроператором Mouzenidis Travel A.E. позивачу виставлені рахунки на оплату 100% вартості заброньованих послуг за заявкою № PIR12069FA.

Кошти за туристичний продукт № PIR12069FA були перераховані туроператору Mouzenidis Travel A.E. в сумі 1191,73 євро, що підтверджується Звітом компанії про реалізований туристичний продукт, підписаний з грецьким туроператором.

Разом з тим, відповідачем оплата вартості туру за рахунком № PIR12069FA не здійснена.

18.06.2019 позивач звернувся до відповідача з претензією №1 (вих. №24) з вимогою сплати заборгованості у сумі 37 080,00 грн.

На теперішній час ТОВ Туроператор СВІТ ЧУДЕС перейменоване в ТОВ ГРУП КОНСАЛТ КО .

Звертаючись до суду з цим позовом, позивач посилається на те, що відповідачем вказана заборгованість не погашена, у зв`язку із чим просить стягнути з ТОВ ГРУП КОНСАЛТ КО на свою користь суму боргу у розмірі 37 080,00 грн.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об`єктивному розгляді всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню у повному обсязі з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 Господарського процесуального кодексу України судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін.

Відповідно до ч. 1 ст. 73, ч. 1 ст. 74 Господарського процесуального кодексу України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Господарського процесуального кодексу України належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування.

Статтею 173 Господарського кодексу України передбачено, що господарським визнається зобов`язання, що виникає між суб`єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб`єкт (зобов`язана сторона, у тому числі боржник) зобов`язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб`єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб`єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов`язаної сторони виконання її обов`язку.

Частиною 1, 2 статті 295 Господарського кодексу України передбачено, що комерційне посередництво (агентська діяльність) є підприємницькою діяльністю, що полягає в наданні комерційним агентом послуг суб`єктам господарювання при здійсненні ними господарської діяльності шляхом посередництва від імені, в інтересах, під контролем і за рахунок суб`єкта, якого він представляє. Комерційним агентом може бути суб`єкт господарювання (громадянин або юридична особа), який за повноваженням, основаним на агентському договорі, здійснює комерційне посередництво.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 296 Господарського кодексу України агентські відносини виникають у разі: надання суб`єктом господарювання на підставі договору повноважень комерційному агентові на вчинення відповідних дій.

За агентським договором одна сторона (комерційний агент) зобов`язується надати послуги другій стороні (суб`єкту, якого представляє агент) в укладенні угод чи сприяти їх укладенню (надання фактичних послуг) від імені цього суб`єкта і за його рахунок. Агентський договір повинен визначати сферу, характер і порядок виконання комерційним агентом посередницьких послуг, права та обов`язки сторін, умови і розмір винагороди комерційному агентові, строк дії договору, санкції у разі порушення сторонами умов договору, інші необхідні умови, визначені сторонами (ч.ч. 1, 2 ст. 297 Господарського кодексу України).

Статтею 638 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Відповідно до ч. 1 ст. 640 Цивільного кодексу України договір є укладеним з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції.

Частиною 1 статті 641 Цивільного кодексу України пропозицію укласти договір (оферту) може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов`язаною у разі її прийняття.

Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною (ч. 1 ст. 642 Цивільного кодексу України).

Загальні правові, організаційні та соціально-економічні засади реалізації державної політики України в галузі туризму та спрямований на забезпечення закріплених Конституцією України прав громадян на відпочинок, свободу пересування, охорону здоров`я, на безпечне для життя і здоров`я довкілля, задоволення духовних потреб та інших прав при здійсненні туристичних подорожей. Він встановлює засади раціонального використання туристичних ресурсів та регулює відносини, пов`язані з організацією і здійсненням туризму на території України визначені Законом України Про туризм .

Відповідно до ст. 1 Закону України Про туризм турист - особа, яка здійснює подорож по Україні або до іншої країни з не забороненою законом країни перебування метою на термін від 24 годин до одного року без здійснення будь-якої оплачуваної діяльності та із зобов`язанням залишити країну або місце перебування в зазначений термін; туристичний продукт - попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов`язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об`єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо).

Частиною 1 статті 5 Закону України Про туризм передбачено, що учасниками відносин, що виникають при здійсненні туристичної діяльності, є юридичні та фізичні особи, які створюють туристичний продукт, надають туристичні послуги (перевезення, тимчасового розміщення, харчування, екскурсійного, курортного, спортивного, розважального та іншого обслуговування) чи здійснюють посередницьку діяльність із надання характерних та супутніх послуг, а також громадяни України, іноземці та особи без громадянства (туристи, екскурсанти, відвідувачі та інші), в інтересах яких здійснюється туристична діяльність.

Згідно із ч. 2 ст. 5 Закону України Про туризм суб`єктами, що здійснюють та/або забезпечують туристичну діяльність (далі - суб`єкти туристичної діяльності), є: туристичні оператори (далі - туроператори) - юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність; туристичні агенти (далі - турагенти) - юридичні особи, створені згідно із законодавством України, а також фізичні особи - суб`єкти підприємницької діяльності, які здійснюють посередницьку діяльність з реалізації туристичного продукту туроператорів та туристичних послуг інших суб`єктів туристичної діяльності, а також посередницьку діяльність щодо реалізації характерних та супутніх послуг.

Відповідно до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов`язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов`язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором. Застосування господарських санкцій до суб`єкта, який порушив зобов`язання, не звільняє цього суб`єкта від обов`язку виконати зобов`язання в натурі, крім випадків, коли інше передбачено законом або договором, або управнена сторона відмовилася від прийняття виконання зобов`язання. Не допускаються одностороння відмова від виконання зобов`язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов`язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Згідно ст. 525 Цивільного кодексу України одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

У відповідності до ч. 1 ст. 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Матеріалами справи підтверджено надання позивачем послуг за вказаними заявками. Кошти за туристичний продукт № PIR12069FA були перераховані туроператору Mouzenidis Travel A.E. в сумі 1191,73 євро, що підтверджується Звітом компанії про реалізований туристичний продукт, підписаний з грецьким туроператором.

Разом з тим, відповідачем оплата вартості туру за рахунком № PIR12069FA не здійснена.

Відповідно до п. 5.2.1 договору агент несе відповідальність в повному обсязі. Під відповідальністю агента в повному обсязі сторони розуміють сплату агентом принципалу всіх збитків, штрафів, інших фінансових витрат, що були понесені принципалом в зв`язку з невиконанням агентом своїх обов`язків за договором. Також на агента, який порушив договірні зобов`язання, покладаються всі можливі збитки, штрафи, інші фінансові витрати, які будуть пред`явлені третіми сторонами (в тому числі оплата штрафів компаніями і/або авіакомпаніями - партнерам по туру, який анулюється) та/або державними органами, туристами чи замовниками.

Відповідно до статті 610 Цивільного кодексу України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Як встановлено ч. 1 ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно з ст.599 Цивільного кодексу України зобов`язання припиняється виконанням, проведеним належним чином.

Згідно ч. 1 ст. 30 Закону України Про туризм порушення законодавства в галузі туризму тягне за собою відповідальність згідно із законом.

З огляду на вказане вище у сукупності, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову та стягнення з відповідача на користь позивача заборгованості за заявкою № PIR12069FA у розмірі 37 080,00 грн.

Витрати по сплаті судового збору відповідно до п.2 ч.1 ст.129 Господарського процесуального кодексу України покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст.129, 236-238, 247-252 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

1. Позовні вимоги задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю ГРУП КОНСАЛТ КО (03143, м. Київ, вул. Заболотного, буд. 15, код 36515466) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю Музенідіс Тревел Україна (01001, м. Київ, вул. В.Васильківська, буд. 9/2, код 39173811) заборгованість у розмірі 37 080 (тридцять сім тисяч вісімдесят) грн.. 00 коп. та судовий збір у розмірі 1 921 (одна тисяча дев`ятсот двадцять одна) грн. 00 коп.

Рішення набирає законної сили у строк та в порядку, встановленому ст.241 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду в строк, встановлений ст.256 Господарського процесуального кодексу України та в порядку, передбаченому ст.257 Господарського процесуального кодексу України з урахуванням приписів п. 4 Розділу X Прикінцеві положення та п.п.17.5 п.17 Розділу ХІ Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України.

З повним текстом рішення можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень за веб-адресою:http://reyestr.court.gov.ua/.

Повний текст рішення складено та підписано 08.05.2020

Суддя В.О.Демидов

Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено08.05.2020
Номер документу89131566
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/18879/19

Рішення від 08.05.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 21.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 09.01.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні