Ухвала
від 08.05.2020 по справі 200/4512/20-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

08 травня 2020 р. Справа №200/4512/20-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов`янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Молочна І. С., ознайомившись з матеріалами позовної заяви Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Колосок с. Микільське Микільської сільської ради Волноваського району Донецької області про застосування заходів реагування щодо забезпечення цивільного захисту,

встановив:

04 травня 2020 року Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області (місце знаходження: вул. Митрополитська, буд.175, м. Маріуполь, Донецька область, 87547, код ЄДРПОУ 38652962), позивач, звернулося до суду з адміністративним позовом до Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Колосок с. Микільське Микільської сільської ради Волноваського району Донецької області (місце знаходження: вул. Центральна, буд. 81-Г, с. Микільське, Волноваський район, Донецька область, 85720, код ЄДРПОУ 41335240) про застосування заходів реагування у вигляді повного зупинення експлуатації (роботи) відповідача до повного усунення порушень, шляхом заборони експлуатації вищезазначеного об`єкту.

Позовна заява відповідає вимогам статей 160, 161, 172 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України).

Позовну заяву належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

Щодо строку звернення до адміністративного суду.

Разом із позовом позивачем заявлено клопотання про поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду. Обґрунтовуючи заявлене клопотання позивач зазначив, що з 12 березня 2020 року запроваджено загальнонаціональний карантин, який наразі триває, та на підставі пункту 3 Прикінцевих положень КАС України просить поновити строк звернення до адміністративного суду з даним позовом.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд керується наступним.

З матеріалів позовної заяви вбачається, що підставою звернення до суду з даним позовом є встановлені перевіркою порушення законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, про що складено Акт № 31 від 26 лютого 2020 року.

Так, відповідно до частини 1 статті 122 КАС України, позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого цим Кодексом або іншими законами.

Для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень встановлюється тримісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб`єкту владних повноважень право на пред`явлення визначених законом вимог. Цим Кодексом та іншими законами можуть також встановлюватися інші строки для звернення до адміністративного суду суб`єкта владних повноважень (абз. 2 частини 2 статті 122 КАС України).

Враховуючи, що за результатом заходу державного нагляду, який відбувся 26 лютого 2020 року, позивачем встановлено порушення законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки, в той час як із даним позовом останній звернувся 04 травня 2020 року, суд констатує, що розглядаємий позов заявлено з дотриманням строку звернення до суду, передбаченого частиною 2 статті 122 КАС України.

Отже, підстав для повернення позовної заяви, залишення її без розгляду або відмови у відкритті провадження в адміністративній справі, встановлених КАС України, немає.

Відповідно до статті 12 КАС України адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до положень статті 257 КАС України спрощене позовне провадження призначене для розгляду справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи.

Враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування, склад учасників адміністративної справи, вбачаються підстави розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження.

У відповідності до статті 260 КАС України справа підлягає розгляду за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Відповідно до статті 258 КАС України, суд розглядає справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Разом з тим, постановою Кабінету Міністрів України "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 11 березня 2020 року №211 (із подальшими змінами) з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10 березня 2020 року - з 12 березня 2020 року до 03 квітня 2020 року на усій території України установлено карантин.

25 березня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про продовження загальнонаціонального карантину до 24 квітня включно.

22 квітня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про продовження загальнонаціонального карантину до 11 травня включно.

04 травня 2020 року Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про продовження загальнонаціонального карантину до 22 травня включно.

З огляду на викладені вище обставини, суд дійшов висновку, що позивач пропустив строк звернення до суду із даним позовом з поважних причин, відтак цей строк підлягає поновленню.

Враховуючи характер спірних правовідносин, запроваджені заходи загальнонаціонального карантину, розгляд справи слід проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) учасників справи.

Керуючись статтями 12, 160, 161, 171, 257, 258, 260 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,

ухвалив:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду.

2. Відкрити провадження по справі за позовною заявою Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Донецькій області до Комунального дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Колосок с. Микільське Микільської сільської ради Волноваського району Донецької області про застосування заходів реагування щодо забезпечення цивільного захисту.

3. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження суддею Молочною І.С. одноособово, без проведення судового засідання та повідомлення (виклику) учасників справи.

4. Встановити відповідачу п`ятнадцятиденний строк для подання до суду відзиву на позовну заяву з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі.

До відзиву додаються докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем; документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи.

5. Витребувати у відповідача пояснення щодо кожного пункту виявленого порушення, зазначеного в акті від 26 лютого 2020 року № 31 та надати належним чином засвідчені докази усунення порушень, встановлених таким актом проведення заходу державного нагляду (контролю).

6. Роз`яснити позивачу право на подання відповіді на відзив протягом п`яти днів з дня отримання відзиву на позовну заяву, а відповідачу - право на подання заперечень протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив. Відповідь на відзив та заперечення одночасно з поданням до суду мають бути надіслані іншим учасникам справи.

7. Дана ухвала підлягає виконанню з урахуванням положень Закону України від 30 березня 2020 року № 540-IX Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19) .

8. Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання.

9. Учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, за сторінкою на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет (веб-адреса сторінки http://court.gov.ua/).

10. Текст ухвали розміщений в Єдиному державному реєстрі судових рішень (веб-адреса сторінки: http://www.reyestr.court.gov.ua/).

Суддя І.С. Молочна

СудДонецький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено12.05.2020
Номер документу89133571
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —200/4512/20-а

Рішення від 01.07.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І.С.

Ухвала від 08.05.2020

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Молочна І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні