Рішення
від 10.02.2020 по справі 280/3656/19
ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТРЕТІЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Д О Д А Т К О В А П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

10 лютого 2020 року м. Дніпросправа № 280/3656/19

Третій апеляційний адміністративний суд

у складі колегії суддів: головуючого - судді Сафронової С.В. (доповідач),

суддів: Чепурнова Д.В., Мельника В.В.,

розглянувши в порядку письмового провадження заяву Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "ЕЛІТ-ДІЗАЙН" про ухвалення додаткового судового рішення до постанови Третього апеляційного адміністративного суду від 16 січня 2020 року прийнятої у справі №280/3656/19 за позовом Головного управління ДФС у Запорізькій області на рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 26.09.2019 в адміністративній справі №280/3656/19 за позовом Головного управління ДФС у Запорізькій області до Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "ЕЛІТ-ДІЗАЙН" про підтвердження обґрунтованості адміністративного арешту,-

встановиВ:

Постановою Третього апеляційного адміністративного суду від 16 січня 2020 року апеляційну скаргу апеляційну скаргу Головного управління ДФС у Запорізькій області залишено без задоволення. Рішення Запорізького окружного адміністративного суду від 26.09.2019 року в адміністративній справі №280/3656/19 залишено без змін.

До суду надійшла заява представника Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "ЕЛІТ-ДІЗАЙН" про ухвалення додаткового судового рішення про розподіл судових витрат. У заяві просить суд вирішити питання про розподіл судових витрат, вказує, що при винесенні постанови не було компенсовано витрати на правову допомогу.

Заява обгрунтована тим, що суд апеляційної інстанції не вирішив питання щодо стягнення витрат на оплату професійної правничої допомоги у розмірі 6000 грн.

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 252 Кодексу адміністративного судочинства України суд, що ухвалив судове рішення, може за заявою учасника справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

З матеріалів справи вбачається, що при прийнятті постанови від 16 січня 2020 року Третім апеляційним адміністративним судом не вирішено питання в частині розподілу судових витрат щодо правничої допомоги у розмірі 6000 грн.

Відповідно до частини 1 статті 132 Кодексу адміністративного судочинства України, судові витрати складаються із судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Згідно з частиною 1 статті 139 Кодексу адміністративного судочинства України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб`єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб`єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Відповідно до частин 1-5 ст. 134 КАС України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави.

За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом з іншими судовими витратами, за винятком витрат суб`єкта владних повноважень на правничу допомогу адвоката.

Для цілей розподілу судових витрат розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу та з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

В підтвердження здійсненної правової допомоги, необхідно долучати до матеріалів справи розрахунок погодинної вартості правової допомоги, наданої у справі, який має бути передбачений договором про надання правової допомоги, та може міститися у акті приймання-передачі послуг за договором.

Розрахунок платної правової допомоги повинен відображати вартість години за певний вид послуги та час витрачений на: участь у судових засіданнях; вчинення окремих процесуальних дій поза судовим засіданням; ознайомлення з матеріалами справи в суді тощо.

Аналогічний висновок висловив Верховний Суд в постанові від 01 жовтня 2018 року у справі №569/17904/17.

При визначенні суми відшкодування суд має виходити з критерію реальності адвокатських витрат (встановлення їхньої дійсності та необхідності), а також критерію розумності їхнього розміру, виходячи з конкретних обставин справи та фінансового стану обох сторін. Ті самі критерії застосовує Європейський суд з прав людини, присуджуючи судові витрат на підставі ст. 41 Конвенції. Зокрема, згідно з його практикою заявник має право на компенсацію судових та інших витрат, лише якщо буде доведено, що такі витрати були фактичними і неминучими, а їхній розмір - обґрунтованим (рішення у справі East/West Alliance Limited проти України", заява №19336/04, п. 269).

З матеріалів справи встановлено, що на підтвердження понесених витрат на правничу допомогу під час апеляційного розгляду справи №280/3656/19 у розмірі 6000 грн. Позивачем до суду апеляційної інстанції надано завірену копію статуту ПП ВКФ ЕЛІТ-ДІЗАЙН .; завірену копію рішення про призначення директора та наказ від 06.07.2004р.; завірену копію Договору про надання правової допомоги між ПП ВКФ ЕЛІТ-ДІЗАЙН та Адвокатським об`єднанням ЛЕЕЕСІ № 20/18 від 04.12.2019; завірену копію додаткової угоди від 03.12.2019; завірену копію Додаткової угоди № 9/1 від 13.01.2020; завірену копію рахунку на оплату № 1-9/1 від 16.01.2020; завірену копію платіжного доручення від 17.01.2020 на 1 арк.; завірену копію Акту приймання-передачі послуг з правової допомоги від 17.01.2020.

Між Адвокатським об`єднанням ПП ВКФ ЕЛІТ-ДІЗАЙН та Адвокатським об`єднанням ЛЕЕЕСІ укладено договір про надання правової (правничої) допомоги № 20/18 від 04.12.2019.

Відповідно до пункту 3.3 вказаного договору за надання об`єднанням правової (правничої) допомоги за цим договором клієнт сплачує Об`єднанню гонорар в розмірі та в строк погоджені між ними.

Згідно з пунктом 4 частини першої статті першої Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" договір про надання правової допомоги - домовленість, за якою одна сторона (адвокат, адвокатське бюро, адвокатське об`єднання) зобов`язується здійснити захист, представництво або надати інші види правової допомоги другій стороні (клієнту) на умовах і в порядку, що визначені договором, а клієнт зобов`язується оплатити надання правової допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання договору.

Статтею 19 цього ж Закону визначено такі види адвокатської діяльності, як надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правовий супровід діяльності юридичних і фізичних осіб, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, держави; складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру; представництво інтересів фізичних і юридичних осіб у судах під час здійснення цивільного, господарського, адміністративного та конституційного судочинства, а також в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами.

Отже, правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз`яснення, складення позовів і звернень, довідок, заяв, скарг, здійснення представництва, зокрема в судах та інших державних органах, захист від обвинувачення тощо, а договір про надання правової допомоги укладається на такі види адвокатської діяльності як захист, представництво та інші види адвокатської діяльності.

Представництво - вид адвокатської діяльності, що полягає в забезпеченні реалізації прав і обов`язків клієнта в цивільному, господарському, адміністративному та конституційному судочинстві, в інших державних органах, перед фізичними та юридичними особами, прав і обов`язків потерпілого під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, а також прав і обов`язків потерпілого, цивільного позивача, цивільного відповідача у кримінальному провадженні (пункт 9 частини першої статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Інші види правової допомоги - види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультацій і роз`яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складення заяв, скарг, процесуальних та інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта, недопущення їх порушень, а також на сприяння їх відновленню в разі порушення (пункт 6 частини першої статті 1 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність").

Відповідно до статті 30 Закону України "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Враховуючи вищезазначені норми, судом апеляційної інстанції проаналізовані відомості, вказані адвокатом в актах приймання - передачі види виконаних робіт та затрачених на них час, зробив висновок, що заявлена сума витрат на правничу допомогу є завищеною та неспівмірною із складністю наданих адвокатом послуг та підлягає частковому задоволенню.

Колегія суддів зробила висновок про те, що час, який був витрачений адвокатом на участь у судовому засіданні відповідно до протоколу судового засідання складає 15 хвилин, а тому сума зазначена в акті приймання - передачі послуг з правової допомоги за Договором №20/18 від 04.12.2019 року та Додатковою угодою №9/1 від 13.01.2020 року від 17.01.2020 року не є співрозмірною обсягу цієї послуги і підлягає задоволенню у цій частині у розмірі 50% наданих послуг.

Враховуючи викладене, суд апеляційної інстанції вважає за необхідне прийняти додаткову постанову щодо вирішення питання про розподіл судових витрат та стягнення з відповідача за рахунок його бюджетних асигнувань 4500 грн. витрат на професійну правничу допомогу.

Керуючись ст. 132, 139, 252 КАС України, Третій апеляційний адміністративний суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Заяву Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "ЕЛІТ-ДІЗАЙН" про ухвалення додаткового рішення в адміністративній справі №280/3656/19 - задовольнити частково.

Стягнути на користь Приватного підприємства "Виробничо-комерційна фірма "ЕЛІТ-ДІЗАЙН" (вул. Цитрусова, буд.1, кв.64,м. Запоріжжя, Запорізька область,69071, код ЄДРПОУ 33011339) витрати на правничу допомогу у розмірі 4500 (чотири тисячі п`ятсот) грн. за рахунок бюджетних асигнувань Головного управління ДФС у Запорізькій області (пр. Соборний, 166,м. Запоріжжя,69107 код ЄДРПОУ 39396146 ).

Додаткова постанова суду набирає законної сили з моменту її прийняття і може бути оскаржена у строки та в порядку, які встановлені ст.ст. 329,331 КАС України.

Головуючий - суддя С.В. Сафронова

суддя Д.В. Чепурнов

суддя В.В. Мельник

СудТретій апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення10.02.2020
Оприлюднено12.05.2020
Номер документу89135799
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —280/3656/19

Ухвала від 30.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 02.11.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 23.10.2020

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Новікова Інна Вячеславівна

Ухвала від 18.08.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гусак М.Б.

Постанова від 16.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Рішення від 10.02.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 24.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Постанова від 16.01.2020

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

Ухвала від 10.12.2019

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Сафронова С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні