Рішення
від 04.05.2020 по справі 373/1754/19
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/1754/19

Номер провадження 2/373/80/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

04 травня 2020 р. м. Переяслав

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Реви О. І.

за участю:

секретаря судових засідань Домантович О. П.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом виконавчого комітету Дівичківської сільської ради, в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

Виконавчий комітет Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області звернувся до суду з вказаним позовом та просить позбавити батьківських прав ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , відносно її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , на підставі п.2 ч.1 ст.164 СК України, як таку, що ухиляється від виконання батьківських обов`язків.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідач ОСОБА_3 самоусунулась від виконання батьківських обов`язків, її малолітня дитина перебуває в центрі соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав на повному державному забезпеченні.

В судовому засідання представник Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області Девко Т.П. позовні вимоги підтримав та просить позов задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явилася, про дату, час і місце розгляду справи повідомлена належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Відповідно до вимог ст. ст. 280, 281 ЦПК України судом ухвалено здійснювати заочний розгляд справи.

Представник третьої особи - Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав в судове засідання не з`явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, що підтверджується повідомленням про вручення рекомендованого поштового відправлення.

Судом встановлено наступне.

Суд приймає до уваги усі подані позивачем докази, на підставі яких встановлені обставини справи, та вважає їх належними, допустимими, достовірними, а їх сукупність достатньою для встановлення обставин, що мають значення для справи.

Зважаючи на те, що правовідносини, що виникли між сторонами по справі регулюються нормами глави 13 Сімейного кодексу України, суд дійшов висновку про необхідність їх застосування.

За правилами ч. 2 ст. 150 Сімейного кодексу України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч. 3 ст. 155 Сімейного кодексу України відмова батьків від дитини є неправозгідною, суперечить моральним засадам суспільства.

За ч. 4 ст. 155 Сімейного кодексу України ухилення батьків від виконання батьківських обов`язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Підстави позбавлення батьківських прав наведені у ст. 164 СК України.

Зокрема, п.2 ч.1 ст. 164 СК України визначено, що мати, батько, можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини.

За змістом роз`яснень, викладених у п. п. 15,16,17 постанови Пленуму Верховного Суду України №3 від 30.03.2007 р. Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно їх утримують та інше), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення, не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування своїми обов`язками.

Не можна позбавити батьківських прав особу, яка не виконує своїх батьківських обов`язків унаслідок душевної хвороби, недоумства чи іншого тяжкого захворювання (крім хронічного алкоголізму чи наркоманії) або з інших не залежних від неї причин.

Отже, позбавлення батьківських прав є крайнім заходом і може мати місце при доведеності винної поведінки когось із батьків або їх обох, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Позбавлення батьківських прав - це насамперед спосіб захисту прав і інтересів дитини, направлений на позитивний результат у долі неповнолітньої дитини.

Відповідно до свідоцтва про народження, виданого виконавчим комітетом Стовп`язької сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області 19 вересня 2012 року, актовий запис №10, серія НОМЕР_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 народився ОСОБА_2 . Матір`ю дитини записана ОСОБА_3 , а батьком - ОСОБА_4 .

Відповідно до витягу з державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , відомості про батька дитини записані відповідно до ч. 1 ст. 135 СК України.

З письмових матеріалів справи вбачається, що ОСОБА_3 не виконує своїх батьківських обов`язків щодо свого неповнолітнього сина ОСОБА_2 , не проживає разом з ним. Малолітній ОСОБА_2 перебуває у Київському обласному центрі соціально - психологічної реабілітації дітей Переяслав .

Відповідно до акту Київського обласного соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав від 27 травня 2019 року мати ОСОБА_3 відвідувала сина ОСОБА_2 , який перебуває в цьому закладі, 10.11.2018, 16.12.2018 та 03.03.2019, життям та здоров`ям дитини не цікавилась, матеріальної допомоги на його утримання не надавала.

Свідок ОСОБА_5 в судовому засіданні пояснила, що працює директором Центру соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав вже 2,5 роки. Коли приступила до виконання своїй посадових обов`язків, то ОСОБА_6 вже перебував у Центрі. Бачила його матір в Центрі лише один раз, коли хлопчику оформляли документи для поїздки на відпочинок до Іспанії. Бачила, що мати хлопчика перебувала в нетверезому стані. Цікавилась дитиною лише бабуся, мати жодного разу ним не цікавилась.

Свідок ОСОБА_7 в судовому засіданні пояснила, що працює начальником Служби у справах дітей та сім`ї Переяслав-Хмельницької районної державної адміністрації. Родину ОСОБА_8 знає давно, від народження ОСОБА_3 . Коли ОСОБА_9 народила сама, то вихованням її дитини займались її дід і баба. Вони і ОСОБА_9 виховували, оскільки її мати перебувала в місцях позбавлення волі. ОСОБА_9 могла блукати по місту з дитиною, вживала алкоголь, хоча на обліку у лікарів не перебувала. Дитину влаштували в центр соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав у 2017 році. Відповідач дитиною не цікавилась, переїхала до Бородянського району Київської області, займалась там тимчасовими заробітками. Хлопчиком опікується Центр соціально-психологічної реабілітації, він часто хворіє, коли перебував на лікуванні, то з ним був його прадід - дід відповідача.

Виконавчий комітет Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області вважає за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_3 відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Не погодитись з таким висновком, суд немає підстав, оскільки висновок відповідає дослідженим доказам по справі.

Таким чином, суд дійшов до висновку, що позов виконавчого комітету Дівичківської сільської ради про позбавлення батьківських прав підлягає задоволенню, оскільки, відповідач ОСОБА_3 без поважних причин протягом тривалого часу ухиляється від виконання своїх обов`язків по вихованню неповнолітнього сина та не має наміру виховувати його в майбутньому.

В силу ст.141 ЦПК України судові витрати по справі підлягають стягненню з відповідача на користь держави.

На підставі викладеного, згідно ст. ст. 150, 155, 164 Сімейного кодексу України керуючись ст. ст. 12, 13, 81, 263-265, 280-284, 288 ЦПК України, суд, ?

вирішив:

Позов виконавчого комітету Дівичківської сільської ради, в інтересах малолітнього ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа: Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав про позбавлення батьківських прав задовольнити.

Позбавити ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , батьківських прав відносно її малолітнього сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути ОСОБА_3 на користь держави судовий збір в розмірі 840 (вісімсот сорок) грн 80 коп.

Після набрання рішенням законної сили направити його копію державному органу реєстрації актів цивільного стану за місцем реєстрації народження дитини - до відділу державної реєстрації актів цивільного стану по місту Переяславу та Переяслав-Хмельницькому району Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ).

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (03.10.2017) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до Київського апеляційного суду через Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд, а матеріали справи витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу.

Відповідно до пункту 3 Прикінцевих положень ЦПК України процесуальні строки щодо апеляційного оскарження продовжуються на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Повне рішення виготовлено 08.05.2020.

Учасники справи:

позивач: виконавчий комітет Дівичківської сільської ради Переяслав-Хмельницького району Київської області, 08456, Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Дівички, вул Сонячна, 1а, код ЄДРПОУ 04361491.

відповідач: ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомий; місце проживання: АДРЕСА_2 .

третя особа: Київський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей Переяслав (08454, Київська область, Переяслав-Хмельницький район, с. Циблі, вул. Шевченка, 52А).

Суддя: О. І. Рева

Дата ухвалення рішення04.05.2020
Оприлюднено10.05.2020
Номер документу89143656
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —373/1754/19

Ухвала від 03.11.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Рішення від 04.05.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Рішення від 04.05.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Ухвала від 03.02.2020

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Ухвала від 24.12.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

Ухвала від 22.10.2019

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Рева О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні