Рішення
від 02.04.2020 по справі 752/20242/19
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/20242/19

Провадження № 2/752/2872/20

Заочне Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

02 квітня 2020 року Голосіївський районний суд м. Києва

у складі: головуючого судді Плахотнюк К.Г.

за участі секретаря судового засідання Рожок В.В..

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві в порядку спрощеного позовного провадження справу за позовом об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квітень до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги,

в с т а н о в и в :

30.09.2019 року ОСББ Квітень звернулося до суду з позовом про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги з ОСОБА_1 .

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 . ОСББ Квітень створено власниками квартир будинку АДРЕСА_1 для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Відповідач не виконує обов`язку щодо сплати внесків на експлуатацію будинку, станом на 31.07.2019 року має заборгованість у розмірі 21 989, 08 гривень. Неодноразові звернення ОСББ Квітень до відповідача щодо сплати заборгованості не призвели до позитивного результату. Такі дії відповідача свідчать про порушення ним Правил користування приміщеннями житлових будинків та гуртожитків, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №45 від 24.01.2006 року, а також вимог Житлового кодексу України. Позивач просить стягнути з відповідача ОСОБА_1 суму заборгованості по внесках на експлуатацію будинку, що виникла станом на 31.07.2019 року та становить 21 989, 08 гривень, а тако понесені судові витрати по сплаті судового збору, при зверненні до суду з позовом у розмірі 1921, 00 гривень.

Представник позивача в судове засідання не з`явився, звертаючись до суду просив про розгляд справи в порядку спрощеного провадження, за його відсутності.

Відповідач у судове засідання не з`явилася, судова повістка направлена за адресою отримання житлово-комунальних послуг повернута до суду з відміткою відділу зв`язку про закінчення її терміну зберігання. Крім того, повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи було розміщено на офіційному сайті суд. Відповідно до правил ст.ст. 130,131 ЦПК України є підставою для висновку про належне повідомлення сторони.

З огляду на викладене, врахувавши думку представника позивача, суд ухвалив - розглянути справу за відсутності сторін, ухваливши заочне рішення на підставі наявних у ній даних.

Суд, перевіривши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_1 (а.с.12,13).

Судом встановлено, що 01.06.2009 року власники квартир багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 створили ОСББ Квітень (а.с.5-6).

За даними розрахунку заборгованості по внесках на експлуатацію будинку по квартирі АДРЕСА_1 , власник квартири ОСОБА_1 за період з травня 2018 по липень 2019 року має заборгованість в розмірі 21 989, 08 гривень (а.с.14).

Відповідно до Статуту ОСББ Квітень : співвласник зобов`язаний виконувати обов`язки передбачені Статутом об`єднання, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених законом та Статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; звертатися до суду в разі відмови співвласників у повному обсязі сплачувати всі встановлені законом та Статутом внески і платежі, у тому числі відрахування до резервного фонду.

Відповідно до ст.ст. 151,156 ЖК України, громадяни, які мають у приватній власності жилий будинок (квартиру), зобов`язані забезпечувати його схоронність, провадити за свій рахунок поточний і капітальний ремонт, утримувати в порядку при домову територію. Члени сім`ї власника будинку зобов`язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім`ї власника зобов`язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і при домової території та проведенню ремонту. Правилами ст. 162 цього ж Кодексу встановлено, що власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату і плату за комунальні послуги.

Крім того, правилами статтей 15,13 Закону України Про ОСББ встановлено, що: співвласник зобов`язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; у разі відмови співвласника сплачувати внгески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або зха його дорученням управитель має право звернутися до суду.

Звертаючись до суду з позовом, позивач стверджує, що відповідач ОСОБА_1 , як власник квартири АДРЕСА_1 станом на 31 липня 2019 року має заборгованість по внескам на експлуатацію будинку у розмірі 21 989, 08 гривень, а неодноразові звернення щодо погашення заборгованості у добровільному порядку не призвели до позитивного результату.

За відсутності відповідача у судовому засіданні суд позбавлений можливості перевірити зазначені позивачем підстави для позову та правильність зробленого позивачем розрахунку заборгованості, а тому приходить до висновку, що позовні вимоги ОСББ Квітень до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості підлягають задоволенню у повному обсязі.

Понесені позивачем судові витрати по сплаті судового збору підлягають відшкодуванню позивачу за рахунок відповідача відповідно до правил ст. 141 ЦПК України.

На підставі наведеного, керуючись Законом України Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку , ст.ст. 526,525 ЦК України, ст.ст. 151,156,162 ЖК України, ст.ст. 10, 13, 81,141, 258, 263, 265, 273, 280 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

позовні вимоги об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квітень до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( реєстраційний номер облікової картки платника податків України НОМЕР_1 , адреса - АДРЕСА_1 ) на користь об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Квітень (код ЄДРПОУ36483382, м. Київ, вулиця Голосіївська, 13А, IBAN № НОМЕР_2 в АТ ОТП Банк, м. Київ) заборгованість по внесках на експлуатацію будинку, що виникла станом на 31.07.2019 року в розмірі 21 989, 08 гривень, судові витрати по сплаті судового збору в розмірі 1 921, 00 гривень, що разом складає належну до стягнення суму в розмірі 23 910 (двадцять три тисячі дев`ятсот десять) гривень 08 копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто Голосіївським районним судом м. Києва за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення суду може бути оскаржене протягом тридцяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного суду, а в разі, якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя К.Г. Плахотнюк

Дата ухвалення рішення02.04.2020
Оприлюднено10.05.2020
Номер документу89151788
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги

Судовий реєстр по справі —752/20242/19

Рішення від 02.04.2020

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

Ухвала від 05.12.2019

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні