Ухвала
від 12.05.2020 по справі 912/1563/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

вул.В`ячеслава Чорновола, 29/32, м.Кропивницький, Україна, 25022,

тел/факс: 32-05-11/24-09-91 E-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

12 травня 2020 рокуСправа № 912/1563/20

Cуддя Господарського суду Кіровоградської області Тимошевська В.В., розглянувши матеріали

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро", 27200, Кіровоградська область, м. Бобринець, вул. Володимира Великого, 87-А

до: Товариства з обмеженою відповідальністю "Молода Гвардія", 27153, Кіровоградська область, Новоукраїнський район. с. Кропивницьке

про визнання договору оренди недійсним

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро", яка містить вимоги до Товариства з обмеженою відповідальністю "Молода Гвардія" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки кадастровий номер 3524082800:02:000:0021, площею 6,5314 га, між ОСОБА_1 та Товариством з обмеженою відповідальністю "Молода Гвардія" номер запису про право (в державному реєстрі прав) 35573145 від 14.02.2020 року, з покладанням на відповідача витрат по сплаті судового збору.

Розглянувши зазначену позовну заяву, господарський суд дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно з частиною 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

Статтями 162 та 164 Господарського процесуального кодексу України визначено вимоги щодо оформлення позовної заяви та комплектність документів, які повинні додаватися до неї.

Відповідно до частини 1 статті 162 Господарського процесуального кодексу України, у позовній заяві позивач викладає свої вимоги щодо предмета спору та їх обґрунтування.

Пунктом 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що позовна заява повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Згідно частини 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до ч. 4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України, до заяви про визнання акта чи договору недійсним додається також копія (або оригінал) оспорюваного акта чи договору або засвідчений витяг з нього, а у разі відсутності акта чи договору у позивача - клопотання про його витребування.

Позивач згідно поданого позову просить визнати недійсним договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 3524082800:02:000:0021, площею 6,5314 га, укладений між ОСОБА_1 та ТОВ "Молода Гвардія".

Однак, до позовної заяви копії цього договору позивачем не додано, про відсутність у нього оспорюваного договору позивач не зазначає, як і не подає клопотання про його витребування, чим порушено вимоги частини 4 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України.

З огляду на викладене, господарський суд вважає за необхідне позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро" залишити без руху та встановити строк на усунення недоліків, а саме - надати суду належним чином засвідчену копію оспорюваного договору, а у разі його відсутності - подати клопотання про витребування оспорюваного договору судом, оформлене у відповідності до вимог ст. 81 Господарського процесуального кодексу України.

Окрім того, суд вважає за необхідне звернути увагу на наступне.

Предметом поданого позову є вимога про визнання недійсним договору оренди землі, стороною якого є фізична особа ОСОБА_1 . Проте, вказана особа не визначена у поданому позові учасником судового процесу, хоча рішення суду по пред`явленій вимозі вплине на права та інтереси зазначеної особи, як сторони оспорюваного правочину.

В ст. 20 Господарського процесуального кодексу України визначена предметна та суб`єкта юрисдикція господарських судів, тобто сукупність повноважень господарських судів щодо розгляду справ, віднесених до їх компетенції. Так, за частиною першою цієї статті господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку зі здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають при укладанні, зміні, розірванні і виконанні правочинів у господарській діяльності, крім правочинів, стороною яких є фізична особа, яка не є підприємцем, а також у спорах щодо правочинів, укладених для забезпечення виконання зобов`язання, сторонами якого є юридичні особи та (або) фізичні особи - підприємці.

Європейський суд з прав людини у своїй практиці неодноразово звертав увагу на те, що кожен має право на суд, встановлений законом, тобто відповідний орган повинен мати повноваження вирішувати питання, що належать до його компетенції, на основі принципу верховенства права (рішення від 29 квітня 1988 року у справі "Белілос проти Швейцарії"); юрисдикцію суду має визначати закон (доповідь Європейської комісії від 12 жовтня 1978 року у справі "Занд проти Австрії").

Отже, визначення правильної юрисдикційності того чи іншого спору має важливе значення.

З підстав наведеного та з метою правильності визначення належності спору до господарської юрисдикції відповідно до суб`єктного складу та змісту спірних правовідносин сторін, враховуючи, що обов`язок обґрунтування спору покладається на позивача (ст. 162 ГПК), суд вважає за необхідне запропонувати позивачу подати відповідні письмові пояснення щодо вказаного питання.

Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 11.03.2020 №211 "Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" із змінами і доповненнями, внесеними постановами Кабінету Міністрів України від 16.03.2020 № 215, від 25.03.2020 № 239, від 22.04.2020 № 291, від 04.05.2020 № 343, якою установлено з 12 березня по 22 травня на усій території України карантин.

Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів в Україні, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540 -IХ від 30.03.2020 визначено, що строк, який встановлює суд у своєму рішенні, не може бути меншим, ніж строк карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Таким чином, Законом України № 540-ІХ від 30.03.2020 продовжено на строк дії карантину, зокрема, строк для усунення недоліків позовної заяви.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро" залишити без руху.

2. Товариству з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро" усунути встановлені при поданні позовної заяви, недоліки в строк не більше десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху, а саме надати суду: належним чином засвідчену копію оспорюваного договору. У разі відсутності вказаного договору - подати клопотання про його витребування судом, оформлене у відповідності до вимог ст. 81 Господарського процесуального кодексу України.

Запропонувати Товариству з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро" одночасно з усуненням недоліків подати до суду письмові пояснення з обґрунтуванням підстав визначення належності спору до господарської юрисдикції.

3. Вважати продовженим строк для усунення недоліків позовної заяви на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

4. Роз`яснити позивачу, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому ст. 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Копію ухвали надіслати Товариству з обмеженою відповідальністю "Звитяг-Агро" за адресою: 27200, Кіровоградська область, м. Бобринець, вул. Володимира Великого, 87-А.

Суддя В.В.Тимошевська

Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено12.05.2020
Номер документу89155518
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору оренди недійсним

Судовий реєстр по справі —912/1563/20

Ухвала від 17.08.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні