Ухвала
від 12.05.2020 по справі 915/629/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

12 травня 2020 року Справа № 915/629/20

м. Миколаїв

Господарський суд Миколаївської області у складі судді Адаховської В.С.

розглянувши матеріали

за позовом : Товариства з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ (79040, м. Львів, вул.Городоцька, буд. 355, оф. 335, ідентифікаційний код 39474119)

до відповідача : Миколаївської міської ради (54001, м. Миколаїв, вул. Адміральська, 20 ідентифікаційний код 26565573)

про: визнання права оренди земельної ділянки та укладення додаткової угоди до договору оренди землі

в с т а н о в и в:

06.05.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ звернулося до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою б/н від 28.04.2020 (вх. № 5507/20) до Миколаївської міської ради про визнання за позивачем права оренди земельної ділянки, розташованої за адресою: м. Миколаїв , вул. 295 Стрілецької дивізії, 79-в, визначеної умовами договору оренди землі № 9793 від 26.11.2013 року та укладення додаткової угоди до договору оренди землі № 9793 від 26.11.2013 в редакції, зазначеній в прохальній частині позовної заяви.

Згідно витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 06.05.2020, справі присвоєно єдиний унікальний номер 915/629/20 та визначено головуючим у справі суддю Адаховську В.С.

Дослідивши матеріали позовної заяви, судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України), позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Згідно приписів ч. 5 ст. 164 ГПК України до позовної заяви, підписаної представником позивача, додається довіреність чи інший документ, що підтверджує повноваження представника позивача.

У відповідності до ч. 3 ст. 3 ГПК України судочинство у господарських судах здійснюється відповідно до закону, чинного на час вчинення окремої процесуальної дії, розгляду і вирішення справи.

Статтею 8 Конституції України передбачено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії. Звернення до суду для захисту конституційних прав і свобод людини і громадянина безпосередньо на підставі Конституції України гарантується.

За вимогами п. 3 ст. 131-2 Конституції України, яка набрала чинності з 30.09.2016 відповідно до Закону України Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя) , виключно адвокат здійснює представництво іншої особи в суді, а також захист від кримінального обвинувачення.

Підпунктом 11 п. 161 розділу ХV Перехідні положення Конституції України передбачено, що представництво відповідно до пункту 3 частини 1 статті 131-1 та статті 131-2 цієї Конституції виключно прокурорами або адвокатами у Верховному Суді та судах касаційної інстанції здійснюється з 1 січня 2017 року; у судах апеляційної інстанції - з 1 січня 2018 року; у судах першої інстанції - з 1 січня 2019 року.

Представництво органів державної влади та органів місцевого самоврядування в судах виключно прокурорами або адвокатами здійснюється з 1 січня 2020 року.

Крім того, загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання врегульовані Господарським процесуальним кодексом України.

29.12.2019 набрав чинності Закон України Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва в суді органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення від 18.12.2019 № 390-IX.

Відповідно до ч. 3 ст. 56 ГПК України юридична особа незалежно від порядку її створення бере участь у справі через свого керівника, члена виконавчого органу, іншу особу, уповноважену діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення, трудового договору (контракту) (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Положення зазначеної норми закріплюють, що повноваження особи як керівника юридичної особи, члена виконавчого органу, іншої особи, уповноваженої діяти від її імені, у тому числі, підписувати документи, брати участь у справі, мають бути передбачені безпосередньо у законі або ж підтверджуватися статутом, положенням, трудовим договором (контрактом).

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

Представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом (ч. 2 ст. 16 ГПК України).

Відповідно до ч. ч. 4, 9 ст. 60 ГПК України повноваження адвоката як представника підтверджуються довіреністю або ордером, виданим відповідно до Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність . У разі подання представником до суду заяви, скарги, клопотання він додає довіреність або інший документ, що посвідчує його повноваження, якщо в справі немає підтвердження такого повноваження на момент подання відповідної заяви, скарги, клопотання.

Відповідно до ч. 1 ст. 26 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги. Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: 1) договір про надання правової допомоги; 2) довіреність; 3) ордер; 4) доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

Отже, реалізація права на звернення до суду є процесуальною дією в суді, яка має здійснюватися або самою особою у порядку самопредставництва, або її процесуальним представником. При цьому підписання та/або подання позовної зави є процесуальними формами реалізації повноважень з представництва.

Позовна заява від імені Товариства з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ підписана представником Товариства за довіреністю Ревенко О.М.

На підтвердження повноважень на звернення з позовом до Господарського суду Миколаївської області надано лише копію довіреності б/н від 01.03.2020 року.

При цьому, подана довіреність на підтвердження наявності у громадянки України Ревенко О.М . повноважень представляти інтереси Товариства з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ в господарському суді не містить інформації, що вказана особа має статус адвоката.

Доказів того, що Ревенко О. М. у даній справі представляє Товариство з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ у якості адвоката, до матеріалів позовної заяви не додано.

Доказів того, що Ревенко О. М. у даній справі представляє Товариство з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ в порядку самопредставництва, до матеріалів позовної заяви не додано.

Враховуючи, що позивачем не надано суду належних доказів на підтвердження повноважень Ревенко О. М. на підписання позовної заяви, а відтак у суду відсутні підстави вважати, що позовна заява підписана особою, яка має право її підписувати.

Відповідно до п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для повернення позовної заяви на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Відповідно до ч. 6 ст. 174 ГПК України суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи не пізніше п`яти днів з дня її надходження або з дня закінчення строку на усунення недоліків.

Відповідно до ч. 8 ст. 174 ГПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Керуючись ст. ст. 162, 164, 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

У Х В А Л И В:

Повернути позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю ГУРМАН+ б/н від 28.04.2020 (вх. № 5507/20) і додані до неї документи (всього на 56 аркушах, в тому числі квитанцію від 29.04.2020 про сплату судового збору в сумі 2 102,00 грн.), разом з актом відділу документального забезпечення Господарського суду Миколаївської області від 06.05.2020 на 1 аркуші.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання і може бути оскаржена у порядку та строки, визначені статтями 255, 256 з урахуванням пункту 4 Розділу Х "Прикінцеві положення" і підпункту 17.5 пункту 17 Розділу ХІ "Перехідні положення" Господарського процесуального кодексу України.

Суддя В.С. Адаховська

СудГосподарський суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено12.05.2020
Номер документу89155982
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —915/629/20

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Адаховська В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні