Ухвала
від 12.05.2020 по справі 916/1246/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

65119, м. Одеса, просп. Шевченка, 29, тел.: (0482) 307-983, e-mail: inbox@od.arbitr.gov.ua

веб-адреса: http://od.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

"12" травня 2020 р.м. Одеса № 916/1246/20

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М., розглянувши матеріали вх. №1285/20

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська обласна енергопостачальна компанія" (65007, м. Одеса, вул. Мала Арнаутська, буд.88)

до відповідача: Національного університету "Одеська морська академія" в особі Морехідного училища ім. О.І. Маринеска Національного університету "Одеська морська академія" (65014, м. Одеса, вул. Канатна, буд.8)

про стягнення 86 235,37 грн

ВСТАНОВИВ:

06.05.2020р. Товариство з обмеженою відповідальністю "Одеська обласна енергопостачальна компанія" звернулося до Господарського суду Одеської області з позовною заявою про стянення з відповідача заборгованості за договором у сумі 86073,10 грн та 3% річних у сумі 162,27 грн, а також витрат по сплаті судового збору. В якості відповідача ТОВ "Одеська обласна енергопостачальна компанія" вказано Морехідне училище ім. О.І. Маринеска Національного університету "Одеська морська академія".

Обґрунтовуючи позовні вимоги, позивач зазначає про порушення відповідачем умов укладеного між сторонами договору №1957/1 про закупівлю електричної енергії у постачальника універсальних послуг від 26.02.2019р. в частині повної та своєчасної оплати послуг за березень 2020р.

З метою перевірки місцезнаходження Морехідного училища ім. О.І. Маринеска Національного університету "Одеська морська академія" судом за вказаним позивачем кодом ЄДРПОУ було сформовано витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якого юридична особа за вказаним кодом відсутня.

Поряд з цим, з доданих до позовної заяви документів, а саме з наданого позивачем витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, судом встановлено, що Морехідне училище ім. О.І. Маринеска Національного університету "Одеська морська академія" є відокремленим підрозділом Національного університету "Одеська морська академія".

За змістом ч. 1 ст. 45 ГПК України сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу, зокрема юридичні особи та фізичні особи-підприємці.

Відповідно до ст. 80 ЦК України юридичною особою є організація, створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.

Положеннями статті 55 ГК України визначено, що суб`єктами господарювання визнаються учасники господарських відносин, які здійснюють господарську діяльність, реалізуючи господарську компетенцію (сукупність господарських прав та обов`язків), мають відокремлене майно і несуть відповідальність за своїми зобов`язаннями в межах цього майна, крім випадків, передбачених законодавством.

Функції, права та обов`язки структурних підрозділів підприємства визначаються положеннями про них, які затверджуються в порядку, визначеному статутом підприємства або іншими установчими документами.

Підприємство має право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, погоджуючи питання про розміщення таких підрозділів підприємства з відповідними органами місцевого самоврядування в установленому законодавством порядку. Такі відокремлені підрозділи не мають статусу юридичної особи і діють на основі положення про них, затвердженого підприємством. Підприємства можуть відкривати рахунки в установах банків через свої відокремлені підрозділи відповідно до закону. (ч. 2, 4 ст. 64 ГК України).

Пунктом 1.7 постанови пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011 р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" роз`яснено, що відповідно до чинного законодавства, зокрема, Цивільного та Господарського кодексів України, Законів України "Про господарські товариства", "Про акціонерні товариства", "Про банки і банківську діяльність", юридичні особи для здійснення своїх функцій мають право створювати філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи, які не є юридичними особами. Коло повноважень відокремленого підрозділу юридичної особи стосовно здійснення у господарському суді повноваження сторони у справі від імені цієї особи визначається установчими документами останньої, положенням про відокремлений підрозділ, яке затверджено юридичною особою, або довіреністю, виданою нею ж у встановленому порядку керівникові цього підрозділу. При цьому слід мати на увазі, що стороною у справі є юридична особа, від імені якої діє відокремлений підрозділ, і рішення приймається саме стосовно підприємства чи організації - юридичної особи, але в особі її відокремленого підрозділу, наприклад: "Стягнути з підприємства "А" в особі його відокремленого підрозділу - філії N 1 на користь організації "Б" в особі її Н-ської філії таку-то суму".

Враховуючи наведене, оскільки Морехідне училище ім. О.І. Маринеска Національного університету "Одеська морська академія" не є окремою юридичною особою, а є відокремленим підрозділом юридичної особи Національного університету "Одеська морська академія", суд зазначає, що позивачем в порушення вимог п.2 ч.3 ст. 162 ГПК України не зазначено повного найменування відповідача.

Поряд з цим, оскільки дана справа імперативно віднесена до справ, що підлягають розгляду за правилами спрощеного позовного провадження, суд позбавлений можливості вирішити питання щодо кола відповідачів у підготовчому засіданні, з огляду на що вважає за необхідне залишити позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська обласна енергопостачальна компанія" на підставі ч.1 ст.174 ГПК України без руху, запропонувавши позивачу зазначити повне найменування відповідача.

Керуючись ст.ст. 162, 164, 174, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1 . Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Одеська обласна енергопостачальна компанія" за вх.№1285/20 від 06.05.2020р. залишити без руху.

2. Встановити позивачу десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху (з урахуванням п.4 прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України) для усунення недоліків позовної заяви шляхом зазначення повного найменування відповідача.

3. Роз`яснити сторонам про продовження процесуальних строків згідно прикінцевих положень Господарського процесуального кодексу України на строк дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

4. Попередити позивача про наслідки недотримання вимог ухвали про залишення позовної заяви без руху, передбачені ч. 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

5. Повідомити позивача, що він у відповідності до ч. 2 ст. 164 ГПК України зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

6. Повідомити учасників справи про те, що інформацію по справі, що розглядається, можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://od.arbitr.gov.ua.

Ухвала суду набирає законної сили 12.05.2020 року та оскарженню не підлягає.

Суддя Ю.М. Щавинська

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено13.05.2020
Номер документу89156033
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1246/20

Рішення від 19.08.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 25.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 12.05.2020

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні