Рішення
від 07.05.2020 по справі 930/3257/19
НЕМИРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 930/3257/19

Провадження №2/930/330/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.05.2020 року м.Немирів

Немирівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого судді Царапори О.П.

за участю секретаря судових засідань Євтодієвої Н.М.

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Примакової В.В.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в м. Немирові цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Чуківської сільської ради про встановлення факту родинних стосунків, визнання права в порядку спадкування на житловий будинок,-

В С Т А Н О В И В :

Виклад позиції позивача .

ОСОБА_1 звернувся в суд із позовною заявою до Чуківської сільської ради про встановлення факту родинних стосунків, визнання права в порядку спадкування на житловий будинок, мотивуючи її тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка доводилась позивачу рідною тіткою з боку матері ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме: 1/2 частина житлового будинку А загальною площею 60,5 кв. м., житловою площею 48,6 кв.м., до складу якого входять: 1-коридор, 2-кухня, 3-кімната, 4-кімната, 5-кімната разом із відповідною часткою господарських будівель та споруд, а саме: погріб В/під, сарай Б, гараж В, сарай в, огорожа 1-2, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до роз`яснення Немирівської державної нотаріальної контори № 1168/02-14 від 26.11.2019 року, спадкоємицею за законом на майно ОСОБА_2 була мати позивача ОСОБА_3 , яка спадщину прийняла, але не оформила спадкових прав, так як неможливо було встановити родинні стосунки між спадкоємцем та спадкодавцем. Причиною цього було ненадання свідоцтва про народження ОСОБА_2 .

На підставі свідоцтва № НОМЕР_1 на право особистої власності на житловий будинок від 16.03.1987 року будинок належить ОСОБА_3 , померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Спадкоємцем за законом на майно ОСОБА_3 є ОСОБА_1 . Інших спадкоємців ні за законом, ні за заповітом немає.

Позивач фактично прийняв спадщину, на його утриманні знаходяться правовстановлюючі документи на спадкове майно.

26.11.2019 року позивач ОСОБА_1 звернувся до Немирівської державної нотаріальної контори із заявою про видачу йому свідоцтва про право власності за законом на спадкове майно, належне померлій матері ОСОБА_3 , однак 26.11.2019 року нотаріусом Немирівської державної нотаріальної контори Кнап Л. П. було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, а саме у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті матері.

Причина такої відмови полягає у наступному: відповідно до ст. 120 Цивільного кодексу Української РСР майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Відповідно до ст. 121 цього кодексу володіння, користування і розпорядження майном колгоспного двору здійснюється за згодою всіх членів двору.

При відсутності згоди спір про володіння, користування або розпорядження майном колгоспного двору вирішується судом за позовом будь-якого члена двору, який досяг шістнадцяти років.

Згідно виписок з по господарської книги № 2 Чуківської сільської ради по с. Чуків за 1964-1966 роки, членами вищезазначеного домоволодіння були: ОСОБА_4 (голова), ОСОБА_3 (дочка), ОСОБА_2 (дочка) та позивач, ОСОБА_1 (онук).

Згідно виписок з по господарської книги № 2 Чуківської сільської ради по с. Чуків за 2001-2005 роки, членами вищезазначеного домоволодіння були: ОСОБА_3 (голова) та ОСОБА_2 (сестра).

Окрім того, з тієї причини, що у свідоцтві про народження позивача - мати записана як ОСОБА_5 , а у свідоцтві про смерть матері та інших документах - як ОСОБА_3 , а також через те, що на даний час у позивача відсутнє свідоцтво про народженні матері, ОСОБА_3 , неможливо встановити родинні відносини, а саме встановити те, що ОСОБА_3 , померла ІНФОРМАЦІЯ_2 була матір`ю ОСОБА_1 та рідною сестрою ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

У зв`язку із даними обставинами, у позивача не має можливості оформити правовстановлюючі документи на спадкове майно, а тому змушений звернутися до суду з даним позовом.

Виклад позиції відповідача.

Представник відповідача Чуківської сільської ради Немирівського району відзив на позов із викладенням своїх заперечень щодо заявлених позовних вимог до суду не подав, не дивлячись на пропозицію суду, викладену в ухвалі про відкриття провадження у справі.

Заяви, клопотання позивача, відповідача

Представником позивача заявлено клопотання про допит в якості свідків ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 .

Заяв і клопотань від відповідача по справі не надходило.

Процесуальні дії у справі.

Ухвалою судді від 26.12.2019 року прийнято до розгляду вище вказану позовну заяву та призначено підготовче засідання по справі.

Позивач ОСОБА_1 та представник позивача ОСОБА_9 позовні вимоги підтримали та просили задовільнити в повному обсязі.

Представник відповідача Чуківської сільської ради в судове засідання не з`явився, подана заява про розгляд справи у їх відсутність, позовні вимоги підтримали та просили задовільнити.

Фактичні обставини, встановлені судом, зміст спірних правовідносин, докази

Так як від представника відповідача подана заява про визнання позову, тому суд вважає, що перешкод для здійснення розгляду справи та ухвалення судового рішення у підготовчому судовому засіданні, відповідно до вимог ч.4 ст.206 ЦПК України, немає.

Свідки ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 у судовому засіданні підтвердили той факт, що позивач ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 та рідним племінником ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , з боку матері.

Дослідивши матеріали справи, а саме копію паспорта позивача (а.с.8), копію свідоцтва про народження позивача, з якого вбачається, що матір`ю позивача в свідоцтві про народження записана ОСОБА_5 (а.с.9), а згідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 вбачається, що матір позивача записана як ОСОБА_3 (а.с.10).

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 (а.с.11). Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, яке складається із 1/2 частина житлового будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.12-13, 16-19).

Згідно свідоцтва НОМЕР_6 на право особистої власності на жилий будинок від 16.03.1987 року вбачається, що житловий будинок, який розташований за адресою АДРЕСА_1

є власністю колгоспного двору, а головою колгоспного двору є ОСОБА_5 (а.с.14).

Згідно довідки Чуківської сільської ради Немирівського району Вінницької області № 609 від 26.11.2019 року вбачається, що згідно по господарської книги № 3 особовий рахунок № НОМЕР_4 житловий будинок АДРЕСА_1 відносився до суспільної групи колгоспників. Станом на 15.04.1991 рік склад двору слідуючий: ОСОБА_5 , ОСОБА_2 (а.с.21).

Згідно виписок з по господарської книги № 2 Чуківської сільської ради по с. Чуків за 1964-1966 роки, членами вищезазначеного домоволодіння були: ОСОБА_4 (голова), ОСОБА_3 (дочка), ОСОБА_2 (дочка) та позивач - ОСОБА_1 (онук) (а.с.22).

Згідно виписок з по господарської книги № 2 Чуківської сільської ради по с. Чуків за 2001-2005 роки, членами вищезазначеного домоволодіння були: ОСОБА_3 (голова) та ОСОБА_2 (сестра) (а.с.23).

Як вбачається з листа №469-16.18-112 виданого Немирівським РВ ДРАЦС від 11.12.2019 року актовий запис про народження на гр. ОСОБА_3 , 1923 р.н.. уродженку с.Чуків Немирівського району Вінницької області в архіві Немирівського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області, відсутній.

Книги державної реєстрації актів про народження за 1923 рік по с.Чуків Немирівського району Вінницької області на зберігання до Державного архіву Вінницької області, не передавались.

Книги державної реєстрації актів про народження за 1923 рік по с.Чуків Немирівського району Вінницької області, не збереглися. (а.с.24).

Відповідно до роз`яснення Немирівської державної нотаріальної контори № 1168/02-14 від 26.11.2019 року, спадкоємицею за законом на майно ОСОБА_2 була ОСОБА_3 , яка спадщину прийняла, але не оформила спадкових прав, так як неможливо було встановити родинні стосунки між спадкоємцем та спадкодавцем. Причиною цього було ненадання свідоцтва про народження ОСОБА_2 (а.с.27).

26.11.2019 року нотаріусом Немирівської державної нотаріальної контори Кнап Л.П. було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальних дій, а саме у видачі свідоцтва позивачу ОСОБА_1 про право на спадщину за законом після смерті матері. Причина такої відмови полягає у наступному: відповідно до ст. 120 Цивільного кодексу Української РСР майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності (а.с.28).

Норми права, які застосовує суд, мотиви їх застосування

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), ратифікованою Законом від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Відповідно до ч.5 ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини .

Згідно ст.ст.1216 - 1222 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців). Спадкування здійснюється за заповітом або за законом. До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Спадщина відкривається внаслідок смерті особи.

Згідно ч.3 ст.1223 ЦК України право на спадкування виникає у день відкриття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1261 ЦК України у першу чергу права на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який пережив, та батьки.

Відповідно до ст. 120 ЦК Української РСР майно колгоспного двору належить його членам на праві сумісної власності.

Відповідно до ст. 121 цього ж кодексу володіння, користування і розпорядження майном колгоспного двору здійснюється за згодою всіх членів двору.

Відповідно до ст. 123 ЦК Української РСР частка члена колгоспного двору в майні двору визначається:

1. при виходійого з складу двору без утворення нового двору (виділ),

2. при утворенні з одного двору двох і більше дворів (поділ),

3. при зверненні стягнення по особистих зобов`язаннях члена двору .

Розмір частки члена двору встановлюється виходячи з рівності часток усіх членів двору, включаючи неповнолітніх і непрацездатних.

Володіння, користування і розпорядження майном колгоспного двору здійснюється за згодою всіх членів двору.

Відповідно до п. 4.18 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України за відсутності у спадкоємця необхідних документів для видачі свідоцтва про право на спадщину документів нотаріус роз`яснює йому процедуру вирішення зазначеного питання в судовому порядку.

Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.), ратифікованою Законом від 17 липня 1997 р. № 475/97-ВР, зокрема ст. 1 Першого протоколу до неї (1952 р.) передбачено право кожної фізичної чи юридичної особи безперешкодно користуватися своїм майном, не допускається позбавлення особи її власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

Згідно частини першої та третьої ст.1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ст.392 ЦК України власник майна може пред`явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

У відповідності з п. 1 ст. 6 Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, ратифікованої Україною, Законом України №475/97-ВР від 17.07.1997 року, яка відповідно до ст. 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, кожна людина при визначенні її громадянських прав та обов`язків має право на справедливий розгляд справи незалежним та безстороннім судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України, кожному гарантується судовий захист його прав і свобод.

Пунктом 5 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту, що мають юридичне значення.

Відповідно до п. 1 ч. 1 та ч. 2 ст. 315 ЦПК України, передбачено, що суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Частиною 2 ст. 315 ЦПК України встановлено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Згідно з п. 7 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Відповідно до листа Верховного Суду України від 01 січня 2012 року Судова практика розгляду справ про встановлення фактів, що маючих юридичне значення зазначено, що перелік юридичних фактів, що підлягають встановленню в судовому порядку, наводиться уст. 315 ЦПК і не є вичерпним. У судовому порядку можуть бути встановлені й інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не передбачено іншого порядку їх встановлення, зокрема встановлення факту родинних відносин тощо.

Така правова позиція узгоджується з думкою Пленуму Верховного Суду України, висловленою у п. п. 1, 12 Постанови № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення .

Відповідно до ч. 2 ст. 315 ЦПК України У судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Висновки суду

Враховуючи вище викладене позов підлягає задоволенню, так як він не суперечить вимогам закону, підтверджується матеріалами справи, показами свідків та визнаний відповідачем.

Розподіл судових витрат

Відповідно до ч.1ст.133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних із розглядом справи.

Згідно з вимогами ст.141 ЦПК України, судові витрати залишити за позивачем ОСОБА_1 .

Керуючись ст. ст. 293, 315, 328, 392, 1216-1223, 1268 ЦК України, 120, 121, 123 ЦК Української РСР ст.ст. 82, 206, 258, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В :

Позовні вимоги ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , жителя АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_5 ) до Чуківської сільської ради (юридична адреса с.Чуків вул..Леонтовича Немирівського району, код ЄДРПОУ 04327459) про встановлення факту родинних стосунків, визнання права в порядку спадкування на житловий будинок - задовільнити.

Встановити, що ОСОБА_1 є сином ОСОБА_3 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 та рідним племінником ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 , з боку матері.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 право в порядку спадкування за законом на житловий будинок А загальною площею 60,5 кв. м., житловою площею 48,6 кв.м., до складу якого входять: 1-коридор, 2-кухня, 3-кімната, 4-кімната, 5-кімната разом із господарськими будівлями та спорудами, а саме: погріб В/під, сарай Б, гараж В, сарай в, огрожа 1-2, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , належний померлій ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_3 на підставі свідоцтва № НОМЕР_1 на право особистої власності на житловий будинок від 16.03.1987 року.

Рішення може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги через Немирівський районний суд Вінницької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо у судовому засіданні було проголошено лише вступну і резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, цей строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Згідно дії Закону 540-ІХ від 30.03.2020 року установлений у судовому рішення строк не може бути меншим, ніж строк дії карантину пов`язаного із запобіганням поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19), а тому рішення суду може бути оскаржене до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня закінчення карантину, пов`язаного із запобіганням поширенню корона вірусної хвороби (COVID-19).

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Повний текст рішення виготовлено 07.05.2020.

Головуючий: О.П.Царапора

СудНемирівський районний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення07.05.2020
Оприлюднено13.05.2020
Номер документу89173176
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —930/3257/19

Рішення від 07.05.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Рішення від 07.05.2020

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

Ухвала від 26.12.2019

Цивільне

Немирівський районний суд Вінницької області

Царапора О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні