Рішення
від 12.05.2020 по справі 542/1724/19
НОВОСАНЖАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Справа № 542/1724/19

Провадження № 2-о/542/14/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2020 року смт Нові Санжари

Новосанжарський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого судді Афанасьєвої Ю.О.,

присяжних - Адаменко В.П., Бодра Т.О.,

за участю секретаря судового засідання Чиж Л.О.,

заявника - ОСОБА_1 ,

представника заявника - ОСОБА_2 ,

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Новосанжарського районного суду Полтавської області цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна, -

В С Т А Н О В И В :

26.12.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним, встановлення над ним опіки і призначення опікуна.

В заяві посилається на те, що її син - ОСОБА_3 з дитинства проживає разом з нею і страждає на тяжке хронічне психічне захворювання. Йому встановлена перша Б група інвалідності безтерміново, констатовано інвалідність з дитинства, він постійно потребує стороннього догляду та допомоги. У наслідок психічної хвороби він не може висловлювати свої думки, бо не розмовляє, не може одягнутись, приготувати собі їжу, не розуміє обставин, що відбуваються навколо нього, не може дати оцінку своїм діям чи діям оточуючих, самостійно вийти з дому. Він не усвідомлює свої дії, не може керувати ними.

Заявниця вказала, що вона має можливість дбати про сина, здійснювати за ним догляд, тому вона може бути призначена опікуном над ним.

Ухвалою суду від 28.12.2019 року відкрито провадження у справі в порядку окремого провадження (а.с.17).

Ухвалою суду від 04.02.2020 року у справі призначено проведення судово-психіатричної експертизи, у зв`язку з чим провадження у справі зупинено (а.с.31-32).

Ухвалою суду від 12.05.2020 року провадження у справі відновлено (а.с. 56).

У судовому засіданні заявниця підтримала вимоги заяви, у вступному слові підтримала заяву, просила її задовольнити у повному обсязі.

Представник заявниці підтримав заяву, зазначивши, що наявні підстави для її задоволення.

Представник заінтересованої особи - органу опіки і піклування Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області в судове засідання не з`явився, надавши до суду заяву про розгляд справи без їх участі (а.с.53).

Всебічно та повно з`ясувавши обставини справи, об`єктивно оцінивши в сукупності докази, які мають значення для розгляду справи, надавши їм оцінку у сукупності з оголошеними та дослідженими матеріалами справи, суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню, у зв`язку з наступним.

Судом встановлено, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є інвалідом першої Б групи з дитинства безтерміново, що підтверджується довідкою до акту огляду МСЕК серії 10 ААА №177435 від 21.02.2013 року (а.с.13).

Відповідно до повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 від 23.03.2001 року ОСОБА_3 є сином ОСОБА_1 , заявника у справі (а.с.5).

Відповідно до ст.39 ч.1 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними.

Згідно акту судово-психіатричного експерта №132 від 27.03.2020 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час страждає стійким психічним розладом у вигляді вродженого недоумства рівня важкої розумової відсталості з судомним синдромом. Наявний у ОСОБА_3 стійкий психічний розлад є таким, що позбавляє його здатності усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними (а.с.38-43).

Таким чином, наявні передбачені законом підстави для визнання ОСОБА_3 недієздатним.

Відповідно до ч. 6 ст.300 ЦПК України строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною визначається судом, але не може перевищувати двох років.

З урахуванням характеру та ступеня психічного розладу ОСОБА_3 суд вважає доцільним визначити максимальний строк дії рішення - 2 роки.

Відповідно до ст. 41 ч.1, ст. 60 ч.1 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка; суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно висновку органу опіки і піклування при Новосанжарській районній державній адміністрації від 04.02.2020 року ОСОБА_1 може бути призначена опікуном та виконувати обов`язки опікуна над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.25-26).

Згідно довідки виконкому Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області №02-14/2589 від 11.12.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 та має такий склад сім`ї: чоловік ОСОБА_4 , син ОСОБА_3 , син ОСОБА_5 (а.с.8).

Згідно акту обстеження житлово-побутових умов сім`ї від 12.12.2019 року, складеного Руденківською сільською радою, будинок за місцем проживання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за адресою: АДРЕСА_1 в задовільному стані, газифікований, з зручностями, утримується підсобне господарство(а.с.6).

Згідно довідки - характеристики виконкому Руденківської сільської ради Новосанжарського району Полтавської області №02-17/1715 від 11.12.2019 року ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрована та проживає за адресою: АДРЕСА_1 . Компроментуючих матеріалів сільська рада не має. До адмінвідповідальності не притягувалася (а.с.7).

Згідно довідок №225 та №238 Новосанжарської ЦРЛ, ОСОБА_1 на диспансерному обліку у лікарів нарколога та психіатра не перебуває (а.с.11), на Д обліку у сімейного лікаря не перебуває (а.с.12).

Дослідивши письмові докази, суд вважає можливим призначити опікуном заявницю, яка фактично проживає разом із ОСОБА_3 та здійснює догляд за ним, має належні матеріально-побутові умови, протипоказань бути опікуном за станом здоров`я не має.

Передбачені законодавством підстави, що унеможливлювали б призначення заявниці опікуном - відсутні.

Таким чином, суд приходить до висновку про наявність передбачених законодавством підстав для задоволення заяви.

На підставі викладеного, ст.ст. 39, 41, 60 ЦК України, керуючись ст. ст. 264, 265, 299, 300 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа: орган опіки і піклування Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, про визнання особи недієздатною, встановлення опіки та призначення опікуна - задовольнити.

Визнати недієздатним ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Строк дії рішення в частині визнання ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним до 12 травня 2022 року .

Встановити опіку над ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , та призначити його опікуном - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ідентифікаційний номер НОМЕР_2 , яка проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення або з дня складання повного судового рішення у разі оголошення вступної та резолютивної частини рішення або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи до Полтавського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Сторони по справі:

заявник: ОСОБА_1 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 ;

представник заявника: ОСОБА_2 , адреса місця роботи: АДРЕСА_2 ;

заінтересована особа: орган опіки і піклування Новосанжарської районної державної адміністрації Полтавської області, місцезнаходження: Полтавська область, смт Нові Санжари, вул. Центральна, 23, код ЄДРПОУ 04057474.

Повний текст рішення складений 12 травня 2020 року.

Суддя Новосанжарського районного суду

Полтавської області Ю.О. Афанасьєва

Присяжні: В.П. Адаменко

Т.О. Бодра

СудНовосанжарський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено14.05.2020
Номер документу89189920
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —542/1724/19

Ухвала від 12.05.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Рішення від 12.05.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 04.02.2020

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

Ухвала від 28.12.2019

Цивільне

Новосанжарський районний суд Полтавської області

Афанасьєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні