Ухвала
від 12.05.2020 по справі 592/5792/20
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/5792/20

Провадження № 1-кс/592/2970/20

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2020 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку,-

встановив:

Слідчий своє клопотання, погоджене з прокурором, мотивує тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №32019200000000080 від 23.12.2019 за фактом вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 212, ч. 3 ст. 212 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248) при здійсненні господарської діяльності з вирощування сільськогосподарської продукції, з метою зменшення суми податкових зобов`язань з податку на додану вартість у період 2017-2019 рр. документально відображали оформлення безтоварних операцій по придбанню товаро-матеріальних цінностей/послуг від суб`єктів господарювання з ознаками «фіктивності»,

у результаті чого ухилились від сплати податків в особливо великих розмірах.

У ході досудового розслідування встановлено, що протягом 20172019 років службові особи ПП «Агрофірма «Журавка» експортували «Кукурудзу 3-го класу» до країн Європи (Італії, Іспанії, та Великої Британії) на загальну фактурну вартість 50 009,6 тис. грн., при цьому, з метою зменшення суми податкових зобов`язань з податку на додану вартість, документально відображали оформлення безтоварних операцій по придбанню ТМЦ/послуг, зокрема, газ скраплений, селітра аміачна та транспортно-експедиторські послуги, від суб`єктів господарювання з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ «Меткомтех» (код 39395446), ТОВ «Найспром» (код 42098551), ТОВ «Гудфорд» (код 41897462), ТОВ «Грін Форсес» (код 42163942), ТОВ «Хорекатекс» (код 37877623), ТОВ «Діблен» (код 41787101). Таким чином, службовими особами ПП «Агрофірма «Журавка» не сплачено до бюджету податку на додану вартість у загальній сумі 8 146,4 тис. грн.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій встановлено, що службові особи ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248) для незаконної діяльності використовують нежитлові приміщення розташовані за адресою: Сумська обл., м. Шостка, вул. Горького, буд. 14А, за якою зберігаються і можуть бути знищені предмети, речі та документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів та були об`єктом злочинних дій, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у справі та можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних.

У вказаних нежитлових приміщеннях можуть перебувати речі, предмети та документи, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі їх сліди або були об`єктом злочинних дій, а саме документи за 2017-2019 роки: документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання товарно-матеріальних цінностей, їх використання, обсяги і вартість фактично реалізованих ТМЦ; у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, готівкові грошові кошти, чекові книжки, печатки суб`єктів господарювання, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR), сертифікати якості на товар, рахунок фактура, чорнові записи щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації ТМЦ та інші предмети й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, та інші носії), на яких зберігаються електронні версії бухгалтерських документів, системи відеоспостереження (відеонагляду), на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Вилучення зазначених речей, предметів та документів надасть можливість встановити порушення податкового законодавства України, а також подію кримінального правопорушення, вид та розмір шкоди, яку було завдано державі та будуть використані в подальшому як речові докази.

За результатами проведених слідчих (розшукових) дій та відповідно до даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності нежитлові приміщення за адресою: Сумська обл., м. Шостка, вул. Горького, буд. 14А на праві власності належать ТОВ «Плюс» ЛТД (код 14023884) та на праві оренди використовуються службовими особами ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248) у своїй діяльності.

На підставі викладеного, приймаючи до уваги, що у нежитлових приміщеннях за адресою: Сумська обл., м. Шостка, вул. Горького, буд. 14А знаходяться предмети, речі та документи, які були знаряддями кримінальних правопорушень, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій та інші предмети, що свідчать про обставини вчинення кримінального правопорушення і які мають значення для встановлення істини у справі, можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних, а також те, що доступ до даних речей і документів неможливо отримати шляхом проведення інших слідчих дій чи заходів забезпечення кримінального провадження та існує реальна загроза зміни, знищення, надання не у повному обсязі документів, які знаходяться у службових осіб ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248), просить надати дозвіл на обшук за вказаною адресою.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання про проведення обшуку, просив клопотання задовольнити.

Вислухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, вважаю його таким, що підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуто у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч.3 ст. 234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

Вважаю за необхідне зазначити, що проведення обшуку є суттєвим обмеженням конституційних прав громадян, у зв`язку з чим він має застосовуватися у виняткових випадках при наявності беззаперечних підстав для його проведення в умовах реальної необхідності та за відсутності можливості отримання інформації іншим шляхом. Вислухавши пояснення слідчого, дослідивши надані матеріали, вважаю, що клопотання є обґрунтованим і підлягає задоволенню, оскільки документи містять достатньо доказів, що за вказаною слідчим адресою можуть знаходитись зазначені у клопотанні речі, які мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказом під час судового розгляду.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 234 КПК України, ст.30 Конституції України,-

постановив:

Клопотання старшого слідчого з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку задовольнити.

Надати дозвіл на проведення обшуку у нежитлових приміщеннях за адресою: Сумська обл., м. Шостка, вул. Горького, буд. 14А на праві власності належать ТОВ «Плюс» ЛТД

(код 14023884) та на праві оренди використовуються службовими особами

ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248), з метою виявлення та вилучення предметів, речей та документів, які були знаряддями вчинення злочинів, зберегли на собі сліди злочинів або були об`єктом злочинних дій, а саме: документи фінансово-господарської діяльності ПП «Агрофірма «Журавка» (код 30903248), ТОВ «Меткомтех» (код 39395446), ТОВ «Найспром» (код 42098551), ТОВ «Гудфорд» (код 41897462), ТОВ «Грін Форсес» (код 42163942), ТОВ «Хорекатекс»

(код 37877623), ТОВ «Діблен» (код 41787101) за 2017-2019 роки: документи, які підтверджують обсяги і вартість придбання товарно-матеріальних цінностей, їх використання, обсяги і вартість фактично реалізованих ТМЦ; у тому числі договори, додаткові угоди, специфікації, накладні, прибуткові накладні, видаткові накладні, податкові накладні, платіжні доручення, банківські виписки, чеки, готівкові грошові кошти, чекові книжки, печатки суб`єктів господарювання, акти приймання-передачі виконаних робіт чи наданих послуг, товарно-транспортні накладні, міжнародні товарно-транспортні накладні (СМR), сертифікати якості на товар, рахунок фактура, чорнові записи щодо придбання і використання ТМЦ, реалізації ТМЦ та інші предмети й документи, що свідчать про обставини вчинення злочину і які мають значення для встановлення істини; комп`ютерна техніка (системні блоки, ноутбуки, планшети, жорсткі диски, тощо), за допомогою якої ведеться бухгалтерська документація та формується податкова звітність, носії інформації (компакт-диски, флеш-накопичувачі, та інші носії), на яких зберігаються електронні версії бухгалтерських документів, системи відеоспостереження (відеонагляду), на яких можуть бути записи дій та розмов, здійснених в приміщеннях, мобільні телефони із встановленими SIM-картками та програмами «Viber», «WhatsApp», «Telegram», за допомогою яких здійснюється пересилання текстових та інших файлів для конспірації протиправної діяльності, інші предмети, що свідчать про обставини вчинення злочинів і які мають значення для встановлення істини у провадженні, які можуть бути засобами для розкриття злочинів і виявлення винних або для спростування обвинувачення чи пом`якшення відповідальності.

Проведення обшуку надати групі слідчих у кримінальному провадженні №32019200000000080 старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_3 , заступнику начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_4 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_5 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_6 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_7 , старшому слідчому з ОВС другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_8 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_9 , старшому слідчому з ОВС першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_10 , заступнику начальника управління начальнику першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_11 , начальнику другого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Сумській області ОСОБА_12 .

Строк дії ухвали двадцять днів з дня постановлення ухвали.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Суддя ОСОБА_1 (підпис)

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду

Помічник судді


ОСОБА_13 . 12.05.2020р.

Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89203227
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/5792/20

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Катрич О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні