Рішення
від 13.05.2020 по справі 130/302/20
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2-о/130/34/2020

130/302/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" травня 2020 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Заярного А.М.,

за участі: секретаря Даніловської А.С.,

заявника ОСОБА_1 ,

представника заявника ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи ОСОБА_7,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за заявою ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 , заінтересована особа: Мовчанська сільська рада Жмеринського району Вінницької області про встановлення факту, що має юридичне значення,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_2 в інтересах ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту постійного проживання ОСОБА_1 разом із тіткою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 на час відкриття спадщини.

Стислий виклад позицій заявника.

Підставами звернення до суду з заявою стало те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області померла тітка заявника ОСОБА_3 , яка була рідною сестрою матері заявника, що підтверджується відповідними документами.

Представник заявника зазначив, що в документах, що посвідчують родинні відносини між ОСОБА_1 та ОСОБА_3 наявні розбіжності в написанні імені по батькові покійної тітки заявника, проте незважаючи на дані розбіжності у документах особові імена є ідентичними, що підтверджується експертним висновком, та виникли вони внаслідок фіксації в офіційних документах розмовного варіанта особового імені ОСОБА_3 . Імена по батькові ОСОБА_3 та ОСОБА_3 попри розбіжності в документах є ідентичними та виникли внаслідок фіксації в офіційних документах нормативної та архаїчної жіночих форм імені та по батькові від особового імені ОСОБА_3 .

Після смерті тітки залишилась спадщина, що складається з права на земельну частку (пай), що перебуває в колективній власності КСП Промінь , площею 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах, проте при зверненні до Жмеринської районної державної нотаріальної контори з заявою про отримання свідоцтва про право на спадщину, ОСОБА_1 було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв`язку з не пред`явленням доказів про реєстрацію місця проживання разом з спадкодавцем на час смерті. Інші спадкоємці після смерті ОСОБА_3 відсутні. Відповідно до довідки Мовчанської сільської ради ОСОБА_3 та ОСОБА_1 проживали разом в с. Мовчани, вони вели спільне господарство.

В судовому засіданні представник заявника ОСОБА_2 та заявник ОСОБА_1 заяву просили задовольнити з підстав, викладених у ній. Представник заявника надав для огляду в судовому засіданні оригінали документів.

Представник заінтересованої особи - Мовчанської сільської ради Жмеринського району Вінницької області ОСОБА_7 висловила думку щодо можливості задоволення заяви ОСОБА_1 . Також ОСОБА_7 пояснив, що живе по сусідству з ОСОБА_1 , підтверджує, що ОСОБА_3 жила разом з нею, за якою та здійснювала догляд. Інших родичів у покійної ОСОБА_3 немає.

Процесуальні дії, заяви та клопотання.

Ухвалою судді від 11.02.2020 у справі відкрито провадження, справа призначена до розгляду на 27.02.2020.

27.02.2020 та 27.03.2020 справа знята з розгляду з об`єктивних причин та в останнє призначена до розгляду на 13.05.2020.

Фактичні обставини, встановлені судом, посилання на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини.

Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 батьками ОСОБА_1 зазначені ОСОБА_9 та ОСОБА_8 (а.с.13).

Шлюб між ОСОБА_10 та ОСОБА_1 розірвано 13.01.1988 року, що стверджується копією свідоцтва про розірвання шлюбу серії НОМЕР_2 (а.с.14).

Відповідно до копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_3 батьками ОСОБА_8 зазначені ОСОБА_12 та ОСОБА_13 (а.с.15).

Згідно копії Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу із зазначенням відомостей про другого з подружжя після реєстрації шлюбу ОСОБА_8 змінила прізвище на ОСОБА_8 (а.с.16).

Відповідно до копії свідоцтва про смерть ОСОБА_8 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області (а.с.17).

Відповідно до копії архівної довідки батьками ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 являються ОСОБА_12 та ОСОБА_15 , що також стверджується копією запису про народження № 24(а.с.18,19).

Як вбачається з копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області (а.с.20).

Відповідно до експертного висновку № 056/151- m розбіжності в імені ОСОБА_3 та ОСОБА_3 виникли внаслідок фіксації в офіційних документах розмовного варіанта особового імені ОСОБА_3 , імена по батькові ОСОБА_3 та ОСОБА_3 попри розбіжності є ідентичними. А розбіжності виникли внаслідок фіксації в офіційних документах (а.с.21).

Згідно копії довідки Мовчанської сільської ради від 06.08.2019 № 279 ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 постійно проживала та була зареєстрована в с. Мовчани Жмеринського району, на день прийняття спадщини разом зі спадкодавцем проживала племінниця ОСОБА_1 , вели спільне господарство (а.с.22).

ОСОБА_3 належало право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективній власності КСП Промінь на підставі розпорядження Жмеринської районної державної адміністрації (а.с.23-25).

Постановою нотаріуса Гладун Н.В. відмовлено у видачі свідоцтва на спадщину після тітки, оскільки немає документального підтвердження про спільне проживання спадкоємця з спадкодавцем (а.с.26).

Як вбачається із Витягу зі Спадкового реєстру (заповіти/ спадкові договори/ спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) - спадкова справі після смерті ОСОБА_3 не заводилася, заповіт відсутній (а.с.27,28).

В судовому засіданні був допитаний свідок ОСОБА_17 , яка підтвердила, що ОСОБА_1 проживав на час відкриття спадщини разом з тіткою ОСОБА_3 , в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області.

Вказані докази суд приймає до уваги, так як у сукупності вони узгоджуються між собою за правовим змістом, не суперечать один одному і ніким не оспорюються, у зв`язку з чим доходить висновку, що факт проживання однією сім`єю, встановити який просить заявник, знайшов своє підтвердження в судовому засіданні за показами заявника, свідків та документами, тому суд вважає, що заява є обґрунтованою і підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 1216, 1217 та 1220 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків від фізичної особи, яка померла (спадкодавця) до інших осіб (спадкоємців) та здійснюється за заповітом, або за законом та відкривається внаслідок смерті цієї особи.

Відповідно до ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належать спадкодавцеві на момент відкриття спадщини не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно із частиною 3 ст. 1268 ЦК України спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до роз`яснень, що містяться у пункті 9 листа Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутись до суду із заявою про встановлення цих фактів, яка, у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження. Зокрема, у такому порядку суди повинні розглядати заяви про встановлення фактів постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

Відповідно до пункту 5 частини 2 ст.293 ЦПК України суди розглядають справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення. Згідно із частиною 2 ст. 315 цього ж Кодексу у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

В судовому засіданні встановлено, що спір про право відсутній, факт родинних відносин підтверджений відповідними документами, незважаючи на розбіжності в яких особові імена є ідентичними, що підтверджується відповідним висновком, та виникли вони внаслідок фіксації в офіційних документах розмовного варіанта особового імені ОСОБА_3 , імена по батькові ОСОБА_3 та ОСОБА_3 попри розбіжності в документах є також ідентичними, а від встановлення факту постійного проживання заявника на час відкриття спадщини із тіткою ОСОБА_3 , залежить виникнення в неї права на прийняття спадщини після її смерті.

Враховуючи наявні у справі докази, суд вважає доведеним факт того, що ОСОБА_1 на час відкриття спадщини проживала в с. Мовчани Жмеринського району Вінницької області разом зі спадкодавцем - тіткою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Оскільки в інший спосіб встановити зазначений факт неможливо, від його встановлення залежить виникнення у заявника права на спадкування після смерті тітки, заява про встановлення факту підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 3-7, 9-10, 13, 19, 76-82, 263-265, 268, 273, 294, 315-319 ЦПК України, Суд

В И Р І Ш И В:

Заяву задовольнити.

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , із спадкодавцем - тіткою ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_5 ), Мовчанська сільська рада Жмеринського району Вінницької області (місцезнаходження: 23155, Вінницька область, Жмеринський район, с. Мовчани, вул. Шевченка, ЄДРПОУ 04326326).

Суддя: А.М. Заярний

Дата складання повного судового рішення 14.05.2020

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення13.05.2020
Оприлюднено15.05.2020
Номер документу89225773
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/302/20

Рішення від 13.05.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Рішення від 13.05.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

Ухвала від 11.02.2020

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Заярний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні