Ухвала
від 08.05.2020 по справі 638/5053/20
ДЗЕРЖИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 638/5053/20

Провадження № 1-кс/638/1079/20

08.05.2020 року м. Харків

Дзержинський районний суд м.Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32019220000000083 від 07.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

встановив:

10 квітня 2020 року слідчий з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 звернулася до Дзержинського районного суду м. Харкова з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32019220000000083 від 07.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Клопотання мотивоване тим, що в провадженні слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Харківській області перебувають вищевказані матеріали досудового розслідування.

Згідно з відомостями з Єдиного реєстру досудових розслідувань службові особи ПП « ОСОБА_4 » (код ЄДР НОМЕР_1 ), а саме: керівник ОСОБА_5 (і.п.н. НОМЕР_2 ) та головний бухгалтер ОСОБА_6 (і.п.н. НОМЕР_3 ) в період 2018-2019 років, шляхом проведення фінансово-господарських взаємовідносин із підприємствами з ознаками «фіктивності», а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ФО-П ОСОБА_7 (і.п.н. НОМЕР_9 ) ухилились від сплати податку на додану вартість та податку на прибуток підприємства у сумі 3,3 млн. гривень.

Відповідно до пояснень наданих керівниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_8 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » ОСОБА_9 , останні повідомили, що жодного відношення до фінансово-господарської діяльності зазначених підприємств вони не мають, господарську діяльність від імені підприємств не здійснювали.

Також, допитана як свідок керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_10 повідомила, що погодилася на пропозицію малознайомої особи підзаробити коштів, шляхом створення підприємств, до діяльності яких вона не буде мати жодного відношення. Окрім того, досудовим розслідуванням було встановлено, що ОСОБА_10 є керівником ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДР НОМЕР_10 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДР НОМЕР_11 ) та відповідно до наданих пояснень вказала, що погодилася стати керівником вказаних підприємств також за грошову винагороду. Жодних фінансово-господарських документів як керівник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » ОСОБА_10 не підписувала, господарську діяльність від імені вищевказаних підприємств не реалізовувала.

В ході допиту як свідка ОСОБА_7 остання повідомила, що погодилася на пропозицію малознайомої особи щодо працевлаштування на роботу та відповідно надала копії паспорту та ідентифікаційного коду. Жодного відношення до реєстрації на власне ім`я суб`єкта господарської діяльності (фізична особа-підприємець) не має, жодних документів фінансово-господарської діяльності від імені ФО-П ОСОБА_7 не підписувала, господарську діяльність не реалізовувала.

Окрім того, відповідно до висновків аналітичного дослідження відділу боротьби з відмиванням доходів, одержаних злочинним шляхом ІНФОРМАЦІЯ_8 від 25.06.2019 здійснено розрахунок сум несплачених податків ПП « ОСОБА_4 » до державного бюджету України внаслідок проведених фінансово-господарських взаємовідносин із підприємствами, що мають ознаки «фіктивності»: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДР НОМЕР_4 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДР НОМЕР_5 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДР НОМЕР_6 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код ЄДР НОМЕР_7 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДР НОМЕР_8 ), ФО-П ОСОБА_7 (і.п.н. НОМЕР_9 ), а саме: податку на додану вартість на суму та податку на прибуток підприємства на загальну суму 3,3 млн. гривень.

Відповідно до даних АІС «Податковий блок встановлено, що ФО-П ОСОБА_7 у своїй господарській діяльності в період 2018-2019 років використовувала наступні банківські рахунки відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », а саме: № НОМЕР_12 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) з 18.01.2017 по 07.10.2019; НОМЕР_13 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) з 18.01.2017.

У зв`язку з зазначеним, орган досудовогорозслідування зазначає,що зметою повного,всебічного та об`єктивного проведення досудового розслідування в даному кримінальному провадженні, отримання повної інформації щодо дотримання ПП « ОСОБА_4 » вимог діючого податкового законодавства України за результатами фінансово-господарської діяльності, аналізу руху грошових коштів, які проходили через поточні рахунки ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 , а також проведення експертних досліджень необхідно отримати тимчасовий доступ до належним чином завірених копій документів, що становлять банківську таємницю відносно ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 та провести їх вилучення.

Іншим способом, ніж отримання тимчасового доступу до речей та документів, що становлять банківську таємницю щодо ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 а саме: відомості про рух грошових коштів по банківським рахункам: № НОМЕР_12 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_13 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) за період з 18.01.2017 по дату надання тимчасового доступу до документів на паперовому носії та в електронному вигляді із зазначенням контрагентів їх кодів ЄДР, суми, дати та призначення платежів за період з моменту відкриття рахунків по теперішній час, договорів на розрахунково-касове обслуговування, карток з зразками підписів осіб, що мають право розпоряджатися рахунком, відбитків печаток, платіжних доручень на списання грошових коштів, чеків на отримання готівкових грошових коштів, які перебувають на зберіганні в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », МФО НОМЕР_14 , за адресою: АДРЕСА_1 (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_10 ), неможливо встановити та дослідити факти і обставини здійснення господарської діяльності ПП « ОСОБА_4 », спрямованої на ухилення від сплати податків, шляхом проведення взаємовідносин із ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 суб`єктом господарської діяльності з ознаками «фіктивності».

Орган досудового розслідування вважає, що відомості які містяться в документах, що становлять банківську таємницю відносно ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ФО-П ОСОБА_7 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні та можуть бути долучені до матеріалів кримінального провадження, використані слідством в якості доказів, таким чином, необхідно отримати тимчасовий доступ до вказаних документів з можливістю вилучення їх копій.

В судове засідання слідчий не з`явилася, до суду надала заяву про розгляд клопотання без її участі.

Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, доступ до яких просить надати слідчий не з`явився, про дату та місце розгляду клопотання повідомлений.

Слідчий суддя, дослідивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, дійшов наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст.160КПКУкраїни сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до ч. 5, 6 ст.163КПКУкраїни слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю. Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

З матеріалів клопотання вбачається, що Слідчим управлінням фінансових розслідувань ГУ ДФС України у Харківській області здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 32019220000000083 від 07.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України.

Відповідно до даних АІС «Податковий блок встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ФО-П ОСОБА_7 у своїй господарській діяльності в період 2018-2019 років використовувала наступні банківські рахунки відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », а саме: № НОМЕР_12 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) з 18.01.2017 по 07.10.2019; НОМЕР_13 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) з 18.01.2017.

Таким чином, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення клопотання, оскільки на виконання вимог ч. 5, 6 ст.163КПК України слідчий довів наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, а також неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

При цьому слідчий суддя зазначає, що вимога слідчого щодо надання тимчасового доступу до речей та документів також за дорученням або за постановою слідчого службовій особі органу досудового розслідування, не підлягає задоволенню з огляду на вимоги п. 1 ч. 1 ст. 164 КПК України.

Фіксування процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання не здійснювалась, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Керуючись ст. ст. 107, 163, 164, 165, 309, 372 КПК України,

ухвалив:

Клопотання з ОВС другого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні № 32019220000000083 від 07.08.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України задовольнити.

Зобов`язати АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 » (МФО НОМЕР_14 ) або банківську установу, яка є його представником, філією, підрозділом у м. Харкові, забезпечити слідчому другого ВРКП СУФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 тимчасовий доступ, можливість копіювання та можливість вилучення належним чином завірених копій документів та інших носіїв інформації, що містять банківську таємницю, відносно ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 ) по рахункам № НОМЕР_12 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_13 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), які перебувають у володінні службових осіб АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », МФО НОМЕР_14 , за адресою: АДРЕСА_1 (електронна адреса ІНФОРМАЦІЯ_10 ), за період з моменту відкриття 18.01.2017 по дату надання тимчасового доступу до документів, а саме:

- документів юридичної (реєстраційної) справи ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 ): договорів про відкриття (закриття) рахунків, свідоцтв, статутів, установчих договорів, доручень, довідок, копій паспортів тощо);

- усіх банківських карток зі зразками підписів посадових осіб та відбитків печаток ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 );

- договорів на обслуговування рахунків ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 );

- платіжних доручень ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 ), у разі їх відсутності, електронних розрахункових документів (реєстрів (регістрів) за період з моменту відкриття по теперішній час, котрі надавалися в банк клієнтом з зазначенням дати та номеру його рахунку, назви і коду банку платника, назви, ідентифікаційного коду (номеру) отримувача і номеру його рахунку, назви і коду банку отримувача, суми і призначення платежу;

- документів, що свідчать про видачу готівкових коштів (чеків, доручень на отримання готівки та актів перевірки цільового використання готівки), а також щодо їх інкасації;

- документів, на підставі яких здійснювалося зарахування та списання грошових коштів з вказаного рахунку (розпорядження бухгалтерії, реєстри, цінні папери, договори, акти та інші відповідні документи, що відображають фінансову діяльність вказаного клієнта, в т.ч. операції щодо купівлі-продажу цінних паперів);

- документів про встановлення та обслуговування системи «клієнт-банк», з зазначенням інформації про телефонних абонентів чи ІР-адреси, від яких проводилося з`єднання з банківською установою;

- чеків на отримання готівкових грошових коштів;

- інформації про рух грошових коштів ФО-П ОСОБА_11 - ОСОБА_12 (і.п.н. НОМЕР_9 ) по рахункам № НОМЕР_12 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ), НОМЕР_13 (980 УКРАЇНСЬКА ГРИВНЯ) за період з 18.01.2017 по дату надання тимчасового доступу до вищевказаних документів з розміщенням інформації на паперовому носії (роздруківку) та в електронному вигляді з детальним зазначенням дати здійснення банківської операції, номеру розрахункового рахунку відправника та отримувача, найменування відправника та отримувача, призначення платежу, а також з зазначенням вхідного та вихідного залишку грошових коштів на початок і кінець кожної доби, референт кожного платіжного документу (номер або інші символи, котрі використовуються для ідентифікації транзакції).

Ухвала слідчого судді діє до 09.06.2020 року.

Роз`яснити представнику АТ « ІНФОРМАЦІЯ_9 », що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторін кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями КПК України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя

СудДзержинський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення08.05.2020
Оприлюднено07.06.2024
Номер документу89237133
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —638/5053/20

Ухвала від 27.08.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Хайкін В. М.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

Ухвала від 08.05.2020

Кримінальне

Дзержинський районний суд м.Харкова

Рибальченко Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні