Ухвала
від 17.07.2007 по справі 16/149-2571
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

16/149-2571

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

"17" липня 2007 р.Справа № 16/149-2571

 УХВАЛА

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Хоми С.О.             

Розглянув матеріали справи

За позовом: Прокурора Чортківського району в інтересах держави в особі  Чортківської районної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, м. Чортків вул.  Ст. Бандери,20 та виконавчої дирекції  облвідділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, м. Тернопіль, вул. Танцорова 51

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Тартак», с. Сосулівка  Чортківського району Тернопільської області, вул. Підлісна,16

Представники від:   

Позивача: не з»явився

Відповідача: не з»явився  

Представника прокуратури: Савка М.В. - прокурор відділу представництва інтересів громадян та держави в судах прокуратури Тернопільської області, посвідчення № 16 дійсне до 13.06.2008 р.

Суть справи:

Ухвалою господарського суду  від 05.07.2007р. розгляд справи було відкладено на 17.07.2007р. на 09 год.20 хв. у відповідності до п.п.1,2,3 ч.1 ст.77 ГПК України.

Прокурор Чортківського району звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі   Чортківської районної виконавчої дирекції Тернопільського обласного відділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, м. Чортків вул.  Ст. Бандери,20 та виконавчої дирекції  облвідділення Фонду соціального страхування  з тимчасової втрати працездатності, м. Тернопіль, вул. Танцорова 51 до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю «Тартак», с. Сосулівка  Чортківського району Тернопільської області, вул. Підлісна,16 про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків в сумі 1068 грн. 95 коп.

          Як зазначено в позовній заяві, підставою для звернення до суду з позовом є неповна сплата страхових внесків у Фонд  соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.   

В судовому засіданні представнику прокуратури роз'яснено процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст.20,22,29,81-1 ГПК України; наслідки відмови прокурора від позову та укладення мирової угоди.

           Технічна фіксація судового процесу у відповідності до ст.81-1 ГПК України не здійснювалась за відсутності відповідного клопотання представника прокуратури.

            Представник прокуратури в судовому засіданні підтримав повністю вимоги, викладені в позовній заяві.

     Відповідач в судове засідання не з'явився, відзив на позов не подав, хоча судом було дотримано вимоги статті 64 Господарського процесуального кодексу України, своєчасно винесено і надіслано ухвалу про порушення провадження у справі та призначення справи до розгляду в засіданні господарського суду і необхідні дії щодо підготовки справи до розгляду в засіданні, а отже належним чином повідомлено відповідача про дату, час та місце розгляду справи (повідомлення № 128444 про вручення поштового відправлення –ухвали суду про  порушення провадження у справі отримано уповноваженою особою). Крім того, відповідач будь-яких додаткових документів суду не надав, а тому згідно ст.75 ГПК України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

          Розглянувши матеріали справи, заслухавши думку представника прокуратури, суд встановив наступне.

У відповідності до статті 1 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» № 2240-ІІІ від 18 січня 2001 року з наступними змінами загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, передбачає матеріальне забезпечення громадян в зв'язку із певними випадками, а також надання соціальних послуг за рахунок бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що формується шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим органом, громадянами, а також за рахунок інших джерел, передбачених цим Законом. Керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, а також збір і акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення та соціальних послуг здійснює Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (частина 1 статті 9 зазначеного Закону).

Згідно частин 3,5 статті 10 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»відповідно виконавча дирекція Фонду є  виконавчим органом правління Фонду; виконавча дирекція Фонду здійснює діяльність від імені Фонду; робочими органами виконавчої дирекції Фонду та його відділень є, зокрема, виконавчі дирекції відділень в областях.

Згідно пунктів 3,4,5 статті 2  Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням»відповідно страхувальником є, зокрема, роботодавець; страховиком є Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності; роботодавцем є власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган незалежно від форм власності, виду діяльності, господарювання.

Перелік осіб, які підлягають загальнообов'язковому соціальному страхуванню у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням наведений в статті 6 вказаного вище Закону. Так, зокрема, такому страхуванню підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору(контракту) на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності та господарювання.

Пункт 2 частини 2 статті 27 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» передбачає обов'язок роботодавців як страхувальників – нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі  страхові внески до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Порядок сплати страхових внесків, визначених Законом  № 2240-ІІІ від 18.01.2001р. та Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затвердженою постановою Правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності №16 від 26.06.2001р., проводиться  страхувальниками-роботодавцями до Фонду, шляхом сплати  різниці  між  нарахованими  для  роботодавців  і найманих працівників страховими внесками та  витратами, пов'язаними з наданням матеріального забезпечення  та соціальних послуг застрахованим особам відповідно до цього Закону. Сплата страхових внесків провадиться за  безготівковими розрахунками  або  готівкою  через  установи  банків,  а  у  разі відсутності  рахунків в  установах  банків - поштовими переказами через підприємства зв'язку на рахунок Фонду. Перерахування коштів на рахунки  Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків.

У відповідності до п.4.4 Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів

Фонду, не   внесені   страхувальниками   у  встановлений  строк страхові внески до Фонду вважаються недоїмкою і стягуються у порядку, передбаченому законодавством.

В силу приписів ст.8 Закону України № 2240-ІІІ від 18.01.01р. усі спірні питання, які

виникають з правовідносин між страхувальником та робочими органами виконавчої дирекції Фонду, вирішуються, зокрема, в судовому порядку.

Відповідач –Товариство з обмеженою відповідальністю «Тартак», с. Сосулівка  Чортківського району Тернопільської області, вул. Підлісна,16 станом на 13 червня 2007р. значиться в Єдиному державному реєстрі підприємств, установ та організацій України як юридична особа за ідентифікаційним кодом 25235069,  що слідує з довідки № 31-340  від 13.06.07р. Головного управління статистики в Тернопільській області.

Як слідує з матеріалів справи, відповідач взятий на облік як платник страхових внесків до Фонду з 21.01.2002р. за реєстраційним номером 610190000185, про що свідчить  повідомлення про взяття на облік  страхувальника.

         Проведеною прокуратурою Чортківського району перевіркою на підприємстві відповідача, виявлено факти порушення сплати страхових внесків в сумі 1068 грн.95 коп.

Однак, як слідує з належним чином завіреної копії звіту  відповідача про нараховані внески, перерахування та витрати, пов'язані з загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності форми Ф4-ФСС з ТВП за І кв.2007 рік,  довідки-розрахунку недоїмки по сплаті страхових внесків на соціальне страхування з тимчасової втрати працездатності  відповідачем з початку 2007 року не нараховано, а Фондом не утримано внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, а отже в матеріалах справи відсутні докази наявності заборгованості відповідача до Фонду.  

Із поданого відповідачем звіту форми Ф4-ФСС за І кв. 2007р. вбачається наявність заборгованості по сплаті страхових   внесків в сумі 1068 грн.95 коп., яка є на початок 2007р.

Згідно вимог ст. ст. 32, 33 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Ухвалою суду від 05.07.2007р. від позивача було витребувано докази наявності заборгованості відповідача перед Фондом, а саме: обґрунтований розрахунок суми позову (в тому числі період, оплата тощо) з посиланням на докази; докази, що підтверджують викладені в позовній заяві обставини,

На розгляд справи 17 липня 2007р. прокурором та позивачем, всупереч ст. 33 ГПК України без поважних причин не представлено витребуваних документів, що мають значення для розгляду спору по суті, зокрема, доказів на підтвердження суми 1068 грн.95 коп. заборгованості та періоду, за який виникла дана заборгованість, не обґрунтовано правових підстав стягнення зазначеного розміру заборгованості по страхових внесках, що позбавляє можливості розглянути даний спір по суті, створює перешкоди для всебічного, об'єктивного та повного дослідження всіх обставин справи.

За даних обставин, господарський суд у відповідності до вимог п. 5 ст. 81 ГПК України залишає  позов  без розгляду.

Судові витрати в порядку ст. 49 ГПК України стягненню не підлягають, оскільки позов заявлено прокурором в інтересах держави в особі відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, який, відповідно до статті 4 Декрету Кабінету Міністрів України “Про державне мито”, користується пільгами щодо сплати держмита у разі звернення з позовом до господарського суду в інтересах держави.

              Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 43,49, п.5 ч.1 ст.81, ст.86 Господарського процесуального кодексу України, суд:

                                                                         У х в а л и в:

1.Позов залишити без розгляду.

2.Після усунення обставин, що зумовили залишення позову без розгляду, позивач вправі знову звернутись з ним до господарського суду в загальному порядку.

3.Ухвалу направити сторонам по справі ат прокурору, який брав участь у справі.

 

Суддя                                                                                С.О. Хома

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення17.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу892441
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —16/149-2571

Ухвала від 17.07.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Хома С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні