Рішення
від 14.05.2020 по справі 363/5060/19
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

14.05.2020 Справа № 363/5060/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 травня 2020 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участю секретаря Рибка І.Є., розглянувши у відкритому судовому засіданні залі суду м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом,-

ВСТАНОВИВ:

У грудні 2019 року позивач звернувся до суду з позовною заявою до Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, в якій просив визнати за ним право власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом, а саме: на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та на земельну часту (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

Позовні вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла тітка позивача - ОСОБА_2 , яка за час життя на випадок своє смерті зробила заповітне розпорядження, у відповідності до якого все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповіла позивачу ОСОБА_1 . Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, яке складається із житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості). Однак, за життя померла тітка позивача ОСОБА_2 не встигла оформити належним чином. В установлений законом строк позивач звернувся до державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за заповітом на майно, що залишилось після смерті ОСОБА_2 . Однак, 21.11.2019 року позивач отримав від державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Пушняк М.О. постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, у зв`язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно. На підставі викладеного, позивач змушений звернутися до суду із вказаним позовом.

Представник позивача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, в якій позовні вимоги повністю підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 , яке було видане виконкомом Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області, актовий запис № 73.

За життя ОСОБА_2 склала заповіт, яким все своє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що їй буде належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповіла позивачу ОСОБА_1 , що підтверджується заповітом від 15.05.2003 року, який посвідчено секретарем виконавчого комітету Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області Олексієнко Т.М. та зареєстровано в реєстрі за № 74.

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, яка складається зокрема із житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості).

В установлений законом строк позивачем було подано заяву до Вишгородської районної державної нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 за заповітом.

В подальшому державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області була відкрита спадкова справа № 477/2004 відносно майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 , яка міститься в матеріалах вказаної цивільної справи.

21 листопада 2019 року державним нотаріусом Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області Пушняк М.О. було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії та відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом ОСОБА_2 , оскільки позивачем не було надано до нотаріальної контори право встановлювальних документів на нерухоме майно.

Факт належності померлій ОСОБА_2 житлового будинку з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості) підтверджується копією технічного паспорту на вказаний житловий будинок, будинковою книгою з погосподарської книги та сертифікатом на право на земельну частку (пай), які містяться в матеріалах справи.

Визнання права власності за позивачем на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 та на право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), після смерті ОСОБА_2 не порушить прав інших осіб.

Використання власності не може завдавати шкоди правам, свободам та гідності громадян, інтересам суспільства, погіршувати екологічну ситуацію і природні якості землі (ст. 41 Конституції України).

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об`єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За положеннями статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи вищевикладене суд вважає, що заявлені позовні вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4,5,12,247,258-259,263-265,352,354 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1217, 1218 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Катюжанської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право власності на житловий будинок з надвірними спорудами, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності КСП Катюжанка розміром 2,66 в умовних кадастрових гектарах без визначення меж цієї частки в натурі (на місцевості), після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення через Вишгородський районний суд Київської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , паспорт громадянки України серія НОМЕР_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , який проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідач: Катюжанська сільська рада Вишгородського району Київської області, код ЄДРПОУ: 04359560, адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Катюжанка, вул. Біла, 40.

Головуючий М.Б. Баличева

Дата ухвалення рішення14.05.2020
Оприлюднено18.05.2020
Номер документу89246695
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом

Судовий реєстр по справі —363/5060/19

Рішення від 14.05.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 18.03.2020

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 06.12.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні