Ухвала
від 12.05.2020 по справі п/811/4443/14
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

12 травня 2020 року м. Кропивницький справа № П/811/4443/14

провадження № 2-кас/340/8/20

Суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду Жук Р.В., розглянувши матеріали адміністративної справи

за позовомПриватного акціонерного товариства "Креатив" (пр-т Промисловий, 19, м. Кропивницький, 25014, а також: вул. Жилянська, 75, м. Київ, 01032, код ЄДРПОУ - 31146251 ) до Кіровоградської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (вул. Глінки, 2, м.Кропивницький, 25009, код ЄДРПОУ - 39484073 ) проскасування податкового повідомлення-рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Приватне акціонерне товариство "Креатив" звернулось до Кіровоградського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Кіровоградської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення №0001672202 від 10 жовтня 2014 року.

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2016 року адміністративний позов задоволено.

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2017 року апеляційну скаргу Кіровоградської ОДПІ ГУ ДФС у Кіровоградській області залишено без задоволення, а постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2016 року без змін.

Постановою Верховного Суду від 16.04.2020 року касаційну скаргу Кіровоградської об`єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області задоволено частково, постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2016 року та ухвалу Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 08.02.2017 року скасовано, а справу направлено на новий розгляд.

Ухвалою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 07.05.2020 року заяву судді Сагуна А.В. про самовідвід задоволено, а справу передано до відділу організаційного забезпечення та контролю (канцелярії) Кіровоградського окружного адміністративного суду для повторного автоматичного розподілу.

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями справу передано на розгляд судді Жуку Р.В.

У постанові від 16.04.2020 року Верховний Суд вказав, що судами попередніх інстанцій не надано належної оцінки обставинам справи щодо фактичного здійснення господарських операцій із придбання позивачем товару (олія соняшникова нерафінована та насіння соняшника), а саме: не з`ясовано умов відповідних договорів поставки товару та специфіки господарських операцій позивача з контрагентами; не перевірено умов придбання та способу узгодження поставки товару; не перевірено на кого покладено обов`язок доставити товар та яким чином здійснювалося його транспортування, прийняття за кількістю та якістю; не встановлено, які транспортні засоби було залучено до поставки придбаного товару та яким чином здійснювалося транспортування з урахуванням специфіки придбаного товару; не з`ясовано питання залучення контрагентами позивача третіх осіб для виконання умов договорів, укладених з позивачем; не досліджено питання оприбуткування, відвантаження, розвантаження та зберігання поставленого товару; не з`ясовано родової ознаки поставленого позивачу товару та його походження; не досліджено якісні характеристики придбаної сільськогосподарської культури (вологість, вміст смітної домішки) та її відповідність вимогам ДСТУ, у тому числі аналіз на вміст такої групи, як ГМО; не з`ясовано питання щодо обґрунтованості господарської мети та економічної доцільності при укладанні спірних договорів; не перевірено зв`язок придбання товарів та послуг з господарською діяльністю позивача. У справі також залишилися не дослідженими обставини з приводу того, чи мали ТОВ «АГРО-ОПТТОРГ» , ТОВ «СВІТ ОЛІЯ» , ТОВ «ЗЕРНОТОРГОВА КОМПАНІЯ «ПРОМЕТЕЙ» , ТОВ «АНТУРІУМ ОПТ ТОРГ» виробничий, технологічний і кадровий потенціал для досягнення результатів відповідної підприємницької діяльності із урахуванням того, що вказані обставини входять до предмета доказування в даній справі та мають істотне значення для вирішення питання щодо права позивача на формування даних податкового обліку за розглядуваними правочинами. Щодо господарських операцій ПрАТ «КРЕАТИВ» із ПП «РЕГІОН МОНТАЖ» (виконання підрядних робіт із реконструкції комбікормового заводу с. Балахівка) та ТОВ «АГРО РЕГІОН» (надання послуг із перевезення вантажів), то судами попередніх інстанцій не досліджено належним чином зміст та обсяг таких операцій, їх економічну доцільність, можливість їх здійснення з урахуванням обсягу матеріальних ресурсів, управлінського або технічного персоналу, основних засобів, виробничих активів, тощо.

Відповідно до ч. 4 ст. 9 КАС України, суд вживає визначені законом заходи, необхідні для з`ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 2, 3 ст. 79 КАС України, позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом із поданням позовної заяви.

Відповідач повинен подати суду докази разом із поданням відзиву.

Відповідно до частини другої статті 77 Кодексу адміністративного судочинства України (КАС України) в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

За приписами частини третьої статті 77 КАС України докази суду надають учасники справи. Суд може пропонувати сторонам надати докази та збирати докази з власної ініціативи, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Суд вважає, що у відповідності до п.4 ч.4 ст.12 КАС України, з огляду на категорію та складність справи за цим позовом, її слід розглядати за правилами загального позовного провадження. В зв`язку з чим, у відповідності до ст.180 КАС України необхідно провести підготовче судове засідання з повідомленням учасників справи.

Призначення справи до розгляду за правилами загального позовного провадження зумовлює необхідність встановлення судом порядку та строків для подання учасниками справи заяв по суті справи, передбачених чинним КАС України.

Керуючись ст. ст. 168, 171, 173, 179, 243, 248 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду.

Справа буде розглядатися за правилами загального позовного провадження, суддею Жуком Р.В. одноособово.

Призначити підготовче засідання на 29 травня 2020 року о 10:00 годині у залі судових засідань №7 (6 поверх адміністративної будівлі суду, що знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 40).

У судове засідання викликати учасників справи.

Зобов`язати позивача надати суду докази фактичного здійснення господарських операцій із придбання позивачем товару (олія соняшникова нерафінована та насіння соняшника) з урахуванням висновків Верховного Суду, а саме: докази на підтвердження оприбуткування, відвантаження, розвантаження та зберігання поставленого товару; сертифікати якості, походження товару; докази на підтвердження виробничого, технологічного і кадрового потенціалу контрагентів; тощо.

Зобов`язати відповідача, протягом десяти днів з дня вручення даної ухвали, подати до суду належним чином завірені копії усіх матеріалів, які були покладені в основу оскаржуваного податкового повідомлення-рішення.

Запропонувати відповідачу подати до суду, протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення даної ухвали, відзив на позовну заяву, з дотриманням норм ст.162 КАС України та наявні докази у порядку, передбаченому статтею 79 КАС України. Одночасно направити копії відзиву та письмових доказів учасникам справи. Разом з відзивом подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів учасникам справи.

Запропонувати відповідачу, у разі отримання відповіді позивача на відзив - протягом трьох днів від дня його отримання, подати до суду заперечення у порядку, передбаченому статтею 164 КАС України, та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується заперечення. Одночасно направити копії заперечення та додаткових письмових доказів учасникам справи. Разом з запереченням подати до суду документи, що підтверджують надіслання заперечення і доданих до нього доказів позивачу.

Запропонувати позивачу подати до суду, протягом п`яти днів з дня вручення відзиву на позов, відповідь на відзив, з дотриманням норм ст.163 КАС України та додаткові докази, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується відповідь. Одночасно направити копії відповіді на відзив та додаткових письмових доказів відповідачу. Разом з відповіддю на відзив подати до суду документи, що підтверджують надіслання (надання) цієї відповіді і доданих до неї доказів відповідачу.

Зобов`язати відповідача подати до суду обґрунтований розрахунок до оскаржуваного податкового повідомлення-рішення.

Зобов`язати ПП "Регіон Монтаж" (пр-т Леніна, 117/55, м. Олександрія, Кіровоградська область, 28000, код ЄДРПОУ - 34472693) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у лютому 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Елмер - Україна" (вул. Сорок років Радянської України, б.45, к.8, м.Запоріжжя, 69037, код ЄДРПОУ - 37443068) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у березні 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Агро - Оптторг" (проспект Московський, буд.257, місто Харків, Харківська область,61044, код ЄДРПОУ - 39036715) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у квітні - травні 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Світ Олія" (вул. Приморська, бд.14,кв.12, м. Світловодськ, Кіровоградська область, 27501, код ЄДРПОУ - 38066068) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у квітні 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Агро Регіон" (вул. Садова, буд.94, місто Ірпінь, Київська область, 08200, код ЄДРПОУ - 34779872) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у квітні 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Прометей" - Зерноторгова Компанія (вул. Адмірала Макарова, буд.48, кв.6, м. Миколаїв, Миколаївська область, 54001, код ЄДРПОУ - 38169254) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у травні 2014 року.

Зобов`язати ТОВ "Антуріум Опт Торг" (вул. Медведєва, буд.1а, офіс.424, м. Кропивницький, Кіровоградська область, 25006, код ЄДРПОУ - 38852458) , в у десятиденний термін з дня отримання копії ухвали подати до Кіровоградського окружного адміністративного суду письмову інформацію, в якій підтвердити з наданням копій первинних документів та договорів, або спростувати взаємовідносини з ПАТ "Креатив" (код ЄДРПОУ - 31146251 ) у травні 2014 року.

Докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, що їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї.

Інформацію щодо стану розгляду даної справи учасники справи можуть отримати на офіційному порталі судової влади України у мережі Інтернет: http://adm.kr.court.gov.ua/sud1170/.

Направити відповідачу копію позовної заяви з доданими до неї документами.

Копію ухвали невідкладно надіслати учасникам справи та контрагенту позивача.

Попередити осіб, які беруть участь у справі, що кожен доказ має бути засвідчений відповідно до пункту 5.27 Національного стандарту України Державної уніфікованої системи документації, Уніфікованої системи організаційно - розпорядчої документації "Вимоги до оформлювання документів" (ДСТУ 4163-2003), затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 07 квітня 2003 року №55.

Ухвала в частині порушення правил підсудності відповідно до пункту 5 частини першої статті 294 Кодексу адміністративного судочинства України може бути оскаржена в апеляційному порядку за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає.

Відповідно до частини другої статті 256 Кодексу адміністративного судочинства України ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя

Кіровоградського окружного

адміністративного суду Р.В. Жук

Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено18.05.2020

Судовий реєстр по справі —п/811/4443/14

Ухвала від 04.12.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 21.03.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 18.01.2023

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 23.11.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Блажівська Н.Є.

Ухвала від 21.08.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Васильєва І.А.

Ухвала від 19.05.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Ухвала від 17.04.2022

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 17.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Постанова від 17.11.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

Ухвала від 08.10.2021

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Ясенова Т.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні