Рішення
від 18.02.2011 по справі 2-1182/11
ПРИДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Придніпровський районний суд м.Черкаси

м. Черкаси, вул. Гоголя, 316, 18001, (0472) 37-30-76

Справа №2-1182\11

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 лютого 2011 року Придніпровський районний суд м . Черкаси в складі:

-головуючого - Клочко О.В.

-при секретарі - Трубенко Є.О., Таценко О.І. розглянувши у відкритому судовому засіданні в м . Черкаси справу за позовом ОСОБА_1 до Черкаської міської ради про визнання права власності на переплановану квартиру -

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про визнання права власності на переплановану квартиру , вказуючи , що вона являється власником чотирикімнатної квартири

АДРЕСА_1 на підставі реєстраційного посвідчення від 19.12.1991 року, яке видане їй 19.12.1991 року за № 157 Черкаським обласним об`єднаним бюро технічної інвентаризації.

З метою поліпшення житлових умов та раціонального використання площі квартири , виникла необхідність у переплануванні даної квартири , яке здійснювалось без дозволів та погоджень з боку контролюючих органів .

Так , в 2008 році нею було збільшено перепланування - збільшена площа кухні № НОМЕР_1 з площі 7,3 кв.м до 8,9 кв.м за рахунок зменшення коридору та зменшення розміру житлової кімнати № НОМЕР_2 з 18,7 кв.м до 16 кв.м. Такі зміни здійснені на підставі проекту перепланування, розробленого ДНДПВІ Проект реконструкція та погоджено з головним архітектором міста Дмитренком В.І. Для підтвердження факту відповідності даного перепланування до Державних будівельних норм вони звернулися до департаменту архітектури, будівництва та землеустрою виконавчого кометі ту Черкаської міської ради, спеціалісти якого видали їй висновок №11953 від 30.12.2010 року, згідно якого жодні будівельні, архітектурні та інші норми і правила не були нею порушені при проведенні перепланування кухні, коридору та житлової кімнати АДРЕСА_2 .

Це перепланування квартири не порушує права інших осіб.

Згідно ч.2 ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах , що не заборонені законом, зокрема із правочинів.

Право власності вважається набутим правомірно , якщо інше прямо не випливає із закону .

У відповідності до ст. ст. 328,331,392 ЦК України просили суд визнати за ними право власності на самочинно переплановану та переобладнану квартиру за адресою АДРЕСА_3 .

В судовому засіданні позивачка ОСОБА_1 позовні вимоги підтримала. Представники відповідача -Черкаської міської ради Глущенко О.С., а в послідуючому ОСОБА_2 в судовому засіданні позов визнали.

Суд , заслухавши пояснення сторін , дослідивши письмові матеріали справи , вважає , що позов підлягає до задоволення .

За обставинами справи , позивачка ОСОБА_1 являється власником чотирикімнатної квартири АДРЕСА_1 .

Це підтверджено даними довідки від 11 лютого 2011 року за підписом голови ЖБК №85 м . Черкаси Кліщенко Л.М., відповідно до якої ОСОБА_1 є власником вказаної квартири згідно Реєстраційного посвідчення від 19.12.1991 року та технічного паспорту від 17.12.1991 року.

В судовому засіданні встановлено ,що позивачка ОСОБА_1 без відповідного рішення виконкому Черкаської міської ради , погодження управління містобудування та архітектури , санітарних , протипожежних та інших служб та без відповідного дозволу на виконання будівельних робіт здійснили перепланування та переобладнання даної квартири .

Згідно наданого суду висновку Управління планування та архітектури департаменту архітектури , будівництва та землеустрою виконавчого комітету Черкаської міської ради від ЗО грудня 2010 року за № 11953 , самочинне перепланування квартири включає збільшення площ кухні \ літ.3\ та коридору \ літ. 1 \ за рахунок частини житлової кімнати \ літ.4 \ .Перепланування квартири не порушило розрахункової схеми несучих будівельних конструкцій і не збільшило навантаження на фундаменти та її основу. Квартира після перепланування за рівнем комфорту і параметрам відповідає вимогам ДБН В.2.2-15-2005 Житлові будинки. Основні положення. .

Таким чином , самочинне перепланування та переобладнання квартири АДРЕСА_1 відповідає державним будівельним нормам України щодо архітектурно - планувального , конструктивного рішення , санітарно - гігієнічних вимог та вимог пожежної безпеки .

Також встановлено , що вказане перепланування квартири не погіршує житлові умови інших осіб.

Оскільки це так , підстав для відмови у задоволенні даного позову у суду немає, а крім того , позов визнається і відповідачем .

Згідно ст. 152 ЖК України переобладнання і перепланування жилого будинку АДРЕСА_4 квартири АДРЕСА_4 , що належить громадянинові на праві приватної власності, провадяться з дозволу виконавчого комітету місцевої ради народних депутатів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом А ч.2 ст. 328 ЦК України \ .

Право власності на новостворене нерухоме майно \ житлові будинки , будівлі, споруди , тощо \ виникає з моменту завершення будівництва \ створення майна\. Відповідно о ч.2 ст. 383 ЦК України власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, за умови , що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно - технічних вимог і правил експлуатації будинку .

При розгляді справ , пов`язаних з переплануванням та переобладнанням житла, також має бути враховано правила Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року №127.

Згідно до п.3.2 Інструкції не належать до самочинного будівництва у квартирах \ багатоповерхових будинках \ перепланування , не пов`язані зі змінами \ збільшення чи зменшення \ житлової або допоміжної площ, без порушення

несучих конструкцій, збільшення житлової площі чи допоміжної площ за рахунок демонтування перегородок, комор, знесення печей, камінів та грубок, засклення балконів, лоджій, улаштування дверних прорізів у внутрішніх некапітальних стінах, перестановка в межах призначених приміщень обладнання.

З цієї норми випливає , що проведення вищезазначених робіт не потребує отримання дозволу виконкому місцевої ради або будь - якого іншого дозволу органів державної влади або місцевого самоврядування.

В резолютивній частині рішення по даній категорії справ, коли в результаті перепланування й\або\ перебудови змінилися площі квартири, необхідно в обов`язковому порядку вказувати нові параметри квартири , за станом на певну дату. У випадку , якщо площі не змінилися , варто вказувати про збереження квартири в перепланованому стані.

Оскільки встановлено , що кухню - літ. З площею 7,3 кв.м збільшено до 8,9 кв.м за рахунок зменшення коридору та зменшення розміру житлової кімнати - літ.4 з 18,7 кв.м до 16 кв.м.

Висновок про перепланування квартири АДРЕСА_1 , складений працівниками Державного науково - дослідного і проектно - вишукувального інституту НДІпроектреконструкція за 2008 рік має бути визнано невід`ємною частиною рішення суду.

На підставі ст.ст. 11, 60,213 - 215, 88 ЦПК України , керуючись ст.ст. 328, 383,392 ЦК України , Інструкцією про порядок проведення технічної інвентаризації об`єктів нерухомого майна, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 травня 2001 року №127, суд-

ВИРІШИВ:

Визнати за ОСОБА_1 право власності на самовільно переплановані та переобладнані кухню - літ.З та коридор - літ.1 за рахунок частини житлової кімнати - літ.4, в результаті чого збільшена кухня - літ.З з 7,3 кв.м до 8,9 кв.м за рахунок зменшення коридору - літ.1 та зменшення житлової кімнати - літ.4 з 18,7 кв.м до 16,00 кв.м в квартирі АДРЕСА_1 .

Виготовлене працівниками Державного науково - дослідного і проектно - вишукувального інституту НДІпроектреконструкція за 2008 рік перепланування квартири АДРЕСА_1 визнати невід`ємною частиною рішення суду . ,

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти/днів з дня проголошення рішення. Особи , які брали участь у розгляді справи але не були присутні при проголошенні судового рішення , можуть подати апеляційну скаргу на протязі десяти днів з дня отримання копії цього/рішення.

ГОЛОВУЮЧИЙ

Дата ухвалення рішення18.02.2011
Оприлюднено19.05.2020

Судовий реєстр по справі —2-1182/11

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Наумова І. Й.

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Постанова від 20.04.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 22.03.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 28.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 02.02.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Тичкова О. Ю.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

Ухвала від 20.01.2022

Цивільне

Московський районний суд м.Харкова

Довготько Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні