Вирок
від 18.05.2020 по справі 440/1501/19
БУСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер №440/1501/19

Провадження №1-кп/943/54/2020

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2020 року

Буський районний суд Львівської області

в складі:

головуючої судді ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченого ОСОБА_4

захисника обвинуваченого ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні обвинувальний акт та угоду про визнання винуватості у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12019140170000210 від 11 липня 2019 року відносно

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Полянівка, Мелітополь¬ського району Запорізьської області, українця, громадянина України, проживаючого без реєстрації за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 310, ч. 2 ст. 309 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Так, ОСОБА_4 в період часу з березня 2019 року по 17 липня 2019 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, в порушення вимог ст. ст. 7, 15 Закону України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори", та «Порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом», затвердженого постановою Кабінету міністрів України № 589 від 03.06.2009 року згідно яких, діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зазначених у Таблиці 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою КМУ № 770 від 06.05.2000 року , без відповідного дозволу заборонено, умисно, без мети збуту, незаконно на території господарстві за місцем свого проживання, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , посіяв та вирощував, обкошуючи та знищуючи бур`яни, 180 рослин конопель, які згідно висновку експерта №3/830 від 23.07.2019 мають анатомо-морфологічні ознаки, характерні для рослини коноплі, містять тетрагідроканнабінол і відносяться до рослин роду коноплі (Саnnabis). Рослини роду коноплі (Саnnabis) відноситься до рослин, які містять психотропні речовини.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у незаконному посіві та незаконному вирощуванні конопель в кількості п`ятдесят і більше рослин, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.310 КК України.

Крім цього, ОСОБА_4 , в порушення порядку, встановленого ч.2 ст.7, ч.2 ст.25 Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», та «Порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом», затвердженого постановою Кабінету міністрів України № 589 від 03.06.2009 року згідно яких, діяльність з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, зазначених у Таблиці 1 Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затвердженого Постановою КМУ № 770 від 06.05.2000 року, без відповідного дозволу заборонено, з метою незаконного виготовлення та зберігання наркотичних засобів, з березня 2019 року по 17 липня 2019 року, точної дати та часу досудовим розслідуванням не встановлено, на території господарства за місцем свого проживання, що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 , зірвав вирощені ним рослини коноплі, які розмістив на території свого господарства та господарської будівлі, які в подальшому висушував з метою отримання готової наркотичної речовини та незаконно зберігав сухі стебла рослин коноплі - канабіс, без мети збуту, з метою власного споживання.

Так, 17 липня 2019 року, в період з 10 години 19 хвилин до 12 години 04 хвилин під час проведення огляду на підставі ухвали слідчого судді Буського районного суду Львівської області від 16.07.2019 року, на території господарства по місцю проживання ОСОБА_4 , що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , працівниками Буського ВП Кам`янка-Бузького ВП ГУ НП у Львівській області було виявлено та вилучено наркотичні засоби, зокрема:

- грубоподрібнену речовину рослинного походження зеленого кольору (деформовані рослини) (без здерев`янілих частин стебел та коренів), яка згідно висновку експерта №3/828 від 29 липня 2019 року, містить тетрагідроканнабінол і є канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить 12,15 грам;

- грубоподрібнену речовину рослинного походження зеленого кольору (деформовані рослини) (без здерев`янілих частин стебел та коренів), яка згідно висновку експерта №3/829 від 30 липня 2019 року, містить тетрагідроканнабінол і є канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить 299,54 грам;

Загальна маса виявленої та вилученої грубоподрібненої речовини рослинного походження зеленого кольору, яка містить тетрагідроканнабінол і є канабісом, в перерахунку на висушену речовину становить 311,69 грам.

- полімерну пляшку, на внутрішній поверхні якої є нашарування пастоподібної речовини темно-коричневого кольору, в якій згідно висновку експерта №3/831 від 29 липня 2019 року, виявлено екстракт канабісу, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса екстракту канабісу становить 0,3224 грам.

Розгляд справи по суті відбувся у підготовчому судовому засіданні зважаючи на вимоги ст. 314 КПК України, і заявлено клопотання прокурора, обвинуваченого та захисника про затвердження угоди про визнання винуватості. Вказані обставини не порушують прав обвинуваченого та інших осіб, оскільки останній проти цього не заперечував.

12.08.2019 року між начальником Буського відділу Радехівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 , захисником ОСОБА_5 , укладена угода про визнання винуватості відповідно до вимог ст. 468 КПК України.

В угоді про визнання винуватості сторони виклали формулювання обвинувачення та його правову кваліфікацію за ч. 2 ст. 310, ч. 2 ст. 309 КК України, які ніким не оспорюються, зазначили істотні для даного кримінального провадження обставини. Згідно угоди про визнання винуватості ОСОБА_4 під час досудового розслідування повністю визнав свою винуватість у зазначеному кримінальному правопорушенні та зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри в судовому провадженні.

В угоді про визнання винуватості сторони узгодили призначення обвинуваченому покарання за ч.2 ст.310 КК України у виді позбавлення волі терміном на 4 роки, за ч.2 ст.309 КК України у виді позбавлення волі терміном на 3 роки. На підставі ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий термін тривалістю 2 роки.

На підставі ст. 76 КК Україну покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки, а саме:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації ;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

У судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою провину в скоєнні кримінального правопорушення, яке йому інкримінується, і передбачено ч. 2 ст. 310, ч. 2 ст. 309 КК України визнав повністю, щиро розкаявся. Угоду про визнання винуватості підтримав та просив її затвердити.

Захисник зазначену угоду підтримав та просив її затвердити.

Прокурор в судовому засіданні просив угоду про визнання винуватості затвердити і призначити обвинуваченому узгоджене в угоді покарання, оскільки при укладенні угоди між прокурором та підозрюваним дотримані вимоги та правила КПК України та КК України.

Судом з`ясовано, що обвинувачений ОСОБА_4 цілком розуміє свої права, передбачені п.1 ч.4 ст. 474 КПК України, наслідки укладення та затвердження угоди, визначені п.1 ч.1 ст.473 КПК України, характер обвинувачення, вид покарання, а також інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом.

В судовому засіданні суд переконався у тому, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Так, кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_4 згідно ст.12 КК України відноситься тяжкого злочину, оскільки санкція ч.2 ст.309 передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від двох до п`яти років, за ч.2 ст. 310 КК України передбачає покарання у виді позбавленням волі на строк від трьох до семи років. Зміст угоди про визнання винуватості між прокурором, підозрювании, захисником відповідає вимогам ст. 472 КПК України.

Обставиною, яка пом`якшує покарання обвинуваченого, відповідно до ст. 66 КК України, є щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину.

Обставин, які обтяжують відповідно ст. 67 КК України покарання обвинуваченого при проведенні досудового розслідування не встановлено.

При перевірці угоди про визнання винуватості на відповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України та Кримінального кодексу України судом встановлено, що угода у повному обсязі відповідає вимогам вказаного законодавства, дії обвинуваченого вірно кваліфіковані за ч.2 ст.310, ч.2 ст. 309 КК України, як незаконний посів та незаконне вирощування конопель в кількості п`ятдесят і більше рослин, та незаконне виготовлення та зберігання наркотичних засобів без мети їх збуту, особою, яка раніше вчинила злочин, передбачений ст. 310 КК України, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб, відсутні будь-які підстави вважати, що укладення угоди не було добровільним, обвинувачений спроможний виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, узгоджене сторонами покарання відповідає загальним засадам призначення покарання та санкцій ч.2 ст.310, ч.2 ст.309 КК України.

Таким чином, враховуючи встановлені обставини, суд прийшов до висновку, що укладена між прокурором, обвинуваченим, захисником угода про визнання винуватості підлягає затвердженню.

Запобіжний захід під час досудового розслідування відносно обвинуваченого не обирався, підстави для його обрання на теперішній час також відсутні.

Речові докази вирішити в порядку ст. 100 КПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 342-351,473-475 КПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити угоду про визнання винуватості від 12.08.2019 року, підписану в кримінальному провадженні № 12019140170000210 від 11.07.2019 року, укладену між начальником Буського відділу Радехівської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_4 , захисником ОСОБА_5 .

ОСОБА_6 визнати винним у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.310 КК України у виді позбавлення волі терміном на 4 роки, за ч.2 ст.309 КК України у виді позбавлення волі терміном на 3 роки. На підставі ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначити остаточне покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_4 від відбування покарання з випробуванням, встановивши іспитовий термін тривалістю 2 роки.

На підставі ст. 76 КК України покласти на ОСОБА_4 наступні обов`язки, а саме:

- періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації ;

- повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Речові докази: - рослини конопель в кількості 180 рослин, з яких 18 рослин відібрано у картонну коробку для експертизи, поскладено у снопи по 9 рослин та здано в приміщення для зберігання речових доказів Буського ВП -знищити.

- 18 рослин конопель, опечатані в дві картонні коробки, після експертизи здано в приміщення для зберігання речових доказів Буського ВП до вирішення справи в суді - знищити;

- грубоподрібнені речовини рослинного походження зеленого кольору (три висушені рослини конопель), які опечатані в картонну коробку, що містять тетрагідроканабінол і є канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить 12,15 грам - знищити;

- грубоподрібнені речовини рослинного походження зеленого кольору, (сухі стебла коноплі), опечатані в сейф пакет №3327637, які містить тетрагідроканабінол і є канабісом, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить 299,54 грам - знищити;

- речовину рослинного походження зеленого кольору у газетному згортку, яка є канабісом та відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить 0,43 грама знищити;

- полімерну пляшку в нашаруваннях якої виявлено екстракт канабісу, який відноситься до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг, яких заборонено. Маса екстракту канабісу становить 0,3224 грам, що після проведених експертиз опечатано в сейф пакет за №3099239, та здано в приміщення для зберігання речових доказів Буського ВП - знищити.

Стягнути з ОСОБА_4 витрати за проведення хімічної експертизи № 3/831 від 29.07.2019р. в кримінальному провадженні № 12019140170000210 в сумі 1256,08 грн. в користь Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Стягнути з ОСОБА_4 витрати за проведення хімічної експертизи № 3/829 від 30.07.2019р. в кримінальному провадженні № 12019140170000210 в сумі 942,06 грн. в користь Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Стягнути з ОСОБА_4 витрати за проведення хімічної експертизи № 3/828 від 29.07.2019р. в кримінальному провадженні № 12019140170000210 в сумі 942,06 грн. в користь Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Стягнути з ОСОБА_4 витрати за проведення хімічної експертизи № 3/830 від 23.07.2019р. в кримінальному провадженні № 12019140170000210 в сумі 785,05 грн. в користь Львівського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Вирок може бути оскаржений до Львівського апеляційного суду через Буський районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Обвинуваченим, його захисником, законним представником виключно з підстав: призначення судом покарання, суворішого ніж узгоджене сторонами угоди; ухвалення вироку без його згоди на призначення покарання; невиконання судом вимог, встановлених частинами четвертою, шостою, сьомою ст. 474 цього Кодексу, в тому числі не роз`яснення йому наслідків укладення угоди.

Прокурором виключно з підстав призначення судом покарання, менш суворого, ніж узгоджене сторонами угоди, затвердження судом угоди у провадженні, в якому згідно з ч.4 ст. 469 цього Кодексу угода не може бути укладена.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89278863
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —440/1501/19

Ухвала від 01.07.2022

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 11.12.2020

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 21.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 14.09.2020

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 24.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Вирок від 18.05.2020

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 15.05.2020

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Буський районний суд Львівської області

Шендрікова Г. О.

Ухвала від 11.03.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

Ухвала від 22.01.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Усенко Є.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні