Постанова
від 13.05.2020 по справі 610/341/20
ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ХАРКІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД


ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 610/341/20

Провадження № 22-ц/818/3032/20

13 травня 2020 року

м.Харків

Харківський апеляційний суд в складі колегії суддів судової палати у цивільних справах:

головуючого - Овсяннікової А.І.

суддів - Коваленко І.П., Тичкової О.Ю.

за участю секретаря - Чабан А.В.

учасники справи:

заявник Савинська селищна рада Балаклійського району Харківської області

заінтересована особа - Балаклійська державна нотаріальна контора

розглянув у відкритому судовому засіданні в місті Харкові апеляційну скаргу Савинської селищної ради Балаклійського району Харківської області на ухвалу Балаклійського районного суду Харківської області від 10 березня 2020 року у складі судді Феленка Ю.А. по справі № 610/341/20 за заявою Савинської селищної ради Балаклійського району Харківської області, заінтересована особа - Балаклійська державна нотаріальна контора Харківської області про визнання спадщини відумерлою,-

ВСТАНОВИВ:

У лютому 2020 року Савинська селищна рада Балаклійського району Харківської області звернулась до суду з заявою про визнання спадщини відумерлою, заінтересована особа - Балаклійська державна нотаріальна контора Харківської області.

Ухвалою Балаклійського районного суду Харківської області від 10 березня 2020 року заяву Савинської селищої ради Балаклійського району Харківської області залишено без розгляду.

Ухвала мотивована тим, що на час відкриття спадщини зі спадкодавцем ОСОБА_1 були зареєстровані ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , що свідчить про наявність спору про право.

В апеляційній скарзі Савинська селищна рада Балаклійського району Харківської області просить рішення суду скасувати та направити справу для продовження розгляду.

ОСОБА_1 померла ще ІНФОРМАЦІЯ_1 і з того часу жодна особа, яка вважає себе спадкоємцем після її смерті не підтвердила з нею родинних зв`язків. Після смерті спадкодавця минуло більше 10 років, тому суд першої інстанції дійшов неправильного висновку про наявність спору про право, оскільки матеріали справи містять всі належні докази для її задоволення.

ОСОБА_2 з дня смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , фактично не проживає за цією адресою. Фактичне його місце проживання не відоме. Доказів того, що останній має родинні відносини із спадкодавицею немає. Посилання , що в даному випадку виник спір про право і заява підлягала залишенню без розгляду не можуть бути прийнятими до уваги, оскільки такий висновок є передчасним.

Колегія суддів, вислухав суддю - доповідача, пояснення з`явившихся осіб, дослідив матеріали справи та обговорив доводи апеляційної скарги вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Залишаючи без розгляду заяву Савинської селищної ради Балаклійського району Харківської області про визнання спадщини відумерлою суд першої інстанції виходив з тих обставин, що існує спір про право, оскільки зі спадкодавцем були зареєстровані інші особи, а саме : ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

Відповідно до положень частини першої та другої статті 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Цивільне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку: наказного провадження, позовного провадження (загального або спрощеного), окремого провадження.

Відповідно до частини першої статті 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

За пунктом 8 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання спадщини відумерлою.

Відповідно до статті 338 ЦПК України суд, встановивши, що спадкоємці заповітом і за законом відсутні або спадкоємці усунені від права на спадкування, або спадкоємці не прийняли спадщину чи відмовилися від її прийняття, ухвалює рішення про визнання спадщини відумерлою та про передачу її територіальній громаді відповідно до закону.

Згідно з частиною шостою статті 294 ЦПК України якщо під час розгляду справи у порядку окремого провадження виникає спір про право, який вирішується в порядку позовного провадження, суд залишає заяву без розгляду і роз`яснює заінтересованим особам, що вони мають право подати позов на загальних підставах.

У частині четвертій статті 315 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо з заяви про встановлення факту, що має юридичне значення, вбачається спір про право, а якщо спір про право буде виявлений під час розгляду справи - залишає заяву без розгляду.

Таким чином, визначальною обставиною під час розгляду заяви про визнання спадщини відумерлою в порядку окремого провадження є те, що під час вирішення цього питання не встановлено існування спору про право .

Під спором про право необхідно розуміти певний стан суб`єктивного права; спір є суть суперечності, конфлікт, протиборство сторін, спір поділяється на матеріальний і процесуальний. Таким чином, виключається під час розгляду справ у порядку окремого провадження існування спору про право, який пов`язаний з порушенням, оспорюванням або невизнанням, а також недоведенням суб`єктивного права за умов, що є певні особи, які перешкоджають в реалізації такого права.

Звертаючись з заявою про визнання спадщини відумерлою Савинська селищна рада зазначає, що на день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_1 була зареєстрована та проживала одна за адресою АДРЕСА_1 (а.с.69).

Після її смерті відкрилась спадщина у вигляді трьох земельних ділянок. Однак станом на 16 січня 2020 року дані щодо перереєстрації спірних земельних ділянок відсутні.

Відповідно до статті 1216 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

За змістом частини першої статті 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Частиною другою статті 1223 ЦК України передбачено, що у разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261 - 1265 цього Кодексу (спадкоємці першої-п`ятої черг).

За змістом частини першої статті 1277 ЦК України у разі відсутності спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття орган місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини, а якщо до складу спадщини входить нерухоме майно - за його місцезнаходженням, зобов`язаний подати до суду заяву про визнання спадщини відумерлою.

З метою перевірки обставин по справі судом направлено запити до Відділу у Балаклійському районі ГУ Держгеокадастру у Харківській області, Савинської селищної ради Балаклійського району, Балаклійської ДНК.

Згідно відповіді Балаклійської ДНК від 18 лютого 2020 року після смерті ОСОБА_1 , померлою ІНФОРМАЦІЯ_1 , ніхто із спадкоємців з заявою про прийняття спадщини або про відмову від спадщини не звертався.

За відповіддю виконкому Савинської селищної ради станом на 01 червня 2004 року у квартирі за адресою АДРЕСА_1 були зареєстровані ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрований з 15 січня 1982 року по теперішній час; ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , зареєстрована з 15 січня 1982 року, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Враховуючи наявність осіб, що були зареєстровані за спірною адресою, заява сільської ради залишена без розгляду.

Між тим, залишаючи заяву про визнання спадщини відумерлою судом не встановлювалось наявність родинних відносин ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зі спадкодавицею.

ОСОБА_1 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Протягом 15 років зазначені особи до нотаріуса щодо оформлення спадкових прав не звертались. Як вбачається з відповіді виконкому ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Обставини щодо місця перебування ОСОБА_2 встановлено не було, його думка щодо спадкування не з`ясовувалась.

За таких обставин висновок суду, що існує спір про право та ОСОБА_2 оспорює права сільської ради на спірне майно є передчасним.

Неподання Савинською селищною радою заяви про залучення до участі у справі як заінтересованої особи ОСОБА_2 не є беззаперечною підставою для залишення заяви без розгляду, оскільки відповідь щодо наявності зареєстрованих осіб надійшла до суду 05 березня 2020 року, а ухвала суду постановлена 10 березня 2020 року за відсутності учасників справі, тобто, вважати, що заявник мав можливість реалізувати таке право- не можна.

При цьому у відповідності до вимог ч.1 ст. 337 ЦПК України справа про визнання спадщини відумерлою розглядається судом з обов`язковою участю заявника та з обов`язковим повідомленням усіх заінтересованих осіб.

За таких обставин ухвала суду підлягає скасуванню з направленням справи для продовження розгляду.

Керуючись ст.ст. 367, 368, 374 ч.1 п.6, 379, 381-384 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Савинської селищної ради Балаклійського району Харківської області - задовольнити.

Ухвалу Балаклійського районного суду Харківської області від 10 березня 2020 року -скасувати, справу направити до того ж суду для продовження розгляду справи.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття і може бути оскаржена у касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 15 травня 2020 року.

Головуючий - А.І. Овсяннікова

Судді: І.П. Коваленко

О.Ю. Тичкова

СудХарківський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення13.05.2020
Оприлюднено19.05.2020
Номер документу89288941
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —610/341/20

Рішення від 04.08.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 16.07.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 17.06.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 26.05.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Постанова від 13.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Постанова від 13.05.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 08.04.2020

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Овсяннікова А. І.

Ухвала від 10.03.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

Ухвала від 13.02.2020

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Феленко Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні