Рішення
від 11.07.2007 по справі 30/165-07-4990
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

30/165-07-4990

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"11" липня 2007 р.Справа  № 30/165-07-4990

За позовом: Товариство з обмеженою відповідальністю «Готельно-апартаментний комплекс Україна ”

До відповідача:   Приватне підприємство інвалідів війни „БЛАГОУСТ”      

                                                                        

Про усунення перешкод у користуванні, витребування майна з незаконного володіння, виселення та  визнання права власності

Та за зустрічним позовом : Приватне підприємство інвалідів війни „БЛАГОУСТ”                                                                                     

До відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю «Готельно-апартаментний комплекс Україна ”

Про  визнання права власності

                                                                                                                 Суддя   РОГА Н.В.

                                                    Представники:

Від ТОВ „ГАК Україна”: Акименко В.М.- згідно довіреності від 11.06.2007р.

Від ПП „Благоуст”: Гоголь Н.В.- довіреність  від 14.06.2007р.

СУТЬ СПОРУ: Позивач, Товариство з обмеженою відповідальністю  (далі –тов) «Готельно-апартаментний комплекс Україна», звернувся до Господарського суду Одеської області з позовом до Приватного підприємства (далі –ПП) інвалідів війни «БЛАГОУСТ»про усунення перешкод у користуванні об'єктом нерухомості, який розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, витребування з незаконного володіння ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»об'єкту нерухомості, який розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, та виселення ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»з об'єкту нерухомості, який розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23.

Позивач в ході розгляду справи  надав до суду уточнення до позовної заяви стосовно зміни позовних вимог, в яких просить суд визнати за тов «ГАК Україна» право власності на об'єкт нерухомого майна –будівлю загальною площею 17451,2 кв.м., яка складається з літ. А –готельно-спортивно оздоровчий комплекс, літ. Б –приміщення офісу, літ. В –будинок охорони, що розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23 на земельній ділянці загальною площею 9115 кв.м.

Представник позивача позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні позовних вимог.

Відповідач –ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ», проти позову заперечує,  в ході розгляду справи  подав зустрічну позовну заяву про визнання за ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ» права власності на об'єкт нерухомості, який розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23.

Представник ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” зустрічну позовну заяву підтримує, наполягає на задоволенні зустрічного позову.

ТОВ  «ГАК УКРАЇНА” проти зустрічного позову заперечує, посилаючись на його необґрунтованість та безпідставність.                     

Розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд встановив:

24 липня 2006 року на зборах учасників тов «ГАК Україна»прийняте рішення про передачу до Статутного фонду Позивача нерухомого майна, яке розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, яке оформлене протоколом № 4 від 24.07.2006 року та підтверджено Актом прийому-передачі від 24.07.2006 року. Відповідно до п.5.2. Статуту майно Товариства належить йому на праві власності .

У травні 2007 року Позивачу стало відомо, що належним йому нерухомим майном користується ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ». 14 травня 2007р. тов «ГАК Україна» листом звернулось до ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»з проханням звільнити належне тов «ГАК Україна” на праві власності нерухоме майно. Але, листом від 01.06.2007р. ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»повідомило, що нерухомим майном, яке розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, воно користується згідно договору оренди та припиняти користування і звільняти об'єкт нерухомості відмовляється.

Представник позивача зазначає, що між тов «ГАК Україна»та ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»не існує договірних відносин.

Позивач по справі вважає, що своїми діями ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” порушує права та охоронювані законом інтереси тов «ГАК Україна”, що стало підставою для звернення до суду за захистом порушеного права.

В обґрунтування позову позивач посилається на ст. 115 Цивільного кодексу України та ст. 66 Господарського кодексу України, відповідно до яких господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного фонду. Крім того позивач посилається на ст. 391 Цивільного кодексу України та п. 2 ст. 48 Закону України «Про власність», якими передбачено, що право власності –це сукупність урегульованих законом суспільних відносин щодо володіння, користування й розпорядження майном. Власникові належить право володіти, користуватися й розпоряджатися належним йому майном та він може вимагати усунення будь-яких порушень його права, хоч би ці порушення і не були поєднані з позбавленням володіння.

На підставі зазначеного, позивач просить суд  визнати за тов «ГАК Україна» право власності на об'єкт нерухомого майна –будівлю загальною площею 17451,2 кв.м., яка складається з літ. А –готельно-спортивно оздоровчий комплекс, літ. Б –приміщення офісу, літ. В –будинок охорони, що розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23 на земельній ділянці загальною площею 9115 кв.м.

Відповідач вважає позовні вимоги позивача незаконними та необґрунтованими та звернувся до господарського суду з зустрічною позовною заявою, в який просить суд визнати за ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ»право власності на об'єкт нерухомості, який розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23.

ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” в обґрунтування зустрічного позову посилається на те, що 21.07.2006 року між ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” та засновниками тов «ГАК Україна» було укладено договір оренди нерухомого майна, об'єктом оренди за яким стало нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23. Позивач за зустрічним позовом вважає, що передача до Статутного фонду тов «ГАК Україна» нерухомого майна відбулась вже після укладення зазначеного вище договору оренди. Також відповідач зазначає, що продовж дії договору оренди він, користуючись правом, наданим йому умовами договору, провів реконструкцію нерухомого майна та сума проведених робіт по перебудові значно перевищила суму вартості нерухомого майна на час передачі його в оренду.

На підставі зазначеного, з урахуванням  ст. 770 Цивільного кодексу України, відповідно до якої у разі зміни власника речі, переданої у найм, до нового власника переходять права та обов'язки наймодавця та  ст. 778 Цивільного кодексу України, якою передбачено, що наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця; якщо поліпшення речі зроблено за згодою наймодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або зарахування їх вартості в рахунок плати за користування річчю, а також якщо в результаті поліпшення майна, зробленого за згодою наймодавця, створена нова річ, наймач стає її співвласником, ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” вважає, що у нього виникло право власності на новостворену річ, та просить суд визнати за ним право власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23.

Відповідач за зустрічним позовом проти позову заперечує,  посилаючись на ст. 33 Господарсько-процесуального кодексу України, відповідно до якої кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” до суду не надано жодного доказу, які мають свідчити про отримання ним від орендодавця згоди на проведені ним поліпшення нерухомого майна та здійснення самої реконструкції, в результаті якої з'явилася нова річ.

Розглянув матеріали справи, суд доходить до такого висновку:

Згідно ст. 15  Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Відповідно до ст. 16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Одним з способів захисту цивільних прав та інтересів є визнання права.

Відповідно до ст. 115 Цивільного кодексу України та ст. 12 Закону України «Про господарські товариства»господарське товариство є власником майна, переданого йому учасниками товариства у власність як вклад до статутного капіталу.  Згідно п.5.2. та п.5.3. Статуту ТОВ „ГАК УКРАЇНА” майно товариства належить йому на праві власності, товариство є власником вкладів учасників до Статутного фонду товариства, майна, що передане йому у власність учасниками.

Згідно зі ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своє волею, незалежно від волі інших осіб. Зміст права власності, визначений у ст. 317 Цивільного кодексу України, згідно з якою власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Згідно зі ст. 319 Цивільного кодексу України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд і має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав (ст. 319 Цивільного кодексу України).

Як вбачається з матеріалів справи, 24 липня 2006 року на зборах учасників тов «ГАК Україна»прийняте рішення про передачу до Статутного фонду Позивача нерухомого майна, яке розташовано за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, яке оформлене протоколом № 4 від 24.07.2006 р. та підтверджено Актом прийому-передачі від 24.07.2006 р.

Відповідно до ст. 328 Цивільного кодексу України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом. На цей час у суду відсутні вимоги інших осіб щодо права власності на спірний об'єкт.

Відповідно до ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

За таких обставин, правомірними є вимоги позивача за первісним позовом –ТОВ „ГАК УКРАЇНА” щодо визнання за тов «ГАК Україна» права власності на об'єкт нерухомого майна –будівлю загальною площею 17451,2 кв.м., яка складається з літ. А –готельно-спортивно оздоровчий комплекс, літ. Б –приміщення офісу, літ. В –будинок охорони, що розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23 на земельній ділянці загальною площею 9115 кв.м.

У задоволенні зустрічного позову ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” щодо визнання за ним права власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23, слід відмовити, виходячи з того, що ,по-перше, як вже зазначено вище, спірний об'єкт є власністю тов «ГАК Україна”.

По друге, передача об'єкту нерухомості в оренду не спричиняє переходу права власності на об'єкт  оренди, про що зазначено   в.3.2. Договору оренди нерухомого майна від 21.07.2006р.

Крім того, позивачем за зустрічним позовом не наданого жодного доказу того, що він отримав від орендодавця згоду на проведення ним поліпшення нерухомого майна та здійснення самої реконструкції, в результаті якої з'явилася нова річ .

За таких обставин, вимоги позивача за зустрічним позовом є необґрунтованими, не підтверджені матеріалами справи, тому не підлягають задоволенню.

Судові витрати по сплаті державного мита покласти на відповідача за первісним позовом - ПП інвалідів війни «БЛАГОУСТ” відповідно до ст.ст.44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44,49,82-85 ГПК України, суд, –  

ВИРІШИВ:

1.          Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Готельно-апартаментний комплекс Україна» –задовольнити.

2.          Визнати за  Товариством з обмеженою відповідальністю  «Готельно-апартаментний комплекс Україна»(код ЄДРПОУ 34321810) право власності на об'єкт нерухомого майна –будівлю загальною площею 17421,2 кв.м., яка складається з літ. А –готельно-спортивно оздоровчий комплекс, літ. Б –приміщення офісу, літ. В –будинок охорони, що розташоване за адресою: м. Одеса, Французький бульвар, буд. 54/23 на земельній ділянці загальною площею 9115 кв.м.

3.          Стягнути з Приватного підприємства інвалідів війни „БЛАГОУСТ”  (м. Одеса, вул. Дальницька , 25, код ЄДРПОУ 30315514, р\р 2600839 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Готельно-апартаментний комплекс Україна” (м. Одеса, Французький бульвар,54\23, код ЄДРПОУ 34321810, р\р26000303180000 в ТОВ КБ „СКБ”, МФО 388313) судові витрати по сплаті державного мита  у сумі 85 грн. та витрати на ІТЗ судового процесу у сумі 118 грн.

4.          У задоволенні зустрічного позову відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 10-денного строку з дня його прийняття.

                    Накази видати після набрання рішенням законної сили.

                 Суддя                                                                                        

Дата ухвалення рішення11.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу892924
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод у користуванні, витребування майна з незаконного володіння, виселення та  визнання права власності Та за зустрічним позовом : Приватне підприємство інвалідів війни „БЛАГОУСТ”                                                                                     

Судовий реєстр по справі —30/165-07-4990

Ухвала від 23.06.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Рішення від 11.07.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні