Рішення
від 19.05.2020 по справі 380/2773/20
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

справа №380/2773/20

19 травня 2020 року

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Лунь З.І. розглянув у письмовому провадженні адміністративну справу за позовом Керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави до Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії.

в с т а н о в и в :

керівник Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави (місце знаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Львівська, 10а) звернувся до суду з позовною заявою до Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області (місцезнаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Джерельна, буд. 16, код ЄДРПОУ: 02144594), в якій просить суд:

- визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК загальною площею 1,0га;

- зобов`язати Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК загальною площею 1,0 га.

Позовні вимоги мотивує тим, що під час вивчення стану законності з питань дотримання земельного законодавства України встановлено, що станом на 04.02.2020 відсутні правовстановлюючі документи на земельну ділянку Добрянського НВК загальною площею 1,0 га. Вказаний заклад перебуває на балансі відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області, протягом 2018-2020років листів від відділу освіти Городоцької РДА щодо виділення коштів на оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, яка перебуває у користування дошкільних та загальноосвітніх закладів Городоцького району в районну раду не надходило. Вважає, що причиною не виготовлення правовстановлюючих документів на землю є виключно бездіяльність відповідача, яка виразилась у не вжитті належних заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку навчального закладу, що у свою чергу створює передумови для зловживань щодо розпорядження такими та може призвести до негативних наслідків.

Ухвалою суду від 13.04.2020 відкрито спрощене позовне провадження у справі без виклику сторін.

Відповідач заяви про визнання позову чи відзив на позовну заяву в строки, передбачені ст.261 Кодексу адміністративного судочинства України до суду не надав, про розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін був повідомлений належним чином шляхом направлення ухвали про відкриття спрощеного провадження в адміністративній справі рекомендованою кореспонденцією за адресою відповідно до приписів ч.8 ст.126 КАС України. Ухвалу суду від 13.04.2020 відповідач отримав 17.04.2020. Заяв про наявність поважних причин щодо ненадання відзиву чи неможливість його надання відповідач суду не представив.

Суд встановив таке.

28.01.2020 керівником Городоцької місцевої прокуратури скеровано на адресу Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області запит № 14.31/05-258-331вих.20 про надання інформації та документів в порядку ст. 23 Закону України Про прокуратуру .

04.02.2020 у відповідь на вказаний запит Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області, листом за №123/01-14 надав інформацію, в якій повідомив про наступне:

1) На території Городоцького району функціонують наступні заклади: дошкільної освіти - 11; загальної середньої освіти - 36, інформацію про по кожному закладу із зазначенням площі земельної ділянки, яка перебуває у їх користуванні надаємо в Додатку 1 до листа.

2) Інформація про засновника (власника) надається у Додатку 1.

3) Заклади освіти (загальної середньої та дошкільної освіти) Городоцького району перебувають на балансі відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області.

4) Видатки щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки, які перебувають та закріплені за закладами освіти району можуть фінансуватися з коштів державного, місцевого бюджетів.

5) У 2018-2020роках коштів на фінансування оформлення правовстановлюючих документів на земельні ділянки закладів освіти району виділялися частково.

24.02.2020 у відповідь на запит позивача відділ у Городоцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, листом повідомив, що згідно земельно-облікових даних за Добрянським НВК облікується - 1,00га (правовстановлюючі документи відсутні), Новосільським НВК обліковується - 2,6га (правовстановлюючі документи відсутні), Галичанівським НВК обліковується - 0,1151га (правовстановлюючі документи відсутні) та за Мшанським НВК обліковується - 2,70га (правовстановлюючі документи відсутні).

Невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК, загальною площею 1,0 га, стало підставою звернення позивача до суду з таким позовом в інтересах держави.

При вирішенні спору, суд виходить з такого.

Відповідно до ч.1 ст.3 Земельного кодексу України земельні відносини регулюються Конституцією України, цим Кодексом, а також прийнятими відповідно до них нормативно-правовими актами.

Згідно із ст.14 Конституції України земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави. Це право набувається і реалізується громадянами, юридичними особами та державою виключно відповідно до закону.

Право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння і користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній або комунальній власності, без встановлення строку (ч.1 ст.92 Земельного кодексу України).

Згідно з пунктом а ч.2 ст.92 Земельного кодексу України права постійного користування земельною ділянкою із земель державної та комунальної власності набувають підприємства, установи та організації, що належать до державної та комунальної власності.

Статтею 125 Земельного кодексу України передбачено, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (ст.126 Земельного кодексу України).

Відповідно до Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень державна реєстрація прав є обов`язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

З наведеного убачається, що обов`язковою умовою фактичного використання земельної ділянки є наявність правовстановлюючих документів на земельну ділянку, оформлених у відповідності до вимог закону. При цьому відсутність правовстановлюючих документів порушує передбачені державою принципи раціонального й ефективного використання та охорони земель та призводить до неефективного управління земельними ресурсами та землекористуванням.

Крім того, відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 № 802-р Про здійснення протягом 2012 і 2013 років заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади на органи виконавчої влади покладено обов`язок здійснення протягом вказаного часу заходів, пов`язаних з проведенням землевпорядних робіт, оформленням правовстановлюючих документів на земельні ділянки, на яких розміщені дошкільні та загальноосвітні навчальні заклади.

Суд встановив, що згідно з інформацією, наданою відділом освіти Городоцької РДА, що оформлена листом від 04.02.2020 №123/01-14, на території Городоцького району функціонує заклад освіти, Добрянський НВК, засновником якого є Городоцька районна рада Львівської області. Вказаний заклад освіти перебуває на балансі відділу освіти Городоцької РДА Львівської області.

Як видно з інформації, наданої відділом у Городоцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Львівській області від 24.02.2020 №8-13-0.21-154/103-20, правовстановлюючі документи на земельну ділянку, яка обліковується за Добрянським НВК, загальною площею 1,00 га - відсутні.

Відповідно до п.п.1.1., 1.2. п.1 Положення про відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.01.2018 № 77 (далі - Положення), відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області є структурним підрозділом районної державної адміністрації, який утворюється головою районної державної адміністрації, входить до її складу і в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці забезпечує виконання покладених на відділ завдань, є підзвітним і підконтрольним департаменту освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації, а також з питань здійснення контролю за діяльністю підпорядкованих закладів освіти - Державній службі якості освіти.

Пункт 3 Положення передбачає, що основними завданнями відділу, є забезпечення реалізації державної політики у сфері освіти на території району.

Згідно з п.п.3.30. п 3 Положення відділ розробляє пропозиції щодо встановлення нормативів бюджетних асигнувань на утримання закладів освіти комунальної форми власності та соціальний захист учасників навчально-виховного процесу.

Крім цього, відділ розробляє і подає на розгляд райдержадміністрації пропозиції до проектів фінансування та матеріально-технічного забезпечення виконання програм і здійснення заходів, спрямованих на поліпшення становища освіти району (підпункт 3.38. пункту 3 Положення).

Таким чином, матеріалами справи підтверджується, що Добрянська НВК перебуває у комунальній власності Городоцької районної ради Львівської області, яка є його засновником. При цьому Добрянська НВК перебуває на балансі відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області та фінансується за рахунок коштів районного бюджету.

Отже, відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області зобов`язаний вживати заходи щодо оформлення правовстановлюючих документів, а районна рада на пленарних засідання розглядає внесені пропозиції до бюджету та приймає відповідне рішення.

Проте, як видно із доданих до позовної заяви документів, відповідачем не внесено жодної пропозиції щодо проекту районного бюджету на виділення коштів на проведення вищевказаних робіт та заходів щодо оформлення правовстановлюючих документів.

Також відповідачем не надано доказів вжиття заходів, спрямованих на належне оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК, загальною площею 1,0 га.

Таким чином, внаслідок бездіяльності відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області правовстановлюючі документи на земельну ділянку, що перебуває у користуванні Добрянського НВК упродовж тривалого часу не оформлені, що є порушенням норм чинного законодавства.

Стаття 19 Конституції України встановлює, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Таким чином, на підставі наявних у справі доказів, суд дійшов висновку, що адміністративний позов є обґрунтований, а тому підлягає задоволенню повністю.

Відповідно до ст.139 КАС України судові витрати стягненню зі сторін не підлягають.

Керуючись ст.ст. 242-246, 250, 257-262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В:

адміністративний позов Керівника Городоцької місцевої прокуратури Львівської області в інтересах держави (місце знаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Львівська, 10а) до Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області (місцезнаходження: 81500, Львівська обл., м. Городок, вул. Джерельна, буд. 16, код ЄДРПОУ: 02144594) про визнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії задовольнити повністю.

Визнати протиправною бездіяльність Відділу освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області щодо невжиття заходів по оформленню правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК загальною площею 1,0га.

Зобов`язати Відділ освіти Городоцької районної державної адміністрації Львівської області вчинити дії щодо оформлення правовстановлюючих документів на земельну ділянку, що перебувають у користуванні Добрянського НВК загальною площею 1,0 га.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга подається до Восьмого апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд із урахуванням п.п 15.5 п.5 розділу VII Перехідних положень КАС України протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Суддя Лунь З.І.

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено19.05.2020
Номер документу89293013
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправною бездіяльності, зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —380/2773/20

Рішення від 19.05.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Лунь Зоряна Іванівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні