Ухвала
від 19.05.2020 по справі 620/1238/20
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

19 травня 2020 року Чернігів Справа № 620/1238/20

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Скалозуба Ю.О., розглянувши в приміщенні суду клопотання Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області про закриття провадження у справі

за позовомСільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" до Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області про визнання протиправними, скасування податкової вимоги та рішення про опис майна у податкову заставу

У С Т А Н О В И В:

У провадженні Чернігівського окружного адміністративного суду знаходиться справа за позовом Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю "СД-Агро" до Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області про визнання протиправними, скасування податкової вимоги та рішення про опис майна у податкову заставу.

На адресу суду, разом із відзивом на позов від відповідача надійшло клопотання про закриття провадження у справі на підставі п. 8 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України.

Обґрунтовуючи вказане клопотання відповідач зазначає, що платник податків скористався правом на оскарження податкових повідомлень рішень, які стали підставою виникнення податкового боргу, та подав скаргу до ДПС України.

Відповідно до п. 56.15 ст. 56 Податкового кодексу України скарга, подана із дотриманням строків, визначених пунктом 56.3 цієї статті, зупиняє виконаная платником податків грошових зобов`язань, визначених у податковому повідомленні-рішенні (рішенні), на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміністративного оскарження.

Протягом зазначеного строку додаткові вимоги з податку, що оскаржується, не надсилаються, а сума грошового зобов`язання, що оскаржується, вважається неузгодженою.

На дату формування податкової вимоги скарга, подана платником до ДПС України не була відображена в ІС Податковий блок та визначені грошові зобов`язання не виключено з інтегрованої картки платника, як неузгоджені.

Станом на 12.05.2020 за даними інформаційної системи Податковий блок податковий борг за платежем 14010100 (податок на додану вартість) у СТОВ СД - Арго відсутній.

Оскільки податковий борг, який зазначений у податковій вимозі Головного управління ДПС у Чернігівській області від 23.03.2020 № 716-51 відсутній, така податкова вимога відповідно до п.п. 60.1.1 п.60.1 ст.60 Податкового кодексу України вважається відкликаною, а рішення про опис майна у податкову заставу №35/10/25-01-51-07-22 від 23.03.2020 таким, що втратило наслідки.

Так, відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 238 Кодексу адміністративного судочинства України суд закриває провадження у справі щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень, якщо оскаржувані порушення були виправлені суб`єктом владних повноважень і при цьому відсутні підстави вважати, що повне відновлення законних прав та інтересів позивача неможливе без визнання рішень, дій або бездіяльності суб`єкта владних повноважень протиправними після такого виправлення.

Загальні вимоги до форми та змісту письмової заяви, клопотання, заперечення встановлено статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

Так, ч. 1 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює, що будь-яка письмова заява, клопотання, заперечення повинні містити:

1) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) особи, яка подає заяву чи клопотання або заперечення проти них, її місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;

2) найменування суду, до якого вона подається;

3) номер справи, прізвище та ініціали судді (суддів), якщо заява (клопотання, заперечення) подається після постановлення ухвали про відкриття провадження у справі;

4) зміст питання, яке має бути розглянуто судом, та прохання заявника;

5) підстави заяви (клопотання, заперечення);

6) перелік документів та інших доказів (за наявності), що додаються до заяви (клопотання, заперечення);

7) інші відомості, які вимагаються цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Згідно з ч. 1, 2 ст. 73 Кодексу адміністративного судочинства України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, які підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення.

Як зазначено вище, відповідач обґрунтовуючи клопотання посилається на те, що станом на 12.05.2020 за даними інформаційної системи Податковий блок податковий борг за платежем 14010100 (податок на додану вартість) у СТОВ СД - Арго відсутній.

Водночас, з огляду на додані документи, Головне управління Державної податкової служби в Чернігівській області не надає жодних доказів на підтвердження зазначених в клопотанні обставин.

Частина 2 ст. 167 Кодексу адміністративного судочинства України встановлює, що в разі якщо заяву (клопотання, заперечення) подано без додержання вимог частини першої цієї статті і ці недоліки не дають можливості її розглянути, або якщо вона є очевидно безпідставною та необґрунтованою, суд повертає таку заяву (клопотання, заперечення) заявнику без розгляду.

Враховуючи те, що Головним управлінням Державної податкової служби у Чернігівській області до клопотання про закриття провадження у справі не надано жодних доказів на підтвердження обставин, викладених в самому клопотанні і ці недоліки не дають можливості його розглянути, суд вважає останнє безпідставним та необґрунтованим, у зв`язку з чим воно підлягає поверненню без розгляду.

Керуючись статтями 167, 241-243, 248, 256, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного управління Державної податкової служби у Чернігівській області про закриття провадження у справі - повернути без розгляду.

Ухвала набирає законної сили негайно після її підписання.

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Шостого апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту.

Повний текст ухвали складений 19 травня 2020 року.

Суддя Ю. О. Скалозуб

СудЧернігівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89293796
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —620/1238/20

Ухвала від 25.06.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

Ухвала від 19.05.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

Ухвала від 30.04.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

Ухвала від 13.04.2020

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Скалозуб Ю.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні