Рішення
від 19.05.2020 по справі 543/302/20
ОРЖИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

543/302/20

2/543/158/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.05.2020 селище Оржиця

Оржицький районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Гришка О.Я., за участі секретаря судових засідань Федорини А.А., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в селищі Оржиця Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області, третя особа: приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна, про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до Оржицького районного суду Полтавської області з позовом до Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування, третьою особою вказана приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко Оксана Олександрівна.

У позовній заяві ОСОБА_1 вказано, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , останнім місцем проживання якої було АДРЕСА_1 .

Позивач зазначає, що він є спадкоємцем ОСОБА_2 за заповітом та прийняв спадщину шляхом подачі заяви до нотаріуса. Отримати свідоцтво про право на спадщину за заповітом на житловий будинок позивач не може у зв`язку з відсутністю правовстановлюючого документу про належність спадкового майна спадкодавцеві.

Посилаючись на вищевикладені обставини та на те, що нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину, позивач просив суд визнати за ним в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 право власності на житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Позивач в підготовче засідання не з`явився, надав до суду заяву, в якій позов підтримав повністю та просив розглянути справу без його участі.

Представник відповідача Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву, в якій просив справу розглянути без участі представника сільської ради, вказав, що позов вони визнають повністю.

Від третьої особи приватного нотаріуса Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. до суду надійшов лист про розгляд справи без її участі.

Суд вирішив за можливе провести судове засідання за відсутності учасників справи, керуючись при цьому ст. 247 ЦПК України.

Згідно ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. У відповідності до ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Суд, дослідивши докази і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_2 (а.с. 4). На день смерті ОСОБА_2 проживала та була зареєстрована у житловому будинку, який розташований в АДРЕСА_1 . На день смерті ОСОБА_2 за вказаною адресою ніхто не був зареєстрований та не проживав (а.с. 5).

З Інформаційної довідки зі спадкового реєстру вбачається, що після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 , заведена спадкова справа, інформація про спадкові договори відсутня.

Позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після померлої ОСОБА_2 та звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини (а.с. 5, 31-32).

На частину спадкового майна, зокрема земельну ділянку площею 1,2701 га, що розташована на території Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області та призначена для ведення особистого господарства ОСОБА_1 оформив свої спадкові права (а.с. 7). Постановою від 04.03.2020 року приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на житловий будинок АДРЕСА_1 , у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів про належність нерухомого майна спадкодавцеві (а.с. 8).

Належність спадкового нерухомого майна спадкодавцеві ОСОБА_2 підтверджується зібраними у справі доказами.

З витягів з погосподарських книг вбачається, що домоволодіння, яке розташоване в АДРЕСА_1 , обліковується за ОСОБА_2 (а.с. 11-12).

У довідці, яка видана виконавчим комітетом Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області вказано, що будинок, який розташований в АДРЕСА_1 , належав померлій ОСОБА_2 (а.с. 9).

КП Лубенське міжрайонне бюро технічної інвентаризації виготовило технічний паспорт на житловий будинок АДРЕСА_1 (а.с. 18-22). Вартість вказаного житлового будинку становить 15648 грн. (а.с. 27-28).

Згідно висновку про придатність до експлуатації житлового будинку з господарськими будівлями вказаний будинок придатний до експлуатації (а.с. 25).

Згідно довідок КП Лубенське МБТІ право власності на житловий будинок АДРЕСА_1 , станом на 29.12.2012 року в КП Лубенське МБТІ не зареєстровано. Фактів будівництва без дозволу не виявлено (а.с.23-24).

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна відомості про державну реєстрацію щодо житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні (а.с. 26).

Відповідно до ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст. 1217 ЦК України).

Згідно ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

Згідно ст. 1296 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину. Відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Таким чином, з урахуванням встановлених судом обставин справи та з урахуванням доказів, що подані на підтвердження позовних вимог,є підстави для задоволення позову ОСОБА_1 про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 328, 1216-1218, 1268, 1296 ЦК України, ст.ст. 12, 13, 81, 200, 206, 247, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 (зареєстроване місце проживання: с. Тарасівка, Хорольського району, Полтавської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1 ) до Вишневої сільської ради Оржицького району Полтавської області (місцезнаходження: Полтавська область, Оржицький район, с. Вишневе, вул. Травнева, 17, ідентифікаційний код юридичної особи: 24833319), третя особа: приватний нотаріус Оржицького районного нотаріального округу Полтавської області Черненко О.О. (місцезнаходження: АДРЕСА_2), про визнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 в порядку спадкування за заповітом після ОСОБА_2 право власності на житловий будинок розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

За ч. 1 ст. 354 ЦПК України, апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Відповідно до ч. 2 ст. 354 ЦПК України, учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Відповідно до п.3 розділу ХІІ "Прикінцеві положення" ЦПК України, під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені, зокрема, і статтею 354 ЦПК України, продовжуються на строк дії такого карантину.

Апеляційна скарга подається безпосередньо до Полтавського апеляційного суду. До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89299852
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права власності на житловий будинок в порядку спадкування

Судовий реєстр по справі —543/302/20

Рішення від 19.05.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

Ухвала від 03.04.2020

Цивільне

Оржицький районний суд Полтавської області

Гришко О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні