Рішення
від 19.05.2020 по справі 555/238/20
БЕРЕЗНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 555/238/20

Номер провадження 2/555/147/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 травня 2020 року

Березнівський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді - Мельничук Н. В.

при секретарі Кравчук С. Я.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м.Березне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Моквинської сільської ради про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 подав до суду позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, в обґрунтування заяви вказує, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його матір ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та постійно проживала в с. Новий Моквин, хутір Неділища Березнівського району Рівненської області. На початку січня 2020 року серед документів її матері, вона виявила заповіт, складений матір`ю на її користь 17.09.2003, посвідченого секретарем виконкому Моквинської сільської ради та зареєстрований в журналі нотаріальних дій за № 119. За змістом вказаного заповіту матір заповіла їй право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності СФГ Нива розміром 2,54 га згідно сертифікату серії РВ № 021174 виданого Березнівською райдержадміністрацією 19.04.1996. Причиною несвоєчасного звернення із заявою до нотаріальної контори є те, що їй особисто не було відомо про наявність заповіту, складеного матір`ю на її користь. Такий заповіт, так само як і сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 , знаходився серед документів її матері, на які вона ніколи не звертала увагу. Вважає, що наведена нею причина пропуску строку для прийняття спадщини є

поважною, об`єктивною, істотною та такою, що призвела до неможливості оформити право

на спадщину у встановлений законодавством шестимісячний строк.

Позивач в судове засідання не з"явився - подав до суду заяву, в якій просить розглянути справу без його участі позовні вимоги підтримав.

Відповідач в судове засідання не з"явився - подав до суду заяву, в якій просить розглянути справу без їх участі, не заперечують щодо задоволення позову.

Суд, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов підлягає задоволенню.

ІНФОРМАЦІЯ_1 померла ОСОБА_2 , яка була зареєстрована та постійно проживала в АДРЕСА_1 . Новий Моквин, хутір Неділища Березнівського району Рівненської області (а.с.6).

Згідно заповіту складений ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 , 17.09.2003, посвідченого секретарем виконкому Моквинської сільської ради та зареєстрований в журналі нотаріальних дій за № 119. За змістом вказаного заповіту ОСОБА_2 заповіла ОСОБА_1 , право на земельну частку (пай) у землі, яка перебуває у колективній власності СФГ Нива розміром 2,54 га згідно сертифікату серії РВ № 021174 виданого Березнівською райдержадміністрацією 19.04.1996( а.с. 7).

Інших спадкоємців після смерті ОСОБА_2 , які б прийняли спадщину, немає. Згідно довідки Моквинської сільської ради від 10.02.2020 р. № 333 на день смерті ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 з нею був зареєстрований співмешканець ОСОБА_3 , який помер у 2010 році (а.с.9).

Згідно п. 24 Постанови Пленуму Верховного суду України №7 від 30. 05. 2008 року, Про судову практику у справах про спадкування , особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини.

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно зі спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини відповідно до ч.1 ст. 1269 ЦК України . Заява про прийняття спадщини подається до нотаріальної контори за місцем відкриття спадщини особисто.

Статтею 1272 ЦК України визначені наслідки пропущення строку для прийняття спадщини, зокрема, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст. 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Відповідно до вимог ст. 1272 ЦК України позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини подається:

1) у разі відсутності письмової згоди всіх спадкоємців, які прийняли спадщину, на подання спадкоємцем, який пропустив шестимісячний строк, заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори;

2) у разі пропуску шестимісячного строку подання заяви про прийняття спадщини до нотаріальної контори та відсутності інших спадкоємців, які прийняли спадщину та могли б дати письмову згоду на подання цієї заяви.

Визначаючи спадкоємцеві додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, суд не повинен вирішувати питання про визнання за ним права на спадщину. Спадкоємець після визначення йому додаткового строку для прийняття спадщини має право прийняти спадщину в порядку, встановленому ст.1269 ЦК України, та набути право на спадщину відповідно до ч.5 ст.1268, ст.ст.1296-1299 ЦК України. Вирішення судом спору щодо визнання права власності в порядку спадкування може відбуватися лише після прийняття спадщини.

Як встановлено судом, позивач від своєї спадщини не відмовився, про що свідчить вказана постанова нотаріуса.

Проаналізувавши встановлені обставини по справі, оцінивши надані в силу положень ст. 81 ЦПК України докази в їх сукупності, оскільки позивач пропустив строк прийняття спадщини, то суд вважає за необхідне визнати причини пропуску строку подачі заяви про прийняття спадщини спадкоємцем поважними, а позов задовольнити і визначити йому додатковий строк для подачі заяви про прийняття спадщини.

Що стосується додаткового строку, що може бути встановлений для подання позивачем заяви про прийняття спадщини, то суд приходить до висновку про можливість встановлення строку в два місяці з дня набрання рішенням законної сили, який суд вважає достатнім для подання відповідної заяви.

На підставі викладеного, керуючись, ст.ст.12,13,76,81-82,141,158,247,259,263-265,268,430 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В:

Визначити для ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю в два місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті матері ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Рішення може бути оскаржене до Рівненського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1 , жителька АДРЕСА_2 рнокпп: НОМЕР_2 .

Відповідач : Моквинська сільська рада, код ЄДРПОУ 04387830 Рівненська область, Березнівський район с.Моквин, вул.Шевченка,5

Суддя: Мельничук Н. В.

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89300051
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —555/238/20

Рішення від 19.05.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 02.03.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

Ухвала від 12.02.2020

Цивільне

Березнівський районний суд Рівненської області

Мельничук Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні