Рішення
від 19.05.2020 по справі 737/86/20
КУЛИКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 737/86/20

Проваждення № 2/737/105/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

19 травня 2020 року смт Куликівка

Куликівський районний суд Чернігівської області

суддяЛібстер А.С. секретар судового засіданняЮрченко М.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні за правилами спрощеного позовного провадження справу№ 737/86/20 за позовомАКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО до ОСОБА_1 простягнення вартості необлікованої електричної енергії учасники справи та представники: від позивачане з`явився Відповідач не з`явився

ВСТАНОВИВ:

06 лютого 2020 року позивач звернувся до суду з даним позовом, посилаючись на те, що згідно з інформацією, наданою В .о. старости с. Кладьківка № 12/11-06/2 від 11.01.2020 р. та довідкою Кладьківської сільської ради № 03-08/321 від 26.10.2016 року за адресою: АДРЕСА_1 . постійно проживає ОСОБА_1 . Всупереч вимогам ПКЕЕН (діючих на момент виникнення та існування спірних правовідносин), ОСОБА_1 договір про користування електричною енергією та особовий рахунок НОМЕР_2 для здійснення розрахунків за спожиту електричну енергію за вказаною адресою на своє ім`я не переоформив. Проте фактично договірні відносини з енергопостачання існували, що підтверджується доданими до позову документами.

20 лютого 2018 року при перевірці дотримання Правил користування електричною енергією для населення за адресою: АДРЕСА_1 , було виявлено порушення ПКЕЕН, а саме ОСОБА_1 здійснив: самовільне підключення до електричної мережі енергопостачальника з порушенням схеми обліку відкритим типом прокладення шляхом накиду на ПЛ-0,4 кВ КТП № 404 біля ізоляторів опори № 18 п. Електроенергія споживається, засобом обліку враховується. Вищевказані дії є порушенням п. 48 ПКЕЕН (діючих на момент виявлення порушення).

На підставі п. 53 ПКЕЕН, п. 4.1. Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, затвердженої Постановою НКРЕ від 04.05.2006 року № 562, представниками Куликівського РЕМ було складено акт про порушення № 001114 від 20.02.2018.

Акт про порушення складався за участю відповідача, підписаний трьома представниками Куликівського РЕМ. Відповідач від підписання вказаного акту відмовився. Відповідачеві було роз`яснено його право внести зауваження та заперечення до даного Акту, викласти мотиви своєї мови від його підписання або підписати без зауважень, що відмічено в Акті про порушення. Крім того, представниками Куликівського РЕМ складено схему підключення електроустановок споживача (додаток № 1 до Акту).

Зразок проводу (мідь 1,5 мм 2 ), яким було виконано самовільне підключення, вилучено, поміщено в пакет та опломбовано пломбою № С30943730 .

Так як відповідач відмовився від отримання рахунку на оплату, суму вартості безобліково спожитої електроенергії не сплатив, з метою досудового врегулювання спору, ОСОБА_1 18.10.2019 року вислано листа за № 57/1950 від 18.10.2019 року стосовно сплати в 10-денний термін суми вартості безобліково спожитої електроенергії в розмірі 21185 грн. 28 коп., що отриманий відповідачем 22.10.2019 року. Також відповідачеві запропоновано звернутися до АТ ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО з заявою про реструктуризацію суми заборгованості.

На сьогоднішній день нарахована сума вартості необлікованої електричної енергії відповідачем не оплачена, договір про реструктуризацію сум боргу з відповідачем не укладався.

Просить суд стягнути з ОСОБА_1 на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО вартість необлікованої електричної енергії у розмірі 21185 гривень 28 коп., та стягнути судовий збір у розмірі 2102 грн.

Позовна заява надійшла до суду 06.02.2020.

Ухвалою судді від 14.02.2020, після отримання відомостей про зареєстроване місце проживання відповідача, позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито спрощене позовне провадження.

В судове засідання представник позивача не з`явився, про день та час слухання справи повідомлений належним чином, наявне клопотання позивача про розгляд справи за відсутності представника позивача. Проти винесення заочного рішення позивач не заперечує.

Заявлені позивачем процесуальні клопотання ґрунтуються на нормах ЦПК України та підлягають задоволенню.

Відповідач у судове засідання повторно не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся у відповідності до ст. 130 ЦПК України. Причини неявки суду не повідомлені. З клопотанням про відкладення слухання справи відповідач до суду не звертався. Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

На підставі ст. 280, 281 ЦПК України судом вирішено провести заочний розгляд справи та ухвалити заочне рішення.

Оскільки сторони в судове засідання не з`явились, у відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідивши матеріали справи, розглядаючи позов в межах заявлених вимог, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступного:

Позивач постачав споживачу ОСОБА_1 електричну енергію у необхідних обсягах за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується довідкою Кладьківської сільської ради від 26.10.2016 № 03-08/321 та довідкою Куликівської селищної ради від 11.01.2020 № 12/11-06/2 (а.с. 23,24).

20 лютого 2018 року співробітниками Куликівського РЕМ було встановлено та відображено в акті, що ОСОБА_1 порушив Правила користування електричною енергією для населення , а саме здійснив самовільне підключення до електромережі постачальника з порушенням схеми обліку відкритим типом прокладання, а саме шляхом накиду на ПЛ-0,4 кВ КТП № 404 біля ізоляторів опори № 18 п, електроенергія споживається, засобом обліку не враховується (а.с. 10-12).

16 березня 2018 року комісією Куликівського РЕМ складено протокол засідання № 10 по розгляду зазначеного акту про порушення ПКЕЕН. Відповідно до цього протоколу розрахунок суми недорахованої електричної енергії проведено згідно із п.3 підпункту 5 Методики, який складає 21185,28 грн. (а.с. 12).

Відповідач наявність порушення до звернення позивача до суду не оспорював.

Відповідно до п. 9 Правил користування електричною енергією для населення затверджених Постановою КМУ від 26.07.1999 р. № 1357 (втратили чинність на підставі Постанови КМУ від 20.06.2018) споживання електричної енергії без приладів обліку не допускається.

Ст. 27 Закону України Про електроенергетику встановлює зокрема, що правопорушення в електроенергетиці тягне за собою встановлену Законодавством України цивільну, адміністративну і кримінальну відповідальність. Правопорушеннями в електроенергетиці є: крадіжка електроенергії і теплової енергії, самовільне підключення до об`єктів електроенергетики і споживання енергії без приладів обліку; порушення правил користування енергією.

Відповідно до п. 42 ПКЕЕН споживач електричної енергії зобов`язаний: дотримуватися вимог нормативно-технічних документів та договору; забезпечувати належний технічний стан та безпечну експлуатацію своїх електроустановок та побутових електроприладів; забезпечувати збереження приладів обліку і пломб на них у разі розміщення приладу обліку в квартирі або на іншому об`єкті споживача; невідкладно повідомляти енергопостачальника про недоліки в роботі приладу обліку; узгоджувати з енергопостачальником нові підключення та переобладнання внутрішньої електропроводки, здійснювані з метою збільшення споживання електричної потужності; забезпечувати доступ представникам енергопостачальника після пред`явлення ними службових посвідчень до квартири або іншого об`єкта для обстеження засобу обліку, електроустановок та електропроводки.

Відповідно до п. 48 ПКЕЕН споживач несе відповідальність згідно із законодавством за: порушення правил користування електричною енергією; розкрадання електричної енергії у разі самовільного підключення до електромереж і споживання електричної енергії без приладів обліку; пошкодження приладу обліку.

Відповідно до п. 53 ПКЕЕН (в редакції постанов Кабінету Міністрів України від 17.07.2009 року № 731 та від 23.08.2016 року № 591) у разі виявлення представником енергопостачальника порушення побутовим споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та побутовим споживачем чи представником побутового споживача (особою, яка є співвласником об`єкта або має право користуватися цим об`єктом відповідно до договору). Один примірник акта вручається побутовому споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Побутовий споживач має право внести до акта свої зауваження.

Акт про порушення цих Правил розглядається комісією з розгляду актів, що утворюється енергопостачальником і складається не менш як з трьох уповноважених представників енергопостачальника.

Побутовий споживач має право бути присутнім на засіданні комісії з розгляду актів.

Енергопостачальник повідомляє побутового споживача не пізніше ніж за 20 календарних днів до дня засідання комісії про його час і дату.

Рішення комісії з розгляду актів оформляється протоколом, копія якого видається побутовому споживачу. У протоколі зазначається інформація про причетність побутового споживача до порушення цих Правил.

У разі причетності побутового споживача до порушення цих Правил у протоколі зазначаються: відомості щодо обсягу та вартості необлікованої електричної енергії; розрахунок проведених нарахувань з посиланням на відповідні пункти цих Правил та затвердженої постановою НКРЕ від 4 травня 2006 р. № 562 Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення побутовими споживачами правил користування електричною енергією.

Відповідно до п. 3.1 Методики вона застосовується на підставі акта про порушення, складеного з урахуванням вимог ПКЕЕН, та в разі виявлення таких порушень ПКЕЕН:

1) пошкодження або відсутності на приладах обліку пломб з відбитками тавр про повірку приладів обліку (за умови наявності акта про збереження пломб, складеного в порядку, установленому ПКЕЕН, або іншого документа, який підтверджує факт пломбування приладів обліку, та за умови втручання споживача в роботу приладів обліку);

2) пошкодження або відсутності пломб з відбитками тавр електропередавальної організації або індикаторів, установлених у місцях, указаних в акті про збереження пломб, складеному в порядку, установленому ПКЕЕН, або в іншому документі, який підтверджує факт пломбування приладів обліку, установлення індикаторів та передачу на збереження приладів обліку електричної енергії, відповідних пломб та індикаторів;

3) пошкодження приладів обліку (розбите скло, пошкодження цілісності корпусу тощо), інших дій споживача, які призвели до зміни показів приладів обліку (фіксація індикатором впливу постійного (змінного) магнітного або електричного полів, використання фазозсувного трансформатора тощо (у разі підтвердження факту встановлення та передачі на збереження споживачу (власнику або наймачу об`єкта) приладів обліку, установлених пломб та індикаторів);

4) самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) без порушення схеми обліку;

5) самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електричної мережі енергопостачальника або іншого споживача (власника мереж) з порушенням схеми обліку;

6) самовільного підключення електроустановок, струмоприймачів або електропроводки до електромережі, що не є власністю енергопостачальника;

7) використання "штучного нуля", що призвело до споживання необлікованої електричної енергії.

У разі виявлення у споживача порушень, зазначених у підпунктах 5 - 7 цього пункту, ця Методика застосовується за умови виявлення місця підключення до відповідних мереж, що зазначається в акті про порушення та позначається на схемі.

Згідно з п. 3.3.Методики розрахунок вартості необлікованої електричної енергії здійснюється:

за добовою величиною розрахункового споживання електричної енергії;

за тарифами (цінами) для населення, що діяли в період, за який розраховується розмір вартості необлікованої електричної енергії;

за кількістю днів:

у разі самовільного підключення споживачем електроустановок, струмоприймачів або проводів до електричних мереж енергопостачальника - із дня набуття споживачем права власності на електроустановку чи права користування електроустановкою або із дня здійснення останньої технічної перевірки електричної мережі, до якої було здійснене самовільне підключення, але не більше сумарної кількості днів за дванадцять календарних місяців, що передували дню виявлення порушення, та до дня усунення порушення.

Таким чином, дії позивача при виявленні порушень ПКЕЕН, складанні акту, нарахуванні розміру збитків відповідали зазначеним вище нормативним актам в області регулювання постачання електричної енергії побутовим споживачам, цими ж нормативними актами передбачена цивільно-правова відповідальність відповідача за збитки внаслідок порушення побутовими споживачами правил користування електричною енергією.

Розрахунок розміру відшкодування збитків відповідає вимогам Методики, затвердженої НКРЕ від 04.05.2006 року № 562 (зі змінами та доповненнями), зо формулою 2.7, добове споживання, кількість днів триваючого порушення та час використання протягом доби, сила струму, тарифи та інші показники, враховані, сума збитків складає 21185,28 грн. (а.с. 13-14).

Надані позивачем докази суперечностей не містять та оцінюються судом як належні та достовірні.

Таким чином, сума позову яка підлягає задоволенню складає 21185,28 грн.

Позивачем понесені та документально підтверджені судові витрати (а.с.1), які відповідно до ст. 141 ЦПК України підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

На підставі викладеного та керуючись статтями 4, 12, 13, 19, 81, 141, 247, 258, 259, 265, 268, 280-289 Цивільного процесуального кодексу України, -

ВИРІШИВ:

Позов АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО (14000, м. Чернігів, вул. Гонча, буд. 40, код ЄДРПОУ 22815333) до ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_2 ) про стягнення вартості необлікованої електричної енергії задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , АДРЕСА_2 ) на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО (14000, м. Чернігів, вул. Гонча, буд. 40, код ЄДРПОУ 22815333) вартість необлікованої електричної енергії у розмірі 21185 грн. 28 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 , зареєстрованого в АДРЕСА_2 , на користь АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА ЧЕРНІГІВОБЛЕНЕРГО (14000, м. Чернігів, вул. Гонча, буд. 40, код ЄДРПОУ 22815333) судовий збір у розмірі 2102 (дві тисячі сто дві) гривні.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами за результатами апеляційного розгляду.

Рішення може бути оскаржено до Чернігівського апеляційного суду через Куликівський районний суд Чернігівської області шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Повний текст рішення суду складений 19.05.2020.

Суддя А.С. Лібстер

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89309026
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —737/86/20

Рішення від 19.05.2020

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Лібстер А. С.

Ухвала від 14.02.2020

Цивільне

Куликівський районний суд Чернігівської області

Лібстер А. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні