Ухвала
від 05.05.2020 по справі 201/4095/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД м. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 201/4095/20

Провадження № 1-кс/201/1603/2020

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 травня 2020 року

Слідчий суддя Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС четвертого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019040040000058 від 27.11.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

До суду надійшло клопотання старшого слідчого з ОВС четвертого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_3 погоджене прокурором відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019040040000058 від 27.11.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, в якому слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного знаходження та ведення господарської діяльності ТОВ «Будівельна гільдія» (код ЄДРПОУ 42750528), за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1 (1Б).

В обґрунтування заявленого клопотання слідчий посилався на те, що службові особи ТОВ «Будівельна Гільдія» (код ЄДРПОУ 42750528) у період 2019 року, діючи з корисливих мотивів, з метою ухилення від сплати податків, шляхом штучного зменшення податкових зобов`язань підприємства перед державою, проводили фінансово-господарські операції з підприємством, яке має явні ознаки фіктивності ТОВ «Даміра» (код ЄДРПОУ 42805393), що надавало можливість ТОВ «Будівельна Гільдія» штучно збільшити податковий кредит із ПДВ, шляхом здійснення недійсних(фіктивних) фінансово-господарські операції та внесенням завідомо неправдивих відомостей до податкових декларацій з податку на додану вартість за період 2019 року, що згідно аудиторського висновку №20/11 від 20.11.2019 призвело до ухилення від сплати податків у сумі 3,025 млн. грн.

Під час проведення аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Будівельна Гільдія» встановлено, що підприємство являється переможцем ряду конкурсних торгів Департаменту гуманітарної політики Дніпропетровської міської ради з капітального ремонту навчальних закладів розташованих на території Дніпропетровської області.

У подальшому, аналізом фінансово-господарської діяльності ТОВ «Будівельна Гільдія» встановлено, що ТОВ «Даміра» (код ЄДРПОУ 42805393) є субпідрядним підприємством ТОВ «Будівельна Гільдія» по виконанню ремонтних робіт навчальних закладів.

Крім того, було встановлено, що ТОВ «Ліс Буд» (код ЄДРПОУ 41704617) виступає основним постачальником будівельних матеріалів для ТОВ «Даміра».

Під час проведення слідчо-оперативних заходів та аналізу фінансово-господарської діяльності ТОВ «Даміра» та ТОВ «Ліс Буд», встановлено, що зазначені підприємства мають одноособове керівництво, не знаходяться за адресами реєстрації та мають явні ознаки фіктивності.

У ході досудового розслідування у судовому засіданні було допитано в якості свідка, засновника та директора ТОВ «Даміра», який надав слідству показання, що жодного відношення до фінансово-господарської діяльності підприємства не має. Аналогічні показання надано засновником та директором ТОВ «Ліс Буд».

Також, під час досудового розслідування встановлено збіг ІР-адрес з яких подається звітність підприємств ТОВ «Будівельна Гільдія» та ТОВ «Даміра», що підтверджується проведеними слідчо-оперативними заходами ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровські області.

Вищенаведене може свідчити про те, що посадові особи ТОВ «Будівельна Гільдія», створили схему по мінімізації податкового навантаження, тим самим порушуючи чинні норми податкового законодавства України, а саме укладали договори із фіктивним та підконтрольним суб`єктом господарювання, у діяльності якого допускались факти безтоварності операцій по взаємовідносинам з контрагентами, нереальності здійснення господарських операцій та юридичної дефектності первинних документів, що призвело до ухилення від сплати податків у значних розмірах та ненадходження коштів до бюджету держави.

За даними автоматизованої бази «Податки» ГУ ДФС у Дніпропетровській області ТОВ «Будівельна гільдія» зареєстровано за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1-Б. Згідно відомостей КП «Дніпровське міське бюро технічної інвентаризації» за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1-Б відсутня інформація щодо будь-яких розташованих будівель, усі приміщення, які розташовуються за адресами: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1-Б та м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1-А в реєстрі нерухомості зазначені за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1.

У ході проведення слідчо-оперативних заходів встановлено, що ТОВ «Будівельна Гільдія» займає приміщення у зазначеній будівлі, які знаходяться на другому та третьому поверсі.

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, приміщення, що знаходиться за адресою АДРЕСА_1 належить гр. ОСОБА_5 на праві приватної власності.

Згідно рапорту старшого о/у з ОВС другого оперативного відділу ОУ ГУ ДФС у Дніпропетровській області ТОВ «Будівельна гільдія» станом на теперішній час знаходиться за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1(1Б), на другому та третьому поверсі будівлі.

З метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, відшукання та запобігання знищенню або зникненню фінансово-господарської документації ТОВ «Будівельна гільдія» та інших пов`язаних з ним суб`єктів господарювання, в тому числі підроблених договорів з підприємствами із ознаками фіктивності, актів виконаних робіт, розрахункових, платіжних, інших первинних документів ТОВ «Будівельна гільдія» (код ЄДРПОУ 42750528), прибуткових та видаткових накладних, реєстраційних, установчих та звітних документів; документів, що свідчать про функціонування банківських рахунків; документів складського обліку, бухгалтерських та фінансово-господарських документів підприємств-контрагентів; документів «тіньового, подвійного» бухгалтерського обліку знарядь створення фіктивних фінансових операцій; документів, які свідчать про ухилення від сплати податків; печатки, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери, на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, флеш накопичувачі електронних даних, грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, чорнових записів співробітників ТОВ «Будівельна гільдія», які свідчать про фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ «Будівельна гільдія» з іншими суб`єктами господарювання та можуть бути пов`язані із:

- фактами ухилення службовими особами ТОВ «Будівельна гільдія» від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів);

- фактами безтоварності операцій ТОВ «Будівельна гільдія» по взаємовідносинам з ТОВ «Даміра» (код ЄДРПОУ 42805393), ТОВ «Ліс Буд» (код ЄДРПОУ 41704617) та іншими контрагентами, нереальності здійснення господарських операцій та юридичну дефектність первинних документів, що можуть свідчити про подальше перерахування ТОВ «Будівельна гільдія» отриманих грошових коштів, в тому числі бюджетних, таким суб`єктам господарювання з метою їх подальшого привласнення та розподілу шляхом використання мережі підприємств з ознаками фіктивності, виникла необхідність у проведенні обшуку за місцем фактичного знаходження та здійснення господарської діяльності ТОВ «Будівельна гільдія» (код ЄДРПОУ 42750528), а саме на другому та третьому поверсі будівлі за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1(1Б).

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, матеріали кримінального провадження вважає, що клопотання підлягає частковому задоволенню за наступними підставами.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

На підставі ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Згідно до ч. 2 ст. 233 КПК України під житлом особи розуміється будь-яке приміщення, яке знаходиться у постійному чи тимчасовому володінні особи, незалежно від його призначення і правового статусу, та пристосоване для постійного або тимчасового проживання в ньому фізичних осіб, а також усі складові частини такого приміщення. Не є житлом приміщення, спеціально призначені для утримання осіб, права яких обмежені за законом. Під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 КПК України ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Відповідно п.2 ч. 2 ст.235 КПК України ухвала слідчогосудді продозвіл наобшук житлачи іншоговолодіння особиповинна містити відомості про прокурора, слідчого, який подав клопотання про обшук.

Відповідно до ч. 1 ст. 236 КПК України ухвала про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи може бути виконана слідчим чи прокурором.

Відповідно до ч.1 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів

З урахуванням викладеного, дозвіл на проведення огляду може бути наданий лише слідчому (прокурору), який подав клопотання про обшук, у даному випадку старшому слідчого з ОВС четвертого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 .

У відповідності до ч. 5 ст. 237 КПК України слідчим не доведено, що речі та документи, щодо яких ставиться питання про вилучення мають значення для кримінального провадження.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення, що дозволять органам досудового розслідування провести подальше розслідування кримінального провадження, враховуючи той факт, що є всі підстави вважати, що за адресою, зазначеною у клопотанні, можуть знаходитись предмети, речі та засоби, які є речовими доказами у кримінальному провадженні, суд приходить до висновку, що клопотання про проведення огляду підлягає частковому задоволенню.

Враховуючи викладене, керуючись ч.4 ст. 107, ст.ст. 110, 233, 234, 236, 309 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати старшому слідчому з ОВС четвертого ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Дніпропетровській області ОСОБА_6 , прокурору відділу прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_4 дозвіл на проведення обшуку за адресою: м. Дніпро, площа Соборна (колишня назва Жовтнева), буд. 1(1Б), саме на другому та третьому поверсі будівлі у службових кабінетах (приміщеннях) адміністративної будівлі за вказаною адресою, з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 212 КК України, відшукання та запобігання знищенню або зникненню фінансово-господарської документації ТОВ «Будівельна гільдія» та інших пов`язаних з ним суб`єктів господарювання, в тому числі підроблених договорів з підприємствами із ознаками фіктивності, актів виконаних робіт, розрахункових, платіжних, інших первинних документів ТОВ «Будівельна гільдія» (код ЄДРПОУ 42750528), прибуткових та видаткових накладних, реєстраційних, установчих та звітних документів; документів, що свідчать про функціонування банківських рахунків; документів складського обліку, бухгалтерських та фінансово-господарських документів підприємств-контрагентів; документів «тіньового, подвійного» бухгалтерського обліку, знарядь створення фіктивних фінансових операцій; документів, які свідчать про ухилення від сплати податків; печатки, цифрові коди доступу до рахунків підприємств, комп`ютери, на яких здійснюється складання підроблених документів, електронні носії інформації, флеш накопичувачі електронних даних, грошових коштів, одержаних злочинним шляхом, чорнових записів співробітників ТОВ «Будівельна гільдія», які свідчать про фінансово-господарські взаємовідносини ТОВ «Будівельна гільдія» із ТОВ «Даміра» (код ЄДРПОУ 42805393), ТОВ «Ліс Буд» (код ЄДРПОУ 41704617) з іншими суб`єктами господарювання та можуть бути пов`язані із: 1) фактами ухилення службовими особами ТОВ «Будівельна гільдія» від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів); 2) фактами безтоварності операцій ТОВ «Будівельна гільдія» по взаємовідносинам з ТОВ «Даміра» (код ЄДРПОУ 42805393), ТОВ «Ліс Буд» (код ЄДРПОУ 41704617) та іншими контрагентами, нереальності здійснення господарських операцій та юридичну дефектність первинних документів, що можуть свідчити про подальше перерахування ТОВ «Будівельна гільдія» отриманих грошових коштів, в тому числі бюджетних, таким суб`єктам господарювання з метою їх подальшого привласнення та розподілу шляхом використання мережі підприємств з ознаками фіктивності.

Строк дії цієї ухвали 1 місяць з дня її постановлення

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89311028
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку, за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019040040000058 від 27.11.2019, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —201/4095/20

Ухвала від 05.05.2020

Кримінальне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Федоріщев С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні