Рішення
від 18.05.2020 по справі 388/14/20
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 388/14/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А І Н И

18.05.2020 року Долинський районний суд Кіровоградської області в складі :

головуючого судді Степанов С.В.,

при секретарі Лінській Л.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Долинська цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до Боківської територіальної громади в особі Боківської сільської ради Долинського району Кіровоградської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до суду з даним позовом до відповідача про визначення додаткового строку для прийняття спадщини посилаючись на наступне.

Батько позивачів - ОСОБА_3 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , в 2010 році покинув місце свого проживання в с. Бокове, Долинського району Кіровоградської області, і з того часу з ним позивачі втратили зв`язок. Позивачі постійно його розшукували, але пошуки виявилися марними та до листопада 2019 року позивачі не знали місцезнаходження свого батька, та не знали чи живий він чи ні.

На початку листопада 2019 року ОСОБА_1 отримав листа від свого брата, який мешкає в Російській Федерації, про те, що їхній батько ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 в с. Борщевка, Сокольського району, Волгодської області Російської Федерації. Також, до вказаного листа було додано свідоцтво про смерть ОСОБА_3

ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка № 005 площею 6,35 га, що розташована на території Кіровської сільської ради Долинського району Кіровоградської області, що підтверджується даними Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-KP № 010076 виданого 04.08.2000 року Кіровським сільським головою.

06.12.2019 року позивачі звернулися до приватного нотаріуса Долинського районного нотаріального округу Кіровоградської області Величко В.О. Однак, нотаріус відмовив позивачам у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, так як ними на протязі 6-ти місячного терміну заяву про прийняття спадщини в нотаріальну контору (приватному нотаріусу) не подано, інших документів, які підтверджують факт прийняття спадщини, не надали.

Позивачі дійсно пропустили строк для прийняття спадщини, але вони вважають, що такий строк було пропущено з поважної причини виходячи з наступного. На момент смерті ОСОБА_3 позивачам не було відомо про факт його смерті. Про смерть ОСОБА_3 стало відомо, лише після отримання листа від ОСОБА_5 разом зі свідоцтвом про його смерть. В зв`язку з цим, позивач вважає поважною причину пропуску строку для прийняття спадщини, оскільки не знала про існування заповіту.

В судовому засіданні сторона позивачів позовні вимоги підтримала, просила позов задовольнити, посилаючись на позовні вимоги.

Відповідач - представник Боківської сільської ради в судове засідання не з`явився, до суд надавали заяву про розгляд справи без їх участі, заперечень не надавали.

Заслухавши сторону позивача, дослідивши письмові докази по справі, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст.. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст. 1269 ч. 2 ЦК України, заява про прийняття спадщини

повинна бути подана в нотаріальну контору по місцю відкриття спадщини особисто спадкоємцем.

Згідно зі ст.. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч.3 ст.1272 Цивільного Кодексу за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадшшш з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наявність підстав для задоволення позовних вимог позивачів надавши ОСОБА_1 та ОСОБА_2 додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3 , причина пропуску строку прийняття спадщини є поважною, позивачам не було відомо факт смерті їхнього батька, що підтверджується такими письмовими доказами: копією поштового конверта з відміткою про відправлення 15.10.19р. (а.с.6); копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2 від 07.10.2011р. (а.с. 7); копією постанови про відмову у вчиненні нотаріальних дій від 6 грудня 2019р. (а.с.9); копією державного акта на право приватної власності на землю серії IV-КР № 010076 (а.с.4) та копією листа від 14.10.2019 року.

На підставі ст.ст.1270, 1272 ЦК України, та керуючись ст.ст. 12, 13, 258-259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України,-

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 (проживає за адресою: АДРЕСА_1 ) до Боківської територіальної громади в особі Боківської сільської ради Долинського району Кіровоградської області (код ЄДРПОУ 04365684, місцезнаходження: вул. Миру, 2, с. Бокове, Долинський район Кіровоградська область) про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 додатковий строк тривалістю два місяці для подання заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_5 , після смерті батька ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 .

Апеляційна скарга подається до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя Долинського районного суду С. В. Степанов

СудДолинський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення18.05.2020
Оприлюднено20.05.2020
Номер документу89313272
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —388/14/20

Рішення від 18.05.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 23.04.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

Ухвала від 27.01.2020

Цивільне

Долинський районний суд Кіровоградської області

Степанов С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні