Ухвала
від 19.05.2020 по справі 902/503/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ


У Х В А Л А

19 травня 2020 р. Справа № 902/503/20

Господарський суд Вінницької області у складі судді Колбасова Ф.Ф. , розглянувши матеріали позовної заяви № 02-17-0936 від 14.05.2020, що надійшла від Немирівської міської ради Вінницької області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" 378228,77 грн заборгованості по орендній платі, -

ВСТАНОВИВ:

23.12.2019 до Господарського суду Вінницької області надійшла позовна заява №02-17-0936 від 14.05.2020 Немирівської міської ради Вінницької області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" 378228,77 грн заборгованості по орендній платі.

Позивачем зазначено наступну адресу відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" 04050, м.Київ, вулиця В. Дончука, будинок 7, приміщення 11.

Подання позову за підсудністю до Господарського суду Вінницької області позивач обґрунтував посиланням на ч. 5 ст. 29 ГПК України, згідно якої позови у спорах, що виникають з господарських договорів, у яких визначено місце виконання, або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі справи до іншого суду за територіальною юрисдикцією (підсудністю) з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 4 ГПК України право на звернення до господарського суду в установленому цим Кодексом порядку гарантується. Ніхто не може бути позбавлений права на розгляд його справи у господарському суді, до юрисдикції якого вона віднесена законом.

Юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 27 ГПК України позов пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням чи місцем проживання відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Для цілей визначення підсудності відповідно до цього Кодексу місцезнаходження юридичної особи та фізичної особи - підприємця визначається згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до п. 10 ч. 2 ст. 9 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" місцезнаходження юридичної особи визначається на підставі відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Судом також враховано наступне.

Приписами ст. 29 ГПК України передбачено підсудність справ за вибором позивача. Так, відповідно до ч. 1 ст. 29 ГПК України, право вибору між господарськими судами, яким відповідно до цієї статті підсудна справа, належить позивачу, за винятком виключної підсудності, встановленої статтею 30 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 5 ст. 29 ГПК України позови у спорах, що виникають з договорів, в яких визначено місце виконання або виконувати які через їх особливість можна тільки в певному місці, можуть пред`являтися також за місцем виконання цих договорів.

Отже, правила цієї статті застосовуються до зобов`язань, виконання яких з урахуванням їх особливостей можливе лише у певному місці. У разі якщо така особливість не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, то підсудність справи визначається за загальними правилами підсудності.

В даному випадку предметом позову є вимога про стягнення з відповідача заборгованості по орендній платі за договором оренди землі від 05 грудня 2013 року. Умовами вказаного договору оренди (п. 9) передбачено обов`язок внесення орендарем орендної плати до місцевого бюджету міста Немирів на визначений в договорі розрахунковий рахунок. Виконання цієї умови договору не обмежується певним місцем, тобто проведення відповідачем розрахунків по орендній платі можливо не лише за місцем знаходження орендованої земельної ділянки, а із застосуванням різних платіжних засобів, зокрема в безготівковому порядку в будь-якій банківській установі.

Тому положення ч. 5 ст. 29 ГПК України не застосовуються при визначенні підсудності даного спору. Враховуючи викладене і те, що особливість виконання не визначена і не вбачається зі специфіки спірних відносин, підсудність даної справи повинна визначатись за загальними правилами підсудності.

Згідно отриманої судом інформації на безкоштовний запит через пошук відомостей у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань встановлено, що місцезнаходженням юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" є: 04050, м.Київ, вулиця В. Дончука, будинок 7, приміщення 11. Отже, місцезнаходженням відповідача є місто Київ.

Так, параграфом 3 Глави 2 Розділу І Господарського процесуального кодексу України закріплено правила визначення територіальної юрисдикції (підсудності) господарських справ.

Вирішуючи питання прийняття позовної заяви до розгляду суд зазначає, що за загальним правилом, викладеним в частини 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява пред`являється до господарського суду за місцезнаходженням відповідача, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.31 Господарського процесуального кодексу України, суд передає на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншому суду.

Частиною 3 ст. 31 ГПК України унормовано, що передача справи на розгляд іншого суду за встановленою цим Кодексом підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої цієї статті здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Оскільки даний спір повинен розглядатися за місцезнаходженням юридичної особи відповідача, та враховуючи, що місцезнаходженням Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" є місто Київ, матеріали даної позовної заяви слід направити для розгляду за підсудністю до Господарського суду міста Києва після закінчення строку на оскарження цієї ухвали, а в разі подання скарги - не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Керуючись ст. ст. 30, 31, 234-235 ГПК України, суд, -

У Х ВА Л И В:

1. Позовну заяву №02-17-0936 від 14.05.2020 Немирівської міської ради Вінницької області про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" 378228,77 грн заборгованості по орендній платі передати за підсудністю на розгляд до Господарського суду міста Києва.

2. Копію ухвали надіслати сторонам згідно переліку рекомендованими листами з повідомленнями про вручення поштових відправлень.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку в строк, визначений ст.256 ГПК України.

За приписами ч.4 розділу Х "Прикінцеві положення" Господарського процесуального кодексу України (із доповненнями, внесеними відповідно до Закону України від 30.03.2020 N 540-IX) під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені статтями 46, 157, 195, 229, 256, 260, 288, 295, 306, 321, 341, 346, 349, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, апеляційного оскарження, залишення апеляційної скарги без руху, повернення апеляційної скарги, подання заяви про скасування судового наказу, розгляду справи по суті, строки, на які зупиняється провадження, подання заяви про перегляд судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами, звернення зі скаргою, оскарження рішення третейського суду, судового розгляду справи, касаційного оскарження, подання відзиву продовжуються на строк дії такого карантину.

Ухвала суду від 19.05.2020 у справі №902/503/20 підписана суддею 19.05.2020.

Суддя Колбасов Ф.Ф.

віддрук 3 прим.:

1 - до справи;

2 - Немирівській міській раді Вінницької області (22800, Вінницька область, м Немирів, вул. Соборна, 26)

3 - Товариству з обмеженою відповідальністю "ЮБІПАРТНЕРДЕВЕЛОПМЕНТ" (04050, м.Київ, вулиця В. Дончука, будинок 7, приміщення 11)

СудГосподарський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89320233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —902/503/20

Рішення від 16.11.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 06.07.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 15.06.2020

Господарське

Господарський суд міста Києва

Демидов В.О.

Ухвала від 19.05.2020

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Колбасов Ф.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні