Ухвала
від 19.05.2020 по справі 640/4133/20
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

19 травня 2020 року м. Київ № 640/4133/20

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі головуючого судді Кармазіна О.А., розглянувши клопотання відповідача щодо витребування доказів у справі:

за позовом:Товариства з обмеженою відповідальністю Еліводотепломонтаж до Головного управління ДПС у м. Києві про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення,- В С Т А Н О В И В:

Товариство з обмеженою відповідальністю Еліводотепломонтаж (01034, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 13/2, літ. Б , код ЄДР: 36692233) звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Головного управління ДПС у м. Києві (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 33/19, код ЄДР: 43141267), в якому просить суд визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення від 03.12.2019 № 1292615572, які прийняті на підставі висновків фіскального органу щодо нездійснення операцій з виконання робіт, за результатами яких були сформовані спірні суми податкових вигод.

Ухвалою від 02.03.2020 відкрито провадження у справі. Вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику учасників справи.

18.05.2020 канцелярією суду зареєстровано клопотання відповідача (без вих. номеру та дати) про витребування у позивача декларацій відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці.

У зв`язку з цим, суд звертає увагу, що відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача .

У таких справах суб`єкт владних повноважень не може посилатися на докази, які не були покладені в основу оскаржуваного рішення, за винятком випадків, коли він доведе, що ним було вжито всіх можливих заходів для їх отримання до прийняття оскаржуваного рішення, але вони не були отримані з незалежних від нього причин.

Тобто, судом з`ясовуються лише ті обставини, а також досліджуються та оцінюються ті докази, які покладені в основу рішення суб`єкта владних повноважень.

Відтак, відповідач має надати суду докази на підтвердження обставин, викладених в акті перевірки, які, природньо мають у нього бути у наявності, оскільки на їх підставі відповідач має посилатися на підтвердження обставин, викладених в акті перевірки. Інші докази, які не враховувались під час перевірки, не можуть братися судом до уваги, оскільки б це свідчило про порушення принципу правової визначеності як складової принципу верховенства права та на суд не покладено обов`язку та функцій щодо легітимізації у суді рішень СВП шляхом розшуку додаткових матеріалів на підтвердження законності таких рішень.

Додатково суд звертає увагу відповідача, що відповідно до ч. 4 ст. 77 КАС України суд не може витребовувати докази у позивача в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень, окрім доказів на підтвердження обставин, за яких, на думку позивача, відбулося порушення його прав, свобод чи інтересів.

Слід також зазначити, що в силу ч. 4 ст. 79 КАС України учасник справи повинен надати докази, які підтверджують, що він здійснив усі залежні від нього дії, спрямовані на отримання відповідного доказу.

Відповідно до ч. 1 ст. 80 КАС України учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У даному випадку відповідач не надав будь-яких доказів того, що він звертався до тих, чи інших осіб за отриманням матеріалів, які він вважає доказами у справі (у разі посилання на ці докази в акті перевірки).

Наведене у сукупності свідчить про безпідставність та необґрунтованість заявленого відповідачем клопотання та наявність підстав для відмови у його задоволенні.

Керуючись вимогами ст.ст. 72-80, 241, 243, 248, 250 КАС України суд, -

У Х В А Л И В:

Відмовити у задоволенні клопотання відповідача (без номеру та дати); вх. від 18.05.2020) про витребування доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 КАС України ухвала набирає законної сили з моменту її підписання судєю та оскарженню не підлягає.

Суддя О.А. Кармазін

Дата ухвалення рішення19.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89323975
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення

Судовий реєстр по справі —640/4133/20

Ухвала від 19.05.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

Ухвала від 02.03.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Кармазін О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні