Рішення
від 14.05.2020 по справі 562/4018/19
ЗДОЛБУНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 562/4018/19

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"14" травня 2020 р. Здолбунівський районний суд Рівненської області в складі: головуючого судді Ковалика Ю. А. секретаря судових засідань Дацишиної Р.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Здолбунів в порядку загального позовного провадження справу за позовом органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,-

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2019 року орган опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації Рівненської області звернувся в суд з позовом до ОСОБА_1 , просив позбавити ОСОБА_1 батьківських прав щодо сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та стягнути з відповідача на користь прийомної мами ОСОБА_3 , аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісяця.

В обгрунтування своїх вимог орган опіки та піклування зазначив, що ОСОБА_1 є батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , умовно достроково звільнений з місць позбавлення волі. Матір ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 народження ОСОБА_4 рішенням Здолбунівського районного суду Рівненської області позбавлено батьківських прав. На підставі розпорядження голови Здолбунівської районної державної адміністрації від 04.01.2019 року ОСОБА_2 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та влаштовано на виховання та спільне проживання у прийомну сім`ю ОСОБА_3 . Відповідач не заперечує проти позбавлення його батьківських прав, щодо його сина оскільки немає постійного місця проживання та постійного доходу.

Ухвалою Здолбунівського районного суду Рівненської області від 24 січня 2020 року відкрито провадження у вказаній справі та призначено розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 31.03.2020 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду.

В судове засідання представник позивача ОСОБА_5 не з`явилася, подала до суду заяву від 14.05.2020 року, якою підтримала позовні вимоги, просила розглянути справу без її участі, не заперечувала проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 на неодноразові виклики в судове засідання не з`явився, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, про що свідчать оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України. Про причини неявки суд не повідомив та не подав відзив.

Враховуючи те, що у справі є достатньо матеріалів про права та взаємовідносини сторін та враховуючи те, що представник позивача не заперечує проти заочного розгляду справи, відповідно до ч.1 ст. 280 ЦПК України, суд ухвалює заочне рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що батьком ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є відповідач ОСОБА_1 , що підтверджується копією свідоцтва про народження від 28.10.2010 року.

Відповідно до рішення Здолбунівського районного суду Рівненської області від 25.10.2018 року ОСОБА_4 позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

На підставі розпорядження голови Здолбунівської районної державної адміністрації від 04.01.2019 року малолітньому ОСОБА_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування та взято до уваги, що він тимчасово проживає у ОСОБА_3 .

Згідно висновку органу опіки і піклування Здолбунівської райдержадміністрації від 16.12.2019 року ОСОБА_1 повинен бути позбавлений батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою Володимирецького районного суду Рівненської області від 12.11.2019 року засудженого ОСОБА_1 умовно-достроково звільнено з місць позбавлення волі на не відбутий строк покарання 01 рік 13 місяців.

Відповідно до заяви ОСОБА_1 він не заперечує щоб його позбавили батьківських прав відносно сина, оскільки він вийшов з місць позбавлення волі, наданий час не має де проживати та відсутній заробіток

Відповідно до ч. 1 п. 2 ст. 164 Сімейного кодексу України батьки або один із них можуть бути позбавлені батьківських прав, якщо буде встановлено, що вони ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дітей.

Як роз`яснено Пленумом Верховного Суду України в абзаці 2 пункту 16 постанови від 30 березня 2007 року № 3 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав" ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти. Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Відповідно до розпорядження голови Радивилівської районної державної адміністрації ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2 року влаштований у прийомну сім`ю ОСОБА_6 .

Відповідно до ст. 180 СК України батьки зобов`язані утримувати свою дитину до досягнення нею повноліття.

Дитина фактично на даний час перебуває на утриманні прийомної сім`ї ОСОБА_3 .

Відповідач не виконує обов`язків по утриманню своєї дитини, які встановлені ст. 180 Сімейного кодексу України, маючи можливість належним чином їх виконувати, так як він знаходиться у працездатному віці, має можливість працювати та отримувати відповідну заробітну плату.

Вказані обставини у своїй сукупності дають підстави для задоволення позовних вимог про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265, 280-284, 430 ЦПК України, ст.155, п.2 ч.1 ст.164, 165, 166 Сімейного кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов органу опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації Рівненської області до ОСОБА_1 про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів задовольнити.

Позбавити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 батьківських прав щодо сина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який народився в м. Здолбунів Рівненської області.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 , аліменти на утримання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 1/4 частини усіх видів заробітку, але не менше 50 % прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, щомісяця, починаючи стягнення з 23.12.2020 року та до повноліття дитини, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Стягнути з ОСОБА_1 на користь держави судовий збір в сумі 1536 грн. 80 коп. отримувач коштів: ГУК у м.Києві/м.Київ/22030106, код отримувача (ЄДРПУО): 37993783, банк отримувача : Казначейство України (ЕАП), номер рахунку (IBAN): UA908999980313111256000026001, код класифікації доходів бюджету: 22030106.

Рішення в частині стягнення аліментів - у межах суми платежу за один місяць допустити до негайного виконання.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Рівненського апеляційного суду або через Здолбунівський районний суд Рівненської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: орган опіки та піклування Здолбунівської районної державної адміністрації Рівненської області, місце знаходження м. Здолбунів, вул. Грушевського, буд. 14, Рівненської області, код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04057764.

Відповідач: ОСОБА_1 , останнє відоме місце проживання АДРЕСА_1 .

Суддя: Ю.А. Ковалик

Дата ухвалення рішення14.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89329060
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —562/4018/19

Ухвала від 05.11.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

Рішення від 14.05.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

Ухвала від 31.03.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

Ухвала від 24.01.2020

Цивільне

Здолбунівський районний суд Рівненської області

Ковалик Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні