Постанова
від 25.07.2007 по справі 15а/147-3044
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

15а/147-3044

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"25" липня 2007 р.Справа № 15а/147-3044

 11 год. 10 хв.

 м. Тернопіль

Господарський суд Тернопільської області

у складі   судді Бучинської Г.Б.             

при секретарі судового засідання  Вербицькій Н. В.

Розглянув справу

за позовом  Прокурора Заліщицького району, м. Заліщики Заліщицького району Тернопільської області в інтересах держави   в особі Борщівської міжрайонної державної податкової інспекції, вул. Кондри, 5, м. Борщів Борщівського району Тернопільської області        

до   Товариства з обмеженою відповідальністю "Явір", вул. 40-років Перемоги, 24, м. Заліщики Заліщицького району Тернопільської області                         

про припинення юридичної особи

за участю представників сторін:

прокурора: Свачій Марія Іванівна,  посвідчення   № 58.

позивача: старший державний податковий інспектор юридичного сектору Брик Віталій Григорович,  довіреність   №43  від 10.01.07 р.

відповідача: не з'явився.  

Суть справи:

Прокурор Заліщицького району, м. Заліщики звернувся у господарський суд з позовом в інтересах держави в особі Борщівської міжрайонної державної податкової інспекції, м. Борщів про припинення юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Явір", вул. 40 років Перемоги, 24, м. Заліщики Заліщицького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 21146073).

Як вбачається із позовних матеріалів, спірні правовідносини за своїм характером є адміністративно-правовими, у зв'язку з чим справа розглядається згідно положень Кодексу адміністративного судочинства України, що набрав чинності з 01.09.2005р.

Відповідно до змісту пунктів 6, 7 Прикінцевих та перехідних положень КАС України, до початку діяльності окружного адміністративного суду адміністративні справи, підвідомчі господарським судам відповідно до Господарського процесуального кодексу України 1991 року, вирішуються відповідним господарським судом за правилами Кодексу адміністративного судочинства України.

У розпочатому судовому засіданні учасникам судового процесу роз'яснено їхні процесуальні права та обов'язки згідно ст.ст. 49, 51, 130 Кодексу адміністративного судочинства України.

Технічна фіксація (звукозапис) судового процесу не здійснюється за відсутності відповідного клопотання.

Прокурор та представник позивача у судовому засіданні підтримали позовні вимоги повністю, обґрунтовуючи їх неподанням відповідачем більше одного року до податкового органу податкових декларацій, документів бухгалтерської звітності, підтвердивши зазначене довідкою № 1076/15-017 від 26.04.2007р. про не подання податкової звітності з 01.07.2004р. та довідкою № 1439/19 від 11.06.2007р. про відсутність заборгованості перед бюджетами та державними цільовими фондами.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, відзиву на позов не представив, хоча про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, беручи до уваги, що копія ухвали про відкриття провадження у адміністративній справі №15а/147-3044 із копії позовної заяви та долучених до неї документів надсилалися відповідачу на юридичну адресу, яка зафіксована в довідці Головного управління статистики у Тернопільській області № 31-465 від 12.07.2007р.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши доводи прокурора та пояснення представника позивача, судом встановлено наступне.

Згідно вимог ст. 121 Конституції України, Закону України “Про прокуратуру”, ст. 60 Кодексу адміністративного судочинства України на органи прокуратури покладається представництво інтересів громадян та держави в судах у випадках, визначених Законом. Прокурор має право звернутися до господарського суду з позовом в інтересах держави або громадянина. В силу ст. ст. 20, 36-1 Закону України “Про прокуратуру” при здійсненні  прокурорського  нагляду  за  додержанням  і застосуванням  законів прокурор має право звертатись  до  суду  з заявою про захист прав і законних інтересів громадян, держави, а також підприємств та інших юридичних осіб при наявності порушень або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів внаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчиняються у відносинах між ними або з державою.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Явір", вул. 40 років Перемоги, 24, м. Заліщики Заліщицького району Тернопільської області зареєстроване в Єдиному державному реєстрі як юридична особа (ідентифікаційний код 21146073) рішенням Заліщицької районної державної адміністрації від 30.10.1995р. за №21146073, що підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію № 21146073 від 30.10.1995р., довідкою Головного управління статистики у Тернопільській області № 31-465 від 12.07.2007р. та довідкою державного реєстратора відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб –підприємців № 127/1 від 24.04.2007р.

Згідно статті 4 Закону України „Про систему оподаткування” від 25.06.1991р. (з наступними змінами та доповненнями) відповідач є платником податків і зборів (обов'язкових платежів).    

У відповідності до п. 2 ч. 1 ст. 9 Закону України „Про систему оподаткування” платник податків і зборів (обов'язкових платежів) зобов'язаний подавати зокрема до державних податкових органів відповідно до законів декларації, бухгалтерську звітність та інші документи і відомості, пов'язані з обчисленням і сплатою таких податків і зборів (обов'язкових платежів).     

Як вбачається із довідки № 21 від 23.04.2007р., яка долучена до матеріалів справи, відповідач перебуває на обліку в державній податковій інспекції з 15.11.1995р.   

Згідно ч. 8 ст. 19 Господарського кодексу України від 16.01.2003р., який набрав чинності з 01.01.2004р., обов'язком усіх суб'єктів господарювання є здійснення первинного (оперативного) та бухгалтерського обліку результатів своєї роботи, складання статистичної інформації, а також надання відповідно до вимог закону фінансової звітності та статистичної інформації щодо своєї господарської діяльності, інших даних, визначених законом.

Частиною 1 статті 238 Господарського кодексу України передбачено застосування до суб'єктів господарювання уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування за порушення встановлених законодавчими актами правил здійснення господарської діяльності адміністративно-господарських санкцій, одним із видів яких, згідно із ст. 239 цього Кодексу, є скасування державної реєстрації та ліквідація суб'єкта господарювання.

У відповідності до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" від 15.05.2003р., який набрав чинності з 01.07.2004р., однією з підстав для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно ч. 3 Прикінцевих положень Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" закони, нормативно-правові акти, прийняті до набрання чинності цим Законом, діють у частині, що йому не суперечить.

Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності.  

Як вбачається з матеріалів справи, зокрема із довідки 1076/15-017 від 26.04.2007р., відповідач не подавав у державну податкову інспекцію податкової звітності про одержані доходи від заняття підприємницькою діяльністю більше одного року. Будь-яких доказів на підтвердження протилежного відповідачем суду не представлено.

Статями 69 - 71 КАС України передбачено, що доказами в адміністративному судочинства є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

За даних обставин, суд визнає позовні вимоги Борщівської міжрайонної державної податкової правомірними, обґрунтованими, підтвердженими матеріалами справи та такими, що підлягають до задоволення.

Пунктом 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, що суд, який постановив рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення. На виконання зазначеного положення суд, після набрання рішенням законної сили, направляє копію рішення суду державному реєстратору Заліщицької районної державної адміністрації для вчинення дій, визначених п. 3, 4, 6, 7 ст. 38 Закону.

Зважаючи на норми ч. 4 ст. 94 КАС України, беручи до уваги, що позивач звільнений від сплати судового збору, останній з відповідача не стягується.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 69-71, 72, 94, 158, 162, 163, 164, 167, п. 6 розділу Прикінцеві та перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд Тернопільської області

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задоволити.

2. Припинити юридичну особу: Товариство з обмеженою відповідальністю "Явір", вул. 40 років Перемоги, 24, м. Заліщики Заліщицького району Тернопільської області (ідентифікаційний код 21146073).

3. Копію постанови, після набрання останньою законної сили, надіслати державному реєстратору Заліщицької районної державної адміністрації для вчинення дій, передбачених ст. 38 Закону України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців”.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі “27” липня 2007 р. до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом 20 днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.

 

Суддя                                                                                                    Г.Б. Бучинська

СудГосподарський суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення25.07.2007
Оприлюднено03.09.2007
Номер документу893315
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —15а/147-3044

Постанова від 25.07.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Бучинська Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні