Вирок
від 20.05.2020 по справі 752/3860/20
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/3860/20

Провадження №: 1-кп/752/1381/20

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2020 року м. Київ

Голосіївський районнийсуд м.Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні кримінальне провадження № 32020110000000013, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, громадянина України, з освітою середньою, не працюючого, не одруженого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

обвинуваченого за ч.5 ст.27, ч.2 ст. 205-1 КК України,

з участю сторін кримінального провадження:

прокурора ОСОБА_4 ;

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

в с т а н о в и в :

Прокурором до Голосіївського районного суду м. Києва надіслано обвинувальний акт відносно ОСОБА_5 , обвинуваченого за ч.5 ст.27, ч.2 ст. 205-1 КК України.

Як видноз формулюванняобвинувачення, громадянин ОСОБА_5 , точний час та місце розслідуванням не встановлено, вступив у попередню змову з невстановленою досудовим слідством особою, який запропонував останньому здійснити пособництво при реєстрації та перереєстрації ряду підприємств на своє ім`я за грошову винагороду, а саме: надати засоби для реєстрації в органах державної влади на своє ім`я 6-ти (шість) суб`єктів господарської діяльності та ФОП, зокрема: ТОВ «Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692), ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), ТОВ «Конфорт Транс» (ЄДРПОУ 39482439), ТОВ «Мир Семян» (ЄДРПОУ 31390435), ТОВ «Скайнет Україна» (ЄДРПОУ 41627213), ТОВ «Укрпрайд» (ЄДРПОУ 30936378) та зареєстрованою фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ).

Відповідно до відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 являвся засновником та директором ТОВ «Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692), ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), ТОВ «Конфорт Транс» (ЄДРПОУ 39482439), ТОВ «Мир Семян» (ЄДРПОУ 31390435), ТОВ «Скайнет Україна» (ЄДРПОУ 41627213), ТОВ «Укрпрайд» (ЄДРПОУ 30936378) та зареєстрованою фізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ).

Незважаючи на те, що вказані суб`єкти підприємницької діяльності зареєстровані в державних органах влади, як суб`єкт підприємницької діяльності, ОСОБА_5 здійснив пособництво у підробленні установчих документів, шляхом внесення в установчі документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так, в липні 2015 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 отримав пропозицію від невстановленої слідством особи перереєструвати на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності

ТОВ «Конфорт Транс», без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність передбаченої Статутом підприємства, діючи з корисливих мотивів, ОСОБА_5 погодився на таку пропозицію.

Реалізовуючи умисел, направлений на сприяння у внесенні неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації юридичної особи, ОСОБА_5 , 06.07.2019 перебуваючи у м. Києві, поруч із входом до станції Київського метрополітену «Хрещатик», надав невстановленій слідством особі оригінали свого паспорту серія НОМЕР_2 , виданий 06.07.2010 Деснянським РУ ГУ МВС України в м. Києві, та картку платника податків про присвоєння ОСОБА_5 реєстраційного номеру облікової картки платника податків з Державного реєстру фізичних осіб платників податків НОМЕР_1 .

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Конфорт Транс», (відповідно до якої ОСОБА_5 стане засновником ТОВ «Конфорт Транс») в орган державної влади.

У подальшому,07.07.2015(точногочасу невстановлено) ОСОБА_5 ,на проханняневстановленої слідствомособи,прибув доофісного приміщенняприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округу ОСОБА_7 ,що знаходивсяза адресом:м.Київ,Святошинський р-н.,вул.Зодчих,20,де перебуваючиу кабінетіприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округу,підписав заздалегідьпідготовлені реєстраційнідокументи ТОВ«КонфортТранс»,а саме:договір купівлі-продажучастки встатутному капіталіТОВ «КонфортТранс» (ЄДРПОУ39482439)від 09.07.2015,статут ТОВ«Конфорт Транс»,протокол загальнихзборів учасниківТОВ «КонфортТранс» (ЄДРПОУ39482439)від 10.07.2015та довіреністьвід 13.07.2015. Підписані зазначені документи за винагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

У свою чергу, 15.07.2015 невстановлена слідством особа, за пособництвом ОСОБА_5 , на підставі довіреності, подала вищевказані установчі документи, які містять завідомо неправдиві відомості, до Шевченківської районної в місті Києві державної адміністрації, за адресом: м. Київ, Шевченківський р-н., вул.Богдана Хмельницького, буд. 24, в результаті чого державним реєстратором проведено державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Конфорт Транс» про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за №10741050005051635 «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Такими умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ«Конфорт Транс» завідомо недостовірні відомості щодо зміни складу учасників, перерозподілу статутного капіталу, зміни керівника, місцезнаходження та видів діяльності ТОВ «Карткапітал», що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з перереєстрацією ТОВ «Конфорт Транс», як засновника та директора вказаного підприємства, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Продовжуючи злочинну діяльність, в жовтні 2015 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 знову отримав пропозицію від невстановленої слідством особи, перереєструвати на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності ПП «Мир Семян» (ЄДРПОУ 31390435), без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність передбаченої Статутом підприємства, діючи з корисливих мотивів ОСОБА_5 погодився на таку пропозицію.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ПП «Мир Семян», (відповідно до якої ОСОБА_5 стане засновником ПП «Мир Семян») в орган державної влади.

Реалізовуючи умисел,направлений насприяння увнесенні неправдивихвідомостей удокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїперереєстрації юридичноїособи, ОСОБА_5 ,29.10.2015,(точногочасу вході слідстване встановлено),на проханняневстановленої слідствомособи,прибув доофісного приміщенняприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округу ОСОБА_8 ,що знаходивсяза адресом:м.Київ,Голосіївський р-н.,вул.Маричанська,буд.10,де перебуваючиу кабінетіприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округупідписав заздалегідьпідготовлені реєстраційнідокументи ПП«Мир Семян»,а саме:статут ПП«Мир Семян»від 27.10.2015,рішення власника-засновника№1ПП«Мир Семян»від 27.10.2015,рішення власника-засновника№2ПП «МирСемян» від27.10.2015та довіреністьвід 29.10.2015.Підписані зазначенідокументи завинагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

У подальшому, невстановлена слідством особа, за пособництвом

ОСОБА_5 ,на підставідовіреності,30.10.2015 подала вищевказаніустановчі документи,які містятьзавідомо неправдивівідомості,до Шевченківськоїрайонної вмісті Києвідержавної адміністрації,за адресом:м.Київ,Шевченківський р-н.,вул.Богдана Хмельницького,24 в результаті чого державним реєстратором проведено державну перереєстрацію юридичної особи ПП «Мир Семян», про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за №14991070024010318 «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Такими умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи - ПП «Мир Семян», завідомо недостовірні відомості щодо зміни складу учасників, перерозподілу статутного капіталу, зміни керівника, ПП «Мир Семян», що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з перереєстрацією ПП «Мир Семян», як засновника та директора вказаного підприємства, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Разом з тим, в травні 2016 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 знову отримав пропозицію від невстановленої слідством особи зареєструвати на своє ім`я суб`єкти підприємницької діяльності ТОВ «Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692) та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, повторно запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність передбаченої Статутом підприємства, діючи з корисливих мотивів ОСОБА_5 погодився на таку пропозицію.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для реєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ«Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692) та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), (відповідно до якої ОСОБА_5 стане засновником ТОВ «Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692) та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535) в орган державної влади.

Реалізуючи умисел,направлений насприяння увнесенні неправдивихвідомостей удокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїперереєстрації юридичнихосіб, ОСОБА_5 ,25.05.2016 року,(точногомісця тачасу вході слідстване встановлено),на проханняневстановленої слідствомособи,прибув доофісного приміщенняприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округу ОСОБА_8 ,що знаходивсяза адресом:м.Київ,Голосіївський р-н., вул.Маричанська,буд.10,де перебуваючиу кабінетіприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округупідписав заздалегідьпідготовлені реєстраційнідокументи,а саме:довіреність від25.05.2016,протокол №1загальних зборівучасників ТОВ«Експотркйдинг»від 27.05.2016,та 26.05.2016року,знову увказаного приватногонотаріуса підписавзаздалегідь підготовленіреєстраційні документиТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп»,а саме:довіреність від26.05.2016та протокол№1загальних зборівучасників ТОВ«Експотрейдинг» від 27.05.2016.Підписані зазначенідокументи завинагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

У подальшому, невстановлена слідством особа, за пособництвом

ОСОБА_5 , напідставі довіреностей,27.05.2016 подала вищевказані установчі документи, які містять завідомо неправдиві відомості, до Печерської районної в місті Києві державної адміністрації, за адресом: м. Київ, бульвар Праці, 1/1, в результаті чого державним реєстратором проведено державну реєстрацію юридичної особи ТОВ «Експотрейдинг» про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за № 107010020000063400 «Заява по державну реєстрацію створення юридичної особи» та проведено державну реєстрацію юридичної особи «Євротрейд-Консалтинг-Груп», про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за № 10701020000063399 «Заява по державну реєстрацію створення юридичної особи».

Такими умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ«Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692) та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), завідомо недостовірні відомості щодо складу учасників, формування статутного капіталу, призначення керівника, місцезнаходження та видів діяльності ТОВ «Експотрейдинг» (ЄДРПОУ 40515692) та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» (ЄДРПОУ 40515535), що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з реєстрацією ТОВ «Експотрейдинг» та ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп» як засновника та директора вказаних підприємств, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Разом з тим, в березні 2018 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 знову отримав пропозицію від невстановленої слідством особи перереєструвати на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Скайнет Україна» (ЄДРПОУ 41627213), без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність передбаченої Статутом підприємства, діючи з корисливих мотивів ОСОБА_5 знову погодився на таку пропозицію.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Скайнет Україна», (відповідно до якої ОСОБА_5 стане засновником ТОВ «Скайнет Україна») в орган державної влади.

Реалізовуючи умисел,направлений насприяння увнесенні неправдивихвідомостей удокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїперереєстрації юридичноїособи, ОСОБА_5 27березня 2018року (точногочасу вході слідстване встановлено)перебуваючи ум.Києві,поруч ізвходом достанції Київськогометрополітену «Хрещатик»,підписав заздалегідьпідготовлені документиневстановленою особою,що необхіднідля перереєстраціїпідприємства ворганах державноївлади,а саме:довіреність від27.03.2018,договір купівліпродажу частоку статутномукапіталі ТОВ«СкайнетУкраїна» від26.03.2018та договіркупівлі продажучасток устатутному капіталіТОВ «СкайнетУкраїна» від26.03.2018.Підписані зазначенідокументи завинагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

У подальшому, невстановлена слідством особа, за пособництвом

ОСОБА_5 , напідставі довіреності,28.03.2018 подала вищевказані установчі документи, які містять завідомо неправдиві відомості, до Дарницької районної в місті Києві державної адміністрації, за адресом: м. Київ, вул. Олександра Кошиця, 11, в результаті чого державним реєстратором проведено державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Скайнет Україна», про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за № 10651020000025469 «Про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».

Такими умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ«Скайнет Україна», завідомо недостовірні відомості щодо зміни складу учасників, перерозподілу статутного капіталу, зміни керівника, ТОВ «Скайнет Україна», що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з перереєстрацією ТОВ «Скайнет Україна», як засновника та директора вказаного підприємства, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Продовжуючи намір отримання грошової винагороди в червні 2018 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 знову отримав пропозицію від невстановленої слідством особи зареєструвати на своє ім`я фізичну особу-підприємця, без мети здійснення подальшої діяльності.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для ведення підприємницької діяльності, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність, діючи з корисливих мотивів ОСОБА_5 повторно погодився на таку пропозицію.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для реєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву по державну реєстрацію створення фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 , (відповідно до якої ОСОБА_5 стане фізичної особою-підприємцем ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ).) в орган державної влади.

Реалізовуючи умисел, направлений на сприяння у внесенні неправдивих відомостей у документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної перереєстрації фізичної особи-підприємця, ОСОБА_5 , 10.04.2018, (точного часу в ході слідства не встановлено), на прохання невстановленої слідством особи, прибув до офісного приміщення приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_9 , що знаходився за адресом: АДРЕСА_2 , де перебуваючи у кабінеті приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу підписав довіреність від 10.04.2018, на реєстрацію в органах державної влади фізичної особи-підприємця ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ).

У подальшому, невстановлена слідством особа, за пособництвом

ОСОБА_5 , напідставі довіреності,12.04.2018 подала установчідокументи,які містятьзавідомо неправдивівідомості,до Деснянськоїрайонної вмісті Києвідержавної адміністрації,за адресом: АДРЕСА_3 ,в результатічого державнимреєстратором проведенодержавну реєстраціюфізичної особи-підприємця ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ),про щоу Єдиномудержавному реєстріюридичних осіб,фізичних осіб-підприємцівта громадськихформувань зробленозапис за №10711070004041936«Заява подержавну реєстраціюстворення фізичноїособи-підприємця».Підписані зазначенідокументи завинагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

Отже, умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації фізичної особи-підприємця - ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 ), завідомо недостовірні відомості щодо, формування статутного капіталу, видів діяльності, місця знаходження що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з реєстрацією на своє ім`я фізичну особу-підприємця, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаного суб`єкта підприємницької діяльності.

Також, в червні 2018 року (точного місця та часу в ході слідства не встановлено) ОСОБА_5 знову отримав пропозицію від невстановленої слідством особи перереєструвати на своє ім`я суб`єкт підприємницької діяльності ТОВ «Укпрайд» (ЄДРПОУ 30936378), без мети здійснення подальшої діяльності, передбаченої Статутом.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, заздалегідь усвідомлюючи про відсутність освіти і досвіду для виконання обов`язків засновника підприємства, а також не маючи навиків та наміру здійснювати господарську діяльність передбаченої Статутом підприємства, діючи з корисливих мотивів ОСОБА_5 повторно погодився на таку пропозицію.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та організувати державну реєстрацію змін до установчих документів, а саме подати заяву на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ «Укпрайд», (відповідно до якої ОСОБА_5 стане засновником ТОВ «Укпрайд») в орган державної влади.

Реалізовуючи умисел,направлений насприяння увнесенні неправдивихвідомостей удокументи,які відповіднодо законуподаються дляпроведення державноїперереєстрації юридичноїособи, ОСОБА_5 ,15.06.2018року,(точногочасу вході слідстване встановлено),на проханняневстановленої слідствомособи,прибув доофісного приміщенняприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округу ОСОБА_10 ,що знаходивсяза адресом:м.Київ,вул.Саксаганського,буд.65,де перебуваючиу кабінетіприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округупідписав заздалегідьпідготовлені реєстраційнідокументи,а саме:статут ТОВ«Укпрайд»від 15.06.2018,договір купівлі-продажучастки встатутному капіталіТОВ «Укпрайд»від 15.06.2018,протокол №15/06/18загальних зборівучасників ТОВ«Укпрайд» від15.06.2018.Підписані зазначенідокументи завинагороду ОСОБА_5 , передав невстановленій слідством особі.

У подальшому, приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_10 , 18.06.2018 року за адресом: м. Київ, вул.Саксаганського, буд. 65, (точного часу в ході слідства не встановлено) проведено державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Укпрайд», про що у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зроблено запис за №10661070014003780 «Внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов`язані зі змінами в установчих документах».

Такими умисними діями ОСОБА_5 сприяв внесенню в документи, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи ТОВ«Укпрайд», завідомо недостовірні відомості щодо зміни складу учасників, перерозподілу статутного капіталу, зміни керівника, ТОВ «Укпрайд», що фактично не відповідає дійсності та після подання їх реєстратору - стали підставою для подальшої реєстрації до Єдиного державного реєстру.

Вчинення ОСОБА_5 злочинних дій, пов`язаних з перереєстрацією ТОВ «Укпрайд», як засновника та директора вказаного підприємства, надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити вказаної юридичної особи.

Таким чином, невстановлені слідством особи отримали та використали можливість укладати від імені ОСОБА_5 , шляхом підроблення документів, господарські угоди та первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та безпідставному формуванні валових витрат підприємств.

Дії ОСОБА_5 ,який зареєструвавабо перереєструвавна своєім`я суб`єктигосподарської діяльності,а саме:ТОВ «Експотрейдинг»(ЄДРПОУ40515692),ТОВ «Євротрейд-Консалтинг-Груп»(ЄДРПОУ40515535),ТОВ «КонфортТранс» (ЄДРПОУ39482439), ТОВ«Мир Семян»(ЄДРПОУ31390435), ТОВ«Скайнет Україна»(ЄДРПОУ41627213), ТОВ«Укрпрайд» (ЄДРПОУ30936378)та зареєстрованоюфізичною особою-підприємцем ОСОБА_5 (іпн. НОМЕР_1 )здійснювалися упорушення законодавчихактів України,що регулюютьдіяльність суб`єктівпідприємництва,а саме: пункту 3 статті 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»; ст. ст. 81, 87, 88, 89 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 56, 57, 88, 89 Господарського кодексу України; ст. 4 ЗУ «Про господарські товариства».

Таким чином, як зазначено в обвинувальному акті, своїми умисними діями ОСОБА_5 , здійснив повторність пособництва у внесенні в документи, які відповідно до закону подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи, завідомо неправдивих відомостей та пособництво в умисному поданні для проведення такої реєстрації документів, які містять завідомо неправдиві

відомості, тобто вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст.27 ч. 2 ст. 205-1 КК України.

19.05.2020 року, під час підготовчого судового засідання, між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 , з участю захисника, укладено угоду про визнання винуватості, згідно якої ОСОБА_5 зобов`язався беззастережно визнати обвинувачення та сторони узгодили, що в разі затвердження угоди судом, до ОСОБА_5 слід застосувати покарання у виді обмеження волі на строк три роки з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на 1 рік і, на підставі ст. 75 КК України, від основного покарання звільнити з випробуванням, встановивши іспитовий строк, та обвинувачений, якому роз`яснено наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст. 473 КПК України, та наслідки невиконання угоди, дав згоду на його призначення.

Відповідно до вимог ст. 469 КПК України угода про визнання винуватості між прокурором і підозрюваним чи обвинуваченим може бути укладена у проваджені щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам.

Угода про визнання винуватості може ініціюватись в будь-який момент після повідомлення особі про підозру.

Відповідно до ст. 314 КПК України, у підготовчому судовому засіданні суд, наряду з іншим, має право затвердити угоду або відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в порядку передбаченому статтями 468-475 КПК України.

ОСОБА_5 визнав себе винним і просив затвердити угоду про винуватість, яку уклав добровільно. Наслідки укладення, затвердження угоди та невиконання, йому роз`яснені та зрозумілі. Захисник просив затвердити угоду.

Прокурор висловлюючи думку, просив затвердити угоду на визначених умовах.

Заслухавши думку сторін, ознайомившись з обвинувальним актом та угодою, яка відповідає вимогам ч. 4 ст. 469, ст. 472 КПК України, з`ясувавши у ОСОБА_5 , що він розуміє викладені в ч. 4 ст. 474 КПК України обставини, щодо його прав, наслідків укладення та затвердження угоди, характеру обвинувачення, виду та міри покарання, а також інших заходів, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди, які йому були детально роз`яснені судом, та переконавшись, що укладення даної угоди сторонами є добровільним, суд вважає за необхідне винести у даному провадженні вирок, яким затвердити угоду про визнання винуватості, визнати ОСОБА_5 винуватим у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.5 ст.27, ч.2 ст. 205-1 КК України та призначити узгоджене сторонами покарання, яка відповідає загальним засадам призначення покарання, передбаченим ст. 65 КК України.

Керуючись ст.ст. 314, 368, 469-475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

затвердити угоду про визнання винуватості, укладену 19.05.2020 року між прокурором та обвинуваченим ОСОБА_5 , у кримінальному провадженні № 32020110000000013.

ОСОБА_3 визнати винуватим та призначити покарання за ч.5 ст.27, ч.2 ст. 205-1 КК України у виді обмеження волі на строк 3 (три) роки з позбавленням права займатися підприємницькою діяльністю строком на 1 рік.

Відповідно до ст. 75 КК України, ОСОБА_5 звільнити від відбування основного покарання з випробуванням з іспитовим строком на один рік, та згідно ст. 76 КК України, покласти на нього обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Копію вироку негайно після проголошення вручити обвинуваченому та прокурору.

Вирок суду може бути оскаржений до Київського апеляційного суду через Голосіївський районний суд м. Києва протягом 30 діб з моменту проголошення, з підстав, передбачених ч. 4 ст. 394 КПК України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89335228
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —752/3860/20

Вирок від 20.05.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

Ухвала від 21.02.2020

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Дідик М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні