Рішення
від 15.05.2020 по справі 577/574/20
КОНОТОПСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 577/574/20

Провадження № 2/577/406/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 травня 2020 року Конотопський міськрайонний суд Сумської області

в складі:

головуючого судді: Семенюк І.М.

за участю секретаря судового засідання Подейко Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Конотоп Сумської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: служба у справах дітей Конотопської міської ради про позбавлення батьківських прав ,-

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом , в якому просить позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її неповнолітнього сина ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ОСОБА_2 є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , він є батьком. 06 листопада 2006 року шлюб між ними було розірвано, сину на той час було два роки. З народження і по цей час син зареєстрований і проживає разом з ним і повністю перебуває на його вихованні. З часу розлучення мати дитини повністю самоусунулася від виконання батьківських обов`язків, коштів на утримання сина не надає, життям дитини не цікавиться, останній раз бачила сина напередодні розлучення. Ним створені всі необхідні умови для проживання і виховання сина. Служба у справах дітей Конотопської міської ради детально вивчили ситуацію, яка склалася в його сім`ї і не заперечують проти позбавлення відповідача батьківських прав. У зв`язку з викладеним, вважає, що наявні всі правові підстави для позбавлення ОСОБА_2 батьківських прав відносної її сина ОСОБА_3 , тому і звернувся до суду з таким позовом.

Позивач ОСОБА_1 до судового засідання не з`явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує.

Відповідач ОСОБА_2 до судового засідання не з`явилася, про час і імісце розгляду справи повідомлена у встановленому законом порядку.

Представник третьої особи - служби у справах дітей Конотопської міської ради Левченко І.В. до судового засідання не з`явилася, надала заяву про розгляд справи без її участі, проти позову не заперечує, просить його задовольнити.

Суд , дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 150 СК України батьки зобов`язані піклуватися про здоров`я дитини, її фізичний, моральний та духовний розвиток, забезпечити здобуття дитиною повної загальної середньої освіти, готувати її до самостійного життя.

Відповідно до пунктів 2-5 частини першої статті 164 СК України мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він: ухиляються від виконання своїх обов`язків по вихованню дитини; жорстоко поводяться з дитиною; є хронічними алкоголіками або наркоманами; вдаються до будь-яких видів експлуатації дитини, примушують її до жебракування та бродяжництва.

Відповідно до ч.ч.1.2 ст.27 Конвенції ООН про права дитини від 20 листопада 1989 року, яка ратифікована Постановою Верховної Ради України № 789ХІІ (78912) від 27 лютого 1991 року та набула чинності для України 27 вересня 1991 року, держава визнає право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батьки або інші особи які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Згідно з принципом 2 Декларації про права дитини, дитині законом або іншими засобами повинен бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, які б дозволяли їй розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та у соціальному розумінні здоровим та нормальним шляхом і в умовах свободи і гідності.

Статтею 8 Закону України Про охорону дитинства передбачено, що кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного і соціального розвитку.

В свідоцтві про народження ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , матір`ю записана ОСОБА_2 , батьком ОСОБА_1 ( а.с.11).

Рішенням Конотопського міськрайонного суду Сумської області від 06 листопада 2006 року шлюб між ОСОБА_2 та ОСОБА_1 розірвано.( а.с.10).

Відповідно до довідки виконавчого комітету Конотопської міської ради від 03 лютого 2020 року, ОСОБА_1 , 2004 року народження, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 разом з батьком ОСОБА_1 ( а.с.14).

З акту обстеження умов проживання від 25 листопада 2019 року, наданого Службою у справах дітей, вбачається, що за заявою ОСОБА_1 проведено обстеження умов проживання за адресою АДРЕСА_1 , де мешкає неповнолітня дитина ОСОБА_5 встановлено, що умови проживання задовільні, в будинку чисто, обладнане місце для відпочинку, навчання дитини, одяг, взуття, їжа в достатній кількості, шкільне приладдя, канцтовари, книги в наявності. разом з ОСОБА_5 проживають його батько, дідусь та бабуся, стосунки в сім`ї дружні, довірливі. Мати дитини з 2006 року за вказаною адресою не проживає, вихованням та утриманням дитини не цікавиться .( а.с.13).

З інформації, наданої головою Великосамбірської сільської ради Конотопського району Сумської області , вбачається, що ОСОБА_2 зареєстрована в АДРЕСА_2 , але фактично не проживає ( а.с.47).

З висновку органу опіки та піклування Конотопської міської ради вбачається наступне. ОСОБА_2 , яка є матір`ю неповнолітнього ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , життям, вихованням та розвитком дитини не цікавиться, від виконання батьківських обов`язків самоусунулася. Після розірвання шлюбу між нею та батьком дитини, дитина ОСОБА_5 проживає з батьком, з 2006 року по 2010 рік відвідував дитячий садок, мати жодного разу в садочку не з`являлася, вихованням дитини займався виключно батько. Шкільний заклад, де навчається ОСОБА_4, мати не відвідувала. Крім того, особисто ОСОБА_5 повідомив, що він не бачив матір останні 13 років і при зустрічі він її не впізнає . За таких обставин орган опіки та піклування, виходячи з інтересів дитини, вважає необхідним позбавити батьківських прав ОСОБА_2 відносно її сина ОСОБА_3 у зв`язку з ухиленням від виконання батьківських обов`язків, так як це буде відповідати інтересам дитини(а.с. 26-28).

В судовому засіданні в присутності батька ОСОБА_1 вислухана дитина- неповнолітній ОСОБА_5 , 2004 року народження, який повідомив, що 13 років не бачив свою матір, його вихованням займається батько, який також забезпечує його усім необхідним , а саме купує одяг, шкільне приладдя, продукти харчування та предмети побуту. Мамою він називає свою бабусю, яка з ними проживає. Йому роз`яснено, яке вирішується на даний час питання і він цілком підтримує заявлені батьком вимоги про позбавлення батьківських прав його матір.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні повідомив, що ОСОБА_5 з самого народження проживає з бабусею, дідом і татом ОСОБА_1 . Після того, як ОСОБА_1 розлучився з дружиною, вона виїхала і жодного разу не приїздила. ОСОБА_3 бабусю він називає мамою. Виховує ОСОБА_3 батько, забезпечує всім необхідним, піклується його навчанням . Всі обставини йому відомі, оскільки він часто буває вдома у позивача і товаришує з ним.

Свідок ОСОБА_7 , в судовому засіданні пояснила, що є матір`ю позивача, а так, доводиться бабусею неповнолітньому ОСОБА_3 , однак він називає її мамою, оскільки мама ОСОБА_3 залишила, коли йому не було і двох років. Весь цей час, син і онук проживають з нею однією сім`єю. Вихованням дитини займається його батько, а також відвідує батьківські збори, купує одяг, продукти харчування і забезпечує фізичний і духовних розвиток дитини.

Свідок ОСОБА_8 в судовому засіданні пояснила, що є сусідкою родини ОСОБА_9 , постійно спілкується з усіма членами родини, буває у них вдома і знає про їх побут та обставини проживання. В даній сім`ї виховується ОСОБА_5 , який виріс без матері, мамою називає свою бабусю, оскільки його рідна мама після розірвання шлюбу з батьком дитини виїхала з міста, залишила дитину і жодного разу протягом 13 років не з`являлася . Дитину виховує батько і забезпечує усім необхідним.

У суду відсутні підстави ставити під сумнів надані в судовому засіданні пояснення свідків.

Згідно з приписами пунктів 15, 16 Пленуму Верховного Суду України від 30.03.2007 року за №3 Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав позбавлення батьківських прав (тобто прав на виховання дитини, захист її інтересів, на відібрання дитини в інших осіб, які незаконно її утримують та ін.), що надані батькам до досягнення дитиною повноліття і ґрунтуються на факті спорідненості з нею, є крайнім заходом впливу на осіб, які не виконують батьківських обов`язків, а тому питання про його застосування слід вирішувати лише після повного, всебічного, об`єктивного з`ясування обставин справи, зокрема ставлення батьків до дітей.

Ухилення батьків від виконання своїх обов`язків має місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини, її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу; не створюють умов для отримання нею освіти.

Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов`язками.

Виходячи з вищезазначеного, суд дійшов висновку, що в судовому засіданні здобуто достатнього відомостей про те, що відповідач дійсно ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків, не піклується про фізичний і духовний розвиток дитини , не створює умов для її нормального розвитку, з 2006 року жодного разу дитина не бачила матір , з нею не спілкувалася, а мати не опікується дитиною та її не виховує і вказані відомості належним чином доведені, тому слід позбавити ОСОБА_2 батьківських прав відносно неповнолітнього сина ОСОБА_3 , так як це буде відповідає його інтересам .

Керуючись ст. 3 Конвенцією про права дитини від 20.11.1989 року, яка ратифікована постановою Верховної Ради України від 27.02.1991 року, ст. 6 Декларації прав дитини, прийнятої Генеральною асамблеєю ООН 20.11.1959 року, Законом України "Про охорону дитинства", ст. 4, 150,151, 164, 171 СК України, ст. ст. 12, 81, 263-265 ЦПК України, суд ,-

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстровану в АДРЕСА_2 , відносно неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Конотоп Сумської області.

Рішення може бути оскаржено шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його оголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне найменування сторін:

Позивач: ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ).

Відповідач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , зареєстрованої АДРЕСА_2 )

Третя особа: Присеймівська сільська рада Конотопського району Сумської області ( юридична адреса: 41642, с. Присеймів`я, вул. Лозова, 1 Конотопського району Сумської області, ЄДРПОУ 04389236)

Третя особа: Служба у справах дітей Конотопської міської ради ( юридична адреса: м. Конотоп, пр. Миру, 8 Сумської області).

Суддя Семенюк І. М.

Дата ухвалення рішення15.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89341600
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —577/574/20

Рішення від 15.05.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Рішення від 15.05.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Ухвала від 26.03.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Конотопський міськрайонний суд Сумської області

Семенюк І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні