Рішення
від 12.05.2020 по справі 227/619/20
ДОБРОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.05.2020 227/619/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 травня 2020 року м.Добропілля

Добропільський міськрайонний суд Донецької області у складі:

головуючого судді Хоменко Д.Є.,

за участю секретаря с/з Дзюба Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу, в порядку окремого провадження, за заявою ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Сьома донецька державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин,-

ВСТАНОВИВ:

19.02.2020р. ОСОБА_1 , який діє в інтересах гр. ОСОБА_2 , звернувся до Добропільського міськрайонного суду Донецької області із заявою про встановлення факту родинних відносин, заінтересована особа: Сьома донецька державна нотаріальна контора.

Заява обґрунтована тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 в м.Шахтарськ Донецької області померла бабуся гр. ОСОБА_2 - ОСОБА_3 , після смерті якої відкрилася спадщина у вигляді недоотриманої пенсії. При звернені до нотаріальної контори, гр. ОСОБА_2 було з`ясовано, що вона не може довести спорідненість з гр. ОСОБА_3 , а саме те, що вона є онукою останньої, так як відсутні оригінали свідоцтва про народження її батька, або витяг з ДРАЦС. Встановлення факту родинних відносин необхідно гр. ОСОБА_2 для реалізації своїх спадкових прав. У зв`язку з викладеним ОСОБА_1 просить встановити факт родинних відносин, зокрема, що ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Шахтарськ Донецької області, є рідною бабусею ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженки міста Харцизьк Донецької області.

В судове засідання ОСОБА_1 та ОСОБА_2 не з`явились, належним чином викликались до суду, причини неявки суду не відомі.

Представник заінтересованої особи також в судове засідання не з`явився, також належним чином повідомлявся про день, місце та час розгляду справи, про причини свого неприбуття суд не повідомив.

Таким чином, на підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового засідання технічними засобами у відсутності сторін на підставі доказів, які є в матеріалах справи.

Суд, дослідивши матеріали справи та перевіривши всі докази у їх сукупності, дійшов до висновку, що заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин між ОСОБА_2 та ОСОБА_3 зазначаючи, що вони є одна одній рідними онукою та бабусею. ОСОБА_2 не може підтвердити факт родинних відносин з ОСОБА_3 , оскільки відсутні необхідні оригінали документи, а саме відсутні свідоцтво про народження її батька або витяг з ДРАЦС, для підтвердження спорідненості.

Факт смерті ОСОБА_3 підтверджується копією свідоцтва про смерть, яке видано 25.01.2019 року Добропільським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Донецькій області, актовий запис № 6. Відповідно до вказаного свідоцтва ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 у віці 83 роки.

Встановлення факту родинних відносин з ОСОБА_3 необхідно гр. ОСОБА_2 для прийняття спадщини.

При зверненні до нотаріальної контори гр. ОСОБА_2 було з`ясовано про неможливість доведення її спорідненості з гр. ОСОБА_3 , так як відсутні оригінали свідоцтва про народження батька, або витяг з реєстру ДРАЦС.

За повідомленням Добропільського районного відділу ДРАЦС №20.32-104/22 від 03.02.2020 року видно, що за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян відсутній актовий запис про народження гр. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно копії свідоцтва про шлюб гр. ОСОБА_2 , що видане 27.09.2008 року відділом РАЦС по місту Шахтарську Шахтарського МУЮ Донецької області, актовий запис №297, остання до реєстрації шлюбу мала прізвище ОСОБА_5 .

Згідно свідоцтва про народження гр. ОСОБА_6 , що було видане 16.05.1986 року відділом ЗАГС м.Харцизька Донецької області, актовий запис №401 її батьками є ОСОБА_4 та ОСОБА_7

Як вбачається з копії свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , виданого 07.08.1962 року, актовий запис №603, на ім`я гр. ОСОБА_4 його матір`ю була ОСОБА_3 .

Таким чином в судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_2 до реєстрації шлюбу мала прізвище ОСОБА_5 , а також, що її батьком був ОСОБА_4 .

Відповідно до копії домової книги, яка велася за адресою: АДРЕСА_1 вбачається, що ОСОБА_3 ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована та проживала там з 21.08.2001 року. Крім інших разом з останньою з 14.11.2007 року була зареєстрована ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Враховуючи наведене, в судовому засіданні було встановлено, що ОСОБА_2 при народженні мала прізвище ОСОБА_5 , її батьком був гр. ОСОБА_4 , а у гр. ОСОБА_3 був син ОСОБА_4 , що у сукупності з іншими, дослідженими в судовому засіданні доказами, а саме письмовими поясненнями самого заявника у заяві про встановлення факту родинних відносин, свідчить про те, що ОСОБА_6 та померла ОСОБА_3 є родичами по лінії батька гр. ОСОБА_2 , а саме остання є рідною онукою гр. ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Будь-яких доказів, які б спростовували вказаний висновок, судом не встановлено.

Згідно п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

У відповідності до п.1 ч.1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Постановою Пленуму Верховного суду України Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення №5 від 31 березня 1995 року, зокрема, п.7. передбачено, що суд вправі розглядати справи про встановлення родинних відносин, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки, наприклад, якщо підтвердження такого факту необхідне заявникові для одержання в органах, що вчиняють нотаріальні дії, свідоцтва про право на спадщину, для оформлення права на пенсію в зв`язку із втратою годувальника.

Встановлення даного факту має для ОСОБА_2 юридичне значення, так як надасть їй можливість на підставі встановленого факту родинних відносин отримати правовстановлюючі документи на спадщину, що відкрилась після смерті ОСОБА_3 .

Зважаючи на викладене, оцінюючи у сукупності наявні письмові документи, які містяться в матеріалах справи, пояснення заявника у заяві, суд приходить до висновку про доведеність факту родинних відносин між ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.247, 293, 315 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Заяву ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_2 , заінтересована особа: Сьома донецька державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин - задовольнити.

Встановити факт родинних відносин, а саме, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженка м.Харцизьк Донецької області по лінії батька є рідною онукою ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_7 в м.Шахтарськ Донецької області.

Рішення суду може бути оскаржено в апеляційному порядку учасниками справи, а також особами, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, повністю або частково шляхом подання письмової апеляційної скарги до Донецького апеляційного суду через Добропільський міськрайонний суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного розгляду.

Заявник - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий 22 жовтня 2008 року Харцизьким МВ ГУМВС України в Донецькій області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - Сьома донецька державна нотаріальна контора, код ЄДРПОУ 02888283, юридична адреса: 85400, Донецька область, м.Селидове, вул. Маяковського, буд.39.

Надруковано в нарадчій кімнаті у одному примірнику.

Суддя Д.Є. Хоменко

Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено21.05.2020
Номер документу89345884
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту родинних відносин

Судовий реєстр по справі —227/619/20

Рішення від 12.05.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 11.03.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хоменко Д. Є.

Ухвала від 24.02.2020

Цивільне

Добропільський міськрайонний суд Донецької області

Хоменко Д. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні