Рішення
від 21.05.2020 по справі 415/3272/20
ЛИСИЧАНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 415/3272/20

Провадження № 2-о/415/326/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.05.20 року м. Лисичанськ

Лисичанський міський суд Луганської області у складі:

головуючої судді Старікової М.М.,

присяжних Завгороднього О.В., Борисенко С.А.,

за участі: секретаря судового засідання Демченко Е.Є.,

прокурора Онофрейчук О.М.,

лікаря - психіатра Ференс Ю.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду м. Лисичанська цивільну справу за заявою генерального директора Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про госпіталізацію ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, -

ВСТАНОВИВ:

До Лисичанського міського суду надійшла заява генерального директора Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про госпіталізацію ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, строком на 6 місяців.

В обґрунтування заяви зазначено, що ОСОБА_1 , 1984 р.н., була госпіталізована у відділення № 2 КНП ЛОЛНПД 18.05.2020 о 17 годині 50 хвилин вперше в житті, свідомої згоди на госпіталізацію не дала, за направленням лікаря - психіатра для лікування у зв`язку з погіршенням психічного стану (погано спить, агресивна до батьків, дратівлива, вважає, що їй підсипають в їжу різні речовини, продала в ломбарди золоті прикраси, ходила на кладовище разом з дітьми, за дітьми не слідкує, часто лишала їх самих, практично не їсть, вважає, що батьки встановили прослуховування, для того, щоб слідкувати за нею). При госпіталізації була оглянута лікарем ОСОБА_2 і зав. відділенням ОСОБА_3 , які підтвердили необхідність госпіталізації. Враховуючи, що хвора страждає важким психічним розладом, внаслідок якого може представляти небезпеку для себе та оточуючих, комісія лікарів - психіатрів дійшла висновку про необхідність госпіталізації і лікування в примусовому порядку ОСОБА_1 у відділення № 2 КНП ЛОЛНПД.

В судове засідання генеральний директор Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги не з`явився, просив справу розглядати за його відсутності, про що надав письмову заяву.

Лікар - психіатр Ференс Ю.В. у судовому засіданні підтримала заяву та навела підстави необхідності примусової госпіталізації ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги, строком на 6 місяців.

Особа щодо якої розглядається питання про примусову госпіталізацію ОСОБА_1 у судове засідання не з`явилась, згідно довідки комісії лікарів психіатрів, за станом здоров`я не може бути доставлена до суду.

Прокурор в судовому засіданні проти задоволення заяви не заперечувала.

Свідок ОСОБА_4 у судовому засіданні пояснив, що він є батьком ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1 , після святкування дня народження доньки, вона посварилась зі своїм чоловіком та почала регулярно зловживати спиртними напоями. Припинила слідкувати за собою та піклуватись про дітей, не прибирала в квартирі, не прала. Потім взагалі пішла з квартири та лишила своїх дітей, які на даний час проживають з ним та бабусею. Добровільно лікуватись відмовлялась. Вважає, що примусове лікування допоможе його дочці вилікуватись та почати нормальне життя.

Суд, вислухавши учасників судового процесу, дослідивши в судовому засіданні надані докази, оцінивши їх у сукупності, всебічно та повно з`ясувавши обставини, на які заявник посилається як на підставу своїх вимог, вважає, що заява обґрунтована та підлягає задоволенню.

Відповідно до статті 3 Конституції України людина її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Відповідно до статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Кожна особа вважається такою, яка не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставах та в порядку, передбачених цим Законом та іншими законами України (ст. 3 Закону України Про психіатричну допомогу ) .

Особа, яка страждає на психічний розлад, може бути госпіталізована до закладу з надання психіатричної допомоги без її усвідомленої письмової згоди або без письмової згоди її законного представника, якщо її обстеження або лікування можливі лише в стаціонарних умовах, та при встановленні в особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона:вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність (ст. 14 Закону України Про психіатричну допомогу ).

Стаття 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод захищає одне з найголовніших прав людини-право на свободу, п. е цієї статті дозволяє законне затримання психічно хворих як з метою їх ізоляції від суспільства, так і з метою покращення їх стану.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України Про психіатричну допомогу особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу за рішенням лікаря-психіатра на підставах, передбачених статтею 14 цього Закону, підлягає обов`язковому протягом 24 годин з часу госпіталізації огляду комісією лікарів-психіатрів психіатричного закладу для прийняття рішення про доцільність госпіталізації.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 18 травня 2020 року госпіталізована у відділення № 2 КНП ЛОЛНПД за направленням лікаря - психіатра, свідомої згоди на лікування не дала.

Відповідно до висновку комісії лікарів-психіатрів від 19.05.2020 про необхідність госпіталізації в примусовому порядку ОСОБА_1 , остання страждає на тяжкий психічний розлад у формі: гострий поліморфний психотичний розлад з ознаками шизофренії. Ступінь виражених психічних порушень така, що ОСОБА_1 представляє небезпеку для себе та оточуючих, а тому потребує примусової госпіталізації.

В ході всебічного з`ясування обставин у справі, суд вважає за необхідне задовольнити заяву генерального директора Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги ОСОБА_5 про госпіталізацію ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, оскільки судом встановлено, що ОСОБА_1 на даний час, за своїм психічним станом здоров`я позбавлена можливості надати усвідомлену згоди на лікування, не розуміє ступінь свого захворювання та комісією лікарів-психіатрів було встановлено, що ОСОБА_1 потребує примусової госпіталізації без її усвідомленої згоди, оскільки ступінь виражених психічних порушень така, що вона виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих.

Зважаючи на вищевикладене, керуючись ст. ст. 3, 14, 16 Закону України Про психіатричну допомогу , ст. 339-342 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву генерального директора Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги Будьонного П.В. про госпіталізацію ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку - задовольнити.

Госпіталізувати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженку міста Сєвєродонецька Луганської області, у відділення № 2 Комунального некомерційного підприємства Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку, строком на шість місяців.

Рішення, відповідно до ч. 1 ст. 342 ЦПК України, підлягає негайному виконанню.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів, з дня його проголошення.

Відомості про учасників справи :

Заявник: Комунальне некомерційне підприємство Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги , код 01984560, адреса: вул. Ломоносова, буд. 2В, м. Привілля Луганської область.

Особа щодо якої розглядається питання про примусову госпіталізацію: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 .

Суддя М.М. Старікова

Присяжні О.В. Завгородній

С.А. Борисенко

Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено22.05.2020
Номер документу89364833
СудочинствоЦивільне
Сутьгоспіталізацію ОСОБА_1 до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку

Судовий реєстр по справі —415/3272/20

Ухвала від 19.05.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

Рішення від 21.05.2020

Цивільне

Лисичанський міський суд Луганської області

Старікова М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні