Рішення
від 20.05.2020 по справі 404/887/20
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КІРОВОГРАДА

Справа № 404/887/20

Номер провадження 2/404/243/20

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 травня 2020 року м. Кропивницький

Кіровський районний суд м.Кіровограда в складі:

головуючої судді -Панфілової А.В.

при секретарі - Проскурні О. О. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в м.Кропивницькому цивільну справу за позовом Публічного акціонерного товариства Національна Акціонерна Страхова компанія Оранта до ОСОБА_1 третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки у порядку регресу,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з позовом до відповідача про відшкодування матеріальної шкоди в порядку регресу в розмірі 11939, 19 грн.

В обґрунтування позову зазначено, що 15 квітня 2018 року, ОСОБА_1 , керуючи автомобілем ВАЗ 2106 д.р.н. НОМЕР_1 , не дотримавшись Правил дорожнього руху (п.10.1), вчинив дорожньо-транспортну пригоду.

Відповідно до постанови про адміністративне правопорушення від 16.05.2018 року, винесеної Кіровським районним судом м. Кіровограда, винуватцем ДТП визнано відповідача.

Внаслідок порушення Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 p., було пошкоджено ТЗ Ravon Gentra та нанесено матеріальний збиток автомобілю, що належить на правах приватної власності громадянину ОСОБА_3 ПАТ HACK OPAHTA , на виконання своїх зобов`язань згідно договору (полісу) обов`язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АК/9544239 було сплачено потерпілому за пошкоджений автомобіль Ravon Gentra НОМЕР_6 страхове відшкодування в сумі 23878,38 грн. Відповідно до п.13.2 ст.13 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , розмір страхового платежу за одним внутрішнім договором страхування зменшується на50% за умови, що страхувальником є громадянин України - учасник війни, інвалід II групи, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсіонери. При цьому забезпечений транспортний засіб має робочий об`єм двигуна до 2500 сантиметрів кубічних включно та належить цьому громадянину на праві власності. Зазначена пільга надається за умови особистого керування пільговиком таким транспортним засобом. Договір (поліс АК/ 9544239 ) було укладено між ПАТ HACK OPAHTA та ОСОБА_2 , що належить до пільгової категорії громадян та при розрахунку розміру страхового платежу було застосовано зменшення суми на 50%.

Відповідно до п.38-1.1, ст. 38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , у разі якщо страховик здійснив страхове відшкодування за шкоду, заподіяну під час використання забезпеченого транспортного засобу, у сфері, що передбачає більше значення коригуючого коефіцієнта, ніж зазначено договором страхування, чи з порушенням умов передбачених пунктом 13.2 ст.13 цього Закону (при укладанні договору страхування із застосуванням такого пункту), то особа, відповідальна за шкоду, заподіяну внаслідок ДТП, зобов`язана компенсувати страховику 50% виплаченого страхового відшкодування .

Сума компенсації Страховику становить 11939грн. 19 коп. ( 50% від виплаченого страхового відшкодування в сумі 23878,38 грн.), тому позивач просить стягнути дану шкоду та сплачений судовий збір в сумі 2102 грн.

До судового засідання представником позивача надано клопотання про розгляд справи без їх участі та підтримку позовних вимог (а. с. 38 ).

Відповідач та третя особа на стороні відповідача в судове засідання не з`явилися, про час і місце розгляду справи повідомлені рекомендованими листами (а. с.29,31, 42,44 ), направленими за адресою реєстрації осіб та повернулися до суду з відміткою повернення - інші причини (адресат відсутній) , що розцінюється судом як небажання особи отримувати судові виклики.

Згідно ст. ст. 223, 280 ЦПК України, суд визнає причини неявки неповажними і вирішує справу розглядати за даної явки і наявних матеріалів у справі. Представник позивача згідно заяви не заперечує проти заочного розгляду справи та винесення заочного рішення.

Суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Судом встановлено наступні факти.

15 квітня 2018 року ОСОБА_1 , керуючи автомобілем ВАЗ 2106 д.р.н. НОМЕР_1 , не дотримавшись Правил дорожнього руху (п.10.1), вчинив адміністративне правопорушення , внаслідок чого відбулася дорожньо-транспортна пригода.

Відповідно постанови про адміністративне правопорушення від 16.05.2018 року, винесеної Кіровським районним судом м. Кіровограда, винуватцем ДТП визнано відповідача.

Внаслідок порушення Правил дорожнього руху, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України №1306 від 10.10.2001 p., було пошкоджено ТЗ Ravon Gentra та нанесено матеріальний збиток автомобілю, що належить на правах приватної власності громадянину ОСОБА_3 ПАТ HACK OPAHTA , на виконання своїх зобов`язань згідно договору (полісу) обов`язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АК/9544239 було сплачено потерпілому за пошкоджений автомобіль Ravon Gentra НОМЕР_6 страхове відшкодування в сумі 23878,38 грн.

Відповідно до п.13.2 ст.13 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , розмір страхового платежу за одним внутрішнім договором страхування зменшується на50% за умови, що страхувальником є громадянин України - учасник війни, інвалід II групи, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсіонери. При цьому забезпечений транспортний засіб має робочий об`єм двигуна до 2500 сантиметрів кубічних включно та належить цьому громадянину на праві власності. Зазначена пільга надається за умови особистого керування пільговиком таким транспортним засобом. Договір (поліс АК/ 9544239 ) було укладено між ПАТ HACK OPAHTA та ОСОБА_2 , що належить до пільгової категорії громадян та при розрахунку розміру страхового платежу було застосовано зменшення суми на 50%.

Відповідно до п.38-1.1, ст. 38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , у разі якщо страховик здійснив страхове відшкодування за шкоду, заподіяну під час використання забезпеченого транспортного засобу, у сфері, що передбачає більше значення коригуючого коефіцієнта, ніж зазначено договором страхування, чи з порушенням умов передбачених пунктом 13.2 ст.13 цього Закону (при укладанні договору страхування із застосуванням такого пункту), то особа, відповідальна за шкоду, заподіяну внаслідок ДТП, зобов`язана компенсувати страховику 50% виплаченого страхового відшкодування .

Сума компенсації Страховику становить 11939грн. 19 коп. ( 50% від виплаченого страхового відшкодування в сумі 23878,38 грн.)

Відповідно до підпункту в пункту 38.1.1 ст. 38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , Страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу, який спричинив дорожньо-транспортну пригоду.

Відповідно до ст. 3 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності здійснюється з метою забезпечення відшкодування шкоди, заподіяної життю, здоров`ю та/або майну потерпілих внаслідок дорожньо- є транспортної пригоди та захисту майнових інтересів страхувальників.

Відповідно до ст. 979 Цивільного кодексу України за договором страхування одна

сторона (страховик) зобов`язується у разі настання певної події (страхового випадку)

виплатити другій стороні (страхувальникові) або іншій особі, визначеній у договорі,

грошову суму (страхову виплату), а страхувальник зобов`язується сплачувати страхові

платежі та виконувати інші умови договору. .

Згідно ч.1 ст. 22 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників неземних транспортних засобів , при настанні страхового у випадку страховик відповідно до лімітів відповідальності страховика відшкодовує у встановленому цим Законом порядку оцінену шкоду, яка була заподіяна у результаті дорожньо-транспортної пригоди життю, здоров`ю, майну третьої особи.

Відповідно до ст. 1191 Цивільного кодексу України передбачено, що особа, яка відшкодувала шкоду, завдану іншою особою, має право зворотної вимоги (регресу) до винної особи у розмірі виплаченого відшкодування, якщо інший розмір не встановлений законом.

Підпунктом а та ґ підпункту 38.1.1 пункту 38.1 статті 38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів встановлено, що Страховик після виплати страхового відшкодування має право подати регресний позов до страхувальника або водія забезпеченого транспортного засобу: якщо він керував транспортним засабом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом людських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції: якщо він не повідомив страховика у строки і за умов визначених у підпункті 33.1.2 пункту 33.1 статті 33 цього Закону.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази в їх сукупності , суд дійшов висновку щодо задоволення позову повністю, оскільки відповіднодо договору (полісу) обов`язкового страхування цивільно - правової відповідальності власників наземних транспортних засобів № АК/9544239 було сплачено потерпілому за пошкоджений автомобіль Ravon Gentra НОМЕР_6 страхове відшкодування в сумі 23878,38 грн. Відповідно до п.13.2 ст.13 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , розмір страхового платежу за одним внутрішнім договором страхування зменшується на50% за умови, що страхувальником є громадянин України - учасник війни, інвалід II групи, особа, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсіонери. При цьому, забезпечений транспортний засіб має робочий об`єм двигуна до 2500 сантиметрів кубічних включно та належить цьому громадянину на праві власності. Зазначена пільга надається за умови особистого керування пільговиком таким транспортним засобом. Договір (поліс АК/ 9544239 ) було укладено між ПАТ HACK OPAHTA та ОСОБА_2 , що належить до пільгової категорії громадян та при розрахунку розміру страхового платежу було застосовано зменшення суми на 50%.

Як відомо, транспортний засіб є джерелом підвищеної небезпеки, а відтак на підставі ч.2 ст. 1187 Цивільного кодексу України шкода, завдана джерелом підвищеної небезпеки, відшкодовується особою, яка на відповідній правовій підставі (право власності, інше речове право, договір підряду, оренди тощо) володіє транспортним засобом, механізмом, іншим об`єктом, використання, зберігання або утримання якого створює підвищену небезпеку.

Відповідно до ч. 6 ст. 261 Цивільного кодексу України, за регресним зобов`язанням перебіг позовної давності починається від дня виконання основного зобов`язання.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справу в межах позовних вимог та на підставі доказів, наданих сторонами.

Згідно ст. ст.134,142 ЦПК України суд стягує на користь позивача сплачений судовий збір з відповідача в розмірі 2102 грн.

Враховуючи викладене та керуючись ст. ст. 993, 1166, 1191 ЦК України; ст. 27 ЗУ Про страхування ; ст. 38 Закону України Про обов`язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів , ст. ст.134-142,223,263, 265,268,280, 281-284 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позов Публічного акціонерного товариства Національна Акціонерна Страхова компанія Оранта ( 02081, м. Київ, бул. Здолбунівська 7-д, код ЄДРПОУ- 00034186) до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , ІПН НОМЕР_5 ) третя особа на стороні відповідача ОСОБА_2 про відшкодування матеріальної шкоди, заподіяної джерелом підвищеної небезпеки у порядку задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Публічного акціонерного товариства Національна Акціонерна Страхова компанія Оранта - 11939,19 грн. в рахунок відшкодування матеріальної шкоди в порядку регресу та 2102 грн. судового збору.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом 30 днів з дня підписання суддею рішення .

Учасник справи, якому заочне рішення не було вручене в день його проголошення має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом 20 днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Суддя Кіровського А. В. Панфілова

районного суду

м.Кіровограда

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено22.05.2020

Судовий реєстр по справі —404/887/20

Ухвала від 09.02.2022

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 03.12.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 24.11.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 25.03.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Ухвала від 19.02.2021

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Кулінка Л. Д.

Рішення від 20.05.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 26.02.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

Ухвала від 17.02.2020

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Панфілова А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні