Вирок
від 21.05.2020 по справі 746/79/20
СРІБНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 746/79/20

1-кп/746/12/20

В И Р О К

І МЕ НЕ М У КР АЇ НИ

21 травня 2020 року Срібнянський районний суд Чернігівської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

з участю прокурора ОСОБА_3 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Срібне кримінальне провадження №12020270250000036 від 18.02.2020 по обвинуваченню

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с.Відрадне Гребінківського району Полтавської області, зареєстрованої в АДРЕСА_1 ,фактично проживаючої в АДРЕСА_2 , громадянки України, освіта середня, одруженої, має на утриманні 3-є неповнолітніх дітей, не працюючої, раніше не судимої,

в скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.190 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

В період з 01.12.2017 по 31.05.2018 ОСОБА_4 , маючи умисел направлений на незаконне заволодіння шахрайським способом грошовими коштами Державного бюджету України, переслідуючи при цьому ціль незаконного збагачення, діючи умисно, отримуючи згідно із рішеннями управління соціального захисту населення Срібнянської РДА «Про призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченій сім`ї» державну соціальну допомогу як малозабезпечена сім`я, достовірно знаючи вимоги управління соціального захисту населення Срібнянської РДА, що ґрунтуються на Законі України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім`ям» та порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24.02.2003 за №250 «Про затвердження порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім`ям», про навмисне неподання достовірних відомостей чи приховування відомостей, що впливають на встановлення права на соціальну допомогу та визначення її розміру, подала до Управління соціального захисту населення Срібнянської РДА завідомо неправдиві відомості у декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги від 29.06.2017, а саме в розділі VII даної декларації «Відомості про витрати, здійснені протягом 12 місяців перед зверненням», умисно не зазначила відомості про придбання 02.06.2017 року житлового будинку та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 , її чоловіком ОСОБА_5 . В послідуючому ОСОБА_4 05.12.2017 та 11.06.2018 звертаючись до Управління соціального захисту населення Срібнянської РДА із заявами про отримання державної соціальної допомоги як малозабезпечена сім`я, умисно не повідомила про наявність у власності її чоловіка ОСОБА_5 житлового будинку та земельної ділянки за адресою: АДРЕСА_2 , внаслідок чого, незаконно, умисно, з корисливих мотивів, шляхом обману, отримала надмірно виплачену державну соціальну допомогу на суму 8660,58 гривень та шахрайським шляхом заволоділа бюджетними коштами, чим спричинила збитків Державному бюджету на загальну суму 8660,58 гривень перерахованими розпорядником - управлінням соціального захисту населення Срібнянської РДА в період часу з 01.12.2017 по 31.05.2018.

Допитана в судовому засіданні як обвинувачена ОСОБА_4 винною себе у скоєному кримінальному правопорушенні визнала повністю та підтвердила всі обставини викладені у обвинувальному акті, щиро розкаялася у вчиненому.

В зв"язку із визнанням своєї вини обвинуваченою у скоєному кримінальному правопорушенні і відсутності заперечень учасників судового провадження, відповідно до ст.349 ч.3 КПК України судом визнано недоцільним дослідження доказів щодо тих обставин, які ніким не оспорюються.

Своїми умисними діями, які виразилися у заволодінні чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою, ОСОБА_4 скоїла кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст.190 КК України.

Вирішуючи питання про міру покарання обвинуваченій ОСОБА_4 , суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, а він законом віднесений до злочину невеликої тяжкості. Обвинувачена, як особа, по місцю проживання характеризується з позитивної сторони, має постійне місце проживання, має на своєму утриманні 3-х неповнолітніх дітей, працездатна, але ніде не працює.

Матеріали кримінальної справи не містять в собі даних про притягнення ОСОБА_4 до адміністративної відповідальності. На обліку у лікаря нарколога та психіатра вона не перебуває. Раніше не судима. Як пом"якшуючі обставини суд враховує те, що обвинувачена щиро розкаялась в скоєному кримінальному правопорушенні та активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення, добровільно відшкодувала завданий збиток; відсутність обставин, які обтяжують покарання.

З урахуванням викладеного, ступеню тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особи винної, обставин, що пом"якшують покарання та відсутності обставин, які обтяжують покарання, з урахуванням досудової доповіді про обвинувачену у кримінальному провадженні, суд вважає, за доцільне призначити обвинуваченій ОСОБА_4 покарання у межах санкції ст.190 ч.1 КК України - у виді штрафу на користь держави у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, так як таке покарання є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої і попередження нових злочинів.

У справі наявні речові докази особова справа №601599 на гр.. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_2 , яка залишена на зберіганні в матеріалах кримінального провадження, яку відповідно до ст.100 КПК України залишити в матеріалах кримінального провадження.

Судових витрат по справі немає, цивільний позов не заявлений.

Керуючись ст.ст. 373,374 КПК України, суд

З А С У Д И В :

ОСОБА_4 визнати винною за ст.190 ч.1 КК України і призначити їй покарання у виді штрафу на користь держави у розмірі 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 510 (п`ятсот десять) гривень.

До набрання вироком законної сили запобіжний захід засудженій ОСОБА_4 не застосовувати.

Речові докази по справі: особова справа №601599 на гр.. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , жительку АДРЕСА_2 , яка залишена на зберіганні в матеріалах кримінального провадження, яку відповідно до ст.100 КПК України залишити в матеріалах кримінального провадження.

Вирок може бути оскаржений в апеляційному порядку до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок суду першої інстанції, якщо інше не передбачено КПК України, набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішеня судом апеляційної інстанції.

Копію вироку негайно після його проголошення вручити обвинуваченому і прокурору.

Учасники судового провадження також мають отримати в суді копію вироку.

Суддя ОСОБА_1

СудСрібнянський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89367186
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини проти власності Шахрайство

Судовий реєстр по справі —746/79/20

Вирок від 21.05.2020

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 13.04.2020

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

Ухвала від 02.03.2020

Кримінальне

Срібнянський районний суд Чернігівської області

Ходіч В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні