Рішення
від 22.05.2020 по справі 212/2610/20
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 212/2610/20

2/212/2075/20

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 травня 2020 року м. Кривий Ріг

Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді: Чорного І.Я.,

з участю секретаря с/з: Поперечної А.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Кривому Розі за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства "Криворізький залізорудний комбінат" про відшкодування моральної шкоди, завданої працівнику внаслідок ушкодження його здоров`я, -

ВСТАНОВИВ:

15 квітня 2020 року позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат про відшкодування моральної шкоди, завданої працівнику внаслідок ушкодження його здоров`я.

В обґрунтування позовних вимог, позивач вказав, що з 13.12.1999 року по 24.07.2000 року працював підземним гірником дільниці № 10 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", з 25.07.2000 року по 08.10.2000 року працював підземним прохідником дільниці № 10 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", з 01.12.2004 року по 24.03.2008 року підземним гірником дільниці № 19 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", правонаступником якого є ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат".

14.01.2020 року ДУ "Український науково-дослідний інститут промислової медицини" йому було встановлено професійні захворювання - вібраційна хвороба другої стадії від дії загальної вібрації, синдром перифермичної ангіодистонії верхніх та нижніх кінцівок у сполученні з радикулопатією полісегментарню, п/крижовою полісегментарною попереково-крижовою L4-L5-S1 білатерально, переважно зліва, та шийною С5-С7 білатерально, переважно зліва, зі стійким вираженим больовим та м`язово-тонічним синдромами та статико-динамічними порушеннями, синдромом нейрогенної переміжної кульгавості, нейродистрофічними проявами у вигляді двобічного плечолопаткового періартрозу (ПФ другого ступеня), остеоартрозу у поєднанні з періартрозом ліктьових суглобів (ПФ першого ступеня), остеоартрозу у поєднанні з періартрозом колінних суглобів (ПФ другого ступеня), (надалі - вібраційна хвороба); хронічне обструктивне захворювання легень першої стадії (пиловий бронхіт першої стадії, емфізема легень, першої стадії), група А ОСОБА_2 ЛН першого другого ступеню, (надалі - ХОЗЛ).

07.04.2020 року МСЕК йому первинно було встановлено 55% втрати професійної працездатності, з яких 40% вібраційна хвороба, 15% ХОЗЛ, третя група інвалідності, з черговим переоглядом 01.03.2021 року.

У зв`язку із ушкодженням здоров`я через професійні захворювання йому заподіяна моральна шкода, яка полягає у фізичному болі та стражданнях яких він зазнав та продовжує зазнавати, в зв`язку з професійним захворюванням змінилися його образ та якість життя, розмір моральної шкоди він оцінює в розмірі 259765,00 грн., яку просить стягнути з відповідача.

Ухвалою судді Жовтневого районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 16 квітня 2020 року відкрито провадження у справі та призначено її до судового розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи.

Відповідач, який належним чином повідомлений про відкриття провадження за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін, скористався своїм правом та направив до суду відзив на позовну заяву, в якому просив суд у задоволені позовних вимог позивача відмовити.

Позивач, у встановлений судом в ухвалі про відкриття провадження, строк своїм правом подати відповідь на відзив не скористався.

Згідно ст. 279 ЦПК України суд проводить розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Справа розглядається за відсутності учасників справи, тому у відповідності до ст. 247 ч. 2 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позов обґрунтований і підлягає частковому задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається з матеріалів справи і встановлено судом позивач ОСОБА_1 з 13.12.1999 року по 24.07.2000 року працював підземним гірником дільниці № 10 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", з 25.07.2000 року по 08.10.2000 року працював підземним прохідником дільниці № 10 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", з 01.12.2004 року по 24.03.2008 року підземним гірником дільниці № 19 ш. "Родина" "Кривбасзалізрудком", правонаступником якого є ПАТ "Криворізький залізорудний комбінат", що підтверджується копією трудової книжки НОМЕР_1 .

Медичним висновком лікарсько-експертної комісії ДУ Український науково-дослідний інститут промислової медицини № 50 від 14.01.2020 року, позивачу встановлено професійні захворювання - вібраційна хвороба другої стадії від дії загальної вібрації, синдром перифермичної ангіодистонії верхніх та нижніх кінцівок у сполученні з радикулопатією полісегментарню, п/крижовою полісегментарною попереково-крижовою L4-L5-S1 білатерально, переважно зліва, та шийною С5-С7 білатерально, переважно зліва, зі стійким вираженим больовим та м`язово-тонічним синдромами та статико-динамічними порушеннями, синдромом нейрогенної переміжної кульгавості, нейродистрофічними проявами у вигляді двобічного плечолопаткового періартрозу (ПФ другого ступеня), остеоартрозу у поєднанні з періартрозом ліктьових суглобів (ПФ першого ступеня), остеоартрозу у поєднанні з періартрозом колінних суглобів (ПФ другого ступеня), (надалі - вібраційна хвороба); хронічне обструктивне захворювання легень першої стадії (пиловий бронхіт першої стадії, емфізема легень, першої стадії), група А ОСОБА_2 ЛН першого другого ступеню, (надалі - ХОЗЛ).

Відповідно до довідки МСЕК від 08.04.2019 року серія 12 ААА № 054509 позивачу первинно встановлено втрату працездатності в розмірі 55% втрати професійної працездатності, з яких 40% вібраційна хвороба, 15% ХОЗЛ, третя група інвалідності, з черговим переоглядом 01.03.2021 року. Відповідно до рекомендацій МСЕК позивач потребує забезпечення лікарськими засобами, виробами медичного призначення.

ІНФОРМАЦІЯ_1 року на підприємстві ПрАТ Суха Балка , проведено розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання позивача, про що складено Акт розслідування хронічного професійного захворювання за формою П-4.

В п. 17 Акту зазначено, що підставою для встановлення професійного характеру захворювання послужив профмаршрут: 13.12.1999-24.07.2000р.р., 01.12.2004-24.03.2008р.р. - підземний гірник ш. "Родіна" "Кривбасзалізрудком"; 25.07.2000-08.10.2000р.р. - підземний прохідник ш. "Родіна" "Кривбасзалізрудком".

В п. 18 Акту зазначено, що професійне захворювання виникло внаслідок перевищення гранично допустимого рівня небезпечних та шкідливих факторів виробничого середовища та трудового процесу.

Статтею 3 Конституції України передбачається, що людина, її життя і здоров`я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов`язком держави.

Частина 4 статті 43, частина 1 статті 46 Конституції України передбачають, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Згідно ст. 173 КЗпП України шкода , заподіяна працівникам каліцтвом або іншим ушкодженням здоров`я, пов`язаним з виконанням трудових обов`язків, відшкодовується у встановленому законодавством порядку.

Так, відповідно до ч. 2 ст. 153 КЗпП України забезпечення безпечних і нешкідливих умов праці покладається на власника або уповноважений ним орган.

Статтею 237-1 КЗпП України передбачено, що відшкодування власником або уповноваженим ним органом моральної шкоди працівнику провадиться у разі, якщо порушення його законних прав призвели до моральних страждань, втрати нормальних життєвих зв`язків і вимагають від нього додаткових зусиль для організації свого життя. Порядок відшкодування моральної шкоди визначається законодавством.

Оцінюючи позицію представника відповідача щодо відсутності підстав для покладення на підприємство відповідальності за завдану шкоду, оскільки відсутня вина підприємства в її заподіянні, суд вважає такою, що не відповідає вимогам закону, оскільки між сторонами склалися трудові правовідносини, а професійне захворювання отримане позивачем також і під час виконання ним трудових обов`язків, а отже наявні у зв`язку з цим всі підстави, передбачені ст. 237-1 КЗпП України , для відшкодування моральної шкоди.

Стаття 13 Закону України Про охорону праці передбачає, що роботодавець зобов`язаний створити на робочому місці в кожному структурному підрозділі умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці. Роботодавець несе безпосередню відповідальність за порушення зазначених вимог.

Отже, відсутність причинного зв`язку між завданою позивачу шкодою і винною протиправною поведінкою відповідача, не може бути підставою для відмови у задоволенні позову про відшкодування моральної шкоди, завданої ушкодженням здоров`я на виробництві, оскільки до юридичного складу, який є підставою правовідносин по відшкодуванню моральної шкоди, входять моральні страждання працівника або втрата нормальних життєвих зв`язків, або необхідність для працівника додаткових зусиль для організації свого життя. При цьому, вина власника не названа серед юридичних фактів, які входять до такого юридичного складу. Закон не перешкоджає стягненню з власника моральної шкоди за відсутності його вини, якщо є юридичні факти, що складають підставу обов`язку власника відшкодувати моральну шкоду.

Право на отримання виплати за моральну шкоду за наявності факту її заподіяння виникає у потерпілого з дня втрати працездатності внаслідок нещасного випадку або з дати встановлення професійного захворювання.

Як зазначено в п. 4.1. Рішення Конституційного Суду України від 27 січня 2004 року по справі № 1-9/2004 ушкодження здоров`я, заподіяні потерпілому під час виконання трудових обов`язків, незалежно від ступеня втрати професійної працездатності, спричинюють йому моральні та фізичні страждання. У випадку каліцтва потерпілий втрачає працездатність і зазнає значно більшої моральної шкоди, ніж заподіяна працівникові, який не втратив професійної працездатності.

Частиною третьою статті 23 ЦК України передбачено, що розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.

У відповідності зі ст.ст. 23 , 1167 ЦК України моральна шкода потерпілого від нещасного випадку на виробництві або внаслідок профзахворювання полягає, зокрема, у фізичному болі, душевних стражданнях, які він поніс у зв`язку з ушкодженням здоров`я та травмуванням внаслідок нещасного випадку.

Відповідно до роз`яснень Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 4 Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди) з наступними змінами, факт заподіяння моральної шкоди пов`язують не лише зі станом напруженості під впливом сильнодіючого впливу, яким є стрес, а із наявністю втрат фізичного і психічного характеру, які тягнуть за собою порушення нормальних життєвих зв`язків потерпілого, зменшення його суспільної активності, потребують від нього додаткових зусиль для організації життя.

Судом встановлено, що у зв`язку з отриманням професійних захворювань та встановленням стійкої втрати працездатності у розмірі 55 %, третю групу інвалідності, позивачу заподіяно моральну шкоду.

Внаслідок отриманого професійного захворювання у позивача змінилися умови життя, він змушений постійно проходити лікування, які не дають покращення в стані здоров`я. Крім того, постійно відчуває стійкий біль у шийному та попереково-крижовому відділах хребта з іррадіацією в праву та ліву руку, що посилюється при рухах та після незначних фізичних навантажень, виражене обмеження рухів у хребті, відчуття затерпання в кінцівках, судоми в литкових м`язах та м`язах предпліч, частіше в нічний час, біль та обмеження рухів у плечових, ліктьових та колінних суглобах, періодично при ході відчуття слабкості в ногах приблизно колені 200-300м., утруднену ходу, загальну слабкість, задишку при помірному фізичному навантаженні, кашель з виділенням сірого кольору, переважно вранці, важкість та періодичний біль у грудях, іноді підвищення артеріального тиску.

Визначаючи розмір відшкодування моральної шкоди, суд виходить із засад розумності, виваженості та справедливості, відповідно до п.9 Постанови Пленуму Верховного Суду України '' Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди" № 4 від 31.03.1995 року з подальшими змінами, яким передбачено, що розмір моральної шкоди суд визначає залежно від характеру та обсягу страждань (фізичних, душевних, психічних тощо), яких зазнав позивач, характеру немайнових втрат (їх тривалості, можливості відновлення тощо) та з урахуванням інших обставин. Зокрема, суд враховує час роботи позивача на підприємстві відповідача в шкідливих умовах, характер отриманих професійних захворювань, відсоток втрати позивачем професійної працездатності, встановлену ІІІ групу інвалідності, тяжкість вимушених змін його життєвих і виробничих стосунках, і вважає необхідним визначити розмір компенсації в сумі 80 000 грн., що буде відповідати розміру заподіяної моральної шкоди.

На підставі ст. 141 ЦПК України підлягає стягненню з відповідача на користь держави судовий збір у сумі 840 гривень 80 копійок.

На підставі ст. ст. 23 , 1167 ЦК України , ст. 237-1 КЗпП України , керуючись ст.ст.4,5,13,19,76-81,89,133,141,258-259,263-265,279,354 ЦПК України суд,-

у х в а л и в:

позовні вимоги ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат про відшкодування моральної шкоди, заподіяної ушкодженням здоров`я внаслідок виконання трудових обов`язків - задовольнити частково.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат на користь ОСОБА_1 моральну шкоду в розмірі 80000 (вісімдесят тисяч) гривень 00 копійок, без утримання податку з доходу фізичних осіб.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства Криворізький залізорудний комбінат на користь держави судовий збір в розмірі 840,80 грн.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до апеляційної інстанції через Жовтневий районний суд м. Кривого Рогу Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня складення повного рішення.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Публічне акціонерне товариство Криворізький залізорудний комбінат , місце знаходження юридичної особи: 50029, м. Кривий Ріг, вул. Симбірцева, 1а, код ЄРДПОУ 00191307.

Відповідно до ч.6 ст.259 ЦПК України , якщо справа розглянута у порядку спрощеного провадження, залежно від складності справи складання повного рішення суду може бути відкладено на строк - не більш як п`ять днів з дня закінчення розгляду справи.

Відповідно до ч.5 ст.268 ЦПК України , датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Відповідно до п. 3 Розділу XII ЦПК України під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строк, зазначений в цьому рішенні продовжується на строк дії такого карантину.

Повний текст рішення, складено та підписано без проголошення 22.05.2020 року.

Суддя: І. Я. Чорний

Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено23.05.2020

Судовий реєстр по справі —212/2610/20

Постанова від 18.08.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 18.06.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 12.06.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 01.06.2020

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Бондар Я. М.

Ухвала від 21.05.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Рішення від 22.05.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

Ухвала від 16.04.2020

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Кривого Рогу

Чорний І. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні