Ухвала
від 21.05.2020 по справі 522/18270/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/18270/19

Провадження № 1-кс/522/7875/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 травня 2020 року місто Одеса

Слідчий суддя Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання слідчого 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 звернулася до слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси із клопотанням про продовження строку досудового розслідування кримінального провадження №32019160000000036 від 23.04.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 212 КК України, до 6 (шести) місяців, мотивуючи наступним.

Досудовим розслідуванням установлено, в ході досудового розслідування встановлено, що службові особи ТОВ «Мічуріна +» (код ЄДРПОУ 38522124), діючи умисно, перебуваючи на спрощеній системі оподаткування четвертої групи, у звітний (податковий) період 2018 року, шляхом заниження обсягів постачання від реалізації ТМЦ та в результаті не включення сум доходу нарахованих (сплачених) на користь фізичних осіб і військового збору, ухилились від сплати податків, на загальну суму 4924876 грн., що є коштами у великих розмірах.

Відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №32019160000000036 внесено 23.04.2019 року.

Відповідно до ст. 219 КПК України, строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо злочину невеликої чи середньої тяжкості.

Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 212 КК України відповідно до ст.12 КК України є злочином невеликої тяжкості.

Провести необхідні слідчі дії у передбачений законом строк не видалося можливим, оскільки на думку слідчого, дане кримінальне провадження є складним по якому необхідно провести дуже велику кількість слідчих (розшукових) та процесуальних дій, встановити та допитати велику кількість свідків, які здійснювали продаж та придбання сільськогосподарської продукції, а також місцезнаходження документів.

Слідчий до судового засідання не з`явився.

Відповідно до вимог ч.1 ст. 26 КПК України, сторони кримінального провадження є вільними у використанні своїх прав у межах та у спосіб, передбачений цим Кодексом, в зв`язку з чим суд вважає за можливе розглянути клопотання за відсутності слідчого.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, розгляд клопотання проведено за відсутності учасників судового провадження та без фіксації за допомогою технічних засобів, оскільки всі особи, які беруть участь у судовому провадженні до суду не з`явилися.

Розглянувши клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, які обґрунтовують доводи клопотання, приходжу до наступного висновку.

Відповідно до ст.2 КПК України, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Згідно з ч.1 ст.28 КПК України, під час кримінального провадження кожна процесуальна дія або процесуальне рішення повинні бути виконані або прийняті в розумні строки.

Відповідно до ч.1 ст.294 КПК України, якщо досудове розслідування злочину або кримінального проступку до моменту повідомлення особі про підозру неможливо закінчити у строк, зазначений в абзаці другому частини першої статті 219 цього Кодексу, вказаний строк може бути неодноразово продовжений слідчим суддею за клопотанням прокурора або слідчого, погодженого з прокурором, на строк, встановлений пунктами 1-3 частини другої статті 219 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 295-1 КПК України, у випадках, передбаченихстаттею 294цього Кодексу, продовження строку досудового розслідування здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, постановленої за відповідним клопотанням прокурора або слідчого.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) найменування (номер) кримінального провадження;

2) всі слідчі (розшукові) та інші процесуальні дії, проведені під час кримінального провадження;

3) обставини, що перешкоджали здійснити інші необхідні процесуальні дії раніше;

4) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

5) інші відомості, що обґрунтовують необхідність продовження строку досудового розслідування.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування після повідомлення особі про підозру зазначаються:

1) прізвище, ім`я, по батькові підозрюваного;

2) найменування (номер) кримінального провадження;

3) суть повідомленої підозри і правова кваліфікація кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, у вчиненні якого підозрюється особа;

4) посилання на докази, якими обґрунтовується підозра;

5) процесуальні дії, проведення або завершення яких потребує додаткового часу;

6) значення результатів цих процесуальних дій для судового розгляду;

7) строк, необхідний для проведення або завершення процесуальних дій;

8) обставини, що перешкоджали здійснити ці процесуальні дії раніше.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання. При цьому слідчий, прокурор зобов`язані зазначити у відповідному клопотанні найкоротший строк, достатній для потреб досудового розслідування.

Слідчий суддя, встановивши, що клопотання подано без додержання вимог цієї статті, повертає його прокурору, слідчому, про що постановляє ухвалу.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про продовження строку досудового розслідування до повідомлення особі про підозру у разі його протиправності та необґрунтованості.

Як зазначено в клопотанні слідчого, рішенням слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 21.04.2020 року строк досудового розслідування продовжено на 1 місяць, тобто до 23.05.2020 року.

Таким чином, слідчий суддя отримавши клопотання слідчого про продовження строку досудового розслідування здійснив оцінку наведеним у клопотанні обставинам, і надав достатній час для закінчення досудового розслідування.

На даний час, жодних додаткових обставин, які б свідчили про таку складність кримінального провадження, слідчим не наведено, а здійснено тільки посилання не необхідність здійснення великої кількості слідчих (розшукових) та процесуальних дій. З урахуванням невеликої тяжкості вчиненого правопорушення, тривалості досудового розслідування слідчий суддя вважає такі посилання слідчого безпідставними та голослівними. У самому клопотанні не вказано, які слідчі (розшукові) дії уже були проведені для встановлення обставин передбачених у ст. 91 КПК України. Так, строк передбачений у ст. 219 КПК України є об`єктивно достатнім для здійснення розслідування нетяжких злочинів. Неможливість завершення досудового розслідування у такий строк, може свідчити про бездіяльність слідчого у рамках кримінального провадження.

Крім цього, варто звернути увагу на інші обставини, які свідчать про протиправність і необґрунтованість такого клопотання.

Так, відповідно до ч. 1 ст. 37 КПК України прокурор, який здійснюватиме повноваження прокурора у конкретному кримінальному провадженні, визначається керівником відповідного органу прокуратури після початку досудового розслідування. У разі необхідності керівник органу прокуратури може визначити групу прокурорів, які здійснюватимуть повноваження прокурорів у конкретному кримінальному провадженні, а також старшого прокурора такої групи, який керуватиме діями інших прокурорів.

Визначення прокурора оформлюється відповідною постановою керівника органу прокуратури.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 39 КПК України керівник органу досудового розслідування уповноважений визначати слідчого (слідчих), який здійснюватиме досудове розслідування, а у випадках здійснення досудового розслідування слідчою групою - визначати старшого слідчої групи, який керуватиме діями інших слідчих.

Визначення слідчого (слідчих) які здійснюватимуть досудове розслідування, оформлюється також відповідною постановою керівника органу досудового розслідування.

У даному випадку, слідчий надав до суду тільки невмотивоване клопотання із витягом з ЄРДР без його засвідчення, копію рішення слідчого судді про продовження строку досудового розслідування та копію висновка фахівця економіста. Однак, жодного документа, який би підтверджував наявність повноважень слідчого і прокурора у даному кримінальному провадженні до клопотання не надано. З урахуванням вище викладеного, слідчий суддя не може вважати таке клопотання обґрунтованим і законним.

Підстав для подальшого продовження строку досудового розслідування, на даний час, не встановлено, а тому клопотання задоволенню не підлягає.

Керуючись ст.ст.28, 294, 295-1, 372 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого 1 ВРКП СУ ФР ГУ ДФС в Одеській області ОСОБА_2 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про продовження строку досудового розслідування залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

21.05.2020

Дата ухвалення рішення21.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89377534
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —522/18270/19

Ухвала від 21.05.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Попревич В. М.

Ухвала від 21.04.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 10.03.2020

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Осіік Д. В.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Грідіна Н. В.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Грідіна Н. В.

Ухвала від 17.12.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Грідіна Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні