Рішення
від 22.05.2020 по справі 948/302/20
МАШІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 948/302/20

Номер провадження 2/948/143/20

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.05.2020 Машівський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого-судді Косик С.М.,

за участю: секретаря Мотріченко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Машівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Михайлівської сільської ради Машівського району Полтавської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Магдалинівська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області про встановлення факту, що має юридичне значення,-

в с т а н о в и в :

у квітні 2020 року ОСОБА_1 звернувся до Машівського районного суду Полтавської області зі вказаною позовною заявою, посилаючись на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його тітка - ОСОБА_2 , після смерті якої залишилось спадкове майно, зокрема, сертифікат на право на земельну частку (пай) на території Михайлівської сільської ради Машівського району Полтавської області. Позивач стверджує, що хоча крім нього інших спадкоємців після смерті тітки немає, він позбавлений можливості оформити спадщину у зв`язку з відсутністю документів, які підтверджують родинні відносини між ним та померлою, факт проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та пропуском строку прийняття спадщини. У зв`язку з наведеним, позивач просить встановити факт того, що він являється рідним племінником ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чернеччина Магдалинівського району Дніпропетровської області та встановити факт його постійного проживання, в будинку АДРЕСА_1 , разом з ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в с. Чернеччина Магдалинівського району Дніпропетровської області, на час відкриття спадщини.

Ухвалою суду від 06.04.2020 р. відкрито загальне позовне провадження та призначено підготовче засідання (а.с.23).

29.04.2020 р. закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду (а.с.40).

У судове засідання сторони та третя особа не з`явилися, натомість направили заяви про розгляд справи без їх участі, позивач та його представник позовні вимоги підтримують в повному обсязі і просить їх задовольнити, відповідач щодо прийняття рішення покладається на розсуд суду, третя особа при вирішенні питання по суті покладаються на розсуд суду (а.с.31,34,36,52).

Суд уважає за можливе розглянути справу за відсутності її учасників та дослідивши письмові докази у справі, дійшов такого висновку.

Судом установлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 у с. Чернеччина Магдалинівського району Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 (а.с.5).

За свідоцтвом про народження ОСОБА_2 серія НОМЕР_1 видане 26.07.1977 р. її батьками вказані ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с.6).

Відповідно до копії свідоцтва про народження ОСОБА_1 - позивача по справі серія НОМЕР_2 видане 29.05.1967 р. його батьками є ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.9).

Згідно зі свідоцтвом про одруження серія НОМЕР_3 від 01.12.1966 р. ОСОБА_7 після укладення шлюбу з ОСОБА_5 змінила прізвище на ОСОБА_8 (а.с.11).

Як вбачається з посвідки про народження ОСОБА_7 - мами позивача серія НОМЕР_4 видане 24.09.1931 р. її батьками є ОСОБА_3 та ОСОБА_4 (а.с ).

Отже, вказані документи свідчать, що ОСОБА_9 - мати позивача та ОСОБА_2 (спадкодавець) являються рідними сестрами, а в свою чергу ОСОБА_1 - позивач по справі є рідним сином ОСОБА_6 , а отже і рідним племінником померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 ОСОБА_2 .

Після смерті ОСОБА_2 залишилось спадкове майно, а саме майнове право на земельну частку (пай), що стверджується копією сертифікату на земельну частку (пай) серія ПЛ №0320760 від 08.12.1997 р. та в Магдалинівській державній нотаріальній конторі 03.03.2020 р. заведено спадкову справу №35/2020, що підтверджується Витягом про реєстрацію у Спадковому реєстрі №59673922 від 03.03.2020 р. (а.с.12,16).

Як вбачається з матеріалів справи, позивач з метою оформлення права на спадщину після померлої тітки ОСОБА_2 звернувся до нотаріуса, натомість постановою державного нотаріуса Магдалинівської державної нотаріальної контори йому було видано постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 03.03.2020 р., згідно якої заявнику було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після померлої ОСОБА_2 , у зв`язку з пропуском терміну прийняття спадщини, не встановленому факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини та родинних зв`язків з спадкодавцем (а.с.15).

Встановлення факту того, що померла ОСОБА_2 є рідною тіткою заявника ОСОБА_1 , необхідно для прийняття спадщини.

Разом з цим, позивач у позові зазначає, що до і після смерті ОСОБА_2 він постійно проживав разом з нею, а також на час відкриття спадщини фактично вступив в управління спадковим майном, проводив ремонти будинку за життя тітки та провів поточний ремонт будинку, і на даний час користується житловим будинком, присадибною ділянкою та раніш вели спільне господарство.

Так, відповідно до інформації наданої виконавчим комітетом Чернеччинської сільської ради Магдалинівського району Дніпропетровської області №48 від 15.03.2019 р. та №319 від 21.11.2019 р. ОСОБА_2 була зареєстрована та проживала за адресою АДРЕСА_1 з 21.10.1999 р. по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 , разом з нею без реєстрації у вказаний період проживала сім`я у складі: ОСОБА_1 ,1951 р.н. - племінник, ОСОБА_10 ,1949 р.н. - невістка. Також зазначено, що по даних сільської ради та записів нотаріальних дій заповіт померлої відсутній (а.с.18,19).

Відповідно до акту від 21.11.2019 р. підготовленого у складі депутата Чернеччинської сільської ради Легкої О.В. та сусідів ОСОБА_11 , ОСОБА_12 в присутності ОСОБА_1 - позивача по справі було встановлено, що останній проживав та проживає без реєстрації в АДРЕСА_1 з рідною тіткою ОСОБА_2 з 1999 р. по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_1 та вели спільне господарство, здійснювали ремонт житлових та господарських будівель (а.с.20).

Отже, для прийняття спадщини позивачу потрібно встановити факт його постійного проживання з померлою тіткою, на час прийняття спадщини у вказаному будинку, у зв`язку з чим і звернувся до суду.

Згідноз п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України , суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту в тому числі родинних відносин між фізичними особами.

Відповідно до п.2 Постанови Пленуму Верховного суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов`язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними.

Згідно ч. 2 ст. 315 ЦПК України, у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

За правилами ст. 1264 ЦК України, у четверту чергу право на спадкування за законом мають особи, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини.

Частиною 2 ст. 3 Сімейного кодексу України передбачено, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки.

У п. 21 Постанови від 30.05.2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування Пленум ВСУ зазначив, що при вирішенні спору про право на спадщину осіб, які проживали зі спадкодавцем однією сім`єю не менш як п`ять років до часу відкриття спадщини (четверта черга спадкоємців за законом), судам необхідно враховувати правила частини другої статті 3 СК про те, що сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Зазначений п`ятирічний строк повинен виповнитися на момент відкриття спадщини і його необхідно обчислювати з урахуванням часу спільного проживання зі спадкодавцем однією сім`єю до набрання чинності цим Кодексом. До спадкоємців четвертої черги належать не лише жінка (чоловік), які проживали однією сім`єю зі спадкодавцем без шлюбу, таке право можуть мати також інші особи, якщо вони спільно проживали зі спадкодавцем, були пов`язані спільним побутом, мали взаємні права та обов`язки, зокрема, вітчим, мачуха, пасинки, падчерки, інші особи, які взяли до себе дитину як члена сім`ї, тощо.

У п. 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування роз`яснено, що якщо постійне проживання особи із спадкодавцем на час відкриття спадщини не підтверджено відповідними документами, у зв`язку із чим нотаріус відмовив особі в оформленні спадщини, спадкоємець має право звернутися в суд із заявою про встановлення факту постійного проживання зі спадкодавцем на час відкриття спадщини.

За таких обставин, даючи оцінку зібраним у справі доказам суд уважає, що в судовому засіданні достовірно встановлено, що ОСОБА_1 - позивач по справі є рідним племінником ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , також встановлено те, що позивач проживав з тіткою з 1999 р. і по день її смерті, вели спільне господарство, здійснювали догляд за будинком, а тому приходить до висновку про наявність підстав для задоволення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1-18, 141, 209-245, 259, 264, 265, 268, 354, 355 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в :

позовну заяву ОСОБА_1 до Михайлівської сільської ради Машівського району Полтавської області, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Магдалинівська державна нотаріальна контора Дніпропетровської області про встановлення факту, що має юридичне значення - задовольнити.

Встановити факт того, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , уродженець с. Любимівка Машівського району Полтавської області є рідним племінником ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Встановити факт постійного проживання ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 з ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , у будинку АДРЕСА_1 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , на час відкриття спадщини.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до Полтавського апеляційного суду через Машівський районний суд Полтавської області.

Учасник справи, якому повне рішення не були вручені у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець с. Любимівка Машівського району Полтавської області, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_2 паспорт громадянина України серія НОМЕР_5 виданий 10.12.1997 р., реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_6 .

Відповідач - Михайлівська сільська рада Машівського району Полтавської області, місце знаходження: с. Михайлівка, вул. Молодіжна,17 Машівський район Полтавська область, поштовий індекс 39443, код ЄДРПОУ 21047394.

Третя особа, на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору - Магдалинівська державна нотаріальна контора, місце знаходження: с. Магадлинівка, вул. Центральна,32 Магдалинівський район Дніпропетровська область, поштовий індекс 51100, код 02890819.

Суддя С.М.Косик

СудМашівський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено23.05.2020
Номер документу89380598
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —948/302/20

Рішення від 22.05.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 29.04.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

Ухвала від 06.04.2020

Цивільне

Машівський районний суд Полтавської області

Косик С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні