Ухвала
від 12.05.2020 по справі 308/3901/20
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/3901/20

1-кс/308/1865/20

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 травня 2020 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області ОСОБА_1 , за участі секретаря ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді, матеріали справи за скаргою голови Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 на бездіяльність працівників поліції Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР,-

В С Т А Н О В И В :

Голова Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 звернулася із скаргою на бездіяльність працівників поліції Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, яку мотивує тим, що11.03.2020 року він звернувся до Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області із заявою про вчинення кримінального правопорушення за ст. 206 КК України.

Зазначає, що 11.03.2020 року в Ужгородському відділенні поліції ГУНП в Закарпатській області в нього прийняли заяву та було надано талон повідомлення про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення №5362.

Вказує, що 14.04.2020 року відвідавши відділення поліції, йому суло надано лист №5362/106/25/1-2020 від 10.04.2020 зі змісту якого йому стало зрозуміло, що жодних відомостей про вчинення злочинних дій до ЄРДР внесено не було. Вважає такі дії начальника Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області формальною відпискою без посилання на норми законодавства та обґрунтування причин бездіяльності, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

На підставі викладеного просив зобов`язати працівників поліції Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області внести відомості до ЄРДР про кримінальне правопорушення відповідно до ст.. 214 КПК України.

Голова Фермерського господарства «Карпатський равлик» в судове засідання не з`явилася, однак від адвоката ОСОБА_4 , надійшла заява, в якій вимоги скарги підтримав в повному обсязі та просила дану скаргу розглянути за її відсутності.

Суб`єкт оскарження, слідчий чи інша посадова особа Ужгородського відділуполіції ГУНПв Закарпатськійобласті в судове засідання не з`явився, будучи належним чином повідомленим. А тому розгляд даної скарги проводиться за його відсутності, так як у відповідності до ч.3 ст.306 КПК України його відсутність не є перешкодою для розгляду скарги.

Дослідивши матеріали скарги, слідчий суддя приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів справи, 11.03.2020 року ОСОБА_3 звернулася до Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області із заявою про кримінальне правопорушення, що підтверджується наявною в матеріалах справи копією талону-повідомлення єдиного обліку №5369 про прийняття і реєстрацію заяви (повідомлення) про кримінальне правопорушення та іншу подію.

Слідчим суддею встановлено, що заявником було отримано лист №5362/106/25/1-2020 від 10.04.2020 року з якого слідує, що звернення ОСОБА_3 розглянуто, та проведеною перевіркою встановлено, що порушені у зверненні питання відносяться виключно до компетенції суду, а не до Національної поліції України.

Таким чином, дані про внесення відомостей до ЄРДР за даною заявою голови Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 від 11.03.2020 року відсутні.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

За змістом цієї норми, обов`язок прийняти та зареєструвати заяву або повідомлення про кримінальні правопорушення покладено на слідчого, прокурора та інших службових осіб, що уповноважені на їх прийняття.

Кримінально-процесуальним законодавством не встановлено порядок та зміст викладу відомостей про кримінальні правопорушення в заявах або повідомленнях.

Таким чином, положення зазначеної статті зобов`язують внести відомості до ЄРДР невідкладно після подання заяви про вчинене кримінальне правопорушення. Застереження щодо «обставин, які можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення» стосується не заяви чи повідомлення, а самостійного виявлення слідчим чи прокурором таких обставин з будь-якого іншого джерела, а ніж заява чи повідомлення.

З огляду на викладене, керуючись принципом змагальності кримінального провадження (стаття 22 КПК України) відносно подання до суду доказів своєї правової позиції, враховуючи те, що доказів внесення відомостей за заявою до ЄРДР суду не надано, вважаю, що особа, яка прийняла зазначену вище заяву про кримінальне правопорушення не виконала вимоги частини 1 статті 214 КПК України, оскільки зробити висновок щодо наявності обставин та ознак кримінального правопорушення можливо лише в ході проведення досудового розслідування за результатами здійснення певних слідчих дій.

Згідно ч.4 ст. 214 КПК України, слідчий, прокурор, інша службова особа, уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, зобов`язані прийняти та зареєструвати таку заяву чи повідомлення. Відмова у прийнятті та реєстрації заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення не допускається.

З огляду на викладене, а також враховуючи, що розгляд справи у відповідності до положень ст. 22 КПК України відбувається на засадах змагальності, тоді як суб`єкт бездіяльності не представив слідчому судді відомостей щодо виконання вимог ст. 214 КПК України, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для задоволення скарги щодо зобов`язання уповноваженої особи Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області внести доЄдиного реєструдосудових розслідувань,відомості прокримінальне правопорушенняна підставізаяви голови Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 від 11.03.2020 року, у відповідності до ст. 214 КПК України та розпочати досудове розслідування

Керуючись ст.ст. 303, 304, 307 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу голови Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 на бездіяльність працівників поліції Ужгородського відділу поліції ГУНП в Закарпатській області, яка полягає у невнесенні відомостей до ЄРДР, задовольнити.

Зобов`язати уповноважену особу Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області внести доЄдиного реєструдосудових розслідувань,відомості прокримінальне правопорушенняна підставізаяви голови Фермерського господарства «Карпатський равлик» ОСОБА_3 від 11.03.2020 року, у відповідності до ст. 214 КПК України та розпочати досудове розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Ужгородського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудУжгородський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення12.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89383433
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за скаргами на дії та рішення правоохоронних органів, на дії чи бездіяльність слідчого, прокурора та інших осіб під час досудового розслідування бездіяльність слідчого, прокурора стосовно невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Судовий реєстр по справі —308/3901/20

Ухвала від 12.05.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

Ухвала від 23.04.2020

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Лемак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні