Ухвала
від 22.05.2020 по справі 554/2527/20
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 22.05.2020 Справа № 554/2527/20

Провадження № 1-кс/554/6938/2020

УХВАЛА

Іменем України

22 травня 2020 року слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

слідчого ОСОБА_4 ,

підозрюваного ОСОБА_5 ,

захисника адвоката ОСОБА_6 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання прокурора відділу організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві, що поширює свою дію на Полтавську область, прокуратури Полтавської області ОСОБА_3 про продовження строку запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту стосовно:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Сидоряче, Котелевського району, Полтавської області, громадянина України, одруженого, працюючого на посаді начальника відділу митного оформлення № 2 Полтавської митниці ДФС, проживаючого у АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України,-

В С Т А Н О В И В :

14 квітня 2020 року до Октябрського районного суду м.Полтави надійшло вказане клопотання.

В обґрунтування клопотання сторона обвинувачення вказує, що у провадженні Першого слідчого відділу Слідчого управління Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Полтаві перебувають матеріали досудового розслідування №62019100000001835 від 03.12.2019, за підозрою ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у вчиненні кримінального правопорушення - злочину, передбаченого ч. 3 cт. 369-2 КК України, тобто у одержані неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави, поєднане з вимаганням такої вигоди.

Досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_5 обіймаючи посаду начальника відділу митного оформлення № 2 Полтавської митниці ДФС (відповідно до наказу № 225-о від 28.09.2018), точну дату та час досудовим розслідуванням не встановлено, висунув вимогу засновнику ПП «Ромакс-Трейд» ОСОБА_7 щодо необхідності надання йому неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста Полтава Дніпровської митниці Держмитслужби, за здійснення митного оформлення транспортних засобів, оформлення документів щодо яких здійснюється ПП «Ромакс-Трейд». При цьому ОСОБА_5 повідомив, що у разі ненадання неправомірної вигоди будуть створюватися штучні перешкоди під час здійснення митних процедур щодо автомобілів ввезених ПП «Ромакс-Трейд», зокрема затягування митного оформлення автомобілів, витребування додаткових документів, обов`язковість яких не передбачена чинним законодавством, відмові в митному оформленні та створення інших перешкод.

В подальшому ОСОБА_5 23.03.2020 приблизно 14 год. 02 хв. перебуваючи у автомобілі «Хюндай Тюксон», д.н.з. НОМЕР_1 , поблизу будинку № 5 по вул. Вавілова у м. Полтаві, зустрівся з ОСОБА_7 та реалізуючи свій злочинний умисел, спрямований на одержання неправомірної вигоди, одержав від ОСОБА_7 неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів у сумі 3 400 (три тисячі чотириста) гривень за вплив на прийняття рішень особами уповноваженими на виконання функцій держави, зокрема на інспекторів відділу митного оформлення № 1 митного поста Полтава Дніпровської митниці Держмитслужби щодо митного оформлення автомобілів Opel Astra sports tourer номер кузова НОМЕР_2 та Skoda Fabia номер кузова НОМЕР_3 .

17.02.2020 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 cт. 369-2 КК України.

25.03.2020 слідчим суддею Октябрського районного суду міста Полтави обрано відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час (з 20:00 по 07:00 год.) за адресою: АДРЕСА_1 , строком на два місяці, тобто з 25.03.2020 до 24.05.2020.

Обгрунтованість підозри ОСОБА_5 у вчиненні інкримінованого правопорушення підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами:

- заявою ОСОБА_7 ;

- протоколом огляду та вручення грошових коштів;

- протоколом затримання;

- протоколами допиту свідка ОСОБА_7 ;

- протоколом обшуку;

- речовими доказами, та іншими матеріалами кримінального провадження в їх своїй сукупності.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину у сфері службової діяльності із ознаками корупції.

Відповідно до вимог ч. 4 п. 1 ст. 184 КПК України під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених у п.п. 1, 3, 5 ч.1 ст.177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_5 покладається необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків у цьому ж провадженні з метою ухилення від кримінальної відповідальності, вчинення іншого кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України установлено, що підставою застосування запобіжного заходу підозрюваному ОСОБА_5 є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ним злочину, який в аспекті кримінально-правової кваліфікації відноситься до категорії тяжких, та санкція якого передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років. Таким чином, ОСОБА_5 під загрозою можливого покарання за інкриміноване кримінальне правопорушення, яке може бути застосоване до нього судом в разі визнання винуватим, може переховуватись від органу досудового розслідування, суду, незаконно впливати на свідків та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Вказані ризики встановлені судом та 27.03.2020 слідчим суддею Октябрського районного суду міста Полтави обрано відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час.

На теперішній час виникла необхідність у продовжені дії запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту в межах строку досудового розслідування, оскільки необхідно виконати процесуальні та слідчі (розшукові) дії, а саме:

- долучити розсекречені матеріали за наслідками проведення НС(Р)Д та ухвал, якими надано дозвіл на їх проведення;

- отримати висновок комплексної експертизи матеріалів, речовин, та виробів за експертною спеціальністю «Дослідження спеціальних хімічних речовин» та технічну експертизу документів;

- отримати результати проведеної комп`ютерно-технічної експертизи призначеної постановою слідчого від 26.03.2020, яка на даний час ще не виконана експертною установою;

- виконати інші слідчі (процесуальні) дії у проведенні яких виникне необхідність;

- виконати вимоги, передбачені ст. 290 КПК України.

Відомості, які будуть отримані в результаті перелічених слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій мають значення доказів у кримінальному провадженні, оскільки підтвердять або спростують причетність підозрюваного ОСОБА_5 до вчинення кримінального правопорушення.

В судовому засіданні прокурор та слідчий клопотання підтримали, з мотивів наведених в ньому.

Підозрюваний та його захисник заперечували проти задоволення клопотання, просили обрати більш м`який запобіжний захід у вигляді особистого зобьов`язання.

Заслухавши думку учасників процесу дослідивши надані до клопотання матеріали, слідчий суддя приходить наступних висновків.

Відповідно до ч. 6ст. 181 КПК України, у разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченомустаттею 199 цього Кодексу.

Встановлено, що 17.02.2020 ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 cт. 369-2 КК України.

Ухвалою слідчого судді Октябрського районного суду м.Полтави від 25.03.2020 обрано відносно підозрюваного ОСОБА_5 запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час (з 20:00 по 07:00 год.) за адресою: АДРЕСА_1 , строком на два місяці, тобто з 25.03.2020 до 24.05.2020.

Ухвалою слідчого суді Октябрського районного суду м.Полтави від 22.05.2020 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні продовжено до 4-місяців, тобто до 24.07.2020.

Метою продовження домашнього арешту є забезпечення виконання підозрюваним покладених на нього процесуальних обов`язків.

На думку слідчого судді, стороною обвинувачення доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_5 інкримінованого кримінального правопорушення, що підтверджується наданими до суду матеріалами кримінального провадження, з яких вбачається наявність достатньої інформації щодо наведених обставин.

Беручи до уваги вищезазначене та враховуючи також серйозність висунутої щодо ОСОБА_5 підозри, суворість покарання, яке може бути призначено йому, слідчий суддя доходить до висновку, що докази та обставини, на які посилається прокурор у клопотанні, дають достатні та обґрунтовані підстави вважати, що ризики встановлені ухвалою слідчого судді про обрання запобіжного заходу не змінились, а тому є доцільним продовжити відносно підозрюваного домашній арешт, задовольнивши клопотання.

Керуючись ст.ст.176-178,181, 184,186,187,193-196,205, 372, ч.2 ст.376 КПК України,-

у х в а л и в :

Клопотання прокурора задовольнити.

Продовжити підозрюваному ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді домашнього арешту в нічний час доби, заборонивши залишати житло за адресою: АДРЕСА_1 , в період часу з 20.00 до 07.00 год., в межах строку досудового розслідування, тобто до 24.07.2020 року, поклавши на нього наступні обов`язки:

-прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, суду;

-не відлучатися з місця проживання у вказаний час без дозволу слідчого, прокурора, суду;

-утримуватися від спілкування зі свідками по даному кримінальному провадженню.

В разі невиконання вищевказаних зобов`язань, до підозрюваного може бути застосований більш жорсткий запобіжний захід.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого, в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження, зобов`язавши передати копію ухвали для виконання органу поліції за місцем проживання підозрюваного.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду передбачена відповідальність заст. 382 КК України.

Ухвала може бути оскаржена до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з часу проголошення.

Повний текст ухвали оголошено 25.05.2020 року о 16.55 год.

Слідчий суддя Октябрскього

районного суду м.Полтави ОСОБА_1

СудОктябрський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення22.05.2020
Оприлюднено08.02.2023
Номер документу89409906
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —554/2527/20

Ухвала від 23.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Блажко І. О.

Ухвала від 27.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.07.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Материнко М. О.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 22.05.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 04.05.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

Ухвала від 30.04.2020

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 14.04.2020

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Гонтар А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні