Ухвала
від 20.05.2020 по справі 607/8210/20
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.05.2020 Справа №607/8210/20

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в залі суду, в місті Тернополі клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області з клопотанням про проведення обшуку, в рамках кримінального провадження № 120192100000000262 від 9 липня 2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України, звернувся заступник начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , за погодженням прокурора відділу прокуратури Тернопільської області ОСОБА_5 .

Частиною 2 ст. 9 КПК України встановлено, що прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження.

Як зазначено у клопотанні, групою осіб за попередньою змовою, зловживаючи своїми службовими повноваженнями, з корисливих мотивів, протиправно заволоділи чужим майном на території Тернопільської області, чим заподіяли тяжкі наслідки правам та свободі громадян.

25.09.2018 в захисній лісосмузі, розташованій на автодорозі місцевого значення С 201201 «Романове село - Колодіївка» поблизу с. Жеребки, Підволочиського району Тернопільської області виявлено факт незаконної порубки дерев породи тополя з боку невстановлених осіб, які представились працівниками ТзОВ «Седер Україна» ( Код ЄДРПОУ 40995141) м. Луцьк, вул. Кременецька 36 корпус В.

В ході обстеження вказаної ділянки дороги державною екологічною інспекцією в Тернопільській області було виявлено 7 незаконно зрізаних дерев породи тополя та встановлено, що розмір шкоди, заподіяній лісу становить 9098 гривень. Вказана автодорога місцевого значення перебуває на балансі Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації.

31.10.2019 на підставі ухвали слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду № 607/23683/19 від 03.10.2019 було проведено обшук в приміщенні Управління капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації, юридична адреса: м. Тернопіль, вул. М. Грушевського, 8, в ході якого було вилучено оригінали договорів на виконання робіт, укладених протягом 2018-2019 років між Управлінням капітального будівництва Тернопільської обласної державної адміністрації та генпідрядниками, актів-приймання виконаних робіт протягом 2018-2019 років на об`єктах автомобільних доріг місцевого значення на території Тернопільської області, платіжні доручення, кошторис та протоколи погодження вартості послуг за договорами тощо. При цьому, під час проведення вказаної слідчої дії було виявлено відсутність, зокрема, договорів між УКБ Тернопільської ОДА та ТОВ «Седер-Україна» ( Код ЄДРПОУ 40995141) м. Луцьк, вул. Кременецька 36 корпус В на проведення робіт по видаленню дерев по лісорубних квитках ТЕ ЛРК № 003100 від 22.08.2018, № 003101 від 22.08.2018, матеріалів відводу ділянок під рубки, локальних кошторисів та договірних цін, інших первинних документів на виконання вказаного договору, а представник УКБ Тернопільської обласної державної адміністрації не зміг пояснити причину відсутності вищевказаних дозвільних документів.

В ході проведення перевірки законності видачі УКБ Тернопільської обласної державної адміністрації лісорубного квитка ТЕ ЛРК № 003101 від 22.08.2018, було проведено огляд місця події автомобільної дороги місцевого значення С-201001 Ланівці-Теофіполь-Москалівка разом із спеціалістами державної екологічної інспекції в Тернопільській області, в ході якого було виявлено 573 незаконно зрізаних дерева та встановлено, що розмір шкоди, заподіяній лісу становить 15 159 339 гривень. Також було проведено огляд місця події автомобільної дороги місцевого значення С-200911 Кременець-Дунаїв разом із спеціалістами державної екологічної інспекції в Тернопільській області, в ході якого було виявлено 282 незаконно зрізаних дерева та встановлено, що розмір шкоди, заподіяній лісу становить 6 073 836 гривень. 22.08.2018 було проведено огляд місця події автомобільної дороги місцевого значення С-201001 Ланівці-Теофіполь-Москалівка разом із спеціалістами державної екологічної інспекції в Тернопільській області, в ході якого було виявлено 573 незаконно зрізаних дерева та встановлено, що розмір шкоди, заподіяній лісу становить 15 159 339 гривень. Окрім того, в ході перевірки законності видачі УКБ Тернопільської обласної державної адміністрації лісорубного квитка ТЕ ЛРК № 003100 від 22.08.2018, було проведено огляд місця події автомобільної дороги місцевого значення С-200911 Кременець-Дунаїв разом із спеціалістами державної екологічної інспекції в Тернопільській області, в ході якого було виявлено 282 незаконно зрізаних дерева та встановлено, що розмір шкоди, заподіяній лісу становить 6 073 836 гривень. Слідчий вказав, що в ході проведення тимчасового доступу до речей та документів в АТ «Кредобанк», було отримано інформацію, про те, що ТОВ «Седер-Україна» (Код ЄДРПОУ 40995141) реалізовувало зрізану на території Тернопільської області деревину ТОВ «Промвуд» (Код ЄДРПОУ 39319716) м. Луцьк, вул. Електроапаратна 3 офіс 15, а 06.09.2019 проведено тимчасовий доступ до речей та документів в ТОВ «Седер-Україна» (Код ЄДРПОУ 40995141), в результаті якого не були надані документи, які б підтверджували здійснення господарських операцій вказаною юридичною особою з ФОП ОСОБА_6 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ФОП ОСОБА_7 , зареєстрований за адресою : АДРЕСА_2 , ФОП ОСОБА_8 , зареєстрована за адресою : АДРЕСА_3 .

Задля отриманнядоказів,що маютьзначення длякримінального провадження,з метою об`єктивного дослідження всіх обставин кримінального провадження слідчий зазначив про необхідність проведення обшуку на території ВАТ «Ківерцівське ремонтно-транспортного підприємство» (Код ЄДРПОУ 03569249), що за адресою : м. Ківерці, вул. Соборності 49, Волинської області, яке згідно з інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, на праві приватної власності належить ВАТ «Ківерцівського ремонтно-транспортного підприємства» (Код ЄДРПОУ 03569249), адреса: м. Ківерці, вул. 17-го вересня, Волинської області, для виявлення та вилучення документації щодо виконаних робіт на об`єктах автомобільних доріг місцевого значення на території Тернопільської області, що може містити відомості щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення та може бути в подальшому використаний як доказ в межах даного кримінального провадження в розумінні вимог ст. 234 КПК України.

В судове засідання заступник начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 не з`явився, подав заяву про залишення без розгляду вказаного клопотання.

Вивчивши доводи клопотання, беручи до уваги подану слідчим заяву, слідчий суддя вважає, що заявлене клопотання про проведення обшуку не підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Статтею 30 Конституції України та статтею 13 КПК України гарантовано недоторканність житла чи іншого володіння особи. Не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим судовим рішенням, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Згідно з положеннями ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті, тобто лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Відповідно доправил,встановлених дляпроведення обшукуст.234КПК України,обшук проводитьсяз метоювиявлення тафіксації відомостейпро обставинивчинення кримінальногоправопорушення,відшукання знаряддякримінального правопорушенняабо майна,яке булоздобуте урезультаті йоговчинення,а такожвстановлення місцезнаходженнярозшукуваних осіб.У відповідномуклопотанні,серед іншого,повинно бутизазначено підставидля обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням; обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів в обґрунтування доводів такого клопотання.

Беручи до уваги заяву заступника начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про залишення без розгляду поданого клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про відсутність потреби проведення обшуку на даному етапі досудового розслідування в межах даного кримінального провадження за вказаною адресою, з огляду на що у задоволенні клопотання про проведення обшуку в приміщеннях на території ВАТ «Ківерцівське ремонтно-транспортного підприємство» (Код ЄДРПОУ 03569249), які орендує ТОВ «Седер-Україна» (Код ЄДРПОУ 40995141), юридична адреса розташування якого, м. Ківерці, вул. Соборності 49, Волинської області, слід відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.13, 233, 234, 309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні клопотання заступника начальника відділу СУ ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 про проведення обшуку відмовити.

Ухвала є остаточною, оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подане під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.05.2020
Оприлюднено07.02.2023
Номер документу89416450
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —607/8210/20

Ухвала від 20.05.2020

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Братасюк В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні